Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαρκείς οι προσπάθειες για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων
  • [02] Στήριξη στο Πατριαρχείο
  • [03] Στη δημοσιότητα το προσχέδιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [04] Μπακογιάννη: «Ενίσχυση της ασφάλειας»
  • [05] Συνέντευξη Τύπου Αλαβάνου

  • [01] Διαρκείς οι προσπάθειες για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα έχει ο πρωθυπουργός, στις 9.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να κλείσει το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάλεσε τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του "Τρίτου Πακέτου".

    Ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η τωρινή κυβέρνηση παρέλαβε μία απαράδεκτη κατάσταση και επισήμανε, ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε πολλά μέτωπα. Τόνισε επίσης, οτι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κατανοήσουν οι πολίτες τα προγράμματα του Πλαιστίου Στήριξης.

    Τόνισε επίσης, ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αποφεύχθηκαν δραματικές περικοπές, ρυθμίστηκαν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό δαπανών και υιοθετήθηκαν μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή του Γ΄ΚΠΣ. "Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι διαρκείς και έχει μεγάλη σημασία να απλουστευθούν οι διαδικασίες", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλογοσκούφης.

    Οσον αφορά τα σενάρια για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Τράπεζα Κύπρου, ο υπουργός επανέλαβε οτι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα εξετάσει σοβαρά όλες τις συγκρίσιμες ανταγωνιστικές προτάσεις, που τυχόν υποβληθούν.

    [02] Στήριξη στο Πατριαρχείο

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη σταθερή συμπαράσταση και την πλήρη στήριξη του, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις και τις κινήσεις σε βάρος του Πατριαρχείου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις πρόσφατες επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Όλι Ρεν, όπου τόνισε την ανάγκη σεβασμού από την Τουρκία του ρόλου του Πατριαρχείου, καθώς και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, η Τουρκία μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Στο μεταξύ, συνέντευξή Τύπου για την παρουσίαση της λαϊκής συναυλίας που θα γίνει την Κυριακή 25 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ., στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού (Γήπεδο Μπεϊζμπολ), με τίτλο «Ένα τραγούδι για τον Ανδρέα», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες από το ΠΑΣΟΚ, προς τιμήν του Ιδρυτή του, θα δώσουν το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας, Θάνος Μικρούτσικος και Ηλίας Ανδριόπουλος, οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Αντώνης Καλογιάννης, ο σκηνοθέτης της εκδήλωσης Γιάννης Κακλέας, και ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας, ο οποίος θα είναι ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

    Για την Παιδεία

    Η κυβέρνηση φέρει τη μεγάλη ευθύνη για την έκρηξη στην παιδεία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που συνεδρίασε χθες με τη νέα του σύνθεση.

    Ταυτόχρονα, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη νέα γενιά.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίδειξη αυταρχισμού, όχι μόνο στην παιδεία, αλλά και σε άλλους τομείς. Είπε επίσης οτι η κυβέρνησης κάνει συνεχώς λάθος επιλογές, όπως γίνεται και με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Επιστολή Βάσως Παπανδρέου και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

    Για "πρωτοφανή παραπλάνηση της Βουλής των Ελλήνων" κατηγορούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε ανοικτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με παράλληλη κοινοποίησή της στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    Στην επιστολή κατηγορείται η διοίκηση της Εθνικής ότι όχι μόνον απέκρυψε στοιχεία κινδύνου και αρνητικά στοιχεία της επένδυσης για εξαγορά της τουρκικής Finansbank, αλλά έδωσε και ψευδείς πληροφορίες στην ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 30 Μαϊου, σχετικά με την επένδυση.

    [03] Στη δημοσιότητα το προσχέδιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα, από την υπουργό Παιδείας, το προσχέδιο του νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Η κ.Μ.Γιαννάκου κάλεσε φοιτητές και καθηγητές σε διάλογο χωρίς χρονικό περιορισμό.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε ότι ο διάλογος θα διαρκέσει όσο χρόνο χρειαστεί και κάλεσε όσους έχουν ιδέες και προτάσεις να συμμετάσχουν στη διαβούλευση αυτή.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ , Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό στα θέματα της παιδείας, ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει τα θέματα παιδείας σε τέτοιο βάθος, έκταση και διάρκεια όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ωστόσο συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 250 και πλέον σχολές και αύριο στη Αθήνα πραγματοποιείται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Σε ένδειξη συμπαράστασης, η AΔEΔY έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και η ΓΣEE τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ, αύριο θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

    [04] Μπακογιάννη: «Ενίσχυση της ασφάλειας»

    Με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, συναντάται στο Παρίσι η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Τον «ενεργό και σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στην εμπέδωση της σταθερότητας, την ενίσχυση της ασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της χθες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η στρατηγική ασφάλειας της Ελλάδας αποσκοπεί αφενός στη συμμετοχή της στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια (μέσω του ΝΑΤΟ, των σχετικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΟΗΕ) και αφετέρου στην επίτευξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας - μειώνοντας κάθε απειλή που μπορεί να προέλθει από διμερή προβλήματα και προωθώντας με κάθε τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη στη Ν.Α.Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Τα Βαλκάνια «μάς δίδαξαν» είπε, «ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα: ανάληψης μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων ενίσχυσης της ειρήνης, αστυνομικής διοίκησης, ταχείας και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε επείγουσες κρίσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σταθεροποίησης ευάλωτων κοινωνιών, μάς δίδαξαν ότι θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο σχεδιασμό και τη διανομή βοήθειας για την εμπέδωση της ειρήνης».

    Προβάλλοντας εξάλλου τον «καταλυτικό ρόλο» που ασκεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε πως «μια σταθερή Ν.Α.Ευρώπη παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα», αναφέρθηκε δε ειδικότερα: στο Κόσοβο, όπου μια «εποικοδομητική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στις δύο πλευρές, για να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, έστω και αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ο οποίος πρέπει να δοθεί αν χρειαστεί».

    Αναφορικά με την Τουρκία, η ελληνίδα υπουργός ανέτρεξε στις συχνές διμερείς επαφές για να τονίσει την προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας - «πρόκειται για μια συνειδητή στρατηγική» υπογράμμισε, «η οποία όμως δεν είναι άνευ όρων. Συναρτάται με την ανταπόκριση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της».

    Ως προς την Κύπρο - η οποία «θα πρέπει να γίνει σύντομα και στην πράξη μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα» - η κ.Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι ένα «διεθνές» θέμα και τόνισε πως «οι αρχές που θα πρέπει να μας καθοδηγούν στην αναζήτηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης θα πρέπει να συνυπολογίσουν το έργο που έχει γίνει από τον ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο».

    Η κ.Μπακογιάννη τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης μιας «αυθεντικής στρατηγικής εταιρικότητας της ΕΕ με τη Ρωσία», υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με τις ΗΠΑ και διαθέτει παλαιούς δεσμούς φιλίας με το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο, τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό και ζήτησε από τα Κοινοβούλια να διαδραματίσουν το «θεμελιώδη ρόλο» που μπορούν να ασκήσουν στην «καλύτερη χρήση των εργαλείων της Εξωτερικής, Αμυντικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας».

    Σε ερωτήσεις των βουλευτών που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ για την Τουρκία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, το Ιράν και το ευρω-σύνταγμα, κλήθηκε να απαντήσει η υπουργός Εξωτερικών.

    Αναλυτικότερα, η κ.Μπακογιάννη παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και η συμβίωση αυτή «θα μπορούσε να γίνει καλύτερη, αν η Τουρκία αποφάσιζε να γίνει μια πλήρως δημοκρατική χώρα» με την έννοια που αποδίδει η ΕΕ στον όρο.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε αφενός ότι πρόκειται για μια υποχρέωση την οποία η Τουρκία «δεν μπορεί να αποφύγει. Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο ισχύει για τους πάντες διότι δεν υπάρχει Ευρώπη a la carte» και αφετέρου ότι πρόκειται για «ένα θεμελιώδες στοιχείο στην αντίληψη της ΕΕ, καθώς αναφέρεται στο ελεύθερο εμπόριο».

    [05] Συνέντευξη Τύπου Αλαβάνου

    Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχωρεί στις 14.30 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Αύριο πραγματοποιείται η ημερίδα του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος με θέμα "Προβληματισμοί γύρω από τη Χάγη", με ευρύτατη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων και διακεκριμένων πανεπιστημιακών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 June 2006 - 6:30:23 UTC