Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας

  • [01] Πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας

    Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης την απόφαση της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας.

    Η πλήρης αποκρατικοποίηση της Εμπορικής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και ενισχύεται το πιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση της Credit Agricole, όπως και κάθε άλλη πρόταση που τυχόν θα υποβληθεί.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι είχε ανακοινωθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής και συμπλήρωσε ότι ικανοποιούνται οι αρχές αποκρατικοποίησης με τη δημόσια προσφορά. Η κυβέρνηση θα διερευνήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές και, αν υπάρξει καλύτερη προσφορά, θα εξεταστεί.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν βιάζεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει αν δέχεται ή όχι την πρόταση της ξένης τράπεζας και συμπλήρωσε ότι η όποια απόφαση θα αφορά όλο το ποσοστό.

    Πάντως ο κ. Αλογοσκούφης είπε πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι η υποβολή δημόσιας πρότασης για το 100% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγάλο όγκο δημοσιευμένων πληροφοριών και μεγάλο αριθμό θεσμικών και ιδιωτών μετόχων, ενδείκνυται ως μέθοδος αποκρατικοποίησης για τους παρακάτω λόγους:

    - Πρώτον, διότι εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια

    - Δεύτερον, διότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μετόχους να πωλήσουν το σύνολο των μετοχών τους, εφόσον το επιθυμούν και

    - Τρίτον, διότι παρέχει τη δυνατότητα μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών.

    Η πρόταση της Credit Agricole

    Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δίνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και μια από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, η Credit Agricole, με την πρόταση που έκανε σήμερα για την εξαγορά του συνόλου της Εμπορικής Τράπεζας, με την οποία μέχρι τώρα διατηρούσε στρατηγική συμμαχία κατέχοντας το 9% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως ανέφεραν σήμερα οι εκπρόσωποι της Gredit Agricole, Gilles de Margerie και Jean Frederic de Leusse, παρουσιάζοντας την σχετική πρόταση στην Αθήνα.

    Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Gredit Agricole υπογράμμισαν ότι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας, υπερδιπλάσιοι του μέσου όρου της ευρωζώνης, θα συνεχισθούν, ενώ σημαντικές είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του εγχώριου τραπεζικού τομέα σε όλους τους επιμέρους τομείς τραπεζικών εργασιών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ειδικότερα, όπως επισήμαναν, το 2005 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην ελληνική αγορά έτρεχε με 21% έναντι 9% του μέσου όρου της ευρωζώνης, στην στεγαστική πίστη με 33% στην Ελλάδα έναντι 11% στην ευρωζώνη και στην καταναλωτική πίστη με 28% έναντι 7% στην ευρωζώνη.

    Οπως υπογραμμισαν οι εκπρόσωποι της Credit Agricole, στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρότερης ελληνικής τράπεζας με ελληνικό μάνατζμεντ που θα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών, με την υποστήριξη ενός ισχυρού διεθνούς τραπεζικού ομίλου, και όχι η δημιουργία μια θυγατρικής τράπεζας στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι ανακοίνωσαν μια σειρά σημαντικών επενδύσεων και δράσεων στο πλαίσιο της πρότασης για την απόκτηση του ελέγχου της Εμπορικής Τράπεζας. Ειδικότερα προτίθενται να προχωρήσουν σε επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρια χρόνια, στη δημιουργία προβλέψεων 300 εκατ.ευρώ με την εφαρμογή κανόνων διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζει η γαλλική τράπεζα, στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου προσωπικού (500 άτομα μέχρι το 2008), σε προσλήψεις 250 ατόμων στον τομέα των πωλήσεων τα επόμενα δύο έτη και στην εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλους τους εργαζόμενους.

    Η εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου της Gredit Agricole για την Εμπορική, όπως τόνισαν τα στελέχη της γαλλικής τράπεζας, θα έχει πολύ σημαντική θετική επίδραση στην κερδοφορία της ελληνικής τράπεζας, θα αυξήσει τις σταυροειδείς πωλήσεις από δυόμισι προϊόντα για κάθε ενεργο πελάτη σε πέντε προϊόντα τα επόμενα πέντε χρόνια και θα αυξήσει ουσιαστικά τα μερίδια της τράπεζας σε όλους τους επμέρους τομείς τραπεζικών εργασιών.

    Ο όμιλος της Credit Agricole αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και μια από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, με παρουσία σε 66 χώρες σε όλες τις ηπείρους, 21 εκατ.πελάτες, 9.100 υποκαταστήματα, 135.000 εργαζομένους και κέρδη από τραπεζικές εργασίες 25,9 δισ.ευρώ. Στο όμιλο της ανήκουν 2.583 τοπικές τράπεζες και 41 περιφερειακές.

    Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται σε 23,50 ευρώ ανά μετοχή της Εμπορικής για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμώντας την Εμπορική συνολικά σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της γαλλικής τράπεζας, είναι το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας.

    Η πρόταση είναι ανώτερη κατά 0,3% ως προς την τιμή της μετοχής την 9η Ιουνίου του 2006 (ύψους 23,44 ευρώ) και κατά 0,6% ως προς τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ύψους 23,36 ευρώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 9η Ιουνίου και κατά 17,9% ως προς τη μέση τιμή της μετοχής, ήτοι 19,94 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2004. Επιπλέον, η πρόταση είναι ανώτερη κατά 50% και κοντά στο 40% πάνω από τον τρέχοντα πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2006 και 2007 αντίστοιχα.

    Η πρόταση της Credit Agricole S.A. είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης αναμένεται να διαρκέσει από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου του 2006. Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τη στιγμή που το σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο θα εγκριθεί και θα δημοσιευθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 June 2006 - 14:30:15 UTC