Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Τ.Παπαδόπουλου στην Αθήνα για το Κυπριακό
  • [02] Στη Συρία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Θετικό το έργο της Γ.Γ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

  • [01] Επαφές Τ.Παπαδόπουλου στην Αθήνα για το Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι τα βασικά θέματα της συζήτησης του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    "Νομίζω ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι επιτροπές πρέπει να ξεκινήσουν όχι μόνο σε θέματα καθημερινότητας αλλά και ουσίας του Κυπριακού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Εδώ θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Τουρκίας και βεβαίως των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται από πλευράς ΟΗΕ και βεβαίως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η φιλανδική Προεδρία δίνει μια νέα ευκαιρία ιδιαίτερα στην Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη τύπου Ελσίνκι που θα δώσει διέξοδο στο μπλοκάρισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    "Θέλω να τονίσω ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της, όλα τα προαπαιτούμενα της πορείας της προς την ΕΕ ως μια χώρα που πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και την Ελλάδα και βεβαίως να ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο", είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή οικογένεια όταν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε τη θετική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και είπε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία ενόψει της φιλανδικής Προεδρίας με δικές μας πρωτοβουλίες.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου-Παπαρήγα

    "Νομίζουμε ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό, σε μια λεγόμενη κινητικότητα ένα πρέπει να είναι το κρατούμενο: ότι ο δρόμος λύσης πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πολιτικά ανεξάρτητης, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές, χωρίς ξένα στρατεύματα με ενιαία πολιτική παρουσία προς τα έξω, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Αυτή η ουσία βρίσκεται και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ και από τις τεχνικές επιτροπές που συγκροτούνται στην Κύπρο - μακάρι αυτές οι διαδικασίες να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα - είναι η στάση που κρατάει η ΕΕ στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι "πολύς λόγος γίνεται για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει ευθύνη, ανεξάρτητα από τους τρόπους που χρησιμοποιεί κανείς ή πιστεύει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να επιλυθεί το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ".

    "Δεν μπορεί το Κυπριακό να αντιμετωπίζεται "από σπόντα" στις γενικότερες επιδιώξεις της ΕΕ και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς", υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι "από σπόντα λοιπόν δεν επιλύεται το Κυπριακό ουσιαστικά και από την άποψη αυτή ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε εμείς για την ΕΕ, την Τουρκία και τη Διεύρυνση της ΕΕ θα προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε προς όφελος της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και μέσα στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου.''

    Απαντώντας στην ερώτηση αν διαπίστωσε διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου και της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "ο πρόεδρος της Κύπρου είπε σε μας αυτά που έχει πει δημοσίως και στους δημοσιογράφους, τίποτα διαφορετικό".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε, ότι "εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο''.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου-Κωνσταντόπουλου

    "Χρειάζεται μία εθνική στρατηγική που θα συνεκτιμά και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του ελληνισμού και όχι αποσπασματικά και επιμέρους τμημάτων του. Προέχει η λύση του Κυπριακού, που θα αξιοποιεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και βουλευτής Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και το λεγόμενο δόγμα της ακινησίας οδηγεί στην παγίωση του σημερινού διαμελισμού του νησιού", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Η εθνική στρατηγική που χρειάζεται πρέπει να επιδιώκει την επανένωση και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επίσης να υπηρετεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την εκτίμηση ότι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί σε εκείνα που αποτελούν σήμερα κατάκτηση όλων των λαών της Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Εκτιμάμε ότι ήταν θετική η συμφωνία που επήλθε μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ, η κυπριακή δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και θα ήταν παράδοξο η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαμελισμένη από στρατό κατοχής που διατηρεί στο νησί χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ", ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι "με αυτή την έννοια εκτιμάμε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός, ανταλλαγή απόψεων και εθνική στρατηγική που πρέπει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους".

    Συνάντηση Παπαδόπουλου-Καραμανλή

    Οι διαγραφόμενες προοπτικές στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχήμ Γκαμπάρι, αλλά και οι εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επίκεντρο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ήταν το αντικείμενο και της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, η οποία πργματοποιήθηκε χθες.

    Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με κατ`ιδίαν συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου και στη συνέχεια , διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλλήκα.

    Μετά το τέλος των συνομιλιών - που συνεχίστηκαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός προς τον Κύπριο πρόεδρο και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας - ο κ. Καραμανλής είπε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση "για μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα" με στόχο "την επίτευξη λύσης που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα που είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε οτι εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της με όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί και τα οποία καταγράφονται, τόσο στο κείμενο του ενταξιακού πλαισίου, όσο και στη δήλωση που είχε υιοθετήσει η ΕΕ στις 21 Σεπτεμβρίου 2005. Είναι δεδομένη η απόφασή μας να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα συνεχιστεί.

    Σε ερώτηση εάν η Λευκωσία θα θέσει βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει στην υλοποίηση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γεννάται θέμα βέτο, καθώς είμαστε εν αναμονή της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εισηγήσεων που θα περιλαμβάνει επισημαίνοντας παράλληλα, οτι "η λήψη τέτοιων αποφάσεων δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων".

    Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία στη σύμβασή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυπριακή και αναμένει να δει τί θα περιλαμβάνει η εκθεση της Επιτροπής ώστε ακολούθως να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

    "Δεν είναι η στιγμή να κάνουμε προβλέψεις", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν κοινοί στόχοι ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι "υπάρχει πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, σε βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα και όλα τα άλλα είναι μυθεύματα".

    [02] Στη Συρία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στη Δαμασκό βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το Ιράν και την κρίση στην Μέση Ανατολή, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ.

    "Η πρωτοβουλία της επίσκεψής μου στη Συρία είναι και σε σχέση με τη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Μέση Ανατολή και το Ιράν", ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Υπάρχει μια αναδυόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, έχουμε συγκρούσεις στη Γάζα, έχουμε την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη, υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση και υπερβολικές κινήσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Η Συρία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, για την εκτόνωση της κρίσης με δικές της κινήσεις. θα μιλήσουμε για τα θέματα τα Παλαιστινιακά και τις σχέσεις Λιβάνου - Συρίας ", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επαφές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αμίρ Πέρεζ και το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι στην διάρκεια της συνομιλίας του με τον γγ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη περιοδεία στην Αγκυρα, την Αθήνα και την Λευκωσία του βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ, Ι. Γκαμπάρι και εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [03] Θετικό το έργο της Γ.Γ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

    Τον πολλαπλασιασμό των δραστηριοτήτων της γενικής γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που περιλαμβάνει πια όχι μόνο τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά και συμβουλευτικούς σταθμούς, επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της Γενικής γραμματείας η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Γραμματεία έχει ανοιχτεί στο χώρο των μεταναστών, έχει αγγίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενω υπάρχουν τομείς οι δράσεις των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 1.600% μέσα στη διετία που πέρασε.

    «Δεν υπάρχει καμία περιοχή στη χώρα» τόνισε η υπουργός «που να μην έχουν αναπτυχθεί δράσεις». Κατέληξε δε εκφράζοντας την ικανοποίηση της «για τη δουλειά που έχει γίνει απ΄τα στελέχη της Γραμματείας αλλά και για το γεγονός οτι πολιτικές που ήταν άγνωστες ακόμη και σε λίγο κόσμο, έχουν ανοιχθεί σε όλη την ελληνική κοινωνία».

    Ο Γενικός Γραμματέας Κ. Τσαμαδιάς, αναφέρθηκε λπτομερώς στο έργο της Γραμματείας, τονίζοντας ιδιαίτερα οτι «φέτος μόνο απο το πρόγραμμα για τις βασικές δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, «περάσανε 45.000 πολίτες και το πρόγραμμα αυτό έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση απο το ΕΠΕΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2008». Μεταξύ των προγραμμάτων που «τρέχει» η γενική Γραμματεία, υπάρχουν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα όπως το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη διαχείριση κινδύνων κρίσεων και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών, στη λογική του εθελοντισμού.

    Ο κ. Τσαμαδιάς τόνισε οτι ο αριθμός των εκπαιδευθέντων ανήλθε στους 65.488 πολίτες, ενω κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2003-2004, στο μεταίχμιο δηλαδή που ο ίδιος ανέλαβε τη γενική γραμματεία απο το όλο σύστημα άντλησαν υπηρεσίες 36.513 .

    Στο τέλος της λεπτομερούς παρουσίασης των δραστηριοτήτων της Γραμματείας οι δημοσιογράφοι ζήτησαν απο την υπουργό να σχολιάσει το θέμα των βανδαλισμών στα ΤΕΙ Αθήνας και εκείν η απάντησε : «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τη δράση των προσώπων που δεν είναι καινούργια, είναι πολύ παλιά και ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πανάκριβα αυτή την υπόθεση. Είναι προφανές οτι κάποιοι έτσι νοούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δεν την εννοεί όμως έτσι το υπουργείο παιδείας. Ακριβώς γιαυτό μέσα στα πλαίσια του διαλόγου, έχουμε ενα πλήθος ζητημάτων καθώς και αυτά. Θέλω να σας θυμίσω οτι είναι στην ουσία ο δέκατος έβδομος μήνας διαλόγου αυτός. Απο πέρσι το Φεβρουάριο άρχισε η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στην κοινωνία των πολιτών και εν συνεχεία στις 7 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Συνεχίζουμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενω αύριο έχει κληθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων και οι πρόεδροι των ΤΕΙ».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η υπουργός ξεκαθάρισε οτι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναμειχθεί η θεσμική παρέμβαση στην ανώτατη εκπαίδευση με τις εξετάσεις».

    Η υπουργός απέκλεισε οτι υπάρχει «θέμα ιδιωτικών Πανεπιστημίων» και κατέληξε αναφερόμενη στη βάση δέκα (10).

    Η βάση -είπε η υπουργός- είναι ενα θέμα «οριστικό και αμετάκλητο. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι σεμινάρια. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι επιστήμη και έρευνα. Οσοι θέλησαν δια του τρόπου πρόσβασης να τα μεταβάλουν σε σεμινάρια δεν επέτυχαν τελικά. Επομένως δεν πρόκειται να κλείσει κανένα ΤΕΙ».

    Η υπουργός είπε οτι θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΤΕΙ, θα συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, «ώστε να δούμε πώς μπορούν να γίνουν δράσεις, συγχωνεύσεις, μεταφορά θέσεων απο το κέντρο στην περιφέρεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 July 2006 - 14:30:21 UTC