Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    Ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι επαφές στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη του του Γιώργου Παπανδρέου, τα οποία αποτέλεσαν και το δεύτερο σταθμό της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Πέρετζ, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, τον Πατριάρχη Ιερουσαλήμων Θεόφιλο Γ', αλλά και τον Ισραηλινό πολιτικό Γιόσι Μπεϊλίν, καθώς, επίσης και την τηλεφωνική επαφή που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, εξέτασαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη από τις δυνάμεις της "Χαμάς", καθώς, επίσης, και την κλιμάκωση της έντασης, η οποία μοιάζει μονόδρομος έπειτα και από την απόφαση του ισραηλινού στρατού να εισβάλει στη Γάζα.

    Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Πέρετζ, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα, του εξέθεσε τον προβληματισμό της ισραηλινής κυβέρνησης για την απώλεια ελέγχου της κατάστασης από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη και συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο κ. Πέρετζ ανέφερε, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι κατόπιν της απαγωγής του Ισραηλινού στρατιώτη από ενόπλους της "Χαμάς" δύσκολα μπορεί να αποτραπεί μια εκτεταμένη επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την αναγκαιότητα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και οι δυο πλευρές, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης.

    Σε άλλη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πολιτικό Γιόσι Μπεϊλίν οι δυο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ενώ επικεντρώθηκαν στο Παλαιστινιακό και στις πιθανές εκδοχές για την εκτόνωση της κρίσης εντός των Παλαιστινιακών Εδαφών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κύλησε και η συζήτηση με τον Σιμόν Πέρες, ενώ η αυξανόμενη ένταση και η αναμενόμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ανάγκασαν τον κ. Παπανδρέου να αναβάλει την επίσκεψή του στην πόλη της Γάζας και τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο λόγος για την αναβολή της συνάντησης ήταν το γεγονός ότι ούτε το Ισραήλ, ούτε οι Παλαιστίνιοι μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφαλή μετάβασή του στην περιοχή. Ωστόσο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να αποσοβήσει τα χειρότερα, έστω και την ύστατη στιγμή.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη με συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν συζήτησαν για την τρέχουσα συγκυρία και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας καθώς και για την πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης και να αναδείξει τις δυνατότητες συνεργασίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε στον Ιρανό πρόεδρο ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Ιράν στο μέλλον. Επίσης ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει τις επαφές του και τις πρωτοβουλίες του σε διεθνές επίπεδο και με άλλους ηγέτες που έχουν λόγο και ρόλο στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι τόσο η Σοσιαλιστική Διεθνής όσο και η δική του ελληνική καταγωγή παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορεί η Σοσιαλιστική Διεθνής με κατανόηση και θετική επιρροή προς κάθε πλευρά να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, διαπίστωσε ότι από την πλευρά των Ιρανών υπάρχει διάθεση να συμβάλουν ώστε να βρεθεί αυτή η λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 June 2006 - 18:30:16 UTC