Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάστηκε το κτίριο του Κέντρου Λαογραφίας

  • [01] Εγκαινιάστηκε το κτίριο του Κέντρου Λαογραφίας

    Εγκαινιάστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και Ακαδημαικών, το μεσημέρι, το νέο κτίριο του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ( Ηπίτου 3 , Πλάκα). Μετά την τελετή ο Πρόεδρος περιηγήθηκε στους ευρύχωρους χώρους του τετραόροφου ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου - το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και ενημερώθηκε για τα λαογραφικού χαρακτήρα εκθέματα (ενδυμασίες, αντικείμενα κ.α.) αλλά και τις συλλογές παραδοσιακών εθιμικών τραγουδιών, ποιημάτων κλπ.

    Στον σύντομο χαιρετισμό της η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου αναφέρθηκε στη σημασία του Κέντρου για τους νέους ερευνητές αλλά και στο πλούσιο υλικό του το οποίο, όπως είπε, είναι ψηφοποιημένο και εύχρηστο στους αναζητούντες παραδοσιακά στοιχεία της πατρίδας μας. Μέσω των νέων τεχνολογιών, πρόσθεσε, δίνεται κάθε δυνατότητα στους νέους αξιοποιώντας το σημαντικό παρελθόν μας να χτίσουν ένα ισχυρό μέλλον.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Στεφανής αναφερόμενος στην παρουσία του ΠτΔ είπε ότι ενθαρρύνει το έργο του Κέντρου Έρευνας της Λαογραφίας και αναδεικνύει τη σημασία της για τη διατήρηση της «μνήμης» ενός λαού. «Πέρασαν αιώνες, σημείωσε για την επίσημη αναγνώριση αφού σε μεγάλες ιστορικές περιόδους κάθε τι λαϊκό αποτελούσε δεισιδαιμονία και διωκόταν αυστηρά (π.χ, η ποίηση, τα βότανα κλπ).

    Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο γγ της Ακαδημίας Νικ. Ματσανιώτης ο επόπτης του Κέντρου ακαδημαϊκός Πάνος Λιγομενίδης και η διευθύντρια Αικ. Πολυμέρου -Καμηλάκη.

    Αναφερόμενη στο έργο του Κέντρου η κ. Καμηλάκη σημείωσε ότι ερευνητικές αποστολές του στον αγροτικό και αστικό χώρο, καταγράφουν , παρακολουθούν και μελετούν την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας . Επίσης στο κέντρο έχει συγχωνευτεί από το 1927 η Εθνική Μουσική Συλλογή «προς διάσωση και περισυλλογή των ασμάτων των χωρών και των μουσικών οργάνων του ελληνικού λαού».

    Τέλος ως Εθνικό Κέντρο τεκμηρίωσης του λαϊκού Πολιτισμού αποτελεί την δεξαμενή πληροφόρησης για ερευνητές διαφορετικών επιστημονικών κλάδων που χρησιμοποιούν το αρχείο του ή προσφεύγουν στις εξειδικευμένες γνώσεις των ερευνητών του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 June 2006 - 16:30:13 UTC