Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Κ.Μητσοτάκη και Ντ.Ορτέγκα
  • [02] Προειδοποίηση στην Τουρκία

  • [01] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Κ.Μητσοτάκη και Ντ.Ορτέγκα

    Συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας σημειώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα αναχωρεί για διακοπές στα Χανιά.

    Ο πρώην πρωθυπουργος απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσκόπηση της MRB, είπε ότι "τα γκάλοπ αποτυπώνουν την πραγματικότητα της στιγμής. Τα πράγματα, κυλούν, αλλάζουν".

    Σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση αν εννοεί ότι θα ενδυναμωθεί ο Γ.Παπανδρέου κ.Μητσοτάκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του λέγοντας χαρακτηριστικά "τις απόψεις μου τις έχω πει από παλιά".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον πρώην πρόεδρο της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στις πρακτικές του παρελθόντος», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, ύστερα από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι «η αρχή για την Ελλάδα που θέλουμε έγινε», υπογραμμίζοντας μάλιστα, οτι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ταυτίζεται με το κράτος και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, με όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση. Για τους θεσμούς και την ποιότητα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα διανύει την πιό μακρά περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας, ενώ στηλίτευσε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς προς εξυπηρέτηση μικρών ομάδων συμφερόντων και προπάντων, ανάπτυξη καθεστωτικών νοοτροπιών.

    Ως δείγματα της «κατάπτωσης» εκείνης, ανέφερε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργούμε ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και ανέφερε ως παραδείγματα την επανέναρξη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τις συζητήσεις στη Βουλή, την ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ισχυρίσθηκε οτι τίθεται θέμα λειτουργίας κράτους, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσποίηση άγνοιας και αμνησίας, καθώς και κραυγαλέας αυτοδιάψευσης. Αναφερόμενος στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ κατά την οκταετία 1996-2004, μίλησε για προσλήψεις από τα παράθυρα, για εγκρίσεις εκτάκτων που βρίσκονταν, περίπου, στο 85% του συνόλου των προσλήψεων, και για δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς που φορτώνονταν προσωπικό που δεν χρειάζονταν.

    Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε οτι η κυβέρνηση συμμαχεί με τους πολίτες για να προχωρήσει σε ένα κράτος με μικρότερη παρέμβαση στην οικονομία, αλλά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις υποχρεώσεις του προς την κοινωνία. Τόνισε οτι τα προβλήματα που ανακύπτουν, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει θεσμικά και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης.

    Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη χαρακτήρισε αναγκαία για την εξέλιξη της κοινωνικής κινητικότητας, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας, και την οικοδόμηση αξιόπιστης, ποιοτικής, αλλά και ευρύτατα προσφερόμενης ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν εμπόδια από τους εκφραστές της συντήρησης. Υπάρχουν αντιδράσεις των βολεμένων, που δεν θέλουν νβαλλάξει τίποτα.

    Για αναβίωση ενός «παρακράτους», που ξεκινά από την προώθηση των κομματικών συμφερόντων στο δημόσιο τομέα, και φθάνει μέχρι την λειτουργία παρανόμων μηχανισμών που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις των υποκλοπών και των απαγωγών των Πακιστανών, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε οτι στις επόμενες εκλογές, βασική επιλογή θα είναι το ποιό κόμμα μπορεί να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και την εφαρμογή του Συντάγματος. Μιλώντας για "κομματικό παρακράτος", επικαλέστηκε την αποστρατεία ενός «άριστου αξιωματικού» γιατί δεν ήταν κομματικά αρεστός, έκανε λόγο για ρουσφέτι στις ΔΕΚΟ, εισαγωγή της «γαλάζιας συνέντευξης», προσλήψεις χωρίς κριτήρια, καθώς και εικονικές προκηρύξεις. Αναφερόμενος στο χώρο της Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για "πλήρη κατεφάδιση του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι «παραβιάζει ωμά τις δικαστικές επετηρίδες, προκειμένου να προβάλει τους εκλεκτούς της». .

    Για τις εξελίξεις στην Παιδεία, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει υποβαθμίσει τις σπουδές δίνοντας προτεραιότητα στο ρουσφέτι. "Μοιάζετε είπε, με τον πατέρα που, απογοητευμένος από το παιδί του, το αποκληρώνει. Είστε ο πατέρας που αποκληρώνει χιλιάδες παιδιά, που αποκληρώνει τη νέα γενιά" είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου Ρέππα για την κοινωνική ασφάλιση, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του συστήματος. Ζήτησε δε, «ξεκάθαρες απαντήσεις» από την κυβέρνηση για την υπόθεση της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank, καθώς «άλλα είπε ο κ. Αράπογλου ενώπιον του Κοινοβουλίου, και άλλα στους μετόχους». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ.Παπανδρέου είπε οτι,'' αν ήταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, κανένας Πακιστανός και κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να απαχθεί, ούτε το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε συμβεί.''

    Στα θέματα της Παιδείας, αφιέρωσε την ομιλία της η γγ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έκανε λόγο για προσχηματικό διάλογο για να καλυφθεί, όπως είπε, το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό το κόμμα της επέλεξε την αποχή. Σχολιάζοντας ειδικότερα το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, η κα Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σε ότι αφορά τα κοινοτικά ποσά που διοχετεύονται στα πανεπιστήμια δεν θα ελέγχεται η σκοπιμότητα των εξόδων, αλλά μόνο η διαχείριση, δημιουργώντας έτσι διαφθορεία συνειδήσεων.

    Επίσης, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, για ίδια αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική. «Για το ΚΚΕ δημοκρατία, είναι ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Στην εργασία, στην παιδεία, στην ελευθερία», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    Έμφαση στα θέματα της παιδείας, έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί και ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Παράλληλα, ζήτησε να καταργηθεί το όριο του 10 στα πανεπιστήμια, ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συνταχθεί μαζί του ώστε, όπως είπε, να μην εισχωρήσουν στα πανεπιστήμια τα ιδιωτικά συμφέροντα.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος, έκανε λόγο «για συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, για ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και στοιχεία υποβάθμισης της δημοκρατίας που δημιουργούνται» και κάλεσε «σε κοινή δράση όλες εκείνες τις δυνάμεις, που θέλουν, όπως είπε, να βάλουν φρένο σε αυτές τις αυταρχικές λογικές.»

    [02] Προειδοποίηση στην Τουρκία

    "Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ότι είναι υποχρέωσή της να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και που αφορούν το Πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να εφαρμόσει", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δρ. Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι είναι "υπόθεση όλων μας να οδηγήσουμε την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση".

    Στην ερώτηση πώς θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απάντησε ότι "αν είχαμε επιλύσει το πώς, η προηγούμενη συνάντηση κορυφής θα ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το συμπέρασμα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλη η Ευρώπη πιστεύει ότι η προσχώρηση της Τουρκίας θα είναι σημαντικό βήμα μπροστά για όλους και για την Τουρκία. Θα εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση".

    Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη, το οποίο κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών μαζί με το ευρωπαϊκό σύνταγμα, είπε: "Είμαστε ξεκάθαροι στη θέση μας. Οι ευρωπαίοι συνεργάζονται όλοι πολύ στενά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας περιμένοντας από την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι είναι προϋπόθεση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την περαιτέρω συνέχεια". Και τόνισε: "Θα κάνουμε μία προσπάθεια, την οποία θα συνεχίσουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα".

    Αναφερόμενος στην προβληματική που υπήρξε για το κεφάλαιο επιστήμη και έρευνα, λίγο πριν την τελευταία σύνοδο κορυφής, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, είπε ότι η αυστριακή προεδρία έκανε ό,τι μπορούσε για την αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά τόνισε, "δεν έχω την αίσθηση ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει λύση για τη συνέχιση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν και στο μέλλον".

    Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, στις αρχές του 2007, είπε ότι "θα είναι μια σημαντική προεδρία", καθώς κατά τη διάρκειά της τελειώνει η περίοδος περισυλλογής για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Για "πρόκληση" της γερμανικής προεδρίας μίλησε και ο κ. Στάινμαγερ λέγοντας ότι "έχει αναλάβει την εντολή να εκπονήσει μια πρόταση, ώστε να δοθεί ώθηση στο ζήτημα αυτό" σύμφωνα με το στίγμα που δόθηκε στις Βρυξέλλες "να συνεχισθεί η ώθηση του ευρωπαϊκού συντάγματος".

    Ο κ. Στάινμαγερ ερωτηθείς αν θα συζητήσει με την υπουργό Εξωτερικών, κατά το γεύμα που θα έχει μαζί της απόψε, και το θέμα της προσεχούς αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα, απάντησε: "Δεν θα αφήσω το θέμα αυτό στη γωνία, οπωσδήποτε θα το συζητήσουμε".

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και οι δυο πλευρές στη στενή συνεργασία, η οποία, όπως είπε η κ. Μπακογιάννη θα συνεχισθεί, ενώ ο Γερμανός ομόλογός της μίλησε για "κοινή πλεύση" μεταξύ των δύο χωρών από την ημέρα που η κ. Μπακογιάννη ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 June 2006 - 20:30:20 UTC