Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για το κυπριακό
  • [02] Γκάνα και Ιταλία στους «16»

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για το κυπριακό

    "Εχουμε δηλώσει πως η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, αλλά αυτό το οποίο είναι προϋπόθεση είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει για κάθε υποψήφιο μέλος της και μέσα σε αυτά είναι η καλή γειτονία, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και σε ό,τι έχει σχέση με το Κυπριακό η βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα.

    "Η πρόθεσή μας και η προσπάθειά μας είναι όντως από τη μία να στηρίξουμε την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, από την άλλη όμως η Τουρκία να ανταποκρίνεται θετικά και να υλοποιεί έμπρακτα τις δεσμεύσεις που οικειοθελώς έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και κατά συνέπεια έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν και εφόσον ανταποκρίνεται θετικά η στήριξή μας θα συνεχιστεί. Εάν έχει και διατηρήσει την αρνητική στάση που παρουσιάζει σήμερα, τότε κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται η δική μας στήριξη σε αυτή την πορεία. Στόχος παραμένει η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου και όχι η διχοτόμηση", δήλωσε από τη μεριά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Λιλλήκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του έδωσε ευχές για τις καλύτερες επιτυχίες καθώς, όπως είπε, "αναλαμβάνει σε μία πράγματι δύσκολη συγκυρία για το Κυπριακό, αλλά και σε μια εποχή που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και με συστηματική δουλειά αναδεικνύεται σε σημαντικό μέλος της οικογένειας αυτής".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρειάζεται συμπαράσταση όλου του ελληνισμού στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καταβάλλει όλες τις προσπάθειές του σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ώστε να προωθηθούν πρωτοβουλίες και να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση που έχει ο κυπριακός λαός στον αγώνα του για την επανένωση της Κύπρου από το σύνολο του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και υπογράμμισε και αυτός ότι ο κ. Παπανδρέου και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, και μέσα από το βήμα της ΣΔ αλλά και τις δυνατότητες που του παρέχει αυτή καθώς υπάρχουν αρκετές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ.

    Τέλος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η ΕΕ έχει προσφέρει νέα βήματα αγώνα στην Κυπριακή Δημοκρατία πέρα από την πολιτική της ενίσχυση, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ως εποικοδομητική και δημιουργική, όχι μόνο για τις απόψεις που ανταλλάχτηκαν, αλλά και για τις σκέψεις που αναπτύχθηκαν για μελλοντικούς σχεδιασμούς.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Ορτέγκα

    Με τον πρώην πρόεδρο της Νικαράγουας και υποψήφιο για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα συναντήθηκε, το απόγευμα, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Ορτέγκα ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Ζαππείου όπου φιλοξενείται έκθεση με ντοκουμέντα από την πολιτική διαδρομή του Ανδρέα Παπανδρέου από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια. Σε δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους μακρόχρονους προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς του με τον Ντανιέλ Ορτέγκα και τόνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε στη μεγάλη οικογένεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ότι ο Ντανιέλ Ορτέγκα παραμένει ένας δυναμικός αγωνιστής στη Νικαράγουα και στη Λατινική Αμερική.

    "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική οι οποίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες για το διεθνές προοδευτικό κίνημα και ευχόμαστε στον Ντανιέλ Ορτέγκα κάθε επιτυχία", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από τη μεριά του ο κ. Ορτέγκα είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεται για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα και που συναντιέται με " τον αδελφό, συναγωνιστή και σύντροφο Γιώργο Παπανδρέου στα δέκα χρόνια από τότε που έφυγε ο "δάσκαλος" Ανδρέας Παπανδρέου".

    Ο κ. Ορτέγκα είπε ότι είχε την ευκαιρία να μοιραστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου σταυροδρόμια της ιστορίας της Νικαράγουας και πρόσθεσε ότι μας απασχολούσε η αλληλεγγύη και η ειρήνη και σήμερα βλέπουμε ο ελληνικός λαός να δείχνει την ίδια αλληλεγγύη και να δίνει τις μάχες του για την ειρήνη.

    Ο κ. Ορτέγκα είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ιδιαίτερα τώρα που φυσούν άνεμοι αλλαγής στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η αλληλεγγύη των λαών στη μάχη για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

    Ο κ. Ορτέγκα τέλος εξέφρασε όλη τη συμπάθεια του λαού του στον ελληνικό λαό και απότισε ακόμα μία φορά φόρο τιμής "στο δάσκαλο" Ανδρέα Παπανδρέου.

    Επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στο Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης Ευάγγελο Βενιζέλο και την υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Μαρία Δαμανάκη επισκέφθηκαν, το πρωί, το Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ, (Λεωφ. Δημοκρατίας 51, Ίλιον), προκειμένου να συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του ιδρύματος και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων του Κέντρου Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ καθώς και του συστήματος υιοθεσίας παιδιών στη χώρα μας.

    [02] Γκάνα και Ιταλία στους «16»

    Στους «16» του μουντιάλ της Γερμανίας προκρίθηκε η Γκάνα, μετά τη σημερινή της νίκη με 2-1 επί των ΗΠΑ. Το ματς έγινε στο «Φράνκεν Στάντιον» της Νυρεμβέργης και σκόρερ των νικητών ήταν οι Ντραμάν (23΄), Απια (+45πεν.), ενώ για τους Αμερικανούς είχε ισοφαρίσει ο Ντέμπσι στο 43΄. Στην επόμενη φάση η ομάδα του Ράτομιρ Ντουϊκοβιτς, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση του 5ου ομίλου, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τη Βραζιλία.

    Τσεχία-Ιταλία 0-2

    Πριν από μερικές ημέρες ο Φάμπιο Καναβάρο είχε δηλώσει ότι η εθνική Ιταλίας πρέπει να γίνει πιο «κυνική» στο παιχνίδι της, να παίζει πιο «ιταλικά». Τη «συνταγή» εφάρμοσαν λοιπόν πλήρως σήμερα οι παίκτες του Μαρτσέλο Λίπι, οι οποίοι σκοράροντας δύο γκολ εναντίον των Τσέχων πήραν τη νίκη με 2-0 στο γήπεδο του Αμβούργου (26΄ Ματεράτσι, 87΄ Ιντζάγκι) και προκρίθηκαν στους «16» ως πρώτοι από τον 5ο όμιλο, αφήνοντας εκτός συνέχειας Μουντιάλ τους Τσέχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 16:30:17 UTC