Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ»
  • [02] Διημερίδα με θέμα "Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ"
  • [03] Παπαρήγα για δημόσιο σύστημα υγείας

  • [01] «Ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ»

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε 45 λεπτά της ώρας, δήλωσε ότι συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές που αποφασίστηκαν για να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τη συζήτηση σχετικά με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει νέα μέλη.

    Ο κ. Καραμανλής έστειλε σαφές μήνυμα και προς την Άγκυρα, σημειώνοντας ότι "σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ένωσης και των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε υποψήφια χώρα".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν προωθηθεί με ελληνική πρωτοβουλία και αφορούν τη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας καθώς και για θέματα μετανάστευσης.

    Παρουσία των δημοσιογράφων, πριν αρχίσει η συνάντηση, ο κ. Παπούλιας είπε στον πρωθυπουργό ότι επέστρεψε από τα Δωδεκάνησα και πως το απόγευμα θα αναχωρήσει και πάλι για τη Σύμη. "Είναι ωραίοι άνθρωποι εκεί. Οι άνθρωποι κρατούν και αγωνίζονται".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν τελείωσε η περίοδος περισυλλογής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι "υπάρχει σχεδιασμός για να αρθεί το αδιέξοδο".

    [02] Διημερίδα με θέμα "Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ"

    Τη σύνδεση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, με το βαθμό προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα προγράμματά τους, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των "ΑΜΕΑ" κατά τις εργασίες της διεθνούς διημερίδας με θέμα "Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ".

    Τη διημερίδα διοργάνωσαν οι γενικές γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με αφορμή την υποβολή στη Βουλή της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑΜΕΑ.

    Την έναρξη της διημερίδας κήρυξαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος ο οποίος τόνισε ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα και να μην βλέπουμε τα προβλήματα των ΑΜΕΑ αποκομμένα αλλά ως κομμάτι της κοινωνίας.

    Επισήμανε ακόμη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αναφερόμενος στην έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής είπε οτι θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα για δράσειςτόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ και αναφέρθηκε στη λειτουργία του PRISMA + απο την ΕΡΤ το πρόγραμμα του οποίου είναι "φιλικό" όπως είπε προς τα άτομα με αναπηρία.

    Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τη διημερίδα ως "παράθυρο των αναπήρων στον κόσμο" επισημαίνοντας ότι πρέπει να προωθηθούν οι ανάγκες και οι ικανότητες των ΑΜΕΑ.

    Στο χαιρετισμό που έστειλε η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο τρόπος με τον οποίον προβάλλονται ή δεν προβάλλονται ειδικές κοινωνικές ομάδες από τα ΜΜΕ διαμορφώνει την κοινή γνώμη αναφορικά με τις ομάδες αυτές.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο περιεχόμενο των ΜΜΕ αποτελεί μείζον θέμα στη σημερινή εποχή προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ισχύουσα κατάσταση εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πληροφόρηση για τα άτομα με αναπηρία.

    Στην άγνοια της κοινωνίας για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Διακομματικής Ελευθερία Μπερνιδάκη - Αλντους. Τόνισε ότι είναι καιρός να σπάσουν τα στερεότυπα που εμφανίζουν τα ΑΜΕΑ ως κακομοίρηδες και να διαλυθούν οι προκαταλήψεις που προέρχονται από την άγνοια για την πραγματική κατάσταση της αναπηρίας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος αναφέρθηκε στο νέο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ "Πρίσμα +", που δίνει στα ΑΜΕΑ πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

    Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία ενώ αναφερόμενος στα ΜΜΕ είπε ότι ο ρόλος τους είναι καταλυτικός και έχουν ηθικό χρέος να γνωστοποιούν τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία με ευαισθησία στις ιδιαιτερότητές τους.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπροσωπώντας τη ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Εκτορας Νασιώκας και του ΣΥΝ Αθανάσιος Λεβέντης καθώς επίσης η γενική γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά - Χειμώνα και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

    Την ημερίδα μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος.

    Να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής διήρκησαν 20 μήνες ενώ ανάμεσα στις προτάσεις της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται: η σύσταση ειδικής μόνιμης επιτροπής στη Βουλή για τα αναπηρικά θέματα, σύσταση γενικής γραμματείας ισότητας για τα ΑΜΕΑ, θέσπιση εθνικού μητρώου αναπήρων, βελτίωση υποδομών για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ και σύνδεση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με το βαθμό προσβασιμότητας των προγραμμάτων τους προς τα ΑΜΕ.

    [03] Παπαρήγα για δημόσιο σύστημα υγείας

    Την ανάγκη ενός γενικού πολιτικού αγώνα, εδραιωμένου πάνω στα πραγματικά προβλήματα και την ενότητα των εργαζομένων, τόνισε σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων.

    Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό που θα φοβίσει τα κόμματα του κεφαλαίου, δεν είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Θα τους φοβίσει, ένα μαζικό λαϊκό ρεύμα που θα φουντώνει με στόχο να τους ανατρέψει», σημείωσε.

    Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι μετατρέπουν την υγεία και την παιδεία στις πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες για το κεφάλαιο. Λέγοντας πως είναι κενή περιεχομένου η θέση των υπόλοιπων κομμάτων για δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής δραστηριότητας, στο χώρο. Διεκδικεί μια πραγματική λαϊκή δωρεάν υγεία.

    Κατά την περιοδεία της στο ίδρυμα και στο τμήμα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, που φιλοξενείται εκεί, η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε πως «είναι αίσχος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επαίρονται για το ΕΣΥ, τη στιγμή που πανελλαδικά υπάρχει μόνο ένα κέντρο αποκατάστασης αναπήρων, ενώ στο ογκολογικό παραμένουν ακόμη τα προβλήματα από το σεισμό του 1999».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 June 2006 - 12:30:22 UTC