Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Εμπιστευόμαστε τον πολίτη
  • [03] Ανησυχία ΚΚΕ για εξελίξεις στην περιοχή
  • [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 11χρονο Αλεξ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    "Δοκιμασία του Πολιτισμού", χαρακτηρίζει στο μήνυμά του με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, τις οικολογικές καταστροφές, που προκαλούνται στο όνομα μιας "ανάπτυξης" χωρίς αύριο.

    Ειδικότερα το μήνυμα του προέδρου έχει ως εξής:

    "Οι απειλές για το περιβάλλον είναι πλέον εμφανείς σε όλους μας. Οι οικολογικές καταστροφές προκαλούνται στο όνομα μιας «ανάπτυξης» χωρίς αύριο. Στην πραγματικότητα γίνονται πρωτοφανή πειράματα με τη Φύση, με την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους.

    Τα επόμενα χρόνια θα φέρουν «μια δοκιμασία πολιτισμού», καθώς ήδη η οικολογική καταστροφή έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.

    Σήμερα χρειαζόμαστε ένα άλλο είδος επανάστασης: μια πολιτισμική επανάσταση, μια ριζική αλλαγή σε νοοτροπίες και συμπεριφορές. Απαιτείται να υιοθετήσουμε μία νέα στάση απέναντι στη Φύση, με μία νέα Ηθική, την περιβαλλοντική Ηθική. Πρέπει να καλλιεργήσουμε την πραγματική σχέση μας με το περιβάλλον, που είναι μια σχέση αρμονίας με αυτό και όχι κυριαρχίας πάνω σε αυτό. Να ενσωματώσουμε στις αποφάσεις που λαμβάνουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, τις επιπτώσεις, με άλλα λόγια, στις μελλοντικές γενεές. Να έλθουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, ενώπιον των ευθυνών μας, καθώς η οικολογική καταστροφή είναι και συνέπεια πρακτικών της καθημερινής ζωής. Να συνειδητοποιήσουμε ότι το ζητούμενο είναι η ευημερία και όχι η ευπορία, καθώς «η Φύση είναι γενναιόδωρη όταν ικανοποιούμε τις ανάγκες μας, δεν διαθέτει αρκετά όμως για να ικανοποιήσει την απληστία μας.»

    Χρειάζεται σωστή διαχείριση και συντονισμένη προσπάθεια, εγρήγορση και κοινή δράση, πολιτική βούληση και ορθολογική οικονομική ανάπτυξη, μα πάνω από όλα ευαισθητοποίηση και συνειδητή συνεισφορά του καθενός μας στην κρίσιμη αυτή Μάχη που καλείται η Ανθρωπότητα να δώσει για το ίδιο της το Μέλλον: Την αποτροπή της καταστροφής του πλανήτη".

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Ο στόχος της προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος υπογραμμίζει την πιεστική ανάγκη, μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, να τολμούμε, παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές μας, να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζουμε την κοινή μας δράση.

    Μπροστά στην υπαρκτή απειλή της οικολογικής καταστροφής, οφείλουμε όλοι - διεθνείς οργανισμοί και εθνικές κυβερνήσεις, οικονομικοί φορείς και οργανώσεις πολιτών, καθένας και καθεμία ξεχωριστά - να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

    Σήμερα, καμία αδράνεια δεν δικαιολογείται. Γνωρίζουμε το μέγεθος των επιπτώσεων της δράσης μας στην οικολογική ισορροπία, όπως γνωρίζουμε και το δρόμο που οδηγεί σε ένα νέο πρότυπο, αειφόρου ανάπτυξης που συνδυάζει την επιδίωξη της ευημερίας με την διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου.

    Σβ αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος της πολιτείας είναι κεντρικός, τόσο ως προς τη διατύπωση κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και ως προς την εξασφάλιση της τήρησής τους χωρίς εκπτώσεις από όλους. Είναι όμως σαφές ότι κάθε προσπάθεια για το περιβάλλον, προϋποθέτει την καλλιέργεια μιας νέας ευρύτερης οικολογικής συνείδησης, ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού πολιτισμού.

    Με γνώμονα αυτούς τους άξονες, έχουμε σχεδιάσει, εφαρμόζουμε και συνεχώς εμπλουτίζουμε με νέα δεδομένα μια ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον που αφορά κάθε πτυχή της δημόσιας δράσης. Με τη βεβαιότητα ότι η μάχη για το περιβάλλον και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας που μας αφορά όλους, προχωράμε ενωμένοι μπροστά. Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη ζωή για τη γενιά μας και αυτές που έπονται.

    Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

    Την υιοθέτηση πολιτικής διαμετρικά αντίθετης "από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της "ελεύθερης αγοράς" που ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια του πλανήτη μας", προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με ανακοίνωση της, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    "Το περιβάλλον παραμένει στο στόχαστρο των πολυεθνικών, ως δεξαμενή αλόγιστης άντλησης πρώτων υλών, ως χώρος απόρριψης των αποβλήτων τους και ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων, με αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη να επιδεινώνονται συνεχώς", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Αλλά και στη χώρα μας, προτίθεται στην ανακοίνωση, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των εργαζομένων συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του πολυεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου, που διαμορφώνεται στην ΕΕ με την συμμετοχή και της δικής μας, κάθε φορά, κυβέρνησης και εξειδικεύεται στη χώρα μας από τις δυνάμεις που υμνούν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και από κοντά το ΣΥΝ", τονίζεται.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει εκ νέου ότι το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τον ελληνικό λαό να δώσει το δικό του μήνυμα "σε κάθε λογής τοπικούς διαχειριστές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που συμβάλλουν ενεργητικά ή παθητικά στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ψηφίζοντας και δυναμώνοντας τους αγωνιστικούς και ριζοσπαστικούς συνδυασμούς σε δήμους και Νομαρχίες που στηρίζει το ΚΚΕ, μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλους δημοκράτες αγωνιστές, οικολογικές ομάδες και κινήσεις", στις επικείμενες τοπικές εκλογές.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Εμπιστευόμαστε τον πολίτη

    Η Διαβουλευτική Δημοσκόπηση για την ανάδειξη του υποψήφιου Δημάρχου που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, στο Δήμο Αμαρουσίου, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαρούσι και τα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα. Στην διαδικασία παίρνουν μέρος εκλογείς του Δήμου Αμαρουσίου που έχουν επιλεγεί τυχαία από δείγμα 1000 ατόμων.

    Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν ερωτήσεις στους έξι υποψηφίους που επελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν και στο τέλος της διαδικασίας διαβούλευσης εκλήθησαν να προκρίνουν τον υποψήφιο που θεωρούν ικανότερο να υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

    Οι εξι υποψήφιοι που επελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν είναι οι Πάνος Αλεξανδρής, Ιωάννης Βελούδος, Χάρης Βλάχος, Μαίρη Διακολιού, Μαίρη Καρανάσιου και Αλέκος Μπρέγιαννης.

    Η σχετική διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και πρώτη φορά διεθνώς, προκειμένου να υποβοηθήσει διαδικασίες επιλογής υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές. Αυτό τόνισε στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι μία πρωτιά σε όλο τον κόσμο εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι "σήμερα είναι η μέρα που διαβουλεύεστε εσείς και στο τέλος αποφασίζετε εσείς ενώ εμείς θα σεβαστούμε τη δική σας απόφαση".

    Δίνουμε το δικαίωμα αλλά δίνουμε και την ευθύνη σε σας για το μέλλον αυτής της περιοχής του Αμαρουσίου, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατήρησε ότι με τη διαδικασία αυτή "θέλουμε να φέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο διότι η δημοκρατία,όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο δοκιμάζεται".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "μ΄ αυτή τη διαδικασία ξαναζωντανεύουμε τη δημοκρατία, εδώ, σε αυτό τον τόπο σε αυτή τη χώρα, που γέννησε τη δημοκρατία και αυτό είναι το χρέος μας".

    Είναι μία παράδοσή μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι, τόνισε, αλλά είναι και μία παράδοση την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε και να βοηθήσουμε σε έναν παγκόσμιο προβληματισμό.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στη Σοσιαλιστική Διεθνή της οποίας είναι πρόεδρος, αυτή διαδικασία θα είναι μια ευκαιρία διαπαιδαγώσησης και άλλων κομμάτων ανά τον κόσμο για νέους τροπους δημοκρατικής συμμετοχής, διαβούλευσης και ουσιαστικής συναπόφασης απο τον πολίτη.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας τις διήμερες εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης για την Αυτοδιοίκηση, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αλλάξει πάλι τα πράγματα, να οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα μπροστά, είναι εδώ νικητής.

    Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ότι η μάχη που θα δοθεί στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι μια μάχη για την αναβάθμιση της δημοκρατίας, την ποιότητα ζωής, για τον πολίτη, για την ανατροπή ενός αναχρονιστικού και συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης. Είναι ένας άλλος δρόμος που δείχνει ότι εμπιστευόμαστε τον πολίτη.

    Το νέο πρόσωπο της διακυβέρνησης που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στις αποφάσεις τον πολίτη. Αυτή υπογράμμισε, είναι και η ουσιωδέστερη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη νεοδεξιά και συντηρητική κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση, είναι ουσιαστικό, σίγουρο, ρεαλιστικό και οραματικό.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει ευρεία συζήτηση για την πόλη του μέλλοντος ενώ διευκρίνησε, σχετικά με τη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να εισπράττει φόρους, όπως προτείνεται σε πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα η Αυτοδιοίκηση να επιβάλει νέους φόρους, απλά με συνταγματική ρύθμιση, θα της δοθεί η δυνατότητα να εισπράττει υφιστάμενους φόρους.

    Αναφέρθηκε στην επεξεργασία του προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο ως κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε τις παραδοσιακές διαδικασίες επιλογής υποψηφίων και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες αυτές και οι αποφάσεις που προέκυψαν είναι δεσμευτικές για όλους, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα προς όσους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να διεκδικήσουν δημαρχία ή νομαρχία, κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του Κινήματος.

    Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν, δημιουργήθηκε το πρόπλασμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην οριστική του μορφή θα παρουσιαστεί προεκλογικά.

    Διαθέτουμε, πρόσθεσε, υπεροχή θέσεων και προτάσεων απέναντι στη Δεξιά και κάλεσε τα αυτοδιοικητικά στελέχη του Κινήματος να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να πετύχουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές ώστε, όπως τόνισε, να ανοίξουμε μια νέα πορεία για τη χώρα.

    [03] Ανησυχία ΚΚΕ για εξελίξεις στην περιοχή

    Ανήσυχο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και προβληματισμένο από το ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων στο Αιγαίο και την Θράκη είναι το ΚΚΕ, όπως προκύπτει από την εκτενέστατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που αναφέρεται στη διεθνή κατάσταση και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Επί της ουσίας το ντοκουμέντο της Κεντρικής Επιτροπής είναι μια ανάλυση της διεθνούς κατάστασης με ιδιαίτερες επισημάνσεις όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας, (όσον αφορά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ) αλλά και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και καλύπτει τις εξελίξεις σε διάφορα σημεία -κλειδιά του πλανήτη, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μέχρι την Αφρική, την Κίνα και τη Ρωσία.

    Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ επιβάλλουν «επαναπροσαρμογή -συγκεκριμενοποίηση» των βασικών στόχων τους αυτήν την περίοδο που, φαίνεται να κινούνται στην εξής κατεύθυνση:

    α) Προσπάθεια για διεύρυνση των συμμαχιών τους με την εξεύρεση όσο γίνεται περισσότερων «προθύμων» συνεταίρων σε όλες τις ηπείρους. Ως βασικό εργαλείο γι' αυτό θέλουν να χρησιμοποιήσουν το «νέο ΝΑΤΟ», με τον διευρυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο που έχει. Σε αυτήν την κατεύθυνση έγιναν και οι προεργασίες με την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στη Σόφια της Βουλγαρίας, αλλά και οι άλλες που θα ακολουθήσουν.

    β) Επιδίωξη έχουν να μην προωθηθεί παραπέρα, μέχρι και να σπάσει τελείως η προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας - Ινδίας (γενικότερα η Συνεργασία της Σαγκάης), όπως και η προσέγγιση χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία, Κίνα κλπ.

    γ) Η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο και της ονομαζόμενης «ενεργειακής ασφάλειας» των ΗΠΑ και «απεξάρτησης» κρατών από τη Ρωσία, αλλά και ως παρεμπόδιση της «επέκτασης» της Κίνας, μέσω των ενεργειακών διασυνδέσεων, είτε προς τη Ρωσία, προς δυσμάς, είτε και προς την Αφρική.

    δ) Το χτύπημα των δυνάμεων που αντιστέκονται, τη χειραγώγηση λαών, το χτύπημα του επαναστατικού κινήματος, των Κομμουνιστικών Κομμάτων, με κάθε τρόπο και μέσο

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Με επίκεντρο την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κ. Ράις στην Αθήνα την Αγκυρα και τη Σόφια , το ΚΚΕ εκτιμά ότι η κ. Ράις με την επίσκεψή της αποσκοπούσε στην προώθηση των παραπάνω αναφερόμενων «κωδικοποιημένων» στόχων και σχεδιασμών και προσθέτει ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία μάλιστα, που το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, αλλά και τα Βαλκάνια, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, όπως και στην Αφρική, η στρατηγική σημασία της Ελλάδας είναι προφανής.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι τεράστιιες οι ευθύνες της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ για την οποία ο ελληνικός λαός έχει και πείρα από την ενεργό συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή και τη διευκόλυνση, με κάθε μέσο, στους «συμμάχους» της, κατά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ τονίζει ότι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ , έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι απόλυτα σύμφωνο με τη στρατηγική που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ότι σέβεται όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις, ότι συναινεί στους βασικούς χειρισμούς, κάνοντας επιμέρους κριτική μόνο σε πλευρές ορισμένων δηλώσεων και σε άνευ ουσίας χειρισμούς σε διαδικασίες προώθησης αυτής της ίδιας πολιτικής.

    Για τον Συνασπισμό αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών «αποδεικνύεται ο ρόλος του ΣΥΝ και η χρήση των πολιτικών του θέσεων από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ως άλλοθι των επιλογών τους, ιδιαίτερα οι θέσεις του για την ΕΕ, για τη στρατηγική του κινήματος, αλλά και ο χυδαίος, μέχρι προβοκάτσιας, αντικομμουνισμός που εκφράζει τελευταία στον πολιτικό του λόγο». Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ), γιατί καλύπτει τον εθνικισμό του με έναν κούφιο αντιαμερικανισμό, που σε συνδυασμό με το λαϊκισμό του μπορεί να βρει απήχηση σε μικροαστικές δυνάμεις, αλλά και σε πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης, καθώς και σε νέους».

    Στη συνέχεια η ΚΕ κάνει μια μια μακρά ανάλυση των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι βασική επιδίωξη είναι να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το ΝΑΤΟ - κι όχι μόνο ή κυρίως αμερικάνικες δυνάμεις - σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Κασπία, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στα σχέδια για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους.

    Ειδικότερα για το Ιράν το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ «για να λύσουν τα χέρια τους σε μέτρα και κυρώσεις, ν' ανοίξουν το δρόμο και για επέμβαση»

    Εκφράζοντας όμως την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Η θέση του ΚΚΕ

    Η θέση του ΚΚΕ στα ζητήματα αυτά είναι ότι ?οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στον έλεγχο των αγορών των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας. Στοχεύουν στον ασφυκτικό έλεγχο ενός μεγάλου μέρους κρατών που είτε δεν ανήκουν οργανικά στις συμμαχικές ενώσεις τους είτε έχουν κάποιες αντιστάσεις, καθένα για τους δικούς του λόγους. Προσθέτει ακόμη ότι «δε νομιμοποιείται καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, κανένας διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αποφάσεις κατά λαών, να επεμβαίνει, να καθορίζει ποιος επιτρέπεται να έχει και ποιος όχι πυρηνική ενέργεια. Η προετοιμασία της κοινής γνώμης θυμίζει τις προετοιμασίες επίθεσης κατά του Ιράκ. Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι πρόσχημα, όπως πρόσχημα ήταν και τα «χημικά όπλα» που δήθεν διέθετε το Ιράκ» και τονίζει την ανάγκη «να αποτραπεί κάθε μέτρο, κάθε στρατιωτική εξέλιξη, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και σοβαρές συνέπειες και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

    Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ το ΚΚΕ απαιτεί:

    Β· Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν, κατά οποιουδήποτε λαού στον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση να μην ψηφίσει στο ΣΑ του ΟΗΕ κανένα μέτρο, καμιά άσκηση πίεσης.

    Β· Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε «συμβατική υποχρέωση» που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.

    Β· Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα.

    Β· Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

    Β· Να μη μείνει κανένας στρατιώτης σε Αφγανιστάν, Ιράκ, σε χώρες των Βαλκανίων ή αλλού.

    ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην αναφορά που γίνεται για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας το ΚΚΕ υπογραμμίζει κατ΄αρχήν τη θέση των ΗΠΑ ότι «η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να εμποδίσουν την ομαλή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Εκτίμηση της ΚΕ όσον αφορά την Τουρκία είναι ότι: οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Τουρκίας για στρατιωτικές εδαφικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, μια και το μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών είναι εκτεταμένο και θα διευκόλυνε πολύ την επέμβασή τους. Οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν με αυτό τον τρόπο σε μια πλεονεκτική θέση κατά του Ιράν για στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν συνδυασμένα από τρεις κατευθύνσεις: Από το έδαφος της Τουρκίας, από το έδαφος του Ιράκ και από το έδαφος του Αφγανιστάν. Υπάρχουν, επίσης, και τα εδάφη των Αραβικών Εμιράτων στον Περσικό Κόλπο. Οι βάσεις που υπάρχουν σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία είναι σημαντικοί κρίκοι για τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα της αμερικανικής μηχανής από αέρα και θάλασσα. Μια εμπλοκή στη χρησιμοποίηση αυτών των βάσεων θα δυσκόλευε σημαντικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Η ΚΕ θεωρεί ότι η υπόθεση της κρίσης του Ιράν ίσως αποτελέσει κρίσιμο ζήτημα το επόμενο διάστημα και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και προσθέτει ότι η ΚΕ ασχολήθηκε με την τελευταία έκφραση της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος στο Αιγαίο. Η στάση της Τουρκίας, αναφέρει η απόφαση , δείχνει ότι η Τουρκία επαναφέρει συνεχώς και με επιθετικό τρόπο τις θέσεις της για τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, θεωρώντας ότι έχουν «αδιευκρίνιστο καθεστώς», γι' αυτό αξιώνει τη συνδιαχείρισή του. Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ντε φάκτο διχοτόμησης του Αιγαίου, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα ζητήματα, τα οποία από μόνα τους δε φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη όξυνση ή σοβαρή κρίση, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο κρατών επιδιώκουν συνεργασίες στη βάση της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι «ενταγμένες όμως, οι διάφορες προκλητικές ενέργειες ή επεισόδια στην περιοχή του Αιγαίου ή της Θράκης, σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και όξυνση αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν εν δυνάμει επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες στους λαούς. Επίσης, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία και τρόπο ανακινούνται μειονοτικά ζητήματα στην περιοχή».

    Η ΚΕ του ΚΚΕ, σύμφωνα με την απόφαση, θα εντείνει την παρακολούθηση και επαγρύπνησή της γι' αυτές τις εξελίξεις, παράλληλα με πρωτοβουλίες για κοινή δράση, αλληλεγγύη και φιλία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, όλων των λαών της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 June 2006 - 18:30:23 UTC