Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφάσισαν Μπακογιάννη και Γκιούλ

  • [01] Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφάσισαν Μπακογιάννη και Γκιούλ

    Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, περιλαμβανομένου και τρίμηνου μορατόριουμ στο Αιγαίο (αντί του δίμηνου που ίσχυε) αποφάσισαν η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην Κωνσταντινούπολη.

    Επιβεβαιώσαμε την πολιτική βούληση για πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης και θα περιορίσουν τις εντάσεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, δήλωσε η κα Ντόρα Μπακογιάννη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τονίζοντας επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε και συναντήσεις και ουσιαστικές και συζητήσεις» και ότι «μια πολιτική προσέγγισης είναι ο στόχος αλλά και η εντολή που μας έδωσαν οι δύο λαοί μας».

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και στον τραπεζικό τομέα, τομείς στους οποίους, όπως τόνισε η κα Μπακογιάννη έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών επεσήμανε ότι στην ανοιχτή, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό της "δημιουργήσαμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών" και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική για να εμπεδώσουμε κλίμα εμπιστοσύνης στις διμερείς μας σχέσεις.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ που χαρακτήρισε άκρως ωφέλιμη, με πολύ θάρρος και εγκαρδιότητα τη συζήτηση που είχε για "όλα τα θέματα μας" με την Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε την πολιτική βούληση της γείτονος να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις . Το ποτήρι με το νερό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περισσότερο από μισογεμάτο και θα προσπαθήσουμε να το γεμίσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιούλ.

    Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα:

    1.Στο πλαίσιο του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 συμφωνήθηκε να υπάρχει μορατόριουμ στο Αιγαίο από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή θα ισχύσει για ένα τρίμηνο αντί του διμήνου που ήταν παλαιότερα.

    2 .Συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Ο τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Τουρκία και, όπως είπε ο κ. Γκιούλ, «διατυπώσαμε και οι δύο πλευρές την ικανοποίησή μας αν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Η ημερομηνία θα καθοριστεί στο εγγύς μέλλον» .

    3. Για την απευθείας "κόκκινη γραμμή" μεταξύ των στρατηγείων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και υπογράφηκε χτες συμφωνία. Η λειτουργία της θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου.

    4. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των αρχηγών του λιμενικού των δύο χωρών.

    5. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η πρώτη αναμένεται τον Νοέμβριο του 2006. Από ελληνικής πλευράς θα μετέχει η ΕΜΑΚ και από τουρκικής η αντίστοιχη υπηρεσία, όπως εξήγησε η κα Μπακογιάννη.

    6. Το Φθινόπωρο προβλέπεται κοινή πολιτική άσκηση για τις φυσικές καταστροφές.

    7. Υπογράφηκε συμφωνία για τη δημιουργία 2ης Γέφυρας Ύψαλα- Κήποι, στον Εβρο.

    8. Αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα ειδικών για τη λήψη μέτρων προκειμένου να ελεγχθούν οι πλημμύρες στον Εβρο.

    Και οι δύο Υπουργοί τόνισαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον οικονομικό τομέα και η Υπουργός των Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι δύο αποφάσεις που αφορούν στη νέα γέφυρα στον Εβρο και την ad hoc επιτροπή για τις πλημμύρες «ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες των παραμεθόριων περιοχών μας».

    Ο κ. Γκιούλ τόνισε πως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις τα 16 ΜΟΕ Ελλάδος και Τουρκίας γίνονται 19, προσθέτοντας ότι τα ήδη υπάρχοντα θα συνεχίσουν να ισχύουν και ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στην ερώτηση τι περιμένει από την Τουρκία απάντησε: 1. Να επιτύχει τα κριτήρια της ΕΕ και 2. Να συνεχίσουμε τον διάλογο στη σημερινή λογική για να μειώσουμε την ένταση και να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης.

    «Η επιλογή μας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή», είπε η κα Μπακογιάννη, όπως, άλλωστε, είχε τονίσει και στην πρωινή ομιλία της στο Συνέδριο για τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για στρατήγημα ούτε για σημαία ευκαιρίας».

    Σε παρατήρηση τούρκου δημοσιογράφου για «υπερβολές» που έχουν γραφεί στα ελληνικά ΜΜΕ μετά το επεισόδιο στην Κάρπαθο, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι "εγώ δεν είδα πουθενά κάτι τέτοιο" και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών, θέμα πολύ σημαντικό για το μέγεθος του τουρισμού των χωρών μας».

    Τέλος, στην ερώτηση, αν η Ελλάδα προτίθεται να προβεί σε νέα αξιολόγηση για την εναρμόνιση του εναέριου χώρου με βάση τα χωρικά της ύδατα, η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «τα δικαιώματα κάθε χώρας είναι δεδομένα και το Διεθνές Δίκαιο γνωστό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω κατανόηση, όπου υπάρχει διαφορά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 June 2006 - 14:30:13 UTC