Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός στο Λίβανο

  • [01] Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός στο Λίβανο

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα και με αμείωτη ένταση οι Ισραηλινές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Λίβανο.

    Δεκαοκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, κάηκαν σήμερα ζωντανοί όταν η ισραηλινή αεροπορία έπληξε οχήματα γεμάτα από κατοίκους που εγκατέλειπαν τα χωριά τους στο νότιο Λίβανο, ανακοινώθηκε από την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (FINUL) και νοσοκομειακές πηγές.

    Παράλληλα, ισραηλινά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν σήμερα Σάββατο το φάρο της Βηρυτού, δύο λιμάνια σε χριστιανικές περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας, καθώς και το λιμάνι της Τρίπολης, δήλωσε πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, ενώ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε την κατοικία του σεΐχη Μοχάμαντ Γιάζμπεκ, μέλους της διοίκησης της Χεζμπολάχ, στην Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο.

    Επίσης, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα για πρώτη φορά την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Λιβάνου και Συρίας στον ανατολικό Λίβανο, όπως ανακοινώθηκε από τη λιβανική αστυνομία. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η αεροπορία πραγματοποίησε βομβαρδισμούς σε λιβανικό έδαφος και όχι στο έδαφος της Συρίας, ενώ από την πλευρά της η Συρία ανακοίνωσε ότι δεν δέχθηκε την παραμικρή επίθεση.

    Τέλος, πύραυλος που εκτοξεύτηκε εναντίον ισραηλινού πολεμικού πλοίου στα ανοιχτά του Λιβάνου έπληξε Αιγυπτιακό εμπορικό σκάφος.

    Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τα γεγονότα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός μαραθώνιος για την εκτόνωση της έντασης. Το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε επείγουσα σύνοδό του, ύστερα από αίτημα του Λιβάνου.

    Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν απέστειλε στην περιοχή τριμελή επιτροπή για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και η G8 ανέλαβαν διπλωματική πρωτοβουλία, στέλνοντας σήμερα στην περιοχή τον Ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

    Παράλληλα στο Κάιρο πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσει τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που αποτελείται από 22 χώρες, συναντάται κεκλεισμένων των θυρών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και αναμένεται να εκδώσει απόφαση με την οποία θα καταδικάζει τις ιραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή δεκάδων πολιτών και προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή. "Ολες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση", δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Ομάδας των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η βία που ασκεί το Ισραήλ μετά την απαγωγή στρατιωτών του είναι δυσανάλογη.

    Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυναν κοινή έκκληση για τερματισμό της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στις εργασίες της Ομάδας των Οκτώ (G8).

    Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στις διαφορές απόψεων που διατηρούν οι δύο χώρες όσον αφορά το εύριος της ισραηλινής στρατιωτικής αντίδρασης στο Λίβανο και τη Γάζα μετά την απαγωγή τριών ισραηλινών στρατιωτών. Ωστόσο προτίμησαν να δώσουν έμφαση σε αυτά που τους ενώνουν, παρά σε αυτά που τους χωρίζουν.

    "Συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Ανησυχούμε για τη βία. Η απώλεια της ζωής αθώων ανθρώπων μας ταράζει", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Στο ιδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    "Εχουμε κοινή προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα -- ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει και η G8-- για να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, όχι μόνον για να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά επίσης και για να δημιουργηθεί μία κατάσταση ευνοϊκή για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την οικκοδόμηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους", είπε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ωστόσο ότι "ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η βία είναι να καταθέσει η Χεζμπολάχ τα όπλα, να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ". Κάλεσε ακόμα τη Συρία "να ασκήσει την επιρροή της" στους λιβανέζους αντάρτες για να σταματήσουν αυτοί τις επθιέσεις κατά του Ισραήλ.

    Από την πλευρά του ο Βλαντίμερ Πούτιν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδρά δυσανάλογα στα γεγονότα. "Θεωρούμε θεμιτή την ανησυχία του Ισραήλ, αλλά η προσφυγή στη βία πρέπει να είναι ανάλογη και πρέπει να σταματήσει η αιματυχυσία το ταχύτερο δυνατόν", είπε. "Η κλιμάκωση της βίας δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα", κατέληξε.

    Πολλαπλοί βομβαρδισμοί

    Πέντε, ακόμα, διαδοχικές επιδρομές σε διάφορους στόχους στη Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου, κοντά σε θέσεις του λιβανικού στρατού αλλά και νοτιότερα, στην περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας, πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα η ισραηλινή αεροπορία.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Λιβάνου, τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη γέφυρα στον ποταμό Αουάλι, στη βόρεια είσοδο της Σάιντα, που είχε ήδη καταστραφεί σε προηγούμενες επιδρομές και όπου υπάρχει ένα φυλάκιο του στρατού.

    Άλλες δύο επιδρομές σημειώθηκαν στον οδικό άξονα στη νότια είσοδο της πόλης που οδηγεί στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αΐν Χελουέ, το μεγαλύτερο στο Λίβανο, όπου κατοικούν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Κατόπιν τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τους λόφους του Μσαΐλι, όπου βρίσκεται η κατοικία του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι. Η ίδια περιοχή έχει βομβαρδιστεί άλλες τρεις φορές από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Λίβανο, την περασμένη Τετάρτη.

    Δεκαεπτά άμαχοι τραυματίστηκαν κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό μιας γέφυρας στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βηρυτό με το νότιο Λίβανο η οποία είχε καταστραφεί για πρώτη φορά την Τετάρτη από την ισραηλινή αεροπορία και είχε εν μέρει επισκευασθεί από το λιβανικό στρατό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ισραηλινά βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν τέσσερις πυραύλους κατά της γέφυρας Νταμούρ, περίπου 20 χλμ νότια της Βηρυτού, καταστρέφοντας το τμήμα εκείνο του δρόμου που είχε επισκευαστεί από το στρατό προκειμένου να καταστεί δυνατή η διέλευση των οχημάτων, διευκρίνισε.

    Οι 17 επιβάτες των δύο αυτοκινήτων που βρίσκονταν την ώρα της επιδρομής στο ύψος της γέφυρας τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε δύο νοσοκομεία της περιοχής, πρόσθεσε.

    Συνολικά, 66 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 193 τραυματίστηκαν αφότου, την Τετάρτη, το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του, μετά τη σύλληψη από τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δύο ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου από αστυνομικές πηγές.

    Παράλληλα πύραυλος που εκτοξεύτηκε εναντίον ισραηλινού πολεμικού πλοίου στα ανοιχτά του Λιβάνου έπληξε ένα εμπορικό σκάφος, πιθανότατα αιγυπτιακό, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Η εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι πιστεύεται πως όσοι επέβαιναν στο εμπορικό πλοίο έχουν απομακρυνθεί από αυτό. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν υπήρξαν θύματα.

    Αρχικά η εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι ο επρόκειτο για νέα επίθεση που σημειώθηκε σήμερα με στόχο ισραηλινό πλοίο αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι το εμπορικό επλήγη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά την οποία υπέστη σοβαρές ζημιές μια ισραηλινή πυραυλάκατος.

    Ο στρατός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες αγνοούνται μετά την επίθεση στην πυραυλάκατο, μια πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα. "Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη όλων των ειδών οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό τους", είπε η εκπρόσωπος.

    Να σημειωθεί ότι ο στρατός δεν έχει ακόμη διευκρινίσει από τι επλήγη το πλοίο.

    Εν τω μεταξύ η ισραηλινή αεροπορία σφυροκόπησε σήμερα μία περιοχή κοντά στη Μασνάα, το κυριότερο μεθοριακό πέρασμα του Λιβάνου προς τη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο, όπως ανακοινώθηκε από τη λιβανική αστυνομία, ενώ τουλάχιστον 15 πολίτες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο Λίβανο όταν πύραυλοι ισραηλινού αεροπλάνου έπληξαν ένα μικρό λεωφορείο και ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο.

    Επίθεση στην οικεία του σεΐχη Μοχάμαντ Γιάζμπεκ

    Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα Σάββατο την κατοικία του σεΐχη Μοχάμαντ Γιάζμπεκ, μέλους της διοίκησης του σιιτικού κόμματος Χεζμπολάχ, στην Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, ανακοίνωσε η λιβανική αστυνομία.

    Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επιδρομή στην ίδια την πόλη Μπααλμπέκ μετά την έναρξη, την Τετάρτη, της ισραηλινής επίθεσης, διευκρίνισε η αστυνομία.

    Ο σεΐχης Γιάζμπεκ δεν βρισκόταν στην κατοικία του, όταν αυτή επλήγη από πύραυλο αέρος-εδάφους, τον οποίο εκτόξευσε ισραηλινό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, πρόσθεσε η αστυνομία, χωρίς να είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Επίθεση και στη Γαζα

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά τραυματίσθηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα σπίτι σήμερα το πρωί στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι γιατροί. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, ωστόσο όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες το σπίτι καταστράφηκε τελείως.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει την πληροφορία.

    Πύραυλοι Πάτριοτ στη Χάιφα

    Το Ισραήλ ανέπτυξε συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ στη βόρεια πόλη Χάιφα προκειμένου να αναχαιτίσει τους πυραύλους που εκτοξεύονται απο το Λίβανο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

    Οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 ως προστασία απέναντι στους πυραύλους Σκουντ που εξαπολύονταν από το Ιράκ εναντίον του Ισραήλ.

    Την Παρασκευή, η λιβανική ανταρτική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε για πρώτη φορά πυραύλους εναντίον της Χάιφα.

    "Οι πύραυλοι αναπτύσσονται ως μέσο προστασίας εναντίον των πυρών από πυραύλους Κατιούσα", δήλωσε η εκπρόσωπος.

    Η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet ανέφερε πως στην πόλη τοποθετήθηκαν δύο συστοιχίες.

    Σήμερα Σάββατο, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δύο επιθέσεις με πυραύλους εναντίον της Τιβεριάδας, που βρίσκεται νοτιότερα της Χάιφα.

    Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους πρώτους τρεις πυραύλους και άλλοι δύο από το δεύτερο φράγμα πυρός, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 July 2006 - 18:30:17 UTC