Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Φ.Πετραλιά για τον τουρισμό
  • [02] Κριτική Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική
  • [03] Σχέδιο νόμου για Ερευνα και Τεχνολογία
  • [04] Η Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Φ.Πετραλιά για τον τουρισμό

    Τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Αθηναίων Κώστα Σκανδαλίδη θα δεχθεί ο πρωθυπουργός, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.00, θα έχει συνεργασία με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Επίσης, σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή γγ του ΟΗΕ Ibrahim Gambari, ο οποίος επισκέπτεται διαδοχικά την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Με θέματα εξωτερικής πολιτικής ασχολήθηκε χθες η κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενημερώθηκε και έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τα Βαλκάνια, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, για το Κυπριακό, υπό το πρίσμα της επίσκεψης του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι, καθώς και για την ευρωτουρκική προοπτική.

    Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και θα συζητηθούν όλα τα θέματα για τον καλύτερο και συνεχή συντονισμό των δύο κυβερνήσεων.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με τον κ. Παπαδόπουλο, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία πρωθυπουργού και Κύπριου προέδρου, καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε επίσης ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το Κυπριακό, σημείωσε, συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ότι η άποψη των ΗΠΑ είναι γνωστή, ωστόσο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την ΕΕ.

    [02] Κριτική Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική

    Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Α. Αθενς, συναντάται στις 12.00πμ ο κ.Γιώργος Παπανδρέου. Στις 3.00 μμ θα έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή γγ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκάμπαρι.

    Κριτική στην κυβέρνηση και στην κυβερνητική πολιτική άσκησε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη συνεδρίαση των Συντονιστών της ΚΟ του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για την οποία γινόταν την ίδια ώρα συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μιλώντας ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά, ότι η κυβέρνηση θα κρύβεται πίσω από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης και δεν θα παίρνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται.

    Στον αντίποδα της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε τη δική του πρωτοβουλία, ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τη Μέση Ανατολή. Πληροφόρησε τα μέλη του ΣΟ ότι η πρότασή του για διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό γίνεται δεκτή από τα αντιμαχόμενα μέρη. Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μεσούσης της κρίσης στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της ελληνικής εκπροσώπησης στο διεθνές ποδόσφαιρο, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση στην παιδεία πήρε βαθμό κάτω από τη βάση, στο ποδόσφαιρο αποβλήθηκε, δημιουργώντας αρνητική εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και προκαλώντας θεσμική ανωμαλία στο εσωτερικό. Και υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρότερη από εκείνη του «βασικού μετόχου».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να δραστηριοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στη βάση του προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκάλυψη των ρουσφετιών της κυβέρνησης, των ψεμάτων της και των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργεί και να συγκεντρώσουν στοιχεία για όλα αυτά.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συνεδρίασης, την απασχόληση και την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τον τρόπο καταγραφής της ανεργίας, ώστε να μπορεί να εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά ανέργων και επανέφερε την πρότασή του για τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη αρχή.

    [03] Σχέδιο νόμου για Ερευνα και Τεχνολογία

    Τις προτάσεις για το νέο σχέδιο νόμου Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοινώνει το μεσημέρι η αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία των υπουργών Παιδείας Μ.Γιαννάκου και Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, του γγ Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Ιωάννης Τσουκαλά, του γγ του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητή Ανδρέα Καραμάνου και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) ακαδημαϊκού και καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου.

    Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τα κόμματα, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποβάλουν τις τυχόν νέες προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους.

    [04] Η Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ

    Για έκτη φορά στην ιστορία της, η Ιταλία θα δώσει το «παρών» στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επικράτησε 2-0 στην παράταση της οικοδέσποινας Γερμανίας, στο Ντόρτμουντ, παρουσία 65.000 θεατών.Ο Γκρόσο στο 119΄ και ο Ντελ Πιέρο στην εκπνοή πέτυχαν τα «χρυσά» γκολ. Το βράδυ θα γνωρίζει την αντίπαλό της στον τελικό, καθώς η Πορτογαλία θα αναμετρηθεί με τη Γαλλία στο Μόναχο (22.00), στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης.

    Οι «πετεινοί» έχουν την παράδοση με το μέρος τους, καθώς αντιμετώπισαν δύο φορές τους Ιβηρες σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης (σ.σ. στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1984 και του 2000) και επικράτησαν δις, ενώ στη συνέχεια κατέκτησαν το τρόπαιο.

    Το 1984 οι «τρικολόρ» νίκησαν 3-2 στην παράταση, ενώ το 2000 το «χρυσό» γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν από την άσπρη βούλα χάρισε στους Γάλλους τη νίκη 2-1 και την πρόκριση στον τελικό.

    Από την πλευρά της, η Πορτογαλία καλείται να «σπάσει» μια αρνητική παράδοση απέναντι στη Γαλλία, καθώς δεν έχει «γευτεί» τη χαρά της νίκης απέναντι στους «πετεινούς» από το 1975. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ιβηρες μπαίνουν με ανεβασμένη ψυχολογία στον ημιτελικό, ο οποίος είναι ο πρώτος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 1966.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 July 2006 - 6:30:21 UTC