Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός
  • [02] Διάλογος στη Βουλή για το ασφαλιστικό
  • [03] Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Ισπανία

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 11 με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που γίνεται στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής.

    Η Σϋνοδος Κορυφής

    Η διεύρυνση της ΕΕ, η ικανότητά της να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, η πορεία της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

    O Καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην καθιερωμένη, προ της Συνόδου Κορυφής, συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών για τη διεύρυνση της Ευρώπης θα επικεντρωθεί αφενός μεν στην ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, αφετέρου δε στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανικών χωρών.

    Σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης νέων κρατών - μελών οι "25" αναμένεται να αποφασίσουν ότι για τις επόμενες διευρύνσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα της ΕΕ να λειτουργήσει πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά.

    Η Επιτροπή θα κληθεί να προετοιμάσει έκθεση για την δυνατότητα απορρόφησης εκ μέρους της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Το θέμα της απορρόφησης θα συζητηθεί εκτενέστερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2006.

    Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή προοπτική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται πως θα αναφέρει ότι στόχος της ΕΕ είναι η ένταξη των δύο χωρών την 1η Ιανουαρίου του 2007.

    Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να προσαρμοστούν στα δεδομένα της Ενωσης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή τους ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δύο χώρες θα είναι έτοιμες να ενταχθούν.

    Σημειώνεται ότι σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς ζητεί από τους ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για την ένταξή τους στην ΕΕ.

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι μετά από την ένταξη αυτών των δύο χωρών, καμία άλλη Διεύρυνση δεν θα είναι εφικτή για την ΕΕ, εάν δεν γίνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Το ευρωπαϊκό σύνταγμα και η διαδικασία επικύρωσής του είναι το δεύτερο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Αυστριακός Καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι η περίοδος του διαλόγου και περισυλλογής πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο (η περίοδος αυτή) να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2008, επί Γαλλικής Προεδρίας.

    Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς και ο Πρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χανς Πέτερινγκ με κοινή επιστολή τους προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βούλφγκανγκ Σιούσελ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος και να χαραχθεί νέα στρατηγική επί του θέματος.

    Προβληματισμένος εμφανίζεται, ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μ. Σούλτς, ως προς την ικανότητα της ΕΕ να προωθήσει την επικύρωση του Συντάγματος.

    Παρ' όλα αυτά χαιρετίζει το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Γερμανία που θα αναλάβουν τις δύο επόμενες Προεδρίες της ΕΕ, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ήταν ευχής έργο η Φινλανδία να επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύνταγμα, επί της Προεδρίας της.

    Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τέλος, η αυστριακή προεδρία θέτει, για δεύτερη φορά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και κυρίως τη συνεργασία, στον τομέα αυτό, με τη Ρωσία.

    Η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, καθώς η ανάγκη πρόσβασης σε νέες πηγές ενέργειας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Επιτροπή να θέσει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τη Μόσχα, το ταχύτερο δυνατό.

    Ωστόσο, η Ρωσία στην πρόσφατη συνάντηση υπουργών οικονομίας του G-8, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να επικυρώσει τη Ευρωπαϊκή Χάρτα της Ενέργειας.

    Η ΕΕ και η Ρωσία αναγνωρίζουν τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχουν στον ενεργειακό τομέα, καθώς το ένα τέταρτο της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ η ΕΕ είναι ο καλύτερος πελάτης της Ρωσίας.

    [02] Διάλογος στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Τη σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αποτύπωση των δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος πρότεινε ο Γιώργος Αλογοσκούφης από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής για το Ασφαλιστικό, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα δεχόταν με ευχαρίστηση να πλαισιώσει την Επιτροπή και ο Πλάτων Τήνιος, συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και μέλος της «επιτροπής Σπράου».

    Στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τη συγκρότηση της Επιτροπής, με τον υπεύθυνό του επί των Κοινωνικών Υποθέσεων, Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Εκτελεστικής Εξουσίας» και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να κρυφτεί από πίσω της».

    Ο κ. Αλογοσκούφης, πάντως, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στη συγκρότηση της Επιτροπής, με πρόεδρο τον Νίκο Αναλυτή (νυν πρόεδρο της ΟΚΕ) και μέλη τον Πλούταρχο Σακελλάρη (Πρόεδρο του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών), τον Ευάγγελο Δημητρακάκη (πρόεδρο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), τον καθ. Γιώργο Οικονόμου (μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος), τον Γιάννη Σιδηρόπουλο (τέως γεν. διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών και νυν επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ασφαλιστικής αγοράς) τον Σωτήρη Ρεβύθη (νυν γενικό διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας) την Αικατερίνη Γραμματίκα (γεν. διευθύντρια κοινωνικών ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης) και τον Ανδρέα Καλογερόπουλο (νομικό, πρώην μέλος του πρωτοδικείου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων).

    «Πιστεύουμε ότι με την Επιτροπή ενισχύουμε την αξιοπιστία των δεδομένων επί των οποίων θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις. Μία Επιτροπή που συστήνεται με πρόσωπα ευρύτερου κύρους, θα μας δώσει δεδομένα που η επόμενη κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητεί», ανέφερε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης.

    «Συζητάμε για το ασφαλιστικό, ενώ η πολιτική της ΝΔ είναι ενάντια στα ασφαλιστικά ταμεία», παρατήρησε η Βάσω Παπανδρέου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι αφβ ενός δεν εγγράφει στον Προϋπολογισμό τις δαπάνες 1,2 δις ευρώ που αναλογούν (βάσει του «νόμου Ρέππα») στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε κινείται για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η οποία, στην περίπτωση του ΙΚΑ, έχει φθάσει στα 4,5 δις ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια.

    Αντιθέτως, τόνισε η κα Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιβάρυνε το σύστημα με τις εθελούσιες εξόδους στον ΟΤΕ και τις Τράπεζες.

    «Στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση αλληθωρίζει μονόπλευρα, σαν κάθε συντηρητική κυβέρνηση», υποστήριξε ο Δ. Κουσελάς (ΠΑΣΟΚ - Μεσσηνία).

    "Αποσκοπείτε στο να κερδίσετε χρόνο, να δείξετε στην ΕΕ ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν θέλετε συνομιλητές, αλλά συνενόχους. Θα πείτε στο τέλος, ότι κουβεντιάσαμε, θα πάρετε τα όποια μέτρα και θα πείτε ότι στην κουβέντα συμμετείχαν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι όποιοι φορείς».

    «Κάνει μεγάλο λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι μπορεί να παίξει θέατρο σε ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως το ασφαλιστικό», σημείωσε ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ - Ββ Αθηνών).

    Η συντονίστρια Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου επικαλέστηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται νομοσχέδιο απαλλαγής χρεών προς το ΙΚΑ με 18 μήνες αναστολή της πληρωμής τους.

    «Είχατε πει ότι η ρύθμιση χρεών είναι η τελευταία. Και τώρα έρχεστε να ρυθμίσετε εκ νέου - προεκλογικά άραγε;», αναρωτήθηκε.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, ο οποίος παρατήρησε ότι «το μήνυμα που εκπέμπουμε με τις ρυθμίσεις για τα χρέη του ΙΚΑ είναι «μην είστε κορόιδα κύριοι επιχειρηματίες» (...), Το σύστημα αιμορραγεί, γιατί υπάρχει μαύρη εργασία, αδήλωτη εργασία, εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Είπα να δημιουργηθεί ειδικό σώμα για τον έλεγχο της μαύρης εργασίας. Αν δεν κτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή, δεν μπορεί να ληφθούν άλλα μέτρα».

    «Η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από τον Προϋπολογισμό, επί διακυβέρνησης ΝΔ είναι αυξημένη κατά 1% επί του ΑΕΠ - μια σημαντική αύξηση που γίνεται σε μία περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής»,απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. «Το σύνολο των δαπανών για συντάξεις, έφθασε το 22,6 δις ευρώ το 2005 - 12,5% του ΑΕΠ. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ και αυξημένο κατά σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Οι δαπάνες λοιπόν για συντάξεις αυξάνονται», είπε.

    Ο κος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι «οι νόμοι για χρηματοδότηση των ταμείων εφαρμόζονται πλήρως, το σύνολο των δαπανών το 2006 φθάνει στο 4,3% του ΑΕΠ, έναντι 3,6% του ΑΕΠ το 2003. Αυτή είναι η διαφορά, γιατί η κυβέρνηση σέβεται τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία (...). Όλη, λοιπόν, η κινδυνολογία περί αλλαγών που πρέπει να επιταχύνουν την έξοδο των εργαζομένων στη σύνταξη, δεν έχει καμία βάση και επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης των ταμείων από τον Προϋπολογισμό».

    «Όλοι οι Έλληνες είναι εν δυνάμει ασφαλισμένοι, όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι φορολογούμενοι. Και όταν λέμε «να χρηματοδοτήσει κι άλλο ο Προϋπολογισμός" δεν μιλάμε για επίλυση, αλλά για μετάθεση του προβλήματος, γιατί ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι είναι τα ίδια πρόσωπα. Υπάρχει βεβαίως μετάθεση των βαρών, αλλά δεν μπορεί να μιλά κανείς για λύση σε βάρος του Προϋπολογισμού», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εκτιμάται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2050, θα κυμανθεί μεταξύ του 346% του ΑΕΠ (δηλαδή τριπλάσιο σε σχέση με σήμερα) και του 451,3% του ΑΕΠ. «Η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε περιοχή υψηλού κινδύνου λόγω των δημοσιονομικών βαρών της γήρανσης του πληθυσμού?», παρατήρησε.

    Απαντώντας στον Υπουργό Οικονομικών, ο υπεύθυνος Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε λέγοντας ότι ο κ. Αλογοσκούφης «έκανε αναφορά στην Έκθεση της Επιτροπής και ήρθε να υιοθετήσει τις παραδοχές της, αυξάνοντας την κινδυνολογία, ενώ ο ίδιος έχει την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί. Την Έκθεση που έχει φάει κατακέφαλα η κυβέρνηση έρχεται και μας την καταθέτει, ενώ βοά ο τόπος».

    «Είπε ο κ. Βενιζέλος ότι θα πληρώσει ο εργαζόμενος το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα λογικό και πολιτικό άλμα. Ουδεμία στιγμή είπε η κυβέρνηση ότι τις αδικίες και τις μη ορθολογικές ρυθμίσεις του συστήματος θα πληρώσουν εκείνοι που έδωσαν τα πάντα τα προηγούμενα χρόνια και στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης»,απάντησε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης.

    «Δεν επιχειρούμε να παγιδεύσουμε, ούτε τα κόμματα, ούτε την κοινωνία. Ζητούμε απβ όλους να εγκαταλείψουν μια φοβική αντίληψη. Δεν έχουμε κρυφές ατζέντες, ούτε άλλες σκέψεις απβ όσα παρουσιάζουμε στη Βουλή. Θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, που να αφορά τις γενιές που έρχονται. Σε κάθε περίπτωση, με το σύστημα στο οποίο θα καταλήξουμε και με την αναγκαία χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να χάσουν οι πάρα πολλοί Έλληνες αδικημένοι του σημερινού συστήματος», διαβεβαίωσε ο κος Τσιτουρίδης.

    [03] Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Ισπανία

    Με εντυπωσιακό τρόπο άρχισε τις υποχρεώσεις της στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο η Ισπανία. Στο «Τσεντραλστάντιον» της Λειψίας, η ομάδα του Λουίς Αραγονιές νίκησε 4-0 την Ουκρανία, στο παιχνίδι που άνοιξε την «αυλαία» του 8ου ομίλου. Τα γκολ σημείωσαν ο Τσάμπι Αλόνσο στο 13΄, ο Βίγια στο 17΄ και στο 48΄ με πέναλτι και ο Τόρες στο 81΄. Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 47΄, λόγω αποβολής του Βάστσουκ.

    Το σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ περιλαμβάνει ακόμη τους αγώνες Τυνησία-Σαουδική Αραβία (19.00) και Γερμανία-Πολωνία (22.00).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 June 2006 - 16:30:23 UTC