Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογικός αγώνας με διάλογο και ήπιο κλίμα
  • [02] Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [03] Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το Μαυροβούνιο

  • [01] Προεκλογικός αγώνας με διάλογο και ήπιο κλίμα

    Τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων και τη στρατηγική του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προσδιόρισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.

    "Στηρίξαμε και στηρίζουμε ανθρώπους που δεν είναι στενά κομματικές επιλογές με κριτήριο την ικανότητά τους. Τα κόμματα έχουν τις προτιμήσεις τους αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της δυναμική που δεν εγκλωβίζεται σε στενά κομματικά πλαίσια", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Στρατηγική επιλογή πρόσθεσε, είναι ότι προσεγγίζουμε τις εκλογές με γνώμονα ότι ο μεγάλος νικητής θα είναι η Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει πολιτική πόλωσης και οξύτητας και ότι αυτά βολεύουν άλλους που έχουν ένδοια πολιτικού λόγου και προτάσεων.

    Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι'' στηρίζει την Αυτοδιοίκηση θεσμικά και οικονομικά'', ότι ''οι εκκρεμότητες έχουν αντιμετωπιστεί ''και ότι'' η ΝΔ εμπιστεύεται τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.''

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ακόμη ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του Δ'ΚΠΣ σε ποσοστό 80% θα κατευθυνθεί στην ελληνική περιφέρεια και αυτό ''είναι επιλογή και δέσμευση.''

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αλλαγή της διοικητικής δομής μέσα από διάλογο, ενώ είναι δεδομένη η οικονομική στήριξη στην περιφέρεια. Μιλώντας γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και ότι τα μηνύματα είναι θετικά. Οπως επίσης ότι είναι ενθαρρυντικά και τα μηνύματα για την οικονομία.

    Η κυβέρνηση όμως, δεν εφησυχάζει είπε ο κ. Καραμανλής και ακολούθως αναφέρθηκε στην παιδεία λέγοντας ότι'' προχωρά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ''και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διάλογο και ήπιο κλίμα γιατί δεν έχει κανένα λόγο για οξύτητα και πόλωση.

    Το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η ΝΔ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για 41 Νομαρχίες και 35 Δήμους που ήταν πρωτεύουσες νομών, σύν έξι μεγάλων πόλεων.

    Στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας η ΝΔ θα στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη (Δήμος Αθηναίων) και τους σημερινούς δημάρχους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο (Δήμος Θεσσαλονίκης) και Χρήστο Αγραπίδη (Δημος Πειραιώς).

    Η ΝΔ ανακοίνωσε επίσης ότι θα στηρίξει τον σημερινό Υπερνομάρχη Κώστα Τάτση για την Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το γεωπόνο, διευθυντή του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδος, Στέφανο Σπάση για την Υπερνομαρχία Έβρου-Ροδόπης.

    Για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου το σημερινό νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής το σημερινό νομάρχο Λεωνίδα Κουρή και για τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής το δήμαρχο Ασπροπύργου Γεώργιο Λιάκο.

    Απομένουν 11 ακόμη Νομαρχίες, καθώς και η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, η οποία θα ανακοινωθεί τελευταία μέσα στον Ιούνιο.

    Απο τους ήδη νομάρχες δεν βάζουν ξανά υποψηφιότητα τέσσερις, στους νομούς Ημαθίας, Αρτας, Λευκάδας και Φωκίδας, με δική τους απόφαση.

    Μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι άνθρωποι ικανοί για να υπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο υπουργός Αμύνης κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι έγινε άρτια δουλειά απο τον γραμματέα, ότι οι υποψήφιοι εγκρίθηκαν ομόφωνα και ότι η επιλογή των προσώπων έγινε με γνώμονα την ευρύτερη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι ανακοινώθηκε και τυπικά η δική του υποψηφιότητα για την Αθήνα και πρόσθεσε ότι στις 15 Ιουνίου θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το όνομα, το σήμα και τα πρόσωπα του συνδυασμού του.

    Ο κ. Κακλαμάνης ερωτήθηκε και για την υποψηφιότητα της κυρίας Καραχασάν και δήλωσε ότι μένει να αποδείξει η ίδια ότι αξίζει την τιμή που της έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν με βάση την αξία τους και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ενώ η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά είπε ότι είναι άξιοι οι υποψήφιοι και ότι είναι σημαντικές οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

  • ** Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει σήμερα για το Παρίσι, όπου θα προεδρεύσει στις εργασίες της ετήσιας υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και στις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ του Οργανισμού στις 23 και 24 Μαίου. Κεντρικό θέμα της συνόδου, της οποίας την Προεδρία έχει εφέτος η Ελλάδα, είναι: «Η ενίσχυση της ευημερίας παγκοσμίως».

    Η προεδρία στην εν λόγω σύνοδο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να έχει έναν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των συζητήσεων, αλλά και να θέσει την ευρωπαϊκή ατζέντα στο προσκήνιο μιας από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνόδους.

    Αύριο (Τρίτη) ο κ. Καραμανλής θα παρέμβει στις εργασίες της Ολομέλειας της Υπουργικής Συνόδου, ενώ θα προεδρεύσει σε όλες τις συνεδριάσεις της Τρίτης 23 και της Τετάρτης 24 Μαΐου.

    Το βράδυ της Τρίτης θα παραθέσει δείπνο στους συμμετέχοντες υπουργούς. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με το Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με πρυτάνεις ΑΕΙ και υπουργό Παιδείας

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μ.Γιαννάκου και του υφυπουργού Σπ.Ταλιαδούρου. Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η υπουργός τόνισε πως οι προβληματισμοί των πρυτάνεων για τη λειτουργία των ΑΕΙ είναι κοινοί με αυτούς της κυβέρνησης, όπως κοινός είναι και ο τόπος για την επίλυση των προβλημάτων.

    Στόχος, είπε, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και η αξιοποίηση του ελληνικού δυναμικού που βρίσκεται στο εξωτερικό να φέρουν νέα πνοή στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο φετεινός προϋπολογισμός για τα πανεπιστήμια είναι αυξημένος κατά 13,5% και ότι στόχος όλων είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

    Τέλος και αφορμή την αυριανή πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Μπαμπινιώτης είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να υπάρχει πλήρης και ουσιαστική αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων σε επίπεδο ακαδημαϊκό, οικονομικό και διοικητικό. Ο πρύτανης τόνισε οτι ο πρωθυπουργός κατενόησε απολύτως το πρόβλημα αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Επίσης τόνισε οτι συζητήθηκε και το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικών μη κρατικών με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Η θέση των πρυτάνεων» τόνισε ο κ.Μπαμπινιώτης «είναι ότι ναι μεν, μπορεί να αρθεί η συνταγματική απαγόρευση, αλλά τονίσαμε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν με προδιαγραφές των δημοσίων πανεπιστημίων για να έχουν κύρος και δεν πρόκειται απο μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα της Ανώτατης Παιδείας».

    Ως προς το άσυλο, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι η ευθύνη θα περάσει στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες.

    Τέλος, κατά τη συζητηση οι πρυτάνεις έθεσαν το ζήτημα της χρηματοδότησης και όπως είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, κατέστησαν σαφές τί χρειάζονται τα πανεπιστήμια και πώς. Και συγκεκριμένα ζήτησαν μηχανισμούς μεγαλύτερων δυνατοτήτων αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Τόνισαν ότι υπάρχουν τα κληροδοτήματα και οι ειδικοί λογαριασμοί. «Θέλουμε» είπε ο κ. Μπαμπινιώτης «να έχουμε τη δυνατότητα να τα χειριστούμε με μεγαλύτερη ελευθερία, με λιγότερη γραφειοκρατία και όλα αυτά έγιναν κατανοητά».

    [02] Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των εσπερινών ενιαίων λυκείων, οι οποίοι διαγωνίζονται στη νεοελληνική γλώσσα γενικής παιδείας, ενώ οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ημερήσιων ενιαίων λυκείων ξεκινούν αύριο, με το ίδιο μάθημα.

    Οι περίπου 98.000 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των ενιαίων λυκείων θα διεκδικήσουν τις 67.700 θέσεις που τους αναλογούν φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ άλλες 850 θέσεις θα διεκδικήσουν οι μαθητές των εσπερινών λυκείων. Σημειώνεται ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που τίθεται το πλαφόν του βαθμού 10 ως κατώτατου ορίου για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Oι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου για τους μαθητές των εσπερινών ενιαίων λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους τελειοφοίτους του ενιαίου λυκείου

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους και πρόσθεσε ότι η είσοδός τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τελείως διαφορετική από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    [03] Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το Μαυροβούνιο

    Υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου τάχθηκε πάνω από το 55% των ψηφοφόρων της χώρας, ανακοίνωσε επισήμως η κεντρική εφορευτική επιτροπή μετά το χθεσινό δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Φράντισεκ Λίπκα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπέρ της απόσχισης του Μαυροβουνίου από την ένωση με τη Σερβία τάχθηκε το 55,4% των ψηφοφόρων.Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 86,3%.

    Η ΕΕ είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου την επικράτηση του "ναι" με ποσοστό 55%.

    Το Μαυροβούνιο επέλεξε την ανεξαρτησία και τον διαχωρισμό του από τη Σερβία, δήλωσε σήμερα ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς. "Το Μαυροβούνιο είναι ένα νέο ανεξάρτητο κράτος, ένα νέο μέλος του ΟΗΕ που πρόκειται να καταστεί χωρίς καθυστερήσεις μέλος της κοινότητας των ευρωπαικών λαών" πρόσθεσε ο Τζουκάνοβιτς, γνωρίζοντας την αποθέωση των οπαδών του.

    Στη Σερβία, δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη αντίδραση στη Σερβία, ούτε από την πλευρά του προέδρου Μπόρις Τάντιτς, ούτε από την πλευρά του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Εξαίρεση αποτελεί ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αποτελεί ευκαιρία για την παλινόρθωση της συνταγματικής κοινοβουλευτικής μοναρχίας στη Σερβία. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η Σερβία μπορεί να επιστρέψει στην ιστορική της αφετηρία, που θα είναι θεμελιωμένη στις ιστορικά αξιόπιστες και νικητήριες βάσεις του σερβικού Κράτους, τις βάσεις της μοναρχίας. Αυτήν την ευκαιρία για την επιστροφή της Σερβίας σε κάτι που θα συντομεύσει την πορεία μας προς την Ευρώπη κι αυτό είναι η συνταγματική κοινοβουλευτική μοναρχία, ο σερβικός λαός δεν θα πρέπει να τη χάσει», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εξωτερικών της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο σχολίασε και ο αντιπρόεδρος της σερβικής Βουλής και στέλεχος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βόισλαβ Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι το Μαυροβούνιο πέτυχε την ανεξαρτησία με τη βούληση των πολιτών και πρόσθεσε ότι είναι περίεργο που η Σερβία, επίσης, έγινε ανεξάρτητη με την απόφαση που έλαβαν άλλοι.

    Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία η Σερβία να διευθετήσει τις σχέσεις στο εσωτερικό της χωρίς το βάρος των διαφωνιών με το Μαυροβούνιο, είπε.

    Δηλώσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έκανε και ο Γιόζεφ Κάσα ηγέτης της «Λίγκας των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα», ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αναμενόμενο και συνεχάρη αυτούς που κατάφεραν να ξαναδώσουν στο Μαυροβούνιο την ανεξαρτησία του.

    «Το Μαυροβούνιο έχει μεγάλη παράδοση αυτονομίας και είμαι σίγουρος ότι θα κινηθεί προς την Ευρώπη με ταχύτερο και καλύτερο τρόπο. Δυστυχώς εμείς μείναμε εδώ να βράζουμε στο ζουμί μας» είπε ο Κάσα και κατέληξε : «Ήμουν υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, διότι με αυτήν δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε η Σερβία να στραφεί στον εαυτό της και να πάψει να βρίσκει σε τρίτους τις δικαιολογίες για τις δικές της ανοησίες».

    Στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί σήμερα, μία μέρα μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι.

    Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Χούα Ντιανγκ, η επίσκεψη του κ. Αχτισάαρι δεν συνδέεται με το χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. «Η άφιξη του κ. Αχτισάαρι στο Βελιγράδι τη συγκεκριμένη στιγμή είναι απλή σύμπτωση» είπε και πρόσθεσε ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο όσον αφορά την ομάδα των διεθνών μεσολαβητών δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο. «Ο ειδικός απεσταλμένος και νωρίτερα έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο και το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο είναι δύο εντελώς ξεχωριστά ζητήματα», υπογράμμισε η εκπρόσωπός του. Σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Αχτισάαρι δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, καθώς πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις ρουτίνας με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Αχτισάαρι θα έχει μόνο μία συνάντηση στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας», τόνισε.

    Ο Τύπος σε Ποντγκόριτσα και Βελιγράδι

    Κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου στην Ποντγκόριτσα και το Βελιγράδι είναι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία νέου κράτους στα Βαλκάνια.

    «Ανεξαρτησία» είναι ο τίτλος των εφημερίδων «Pobjeda» και «Nezavisnonst» της Ποντγκόριτσας και τα σχετικά δημοσιεύματα συνοδεύονται από φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Η εφημερίδα «Vijesti» δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία της ηγεσίας του Μαυροβουνίου να γιορτάζει με σαμπάνια και τον τίτλο «Εχουμε κράτος».

    Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδα «Dan» είναι «o Μίλο ανήγγειλε τη νίκη» και συνοδεύεται από τα σχόλια ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για το Δημοψήφισμα Φράντισεκ Λίπκα σήμερα θα ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα καθώς και ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Παρακολούθησης (CEMI) προκάλεσε χάος με τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

    Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Republika" με τίτλο «Κράτος» τονίζεται ότι βάσει των ανεπίσημων στοιχείων του CEMI υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 55,5% των πολιτών και κατά το 44,5%,

    Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος προβάλλονται με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και από τις εφημερίδες του Βελιγραδίου, εκτός από τη «Borba».

    Οι εφημερίδες «Politika», «Glas Javnosti» και «Kurir» σχολιάζουν με ελαφρά αμφιβολία τα ανεπίσημα αποτελέσματα υπό τους τίτλους «Αμφίβολη πλειοψηφία του Μίλο», «Αδέλφια Μαυροβούνιοι, ποιο είναι το αποτέλεσμα;» και «Χωρισμός;».

    Οι τίτλοι των εφημερίδων «Vecernje Novosti» και «Blic» για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι «Ανεξάρτητο» και «Χωρισμός», ενώ η εφημερίδα «Press» προβάλλει την έκβαση του δημοψηφίσματος με τον τίτλο «Τέλος». Αναφορά στο δημοσίευμα γίνεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Danas" και μόνο η εφημερίδα "Borba" δεν προβάλλει το θέμα.

    "Ερχεται η σειρά του Κοσόβου" σχολιάζει ο Τύπος στην Πρίστινα

    Το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο είναι το κυρίαρχο θέμα και στον Τύπο της Πρίστινας στην αλβανική γλώσσα, στον οποίο δημοσιεύεται και η εκτίμηση ότι τώρα επίκειται η απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία.

    «Είναι η σειρά του Κοσόβου» αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Koha Ditore», στο οποίο τονίζεται ότι με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα τερματιστεί η διαδικασία διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και θα δοθεί πραγματική ώθηση για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μία πτυχή του δημοψηφίσματος που προβάλλει η εφημερίδα είναι το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των Μαυροβούνιων, το οποίο- όπως σημειώνει- «εντυπωσίασε και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Η εφημερίδα «Express» σε δημοσίευμα για το δημοψήφισμα αναφέρει ότι τη χθεσινή νύχτα «το δημιούργημα με το όνομα Γιουγκοσλαβία πέθανε σε ηλικία 88 ετών».

    Οι εφημερίδες της Πρίστινας αναφέρουν ότι την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου έφερε το 55,5% των ψήφων εκείνων τάχθηκαν κατά της ένωσης με τη Σερβία, αλλά σημειώνουν ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 May 2006 - 12:30:26 UTC