Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές
  • [02] Προεκλογικός αγώνας με διάλογο και ήπιο κλίμα

  • [01] Καραμανλής: Επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές

    O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας το απόγευμα στο Παρίσι στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ τόνισε, για το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης ότι «κοινός στόχος είναι η επίτευξη ωφελειών, η δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες και η μακροχρόνια διατήρησή τους, έτσι ώστε οι πολίτες, σε όλες τις χώρες, να απολαμβάνουν αυξημένο εισόδημα και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο,να γεφυρώνεται και όχι να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών,να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία και η κοινωνική προστασία».

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «η πρωτοφανής αύξηση των παγκόσμιων συναλλαγών σε αγαθά,υπηρεσίες,ιδέες και επικοινωνίες που παρατηρείται στις μέρες μας, αποτελεί ιστορική συνέχεια και όχι περιστασιακή συγκυρία» και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα της τελευταίας 20ετίας που συνέτειναν σε αυτή την κατεύθυνση.

    «Αναδείχθηκε, μετά από όλα αυτά, μια πρωτοφανής δυναμική ανάπτυξης σε πολλά μέρη του κόσμου.Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την αβεβαιότητα στην εργασία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διεύρυνση των ανισορροπιών,την απειλή της τρομοκρατίας, τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό, το περιβάλλον. Όμως,ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις που επικρατούν, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μια σύνθεση ευκαιριών και προκλήσεων».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η παγκοσμιοποίηση «μπορεί να χαλιναγωγηθεί και να κατευθυνθεί προσεκτικά προς όφελος της Παγκόσμιας Κοινότητας.Απαιτούνται, όμως, στοχευμένες και ενεργητικές εθνικές πολιτικές. Απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες. Απαιτούνται προσπάθειες σε κοινούς στόχους. Η ταχύτητα και η έκταση των αλλαγών, δεν επιτρέπουν ολιγωρίες και καθυστερήσεις».

    Μάλιστα υπενθύμισε και μια φράση του Δαρβίνου για να περιγράψει τις ευκαιρίες:

    «Αυτός που επιβιώνει δεν είναι ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος,αλλά εκείνος που ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές».

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη στρατηγική της χώρας για οικονομική συνεργασία στην περιοχή, σημειώνοντας:

    «Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα.Μία περιοχή, με ταραχώδες παρελθόν, η οποία όμως έχει επιλέξει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, με την προσαρμογή και την ενσωμάτωσή της στη διεθνή οικονομία. Η Ελλάδα, ως το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή ενθαρρύνει ενεργά τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως τις μεταφορές, την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια. Μέσω συντονισμένων δράσεων, η περιοχή εξελίσσεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, βελτιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης και ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της».

    Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την βούληση του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, εξηγώντας:

    «Αντίθετα, χώρες που δεν τολμούν να υιοθετήσουν επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, χώρες που δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους,αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να κατοχυρώσουν τα οφέλη της παγκόσμιας ολοκλήρωσης. Πράγματι, οι δυνάμεις της αγοράς, που ξεπερνούν τα εθνικά όρια,προωθούν την αποτελεσματικότητα και παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, νέες τεχνολογίες και φθηνότερα προϊόντα. Όμως, δεν εξασφαλίζουν, από μόνες τους, δίκαιη κατανομή. Οι ανισορροπίες στα εξωτερικά ισοζύγια συσσωρεύονται και τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξάνονται. Παράλληλα, οι αυξανόμενες δημογραφικές πιέσεις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διατήρηση βιώσιμων δημοσίων οικονομικών. Επιπλέον,οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών προσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς τον τομέα των υπηρεσιών και την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να απειλείται η εργασία χαμηλής εξειδίκευσης, και να εντείνεται η ανεργία».

    Ο πρωθυπουργός στην ανάλυσή του τόνισε ότι οι ανισορροπίες αυτές δεν πρέπει να αναστρέψουν την πρόοδο,ούτε να αναβιώσουν εσωστρεφείς πολιτικές του παρελθόντος και πρόσθεσε:

    «Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσουν έκκληση για επαγρύπνηση, ώστε οι κυβερνήσεις να προωθήσουν αλλαγές, να εφαρμόσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να συντονίσουν διαδικασίες, που να δημιουργούν ανταγωνιστικές οικονομίες και ισχυρές, συνεκτικές κοινωνίες» .

    Υπογράμμισε ότι εστιάζει στην μακροοικονομική σταθερότητα καθώς τα υγιή οικονομικά είναι «απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίζεται κατανομή πόρων αποτελεσματική, μακροχρόνια βιώσιμη, ικανή να παρέχει κοινωνική προστασία», τις διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές, με άρση των εμποδίων εισόδου και το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών,εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας με τη βελτίωση της προσφοράς και της ζήτησης, ομαλή λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών με κατάλληλες ρυθμίσεις, μείωση της γραφειοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πολλές χώρες οφείλουν να επιταχύνουν (και εμείς, στην Ελλάδα, αυτό κάνουμε) το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Για να είναι, όμως, η ανάπτυξη βιώσιμη, η Παγκόσμια Κοινότητα οφείλει, πρώτα απβ όλα, να σεβαστεί το περιβάλλον».

    Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε ακόμη για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και κοινωνικής συμμετοχής στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.Οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο. Συχνά το κόστος των μεταρρυθμίσεων είναι άμεσα εμφανές και επηρεάζει συγκεκριμένες ομάδες, ενώ τα οφέλη είναι κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Διαχέονται, όμως, σβ ολόκληρη την κοινωνία. Και αυτός είναι βασικός στόχος όλων μας. Η αντίδραση, ωστόσο, στις μεταρρυθμίσεις, είναι σοβαρή σε διεθνές επίπεδο. Γιβ αυτό ακριβώς οι κυβερνήσεις οφείλουν να προχωρούν με λεπτομερή ανάλυση των προβλημάτων, διευκρίνιση των εναλλακτικών λύσεων, αμοιβαία συμφωνία για τα σχέδια δράσης, ενίσχυση των δεσμεύσεων και συμμαχιών απέναντι στα προβλήματα, επίτευξη της μέγιστης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

    Είναι αναγκαίο η κοινωνία να συμμετέχει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Να ενημερώνονται οι πολίτες για τη φύση και την έκταση των πραγματικών προβλημάτων. Να ενημερώνονται τόσο για τις συνέπειες της συντήρησης, όσο και για τα οφέλη των αλλαγών».

    Ο Κώστας Καραμανλής συμπλήρωσε λέγοντας ότι «σε αυτή την περίοδο των μεγάλων αλλαγών,υποχρεούμαστε, πρώτα απβ όλα, να εντοπίζουμε, τόσο τα προβλήματα όσο και τις ευκαιρίες. Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έρχονται. Να αποκομίζουμε όλοι οφέλη από τις αλλαγές που συντελούνται με έναν ισορροπημένο τρόπο. Συνδυάζοντας πάντα την ανάγκη για οικονομική αποδοτικότητα, με την ανάγκη για κοινωνική συνοχή και ασφάλεια.Μέλημά μας είναι να διευρυνθεί η παγκόσμια συνεργασία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Με σεβασμό σε διεθνώς αποδεκτές αρχές και αξίες».

    Ο κ. Καραμανλής μιλώνατας για το Φόρουμ του ΟΟΣΑ τόνισε ότι «η επίτευξη κατανόησης και συνεννόησης είναι απαραίτητη για να καρπωθούμε τα οφέλη της Νέας Εποχής. ¶ξονας της Κοινής μας πορείας μπορεί να είναι το τρίπτυχο βΕιρήνη - Συνεργασία - Ανάπτυξηβ. Το Forum του ΟΟΣΑ φέρνει κοντά ηγεσίες και εκπροσώπους από το παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.Παρέχει με τον τρόπο αυτόν μια ισχυρή βάση για διαβούλευση,συνεννόηση, συνεργασία».

    Αλογοσκούφης: «Θετική η έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία»

    Θετική για την ελληνική οικονομία είναι η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Η έκθεση δίνεται αύριο στη δημοσιότητα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι συμβατή με την έκθεση της Ε.Ε. που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, καθώς δεν τίθεται θέμα υπέρβασης του 3% του ελλείμματος για το 2006, ενώ για το 2007 είπε ότι οι εκτιμήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι πολύ πιο μετριοπαθείς από τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Ε.Ε.

    Υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, είναι μια πολύ ικανοποιητική έκθεση και θεωρώ ότι με ισορροπημένο τρόπο αναφέρονται τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοί της σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Κληθείς να σχολιάσει την συμμετοχή των ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που θα γίνει λόγω της συμφωνίας εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank, ο κ. Αλογοσκούφης είπε: "Κάθε ταμείο θα αξιοποιήσει την επενδυτική του πολιτική μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών που έχει και των πόρων του. Η εικόνα που υπάρχει, είναι ότι τα περισσότερα ταμεία είναι ήδη από το 1999-2000 υπερ-επενδεδυμένα σε μετοχές, δηλαδή είναι πολύ κοντά στο όριο που τους επιτρέπεται να επενδύσουν σε μετοχές. Κάποια ταμεία όμως μπορεί να έχουν περιθώρια".

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι το δικαίωμα των ταμείων να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα αξιολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις διοικήσεις τους, οι οποίες είτε θα εξασκήσουν τα δικαιώματά τους συμμετέχοντας στην αύξηση, είτε, εάν δεν μπορούν, θα πουλήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει γενική γραμμή, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ερωτηθείς για την στάση των εργαζομένων της Εθνικής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι, που έχουν αποδείξει ότι βάζουν πάνω από όλα τα συμφέρον της τράπεζας, θα δείξουν ωριμότητα.

    Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι αν μειωθεί λίγο το ποσοστό των ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής και συμμετάσχουν στην αύξηση ξένα κεφάλαια, δεν είναι κακό, καθώς αυτό είναι στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής προσπάθειας ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων προς την χώρα μας.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΠΑΣΟΚ για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, ο υπουργός απάντησε ότι όταν κάποιος κάνει αντιπολίτευση σε μια επιχείρηση, τότε αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.

    Ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ

    Στην ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων και των συνεργασιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ του ΟΟΣΑ με θέμα «Εξισορροπώντας την παγκοσμιοποίηση», που πραγματοποιείται στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ετήσιας υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού.

    Η Ελλάδα προεδρεύει της υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ για πρώτη φορά μετά το 1976.

    "Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Πρέπει να δράσουμε άμεσα", ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Επισήμανε, δε, ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να γίνονται με συναινετικό τρόπο και μετά απο καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών μεταξύ κρατών, οργανισμών και αρμόδιων φορέων.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση πρέπει να εκληφθεί ως μια πρόκληση και να αντιμετωπιστεί ισορροπημένα, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για διάχυση του πλούτου.

    Ερωτηθείς για τις πιέσεις που δέχονται αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές επισήμανε ότι είναι πρώιμο να μιλάμε για κρίση, αλλά για διορθωτικές κινήσεις.

    Αύριο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Τιερί Μπρετόν.

    [02] Προεκλογικός αγώνας με διάλογο και ήπιο κλίμα

    Τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων και τη στρατηγική του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προσδιόρισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.

    "Στηρίξαμε και στηρίζουμε ανθρώπους που δεν είναι στενά κομματικές επιλογές με κριτήριο την ικανότητά τους. Τα κόμματα έχουν τις προτιμήσεις τους αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της δυναμική που δεν εγκλωβίζεται σε στενά κομματικά πλαίσια", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Στρατηγική επιλογή πρόσθεσε, είναι ότι προσεγγίζουμε τις εκλογές με γνώμονα ότι ο μεγάλος νικητής θα είναι η Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει πολιτική πόλωσης και οξύτητας και ότι αυτά βολεύουν άλλους που έχουν ένδοια πολιτικού λόγου και προτάσεων.

    Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι'' στηρίζει την Αυτοδιοίκηση θεσμικά και οικονομικά'', ότι ''οι εκκρεμότητες έχουν αντιμετωπιστεί ''και ότι'' η ΝΔ εμπιστεύεται τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.''

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ακόμη ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του Δ'ΚΠΣ σε ποσοστό 80% θα κατευθυνθεί στην ελληνική περιφέρεια και αυτό ''είναι επιλογή και δέσμευση.''

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αλλαγή της διοικητικής δομής μέσα από διάλογο, ενώ είναι δεδομένη η οικονομική στήριξη στην περιφέρεια. Μιλώντας γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και ότι τα μηνύματα είναι θετικά. Οπως επίσης ότι είναι ενθαρρυντικά και τα μηνύματα για την οικονομία.

    Η κυβέρνηση όμως, δεν εφησυχάζει είπε ο κ. Καραμανλής και ακολούθως αναφέρθηκε στην παιδεία λέγοντας ότι'' προχωρά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ''και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διάλογο και ήπιο κλίμα γιατί δεν έχει κανένα λόγο για οξύτητα και πόλωση.

    Το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η ΝΔ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για 41 Νομαρχίες και 35 Δήμους που ήταν πρωτεύουσες νομών, σύν έξι μεγάλων πόλεων.

    Στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας η ΝΔ θα στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη (Δήμος Αθηναίων) και τους σημερινούς δημάρχους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο (Δήμος Θεσσαλονίκης) και Χρήστο Αγραπίδη (Δημος Πειραιώς).

    Η ΝΔ ανακοίνωσε επίσης ότι θα στηρίξει τον σημερινό Υπερνομάρχη Κώστα Τάτση για την Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το γεωπόνο, διευθυντή του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδος, Στέφανο Σπάση για την Υπερνομαρχία Έβρου-Ροδόπης.

    Για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου το σημερινό νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής το σημερινό νομάρχο Λεωνίδα Κουρή και για τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής το δήμαρχο Ασπροπύργου Γεώργιο Λιάκο.

    Απομένουν 11 ακόμη Νομαρχίες, καθώς και η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, η οποία θα ανακοινωθεί τελευταία μέσα στον Ιούνιο.

    Απο τους ήδη νομάρχες δεν βάζουν ξανά υποψηφιότητα τέσσερις, στους νομούς Ημαθίας, Αρτας, Λευκάδας και Φωκίδας, με δική τους απόφαση.

    Μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι άνθρωποι ικανοί για να υπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο υπουργός Αμύνης κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι έγινε άρτια δουλειά απο τον γραμματέα, ότι οι υποψήφιοι εγκρίθηκαν ομόφωνα και ότι η επιλογή των προσώπων έγινε με γνώμονα την ευρύτερη απήχηση στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι ανακοινώθηκε και τυπικά η δική του υποψηφιότητα για την Αθήνα και πρόσθεσε ότι στις 15 Ιουνίου θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το όνομα, το σήμα και τα πρόσωπα του συνδυασμού του.

    Ο κ. Κακλαμάνης ερωτήθηκε και για την υποψηφιότητα της κυρίας Καραχασάν και δήλωσε ότι μένει να αποδείξει η ίδια ότι αξίζει την τιμή που της έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν με βάση την αξία τους και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ενώ η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά είπε ότι είναι άξιοι οι υποψήφιοι και ότι είναι σημαντικές οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με πρυτάνεις ΑΕΙ και υπουργό Παιδείας

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μ.Γιαννάκου και του υφυπουργού Σπ.Ταλιαδούρου. Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η υπουργός τόνισε πως οι προβληματισμοί των πρυτάνεων για τη λειτουργία των ΑΕΙ είναι κοινοί με αυτούς της κυβέρνησης, όπως κοινός είναι και ο τόπος για την επίλυση των προβλημάτων.

    Στόχος, είπε, οι ανοιχτοί ορίζοντες, η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και η αξιοποίηση του ελληνικού δυναμικού που βρίσκεται στο εξωτερικό να φέρουν νέα πνοή στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο φετεινός προϋπολογισμός για τα πανεπιστήμια είναι αυξημένος κατά 13,5% και ότι στόχος όλων είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

    Τέλος και αφορμή την αυριανή πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Μπαμπινιώτης είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να υπάρχει πλήρης και ουσιαστική αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων σε επίπεδο ακαδημαϊκό, οικονομικό και διοικητικό. Ο πρύτανης τόνισε οτι ο πρωθυπουργός κατενόησε απολύτως το πρόβλημα αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Επίσης τόνισε οτι συζητήθηκε και το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικών μη κρατικών με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Η θέση των πρυτάνεων» τόνισε ο κ.Μπαμπινιώτης «είναι ότι ναι μεν, μπορεί να αρθεί η συνταγματική απαγόρευση, αλλά τονίσαμε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν με προδιαγραφές των δημοσίων πανεπιστημίων για να έχουν κύρος και δεν πρόκειται απο μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα της Ανώτατης Παιδείας».

    Ως προς το άσυλο, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι η ευθύνη θα περάσει στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες.

    Τέλος, κατά τη συζητηση οι πρυτάνεις έθεσαν το ζήτημα της χρηματοδότησης και όπως είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, κατέστησαν σαφές τί χρειάζονται τα πανεπιστήμια και πώς. Και συγκεκριμένα ζήτησαν μηχανισμούς μεγαλύτερων δυνατοτήτων αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Τόνισαν ότι υπάρχουν τα κληροδοτήματα και οι ειδικοί λογαριασμοί. «Θέλουμε» είπε ο κ. Μπαμπινιώτης «να έχουμε τη δυνατότητα να τα χειριστούμε με μεγαλύτερη ελευθερία, με λιγότερη γραφειοκρατία και όλα αυτά έγιναν κατανοητά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 May 2006 - 16:30:20 UTC