Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

  • [01] Συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, έχει ο πρωθυπουργός στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα δεχθεί τον πρώην πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Δ. Φουντουκάκο και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλο.

    Τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας και τη συμπόρευση μακριά από ιδεοληψίες και εφήμερες σκοπιμότητες επιζητά η ΝΔ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον ορισμό προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Πρότασή μας, σημείωσε ο κ.Καραμανλής, αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας είναι να οριοθετηθεί η έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να διευκρινιστεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ΑΕΙ μη κρατικού και, οπωσδήποτε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας, να είναι απόλυτα σαφές ότι η παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης από μη δημόσιους φορείς γίνεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με αυστηρή εποπτεία του κράτους και να προβλέπεται ρητά ότι τα προσόντα των διδασκόντων στα μη κρατικά ιδρύματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα των διδασκόντων στα κρατικά.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε θετικά, «το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εδώ και αρκετό καιρό, βαίνει παράλληλα".

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει στο Σύνταγμα άλλοθι για την αποτυχία της, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη νέα γενιά που διαδήλωνε εκτός του Κοινοβουλίου την ώρα της συζήτησης και σημείωσε ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, αλλά και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αφιέρωση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, του 40% των πόρων του Δβ ΚΠΣ, αποτελούν προϋποθέσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση -«αλλιώς δεν έχει νόημα».

    Είναι φανερό ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση, υποστήριξε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει τις μισάνοιχτες πόρτες που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ.

    Ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν ανάμεσα στις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ιδιαίτερα για την παιδεία ψάχνω να βρω πού είναι οι διαφορές», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι είναι η καλύτερη Αναθεώρηση υπό την έννοια ότι σήμερα υπάρχει μια κοινωνία, και ιδιαίτερα μια νεολαία που έχει αντανακλαστικά, αντιδρά και παρεμβαίνει.

    Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να υπερασπιστεί το Σύνταγμα απέναντι στις εντολές που έρχονται από τα κέντρα της παγκοσμιοποίησης, ενώ της καταλόγισε εκλογικές σκοπιμότητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 June 2006 - 4:30:12 UTC