Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση»
  • [02] Πρώτη η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε ρυθμό ανάπτυξης

  • [01] «Αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση»

    Συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτκής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και υπηρεσιακών παραγόντων.

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξωτερική πολιτική να αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος», είπε η κα Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση, ενώ ερωτηθείσα αν "ξανασκέπτεται" το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε ότι «ο προγραμματισμός μου ισχύει».

    Η υπουργός των Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «έχουμε προαναγγείλει το επόμενο ΕΣΕΠ και τα θέματά του και θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση», διότι, όπως τόνισε, «τα θέματα που προκύπτουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική και τα οποία υπάρχουν είναι πάρα πολλά».

    Σε άλλη ερώτηση, η οποία απετέλεσε συνέχεια της προηγηθείσας έκκλησης του εκπροσώπου του ΣΥΝ κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, για υπεύθυνη ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Συμμερίζομαι την ανάγκη να υπάρχει σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης» και τόνισε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής «η ημιυπεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκιστική ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση».

    Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ κ. Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής και μια νέα εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προς την Τουρκία αλλά και προς το εσωτερικό».

    Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «έχει εξαιρετική σημασία η (σ.σ. ανακοινωθείσα σήμερα) πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, έναν νέο οδικό χάρτη, μια νέα εθνική στρατηγική, βασισμένη στη διαρκή επιδίωξη της Ελλάδας για ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και καλή γειτονία με όλους τους λαούς της περιοχής».

    «Πρέπει να τονίσω», συνέχισε ο Χρήστος Παπουτσής, «ότι μια νέα εξωτερική πολιτική προϋποθέτει να απαλλαγούμε από τις ιδεοληψίες, τους δογματισμούς, τους μύθους και τις ανακρίβειες, οι οποίες εμποδίζουν έναν ουσιαστικό διάλογο για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων και τον καθορισμό των κατάλληλων στόχων μιας εθνικής πολιτικής υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας».

    Ερωτηθείς για το αν συμφώνησε το ΕΣΕΠ ως προς την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Παπουτσής απάντησε ότι «είναι λάθος η συζήτηση να απαντά κανείς με ένα ναι ή με ένα όχι, όπως είναι λάθος ένα ναι ή όχι για το Σχέδιο Αναν". «Αυτό που έχει σημασία είναι η διαδικασία, ο οδικός χάρτης, οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν και στο Διεθνές Δικαστήριο, όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, το οποίο είναι μέρος της διεθνούς νομιμότητας και σε κάθε περίπτωση μέρος του κοινοτικού κεκτημένου», πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να εντείνει τις πολιτικές και διπλωματικές της προσπάθειες εντός της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ» ώστε να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αγκυρα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και έκανε έκκληση στα ΜΜΕ «γι' αυτά τα μείζονα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής να υπάρχει σωστή, διαρκής και ουσιαστική ενημέρωση».

    «Και η κοινή γνώμη», είπε, «πρέπει να γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία της χώρας να μπορεί χωρίς φοβίες, παρερμηνείες και στρεβλώσεις να χειρίζεται αυτά τα θέματα». «Ο τρόπος που συζητώνται αυτά τα θέματα δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινής γνώμης, η οποία θα μπορεί πραγματικά να στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας. Είναι κάτι που πρέπει να προετοιμαστεί με ευθύνη όλων, ΜΜΕ, θεσμών και οργανώσεων της χώρας».

    Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ και ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία των κομμάτων στην εθνική στρατηγική και διαφωνίες εκφράζονται μόνον σε κάποιες λεπτομέρειες.

    Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Χατζηγάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Π. Καμμένος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Χρήστος Παπουτσής και η κα Μαριλένα Κοππά, εκ μέρους του ΣΥΝ ο Νικος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής, ο πρέσβης επι τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο ΓΓ του υπουργείου των Εξωτερικών Χ. Ροκανάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] Πρώτη η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε ρυθμό ανάπτυξης

    Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005, κατά 2,7%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 (δηλαδή σε ετήσια βάση) η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Με τα ποσοστά αυτά η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση των κρατών της ζώνης του ευρώ από την άποψη του ρυθμού ανάπτυξης, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση.

    Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005, κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 1,9%.

    Στην «Ευρώπη των 25» το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005 κατά 0,7%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,2%.

    «Μην αντιπολιτεύεστε επιχειρηματικές κινήσεις»

    Κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι αντιπολιτεύεται επιχειρηματικές κινήσεις άσκησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στο πλαίσιο ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, καθώς και της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αλογοκούφης μίλησε για φοβίες και φοβικά σύνδρομα και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό να αντιπολιτεύεστε επιχειρηματικές κινήσεις ως να είστε επιχειρηματίες». Το να εμφανίζεται ένα κόμμα να αντιπολιτεύεται μια μεγάλη επιχείρηση, όπως η Εθνική Τράπεζα ή ο ΟΤΕ, την ώρα που είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματικές κινήσεις τους θίγουν τους ανταγωνιστές τους, δημιουργεί και άλλα ερωτήματα, πρόσθεσε ο υπουργός. Σημείωσε μάλιστα ότι "όταν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, (μπορούμε) να τα συζητήσουμε, αλλά δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για το ένα 'ντιλ' ή για το άλλο, εάν είναι συμφέρον, για το δέκατο και για την υποδιαστολή".

    Για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι η διοίκηση της ΕΤΕ είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τις πολιτικές διαστάσεις των πρωτοβουλιών της: «Είχε ενημερώσει και είχε πάρει καταρχήν το πράσινο φως» για την επένδυση στην Τουρκία, είπε.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το θέμα έχει εξεταστεί και απορριφθεί. Στη χώρα μας, τόνισε, δεν λειτουργούν οι «επτά αδελφές», οι οποίες έχουν «upstream» δραστηριότητες (παραγωγή πετρελαίου κλπ), ώστε να φορολογήσουμε υπερβολικά κέρδη, αλλά δύο συγκεκριμένες εταιρείες (ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ). "Εάν το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογήσουμε τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, να μας το πει και να επανεξετάσω το θέμα", πρόσθεσε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι τα κέρδη των δύο εταιρειών προέρχονται από ανατίμηση των αποθεμάτων τους και ότι αυτά θα εξαφανιστούν όταν πέσουν οι τιμές του πετρελαίου. "Τότε τι θα κάνουμε; Έκτακτη ελάφρυνση; Η φορολόγηση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα «γιο-γιο»", είπε ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι στα ΕΛΠΕ υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών διύλισης και ότι εκεί θα κατευθυνθεί μεγάλο μέρος των κερδών τους.

    Όσο για το μπόνους στην ηγεσία των ΕΛΠΕ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η διοίκηση της επιχείρησης κάνει εξαιρετική δουλειά, με πολύ καλά αποτελέσματα και απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ωστόσο κρίθηκε, από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν έπρεπε να δοθούν υψηλά μπόνους και τα κόψαμε. «Θα μας κατηγορήσετε και γιβ αυτό;» ρώτησε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης.

    Επικαλούμενοι τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης και Γ. Φλωρίδης υποστήριξαν ότι ο κ. Αλογοσκούφης ήταν σφόδρα αντίθετος στη φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών κολοσσών, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι πρόκειται για δήλωσή του έξω από το Eurogroup, με την οποία χαρακτήριζε ενδιαφέρουσα την πρόταση και ότι θα έπρεπε πρώτα να δούμε τις πρακτικές συνέπειες αυτής.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ.Ανδρουλάκης πρότεινε την ψήφιση νόμου με τον οποίο να είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Οικονομίας η επιβολή έκτακτου φόρου στα πετρελαϊκά υπερκέρδη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει την πρόταση του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζ. Κλ. Γιούνγκερ για φορολόγηση των υπερκερδών από την υπερακόντιση των τιμών του μαύρου χρυσού.

    Αναφερόμενος στην εξαγορά της τουρκικής Finansbank, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ολέθριο σφάλμα την άρνηση του διοικητή της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου να μην προσέλθει αρχικώς για ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ενώ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι όλοι είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας: "Η Ελλάδα διεκδικεί το δικό της ρόλο σβ αυτή την εποχή των παγκοσμιοποιημένων αγορών. Βεβαίως θα κρίνουμε αν αυτό συμφέρει, αν έγινε κάτω από όρους συμφέροντες και πως έγινε και πως θα προχωρήσει. Ασφαλώς τα ερωτήματα πρέπει να τίθενται, αλλά καλό είναι το αντιπολιτευτικό μένος, κάποιες στιγμές, να μην παρασύρει την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ακραίες λογικές και σε ακραίες κριτικές", τόνισε.

    Εθνική Τράπεζα - Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank

    Εγκρίθηκε από την επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank.

    Η Εθνική Τράπεζα παραμένει ανεξάρτητη, ακολουθεί αυτόνομη πορεία και δεν τίθεται θέμα αφελληνισμού της, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, απαντώντας στις ανησυχίες μετόχων, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τις Εθνικής για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, ενώ θα υπάρξουν και κεφάλαια και για άλλες περαιτέρω επιλεκτικές εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Δεν κάνουμε πειράματα, αν είχαμε κάνει, θα μας είχε απορρίψει την σχετική αίτηση η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε ο Τάκης Αράπογλου, απαντώντας στους επικριτές της εξαγοράς και επισήμανε ότι στην ομιλία του ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής απάντησε για όλες τις ανακριβείς που είδαν το φως της δημοσιότητας. Διαλέξαμε την σωστή ευκαιρία, το σωστό μέγεθος και πραγματοποιούμε μια επένδυση μακροπρόθεσμη, που δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες και πρόσκαιρες γεωπολιτικές εξελίξεις, τόνισε ο κ.Αράπογλου. Ο επικεφαλής της Εθνικής υπογράμμισε ότι η χθεσινή εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Denizbank από τη γαλλο-βελγική Dexia επιβεβαιώνει ότι η Εθνική αγόρασε σε καλύτερη τιμή μια μεγαλύτερη και καλύτερη τράπεζα.

    Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Εθνικής ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ) Σταύρος Κούκος κατηγόρησε την διοίκηση της τράπεζας για καθυστερημένη ενημέρωση, χαρακτήρισε την επένδυση επικίνδυνη για τα συμφέροντα των μετόχων και της τράπεζας λόγω του μεγάλου γεωπολιτικού ρίσκου της Τουρκίας και τόνισε ότι δεν έχει γίνει σωστή εκτίμηση του συναλλαγματικού κινδύνου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει στις δικαστικές και εποπτικές αρχές για να θέσει ζήτημα νομιμότητας της σημερινής γενικής συνέλευσης, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία. Εκανε ακόμα λόγο για "προσπάθεια εξαγοράς" των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων από πλευράς διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να στηρίξει την συμφωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 June 2006 - 14:30:22 UTC