Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Δωδεκάνησα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Τροπολογίες για τη μερική εκτροπή του Αχελώου

  • [01] Στα Δωδεκάνησα ο Γιώργος Παπανδρέου

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την «αδιαφορία της σε ότι αφορά την επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων του Αιγαίου και κυρίως των μικρών νησιών» , εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι στη Τήλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια ολιγόωρης επίσκεψης του στο νησί.

    Οι κάτοικοι της Τήλου του επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και τόσο ο δήμαρχος του νησιού κ. Τάσος Αλιφέρης όσο και άλλοι παράγοντες του νησιού , του εξέθεσαν το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού και κυρίως την εμπλοκή που υπάρχει με την δρομολόγηση του πλοίου που ανήκει σε εταιρεία λαϊκής βάσης του νησιού.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα αυτό, εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την άδικη και αυταρχική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης - όπως την χαρακτήρισε - επισημαίνοντας ότι προσπαθεί να πνίξει μια κοινωνία κι έναν τόπο που έχει ανοίξει τα φτερά του και προχωρά μπροστά.

    «Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό» είπε ο ίδιος τονίζοντας ότι στην Τήλο έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα υποσχόμενος, ότι όταν το ΠΑΣΟΚ θα έλθει στην κυβέρνηση θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες.

    Χαρακτήρισε επίσης παράλογη την πολιτική της ΝΔ σε ότι αφορά το νησί της Τήλου, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα πνίξουμε αυτό το βλαστάρι που ανθεί εδώ, θα το ποτίσουμε, θα το μεγαλώσουμε και θα το μεταλαμπαδεύσουμε σε άλλες περιοχές της χώρας.»

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τήλο, ξεναγήθηκε στο ιατρείο του νησιού, όπου παρακολούθησε την εξέταση ασθενή με το σύστημα τηλεϊατρικής από το νοσοκομείο της Ρόδου ενώ επισκέφθηκε και το πλωτό πολυιατρείο της Νομαρχίας Δωδεκανήσου.

    Το πρωί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευρισκόμενος στη Ρόδο, μίλησε στο διεθνές συνέδριο τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το University College of the Fraser Valley.

    Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας, στην δια βίου μάθηση στην επαγγελματική κατάρτιση, την επανεκπαίδευση, έτσι ώστε οι παλαιότερες γενιές να μην μείνουν έξω από τα τεκταινόμενα. «Στόχος μας πρέπει να είναι η διάνοιξη νέων προοπτικών για μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης, περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους".

    Ο κ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στη Ρόδο το απόγευμα όπου είναι προγραμματισμένο να παραστεί σε σύσκεψη κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Στην επίσκεψη του στη Τήλο συνοδεύεται από τον βουλευτή κ. Κώστα Καίσερλη τον νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, δημάρχους του νομού και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Τροπολογίες για τη μερική εκτροπή του Αχελώου

    Δύο τροπολογίες που θα "ξεμπλοκάρουν" το έργο μερικής εκτροπής του Αχελώου κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Η μία από τις τροπολογίες έχει εφαρμογή και για άλλα υδρολογικά έργα. Ο υπουργός χαρακτήρισε την εκτροπή του Αχελώου ως ένα σημαντικό έργο εθνικής κλίμακας και ως το σημαντικότερα έργο για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική προς τρεις κατευθύνσεις: Προς ορισμένους οικολόγους που αντιδρούν, λέγοντας ότι "πάσχουν από οικολογικό στραβισμό", προς ορισμένους παράγοντες και κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας ότι "αντιδρούν από άγνοια και τοπικιστικό εγωισμό", αλλά και προς ορισμένους Συμβούλους του ΣτΕ που αντιδρούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, "με ένα πείσμα και μια εμμονή που είναι ακατανόητη".

    Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις δύο τροπολογίες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι αξιοποιώντας λιγότερο από το 20% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα, δίνουμε λύσεις ζωής στη Θεσσαλία που μαστίζεται από έλλειψη νερού. Είναι ένα σύνθετο και πολύ σπουδαίο περιβαλλοντικό υδρευτικό, αρδευτικό και υδροηλεκτρικό έργο, είπε.

    Με τη μία τροπολογία το έργο χαρακτηρίζεται ως εθνικό, εγκρίνεται το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού και επίσης εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι.

    Επιβάλλονται όροι, μέτρα, περιορισμοί, προϋποθέσεις και κατευθύνσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά αφορούν τόσο την υλοποίηση των υπολειπόμενων κατασκευαστικών εργασιών όσο και τη λειτουργία των έργων της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

    Πιστεύω, είπε ο κ. Σουφλιάς, ότι με τις τροπολογίες αυτές αντιμετωπίζονται οριστικά οι δυσκολίες και οι εμπλοκές που εμφανίστηκαν ως τώρα σε ένα έργο εθνικής κλίμακας για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά από πολλούς. "Για ένα έργο για το οποίο ξοδεύτηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, αλλά, όμως, μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν ολοκληρώθηκε και δεν λειτουργεί, αλλά έχει μπλοκαρισθεί επί δεκαετίες στη δικαιοσύνη. Δεν αποδίδει τίποτα στην Εθνική Οικονομία και στην Ανάπτυξη. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια η μερική εκτροπή του Αχελώου αποτέλεσε και αποτελεί βασική και σταθερή επιλογή όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένων τόσο της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας όσο και της Οικουμενικής Κυβέρνησης του 1989-90. Δεν ολοκληρώθηκε και δεν λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι τυγχάνει της αποδοχής ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας, με ελάχιστες, ενδεχομένως, εξαιρέσεις".

    "Πιστεύω -πρόσθεσε ο υπουργός- ότι η ιστορία του έργου αυτού αποτελεί ένα πολύ κλασικό παράδειγμα υπερβολής που πολλές φορές επικρατεί σβ αυτό τον τόπο. Μία μικρή μειοψηφία αντιδρά και καταφέρνει να εμποδίσει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού:

    - Αντιδρούν τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είτε από άγνοια είτε από τοπικιστικό εγωισμό, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η μερική εκτροπή του Αχελώου δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής τους. Οι ποσότητες νερού που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι, επαναλαμβάνω, μικρότερες από το 20% των υδάτων του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα.

    -Αντιδρούν ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που, λυπάμαι που το λέω, πάσχουν από οικολογικό στραβισμό.

    Αγνοούν προκλητικά ότι το καλοκαίρι ο Πηνειός δεν έχει καθόλου νερό. Και ολόκληρή η Θεσσαλία δεν έχει ούτε μία υδάτινη φλέβα.

    Αγνοούν ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα υδατικών πόρων με συνέπεια μη αναγκαία παροχή νερού ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα και στους οικισμούς της, τη διαταραχή των οικοσυστημάτων της και ιδιαίτερα του ποταμού Πηνειού και του Δέλτα εμβολής του, τη σοβαρή ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα της, την υφαλμύρινση και τις καθιζήσεις των εδαφών της.

    Στη Θεσσαλία κάθε καλοκαίρι γίνεται μία τεράστια οικολογική καταστροφή με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Είναι δυνατόν οικολόγοι να κλείνουν τα μάτια μπροστά σ΄αυτά τα προβλήματα και να προσπαθούν να εμποδίσουν ένα κατ΄εξοχήν περιβαλλοντικό έργο;

    -Αντιδρούν και ορισμένοι Σύμβουλοι του Συμβουλίου της Επικρατείας με ένα πείσμα, μία εμμονή που είναι ακατανόητη. Θα τα πούμε αναλυτικότερα παρακάτω, σημειώνω εξαρχής ότι από το 2000 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποδεχθεί τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Και ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ κάθε φορά συμμορφώνεται με της αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την επόμενη φορά όλο και κάτι άλλο βρίσκεται για να σταματήσει, εκ νέου, η πρόοδος του έργου".

    Επί της ουσίας του ζητήματος της μερικής εκτροπής του ποταμού Αχελώου, έχουμε τα εξής δεδομένα ανέφερε ο κ. Σουφλιάς:

    "Κατ΄αρχάς η υδατική λεκάνη του ποταμού Αχελώου και της Αιτωλοακαρνανίας είναι πλεονασματική σε νερό. Με την εκτροπή έως 600 εκατ. m3 ετησίως νερού από τον ποταμό Αχελώο προς τη Θεσσαλία δεν υποθηκεύεται σε καμιά περίπτωση το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.

    Αντιθέτως οι εναπομένουσες μετά την εκτροπή ποσότητες νερού στον ήδη ρυθμισμένο υδραυλικά ποταμό Αχελώο καθώς και στους υπόλοιπους υδατικούς πόρους της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμα και στο δυσμενέστερο υδρολογικά σενάριο, υπερεπαρκούν προκειμένου να αρδεύονται όλες οι αρδεύσιμες (σημερινές και μελλοντικές) εκτάσεις της Αιτωλοακαρνανίας, να εξασφαλίζεται πλήρως (τώρα και στο μέλλον), η ύδρευση όλων των οικισμών της και να εξασφαλίζονται πλήρως το περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής των εκβολών του π. Αχελώου και των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

    Επαναλαμβάνω ότι η εκτροπή των 600 εκατ. m3 ετησίως προς τη Θεσσαλία και με πλήρως καλυμμένες τις συνολικές σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας, αντιστοιχεί, σε μέσες υδρολογικές συνθήκες σε ποσοστό μικρότερο του 20% του νερού που χύνεται τελικά στη θάλασσα. Ακόμα και για τις δυσμενέστερες παρατηρούμενες υδρολογικές συνθήκες της τεσσαρακονταετίας το αντίστοιχο ποσοστό συνεχίζει να παραμένει μικρό.

    Αντιθέτως η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα υδατικών πόρων με σοβαρές επιπτώσεις στην ύδρευση στα οικοσυστήματά της στην άρδευση, στην ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα της, την υφαλμύρινση και τις καθιζήσεις των εδαφών της.

    Η εκτρεπόμενη προς τη Θεσσαλία ποσότητα νερού ωφελεί πολλαπλά από περιβαλλοντική άποψη τη Θεσσαλία, δεδομένου ότι:

    - προσφέρει νερό ως οικολογική παροχή στον π. Πηνειό που σήμερα είναι σοβαρά ποιοτικά και ποσοτικά υποβαθμισμένος και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του Δέλτα εκβολής του που παρουσιάζει σημαντικά οικολογικά στοιχεία και είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που βρίσκεται υπό πίεση,

    - προσφέρει νερό ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας (κυρίως Λάρισας και Μαγνησίας) που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα με κινδύνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων τους, με δεδομένο ότι η ύδρευση γίνεται κυρίως από γεωτρήσεις,

    - συμβάλλει εμμέσως στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας αντικαθιστώντας το αντλούμενο νερό από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, με επιφανειακό νερό μέσω δικτύων από το νερό της εκτροπής, και θα συμβάλλει εμμέσως στη μείωση των καθιζήσεων του εδάφους σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου με την αναβάθμιση (ανύψωση) και αναπλήρωσης του υπόγειου υδροφορέα,

    - συμβάλλει στη μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφορέα σε τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου μέσω της αντίστοιχης μείωσης των αντλούμενων ποσοτήτων νερού από αυτόν,

    - μειώνει σημαντικά την καταναλισκόμενη σήμερα ενέργεια (ηλεκτρική και πετρελαϊκή) για την άντληση των αναγκαίων για άρδευση ποσοτήτων νερού από μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 200 m.

    - συμβάλλει στην ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας.

    - συμβάλλει ακόμα στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων «πράσινης ενέργειας» με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκοφύτου στην έξοδό της και σήραγγας εκτροπής, ενώ παράλληλα εξοικονομούν ενέργεια που σήμερα καταναλώνεται στις υδρογεωτρήσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση των θερμοκηπιακών αερίων όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας από τη Συνθήκη του Κιότο. Τέλος, εξασφαλίζεται νερό προκειμένου να αρδευθούν οι ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενες εκτάσεις της Θεσσαλίας πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη καλλιεργειών ενεργειακών φυτών (που έχουν ανάγκη περισσότερης άρδευσης) όπως προβλέπεται από Κοινοτικές Οδηγίες.

    Και σαν Θεσσαλός, ο κ. Σουφλιάς θέλησε να κάνει και μια προσωπική αναφορά, λέγοντας τα εξής:

    "Ορισμένοι από εσάς μπορεί να πιστεύετε ότι προωθώ το έργο της εκτροπής του Αχελώου από καθαρά τοπικιστικό ενδιαφέρον. Είμαι βέβαια Θεσσαλός πολιτικός και έχω συνδεθεί με αυτό το έργο από την αρχή της πολιτικής μου διαδρομής και πριν από αυτήν όταν διάβαζα τις διάφορες μελέτες για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδατικών πόρων στη Θεσσαλία. Πίστεψα και πιστεύω στο έργο της εκτροπής και μόνιμο όνειρό μου ήταν και είναι να συμβάλλω στην εκτέλεσή του.

    Γιβαυτό το λόγο ως υφυπουργός Συντονισμού το 1981 προχώρησα σε διεθνή διαγωνισμό ο οποίος δυστυχώς με την αλλαγή της κυβέρνησης σταμάτησε.

    Προωθώ αυτό το έργο γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία εξαιτίας της έλλειψης νερού. Είναι ένα έργο ζωής για μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας με ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πέρα όμως από Θεσσαλός, είμαι και υπουργός Περιβάλλοντος και θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες και κυρίως τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας ότι το έργο αυτό δεν έχει καμία περιβαλλοντική επίπτωση στην περιοχή τους.

    Η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα κατβ εξοχήν περιβαλλοντικό έργο και ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά -έργα στην Ελλάδα". Σύντομο ιστορικό Παρουσιάζοντας ένα σύντομο ιστορικό του έργου ο υπουργος ανέφερε:

    "Για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας και του Αχελώου εκπονήθηκαν πολλές μελέτες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι της ελβετικής εταιρείας ELECTRO WATT (EW) και της καναδικής εταιρείας (SNC).

    Το Σεπτέμβριο του 1981 ως υφυπουργός Συντονισμού προχώρησα σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση εκπόνησης όλων των απαιτουμένων μελετών, σε επίπεδο Μελέτης Εφαρμογής.

    Στις 13 Μαρτίου του 1983 εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της εκτροπής. Το 1985 ξεκίνησε η δημοπράτηση και κατασκευή βασικών έργων του προγράμματος.

    Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε εκτρεπόμενη ποσότητα ύδατος προς τη Θεσσαλία ίση με 1.100 εκατ. κυβ. μέτρα ετησίως και δημοπρατήθηκε το 1988. Το Μάρτιο του 1993 υπογράφηκε σύμβαση, η οποία όμως αφορούσε μόνο τα έργα κεφαλής.

    Το αποτέλεσμα του ανωτέρω διαγωνισμού όμως ακυρώθηκε τον Ιούνιο του 1994, μετά από σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούσαν τις Κοινές Υπουργικές αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ και εκπόνησε νέα συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στη Θεσσαλία και επιπλέον τροποποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός, σε τρόπο ώστε η εκτρεπόμενη ποσότητα ύδατος προς τη Θεσσαλία να μην υπερβαίνει τα 600 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.

    Με νέα απόφασή της του έτους 2000, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποδέχθηκε τη μερική εκτροπή του Αχελώου, ακύρωσε όμως παρόλα αυτά την ΚΥΑ περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων των έργων με την αιτιολογία ότι δεν ερευνήθηκαν εναλλακτικές λύσεις ως προς τον αριθμό, το μέγεθος και τη διάρθρωση των έργων που είναι απαραίτητα για την εκτροπή και επίσης ότι δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα προστασίας της Ι. Μονής Α. Γεωργίου Μυροφύλλου.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ συμμορφώθηκε πλήρως και με τη νέα απόφαση του ΣτΕ και εκπόνησε το έτος 2001 Συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού τηρήθηκαν πλήρως οι διαδικασίες δημοσιοποίησης και διαβούλευσης που προβλέπονται από τις εθνικές και Κοινοτικές διατάξεις.

    Το 2005 η Ολομέλεια του ΣτΕ πήρε άλλες αποφάσεις. Με επίκληση για πρώτη φορά του νόμου 1739/1987, για εκπόνηση και έγκριση σχεδίων διαχείρισης νερών (τον οποίο δεν επικαλούνται οι προηγούμενες αποφάσεις του 1994 και 2000 του ΣτΕ) ακύρωσε την ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των έργων.

    Κατατίθενται οι δύο τροπολογίες προς ψήφιση και οι οποίες μπορούν να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία ενός πολύ σημαντικού έργου εθνικής κλίμακος με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι :

    α) Η Κοινοτική Οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Ν.3199/03, προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι τέλους του έτους 2009 για την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας, συνεπώς δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη και δεν υποχρεώνει σήμερα σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της.

    β) Έχει εκπονηθεί ήδη το εθνικό σχέδιο διαχείρισης νερών από το Υπ. Ανάπτυξης στο οποίο αναφέρονται ρητά και προβλέπεται η υλοποίηση των έργων μερικής εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

    γ) Έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι σήμερα έργα για τη μερική εκτροπή του π. Αχελώου συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. β¬. Ειδικότερα έχει κατασκευασθεί σχεδόν πλήρως το έργο Μεσοχώρας, μεγάλο μέρος της σήραγγας εκτροπής, καθώς και σημαντικά έργα στο φράγμα Συκιάς. Τα έργα αυτά, άρα και τα κονδύλια που διατέθηκαν δεν αποδίδουν σήμερα κανένα απολύτως όφελος στην εθνική οικονομία, διότι το έργο δεν λειτουργεί.

    δ) Έχει εκπονηθεί από τη ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ και θεωρηθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού Θεσσαλίας σε πλήρη συμμόρφωση με την από 2005 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 July 2006 - 16:30:21 UTC