Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπανδρέου με Τ.Παπαδόπουλο και Ελ Μπαραντέι

  • [01] Επαφές Παπανδρέου με Τ.Παπαδόπουλο και Ελ Μπαραντέι

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της συμμετοχής του (αύριο) στη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα συνέλθει στις Βρυξέλλες.

    Στην ομάδα αυτή,η οποία λειτουργεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος,ο κ. Παπανδρέου συμπροεδρεύει με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν.

    Η Ομάδα θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση και συζητηση με τον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη συμμετοχή του στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Τ. Παπαδόπουλος τον ενημέρωσε για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο πριν από λίγες ημέρες.

    Ο Νίκος Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την υποβολή βέτο από την πλευρά της Κύπρου, ανέφερε ότι στις συνεδριάσεις μετέχουν οι κυβερνήσεις, ενώ επεσήμανε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική, σήμερα θα βρισκόμασταν σε άλλη διαδικασία.

    Επίσης ανέφερε ότι κανείς δεν εγκαταλείπει εκ των προτέρων τις δυνατότητες που έχει και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επικρίνει τον κ. Κ. Καραμανλή ότι απεμπόλησε την δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο, πριν αρχίσει η κυρίως φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να αποκλείει καμία δυνατότητα που έχει μετέχοντας σε ευρωπαϊκά όργανα.

    Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, για την υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν.

    Ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο σημαντικό αυτό θέμα και στις προσπάθειες με στόχο την ειρηνική λύση του προβλήματος στην οποία, όπως τόνισε στον κ. Μπαραντέι, ο ίδιος είναι προσηλωμένος και τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρηνική λύση.

    Δηλώσεις Αθανασάκη για τα θέματα της Παιδείας

    Η κυβέρνηση έφερε τα πανεπιστήμια στα πρόθυρα της διάλυσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης με αφορμή τις αυριανές φοιτητικές κινητοποιήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "απίστευτους" κυβερνητικούς χειρισμούς και "ωμό αυταρχισμό" του υπουργείου Παιδείας που οδήγησαν, όπως εκτίμησε, τα ΑΕΙ σε μια εκρηκτική κατάσταση.

    Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση φέρει ακέραια η κυβέρνηση, είπε και πρόσθεσε πως "ό,τι παρακολουθούμε είναι δικό της έργο".

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Αθανασάκης μίλησε για στροφή και υποχώρηση της κυβέρνησης σε διαδικαστικά μόνο θέματα, τα οποία, όπως τόνισε, δεν απαντούν στα θέματα ουσίας.

    Ο κ.Αθανασάκης αναφέρθηκε και στην παρουσία της Αστυνομίας στα φοιτητικά συλλαλητήρια και τόνισε ότι η βία της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πρωτοφανής, ενώ πρόσθεσε ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί με την βία και την καταστολή.

    Η βία, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε βία και σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων σε βάρος των Πανεπιστημίων.

    Αυτό που προέχει σήμερα, ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας στα Πανεπιστήμια και η διασφάλιση του έτους για τους φοιτητές, ώστε να μη χαθούν οι εξετάσεις και η πανεπιστημιακή χρονιά.

    Επεσήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να είναι αύριο πολύ προσεκτικές και να κάνουν τη δουλειά τους που είναι η διασφάλιση της τάξης, χωρίς να πυροδοτεί ή να προκαλεί την όξυνση σε μια διαδήλωση.

    Και πρόσθεσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Αστυνομία επιτέθηκε κατά δικαίων και αδίκων, ενώ το καθήκον της είναι να ασχολείται μόνο με τους κουκουλοφόρους και τους συνήθεις ύποπτους.

    Ο Νίκος Αθανασάκης δέχθηκε ότι υπήρξαν και επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων από στοιχεία στα οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να στραφεί η δράση της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει από την ελληνική αστυνομία να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες προκύπτουν μέσα από μαζικές αποφάσεις των φοιτητικών συνελεύσεων, καθώς και ότι υπάρχουν πολλοί νέοι οι οποίοι κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε διαδήλωση.

    Δηλώσεις Αθανασάκη για την Finansbank

    Εντονες επιφυλάξεις για τις υποθέσεις που αφορούν στην Εθνική και στην Εμπορική Τράπεζα, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος δεν θέλησε να αποσαφηνίσει τις μελλοντικές ενέργειες του Κινήματος για τα ζητήματα αυτά.

    Ειδικότερα ο κ. Αθανασάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι προτάσεις, όπως αυτή για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας πρέπει να κρίνονται με όρους επιχειρηματικούς, αλλά και πρέπει να εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική, που θα αφορά και στο τραπεζικό σύστημα καθώς και στην ίδια την τράπεζα, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Επέκρινε την κυβέρνηση ότι καταβαράθρωσε, όπως είπε,τα ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών και μ' αυτό τον τρόπο κάνει πιό ελκυστικές τέτοιου είδους κινήσεις, ενώ υπενθύμισε τις αντιδράσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη όταν ήταν στην αντιπολίτευση σχετικά με την μετοχοποίηση της Εμπορικής τράπεζας, την οποία είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Νίκος Αθανασάκης έθεσε θέμα μεταξύ του τιμήματος για την εξαγορά της Εμπορικής από την Credit Agricole και του τιμήματος εξαγοράς από την Εθνική της τουρκικής Finansbank.

    Επίσης παρέπεμψε σε δήλωση της αρμόδιας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία κας Βάσως Παπανδρέου, η οποία σε σημερινή της δήλωση κάνει λόγο για "σατανική σύμπτωση", καθώς, όπως αναφέρει, το ίδιο νομικό γραφείο έχει χειριστεί υποθέσεις του ιδιοκτήτη της Finansbank, ενώ έχει αναλάβει την νομική πλευρά της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει στη δήλωσή της η κα Παπανδρέου, η κα Σεφίκα Πεκίν ήταν δικηγόρος του Χουσνί Οζιεγκίν, πωλητή της Finansbank, σε πολλές υποθέσεις, ενώ η κόρη της κα Σελίν Μπαγιάρ είναι η δικηγόρος της Εθνικής Τράπεζας στην υπόθεση της εξαγοράς.

    Η κα Παπανδρέου αναφερομένη στην εξήγηση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, συμφωνα με την οποία η επιλογή του δικηγορικού γραφείου στην Τουρκία έγινε από βρετανική εταιρεία νομικών,σημειώνει ότι "οι άτυχοι εγγλέζοι στην αναζήτηση δικηγόρου στην αχανή Τουρκία έπεσαν από θαύμα στην κόρη της δικηγόρου του Οζιεγκίν".

    Επίσης η κα Παπανδρέου αναφέρει ότι η Εθνική θα μπορούσε με το τίμημα που έχει συμφωνήσει για την Finansbank να αγοράσει την Εμπορική,η οποία είναι και μεγαλύτερη καθώς και άλλες δύο τρεις τράπεζες.

    Ο Νίκος Aθανασάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και αν αυτές περιλαμβάνουν προσφυγή καθ' οιονδήποτε τρόπο στη δικαιοσύνη, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία και δεδομένα τα οποία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου παράγοντα, δικαστικού ή άλλου.

    Επέμεινε ότι ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής υπάρχει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο και διατύπωσε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι μια τουλάχιστον τράπεζα και στην προκειμένη περίπτωση και η Εθνική Τράπεζα δεν πρέπει να χάσει την εθνική της ταυτότητα.

    Εξ άλλου, ο κ.Αθανασάκης χαρακτήρισε πρωτοφανή κοινοβουλευτική διαδικασία την πρόσκληση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν καταθέσει επερώτηση για την ακτοπλοϊα η οποία είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί την Παρασκευή, να συζητήσουν τα θέματα της επερώτησης σε "φιλική" συνάντηση στο Μέγαρο του ΟΛΠ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνουν στην επερώτησή τους, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Κεφαλογιάννη τον οποίο καλούν να παρεβρεθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής στη Βουλή να απαντήσει στα θέματα που θίγονται στην επερώτηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 June 2006 - 18:30:14 UTC