Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρή έκρηξη στο Λυκαβηττό
  • [02] Μπακογιάννη: Σταθερή η εξωτερική πολιτική
  • [03] «Καμία συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ»

  • [01] Ισχυρή έκρηξη στο Λυκαβηττό

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 7.42 το πρωί στη διασταύρωση Δοξαπατρή και Σαρανταπήχου στο Λυκαβηττό.

    Οπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακ βουαγιάζ, το οποίοι οι δράστες είχαν κρεμάσει σε ποδήλατο και το είχαν τοποθετήσει ανάμεσα σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Στην απέναντι ακριβώς πλευρά του δρόμου ήταν σταθμευμένο αυτοκίνητο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και οι δύο αστυνομικοί με εκπαιδευμένο σκύλο είχαν αρχίσει να ερευνούν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και την περιοχή, όπως γίνεται κάθε πρωί, γιατί σε λίγα λεπτά επρόκειτο να περάσει από το σημείο ο υπουργός, ο οποίος διαμένει σε απόσταση 200 μέτρων.

    Ο τρόπος πυροδότησης της βόμβας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, γιατί από την έκρηξη διαλύθηκε όλος ο μηχανισμός και δεν έχουν βρεθεί ακόμα υπολείμματα.

    Πάντως, οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν πως η ισχύς της εκρηκτικής ύλης ισοδυναμεί με περίπου 2 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

    Την ώρα της έκρηξης έφτανε στο σημείο, που βρισκόταν η βόμβα, ένα ΙΧ αυτοκίνητο, κάτι που οι αστυνομικοί πιστεύουν πως μπορεί να παραπλάνησε τους δράστες, οι οποίοι - ενδεχομένως- θεώρησαν ότι ήταν το συνοδευτικό-προπομπός του υπουργού και πυροδότησαν το μηχανισμό νωρίτερα.

    Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα δύο αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία ήταν το ποδήλατο με τη βόμβα, στο αυτοκίνητο του ΤΕΕΜ και σε άλλα σταθμευμένα οχήματα, ενώ λαμαρίνες πετάχτηκαν σε απόσταση πάνω από δέκα μέτρα και έσπασαν τζάμια σε σχολείο, όπου ευτυχώς, δεν είχαν φτάσει ακόμα οι μαθητές.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, λίγη ώρα μετά την έκρηξη, δήλωσε τα εξής:

    «Κάθε βόμβα σε περίοδο δημοκρατίας, στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας και όχι κατά συγκεκριμένων προσώπων. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αστυνομίας. Εχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Υπήρξε ένα μπαράζ απειλών σε βάρος μου, όλη αυτή την περίοδο, το οποίο κορυφώθηκε. Εχω στοχοποιηθεί».

    Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο της έκρηξης, γίνονται εκτροπές της κυκλοφορίας, ενώ ο χώρος ερευνάται από πυροτεχνουργούς της ασφάλειας και άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τη συλλογή στοιχείων.

    [02] Μπακογιάννη: Σταθερή η εξωτερική πολιτική

    Την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη και Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

    Χθες, η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον κ.Καραμανλή, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε "η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή, το άρθρο του τέως προέδρου κ. Στεφανόπουλου εμπεριέχει προβληματισμό με ενδιαφέροντα σημεία".

    Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε, ότι η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετο θέμα και συμπλήρωσε: "μη με καλέσετε να απαντήσω απλουστευτικά στη λογική του άσπρου - μαύρου".

    [03] «Καμία συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ»

    "Για μας τα κριτήρια των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να είναι γενικά πολιτικά κριτήρια, εννοούμε οπωσδήποτε την καταδίκη των ψηφοδελτίων που σχηματίζουν είτε φανερά, είτε με ψιθύρους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ή βεβαίως ψηφοδέλτια συνεργασίας όπου κορμός είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, ο Συνασπισμός, ή υποτίθεται κάποιες τοπικές αυτοτελείς δυνάμεις" ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της σε εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτιστικές και πνευματικές ανάγκες του λαού και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ικανοποίησή τους».

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτά τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταδικαστούν πρώτα-πρώτα για γενικούς πολιτικούς λόγους, "είναι μια ευκαιρία τα δύο κόμματα να έχουν πολιτικές απώλειες και ταυτόχρονα θα έχουν απώλειες σε θέσεις μέσα στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης".

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "γιατί ακριβώς μέσα στα πλαίσια του θεσμού οι εκλεγμένοι θα αξιοποιήσουν αυτήν την θέση για την ενίσχυση του λαϊκού κινήματος" και πρόσθεσε ότι "οι τοπικές αρχές πρέπει να κριθούν όχι γι' αυτό που έκαναν, αλλά γι' αυτό που δεν έκαναν ως στηρίγματα του λαϊκού κινήματος".

    "Το ΚΚΕ συνδέει την μάχη των τοπικών εκλογών με γενικό πολιτικό κριτήριο, ``δεμένο`` με τα προβλήματα της κάθε περιοχής και προωθεί τους πολιτικούς του στόχους με αυτό το κριτήριο, μέσω των πολιτικών του θέσεων και με την πολιτική των συνεργασιών και των μη συνεργασιών", ανέφερε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι "ξεκαθαρίσαμε: καμμιά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ γιατί είναι κόμματα εξουσίας, ανεξαρτήτως αν ο τοπικός δήμαρχος, είναι καλός, έντιμος και ωραίος, ή αν έχει στην πλάτη του λιγότερα κραυγαλέα αρνητικά από ότι άλλος. Καταλήξαμε επίσης,(σε) καμμιά συνεργασία με τον Συνασπισμό, γιατί η δύναμη αυτή - αν και δεν είναι τέτοια που να της αποδώσεις τις ίδιες ευθύνες με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ - συνεργάστηκε πλήρως υπό την καθοδήγηση και συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ".

    Η κ.Παπαρήγα αναφέρθηκε στις συνεργασίες του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και πρόσθεσε ότι σε τοπικό επίπεδο οι συνεργασίες αφορούν δυνάμεις που δεν ανήκουν σε κόμματα, αλλά οριοθετούνται απο το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και στον α΄ και στον β΄ γύρο των εκλογών.

    "Θέλουμε να υπάρξει ένα πολιτικό ρήγμα στον δικομματισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Αναφερόμενη στην ΝΔ, είπε ότι "λέει πως δεν κομματικοποιεί τις εκλογές και γι' αυτό θα στηρίξω σε ορισμένους δήμους και νομαρχίες κομμουνιστές και αριστερούς υποψήφιους, της απαντήσαμε, το προχώρησε κάνοντας κυριολεκτικά προβοκάτσια και εννοούμε ότι δεν προβοκάρει εμάς, προβοκάρει τον λαό".

    "Βγαίνει το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλλει την σύμπραξη ΝΔ και ΚΚΕ και από δίπλα και ο Συνασπισμός. Είναι «αστείο» να κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ για κρυφές συνεργασίες, τόνισε η κ.Παπαρήγα.

    "Εμείς απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους λέμε ``την στήριξη των κομμάτων σας δεν την θέλουμε, αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας``, θέλουμε όμως την ψήφο σας απο την στιγμή που είσαστε εργάτες, μικροεπαγγελματίες έμποροι, μικρομεσαίοι αγρότες, την ψήφο να την δώσετε, όχι γιατί είμαστε ωραίοι, αλλά γιατί θα παλαίψουμε εναντίον των κομμάτων σας", ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας "να σας το πω καθαρά: δεν μας νοιάζει καθόλου αν αυτό σημαίνει να μην κερδίσουμε ένα δήμο, το κυριότερο είναι το γενικό πολιτικό ζήτημα, στόχος είναι να απεγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Στην εκδήλωση του ΚΚΕ ήταν παρόντες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Χαλβατζής και ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Γιάννης Μανουσογιαννάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 May 2006 - 8:30:16 UTC