Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ για Αγροτική Πολιτική
  • [02] Αναβάθμιση Ελαιώνα-Βοτανικού και Αμπελοκήπων

  • [01] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ για Αγροτική Πολιτική

    Με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου,άνοιξαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος για την Αγροτική Πολιτική με θέμα: «Το βασικό πλαίσιο των Προγραμματικών Θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την Αγροτική Πολιτική». Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Α.Τ.Ε, που βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 154, στο Καστρί.

    Θα είναι κουτό και εγκληματικό αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα με το πυρηνικά του Ιράν, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθές στους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Αθήνα σε μια εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Λίγο πριν προσέλθει στην αίθουσα, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάντ ελ Μπαραντέϊ, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Ιράν.

    Επίσης, τις δύο προηγούμενες μέρες ο κ. Παπανδρέου είχε για το ίδιο θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Νίκολας Μπερνς και τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η εντύπωση που αποκόμισε από την επίσκεψή του στο Ιράν είναι πως αν ξεφύγουμε από τη χρόνια καχυποψία και το συναισθηματισμό, ο ίδιος είναι βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί ειρηνική λύση και να αποφευχθεί η σύγκρουση, χωρίς να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επίσης ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά του ενδεχομένου επέμβασης στο Ιράν, τονίζοντας ότι "δεν δεχόμαστε το Ιράν να γίνει ένα νέο Ιράκ."

    Αναφερόμενος εξάλλου στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε με απαγωγές. Ο ισραηλινός στρατιώτης, τόνισε, πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του ζωντανός, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας περιφερειακής διάσκεψης για να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλία η Σοσιαλιστική Διεθνής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια κατάσταση, στη διαμορφούμενη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις σχέσεις της Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα, τα Βαλκάνια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επείγει η λύση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι η μη λύση εξυπηρετεί εκείνους οι οποίοι εργάζονται για τη διχοτόμηση του νησιού. Επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής και ζήτησε να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την επανένωση του νησιού. Αυτό βεβαίως στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα το 1999 συνέβαλε αποφασιστικά στο να δοθεί η προοπτική ένταξης στην Τουρκία ώστε βήμα-βήμα να εμπεδωθούν κοινές αξίες και αρχές που θα βοηθούσαν στην επίλυση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει το δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος και ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας θα πρέπει να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού και του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

    Τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες- μέλη τις οποίες οφείλει να σεβαστεί. Και ως μία από αυτές ανέφερε την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης με τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο πιο γρήγορα λύσουμε τα προβλήματα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να σταματήσουμε τις αερομαχίες στο Αιγαίο. Επίσης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για μια νέα εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση υπογράμμισε τις γρήγορες αλλαγές που γίνονται στον κόσμο, τις οποίες όμως οι πολίτες αισθάνονται ως ανεξέλεγκτες. Ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπότητα σήμερα έχει τη δυνατότητα να λύσει προβλήματα όπως η φτώχεια, πρόσθεσε όμως ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στη βάση στρατηγικών συμφερόντων μιας ή περισσότερων μεγάλων δυνάμεων. Καμία χώρα, υπογράμμισε, από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντί της ενοποίησης και της εμβάθυνσης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βλέπουμε μία τάση χαλάρωσης και αμηχανίας. Και εξέφρασε φόβους ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιθανόν να εντείνουν τον ευρωσκεπτικισμό και να ευνοήσουν τις δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Υπάρχει σαφής φόβος, πρόσθεσε, για μια κατακερματισμένη εθνοκεντρική στάση των κρατών-μελών.

    Τάχθηκε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξουν ισχυρά και αποτελεσματικά όργανα αποφάσεων στην Ενωση και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί το έλλειμμα δημοκρατίας.Για το Ευρωπαϊκό Συνταγμα είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα λήψης αποφάσεων μέσα από το οποίο θα αντιμετωπιστούν και οι τρέχουσες πολιτικές.

    Για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι η Ευρώπη θέλει ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε πάντοτε σύμπτωση απόψεων. Αναφέρθηκε στην τραυματική, όπως την χαρακτήρισε, εμπειρία της Ελλάδας με τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την εφτάχρονη δικτατορία, η οποία έφερε την εθνική καταστροφή στην Κύπρο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, ακολουθούν το νόμο του ισχυρού και όχι την ισχύ του νόμου και αυτό δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια. Γι αυτό, πρόσθεσε, είναι υποχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν ένα διεθνές σύστημα αξιών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στις διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών και στις διαφορετικές τους στρατηγικές σε ζητήματα όπως ο εκδημοκρατισμός στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, το κλείσμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο και η αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων. Για την Κίνα και τη Ρωσία είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τους βλέπει ως σημαντικούς εταίρους και όχι ως εν δυνάμει αντιπάλους, γι αυτό και ζήτησε ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων της Ενωσης με τις χώρες αυτές.

    Αναφερόμενος στην ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαίκή Ενωση τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Τάχθηκε κατά του οποιουδήποτε ενδεχομένου αναβολής της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε αρνητικά μηνύματα στην περιοχή.

    Αναφέρθηκε και στη Σερβία τονίζοντας ότι υπάρχει μία τάση απομόνωσης της χώρας αυτής, με την οποία είναι αντίθετος, τονίζοντας ότι ο λαός της Σερβίας δεν μπορεί να είναι όμηρος του παρελθόντος. Και πρόσθεσε ότι το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν βοηθά, αντίθετα εντείνει τις εθνικιστικές τάσεις στη χώρα.

    Τέλος, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη βούληση ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

    [02] Αναβάθμιση Ελαιώνα-Βοτανικού και Αμπελοκήπων

    Τη χρηματοδότηση του έργου για τη διπλή ανάπλαση και την ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών του Ελαιώνα - Βοτανικού και Αμπελοκήπων (περιοχή λεωφόρου Αλεξάνδρας - δημοτικού γηπέδου) του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.

    Η δαπάνη για την εκτέλεση και συντήρηση των έργων υποδομής (κυκλοφοριακά έργα, αναπλάσεις και έργα πρασίνου, δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, διευθέτηση συλλεκτηρίου αγωγού Πρ. Δανιήλ) και την αναβάθμιση των δικτύων κοινής ωφέλειας, εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 127,6 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με κοινοτική συγχρηματοδότηση (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής).

    Το έργο της διπλής ανάπλασης των περιοχών Ελαιώνα - Βοτανικού και λεωφ. Αλεξάνδρας είναι η μεγαλύτερη μετα-ολυμπιακή ανάπλαση που γίνεται στην Αθήνα και υλοποιεί τη δέσμευση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των όμορων Δήμων του, όπως του Περιστερίου και του Αιγάλεω, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 July 2006 - 10:30:19 UTC