Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ»
  • [02] Η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

  • [01] «Ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΕΕ»

    Για θέματα του υπουργείου Πολιτισμού συνεδριάζει στις 11.00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή.

    "Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ενωσης και των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε υποψήφια χώρα", διαμήνυσε προς την Αγκυρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, τις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε 45 λεπτά της ώρας, δήλωσε ότι συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές που αποφασίστηκαν για να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τη συζήτηση σχετικά με την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει νέα μέλη.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν προωθηθεί με ελληνική πρωτοβουλία και αφορούν τη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας καθώς και για θέματα μετανάστευσης.

    Παρουσία των δημοσιογράφων, πριν αρχίσει η συνάντηση, ο κ. Παπούλιας είπε στον πρωθυπουργό ότι επέστρεψε από τα Δωδεκάνησα και πως το απόγευμα θα αναχωρήσει και πάλι για τη Σύμη. "Είναι ωραίοι άνθρωποι εκεί. Οι άνθρωποι κρατούν και αγωνίζονται".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν τελείωσε η περίοδος περισυλλογής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι "υπάρχει σχεδιασμός για να αρθεί το αδιέξοδο".

    [02] Η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

    Συνεδριάζουν, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι Συντονιστές της ΚΟ του κινήματος.

    Την ανησυχία του για την πορεία της χώρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, η οποία κράτησε μία ώρα και έγινε στο πλαίσιο των επαφών του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς και προσωπικότητες της χώρας για την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής πολιτικής στα εθνικά θέματα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξουν και άλλες εντάσεις με την Τουρκία αν δεν υπάρξει μια νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, από την πλευρά της οποίας βλέπουμε υψηλούς τόνους από αξιωματούχους της σε διάφορα θέματα, ενώ θέτουν και νέα θέματα. Το μήνυμα του κ. Παπανδρέου προς τη γείτονα είναι να τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποσχέσεις και υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τελευταία παρατηρείται μία διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι με το Ελσίνκι είχε δοθεί στην Τουρκία ισχυρό κίνητρο για να τηρεί τις υποχρεώσεις της και το κίνητρο αυτό ήταν η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία, που είχε δημιουργήσει μία δυναμική η οποία χάθηκε λόγω της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση Καραμανλή.

    Αναφερόμενος στον κίνδυνο νέων εντάσεων, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ζει στην ανασφάλεια και να πληρώνει τους εξοπλισμούς. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, που συνίσταται σε δύο άξονες: πρώτος, η προστασία, η προώθηση και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεύτερος η εμπέδωση ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία.

    Κάλεσε τα κόμματα να υιοθετήσουν τη νέα στρατηγική και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την πρωτοβουλία του για να βγει η Ελλάδα από την ακινησία και την ατολμία και από τη λογική ότι η μη πολιτική είναι πολιτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 4:30:16 UTC