Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος
  • [02] Θεσπίζεται Συμβούλιο Πολιτισμού

  • [01] Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος

    Είναι σαφής η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Oικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin).

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπο Χοακίν Αλμούνια στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος έχει προβεί σε μια θετική εισήγηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας και επεσήμανε ότι στις συζητήσεις αυτές εξετάζονται οι λεπτομέρειες των πολιτικών που ακολουθούνται, καθώς, όπως πρόσθεσε, έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία της Επιτροπής και των κρατών μελών σε αυτά τα θέματα.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, ο Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν βρίσκεται σε ανησυχητικό επίπεδο και τόνισε πως σε μια μεγάλη οικονομική περιοχή, όπως είναι η Ευρωζώνη ή η ΕΕ, η ισοτιμία αυτή δεν επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τις οικονομικές εξελίξεις. Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει κάποια σημασία για τις εξαγωγές, υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη της ισοτιμίας αυτής .

    Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του Εurogroup και του Συμβουλίου Εcofin, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι έγινε μια επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη που υπάρχει στην Ευρώπη, παρά τους κινδύνους που παρουσιάζονται από το διεθνές περιβάλλον, κυρίως από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τη γενικότερη αναταραχή που υπάρχει στις χρηματαγορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η εκτίμηση είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης επεσήμανε επίσης ότι συζητήθηκε η διεύρυνση της ευρωζώνης, όπου αποφασίστηκε, με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωζώνη, απόφαση την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε ?πολύ σημαντική?. "Υπάρχει σαφής προτίμηση από τις νέες χώρες μέλη να συμμετέχουν στην Ευρωζώνη και ελπίζω αυτό να συμβεί και για όλες τις παλαιές χώρες μέλη το συντομότερο δυνατόν, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα", κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης.

    [02] Θεσπίζεται Συμβούλιο Πολιτισμού

    Απολογισμό τετραμήνου έκανε σήμερα ο υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης εξαγγέλοντας ταυτόχρονα μια σειρά δράσεων του ΥΠΠΟ, που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες θέτουν γερές βάσεις χωρίς , όπως είπε, ο πολιτισμός της χώρας να κλυδωνίζεται από τις εκάστοτε αλλαγές ηγεσιών, στελεχών κ.ο.κ..

    Στις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζονται από τον κ. Βουλγαράκη συγκαταλέγεται η θέσπιση Συμβουλίου Πολιτισμού, με χαρακτήρα συμβουλευτικό από όλους τους εποπτευόμενους φορείς προς τον υπουργό πολιτισμού και στόχο ``μια συνεκτική και μακροχρόνια εθνική πολιτιστική πολιτική``. Επίσης, έχει δρομολογηθεί η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), και η ενεργοποίηση της λειτουργίας του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων, για να επιτευχθεί μια ενιαία κρατική μουσειακή πολιτική για μουσεία κάθε κατηγορίας.

    Για την Ακαδημία Τεχνών, που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή`` προχωρά το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος, που αφορούν κυρίως στο είδος του πιστοποιητικού που θα χορηγεί η Ακαδημία, σε σχέση με αυτά που χορηγούν οι σχολές του Υπουργείου Παιδείας``.

    Μιλώντας για τα οικονομικά του ΥΠΠΟ, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι χαρακτηρίζονται από χάος και ασάφειες εξ αιτίας των προγραμματικών συμβάσεων, του ΤΑΠΑ και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και έχει δημιουργηθεί ``μαύρη τρύπα``, όπως είπε , χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο ίδιος, δήλωσε ότι στην τετράμηνη θητεία του διευθέτησε με διακανονισμό σε πενταετείς δόσεις, τα χρέη του ΥΠΠΟ σε σχέση με τις προγραμματικές του συμβάσεις. Ακόμα, πως με τον νέο θεσμό του Συμβουλίου Πολιτισμού, θα δίνεται βάρος στην αξιολόγηση των αιτημάτων επιχορήγησης διαφόρων , συλλόγων, εκδηλώσεων και συνεδρίων.

    Και επειδή , όπως τόνισε, τα οικονομικά των δράσεων στον πολιτισμό, ``είναι ένα μίγμα της κρατικής υποστήριξης και της χορηγίας``, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν κατατεθεί στην Βουλή οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που ``θα διευκολύνουν τις χορηγίες και θα τις ενθαρύνουν``.

    Τέλος, με στόχο την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών και μουσειακών χώρων, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις ύψους 5εκ. ευρώ, για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 543 ατόμων για την ημερήσια φύλαξη, 100 για την νυχτερινή και 72 ατόμων για την καθαριότητα . Οι προσλήψεις αυτές αφορούν στην εφαρμογή της Α΄ζώνης ωραρίου (8π.μ-19;30μ.μ) για την χρονική περίοδο από 12/4/2006 έως 31/10/2006.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 June 2006 - 16:30:16 UTC