Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η περιφέρεια μπορεί να είναι αισιόδοξη για το μέλλον
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Aνησυχία για την ειρήνη στην περιοχή
  • [03] Επέστρεψαν οι πρώτοι Ελληνες από το Λίβανο
  • [04] Εγκαίνια Αιολικού Πάρκου από Σιούφα
  • [05] Τεταμένη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η περιφέρεια μπορεί να είναι αισιόδοξη για το μέλλον

    Με τη συνάντησή του με το νομάρχη Λευκάδας και την επίσκεψή του στην περιοχή Αγιος Νικήτας, όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις στους σεισμούς του 2003, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο νησί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου συνεργασία με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη.

    Απο τον Αγιο Νικήτα, όπου είδε τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το 2003 ο σεισμός είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο νησί, ένα νησί που τόσα χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη του.

    Απο τον Απρίλιο του 2004, ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είχε δεσμευτεί η Νέα Δημοκρατία, συγκρότησε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της Λευκάδας και σήμερα οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ενώ έργα σημαντικά έχουν ολοκληρωθεί. Η Λευκάδα γυρίζει σελίδα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι πέρυσι παρουσίασε αύξηση τις τουριστικής κίνησης. Η Λευκάδα και η περιφέρεια μπορούν να είναι αισιόδοξες για το μέλλον, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τη Νομαρχία και είχε συνάντηση με το νομάρχη κ. Γιάννη Λάζαρη και τους τοπικούς παράγοντες.

    Την Παρασκευή, μιλώντας στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ,ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η αναβάθμιση της παιδείας, η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στο διάστημα που ακολουθεί".

    "Προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον κοινωνικό ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες, εξασφαλίζουν πτυχία για δουλειά, επιτυχία, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, πτυχία που να έχουν αναβαθμισμένη αξία τόσο στη χώρα μας όσο και στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος στους νέους της ΟΝΝΕΔ ο κ. Καραμανλής είπε: "εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για να κτίσουμε όλοι μαζί ποιοτική και αποδοτική παιδεία, που να βοηθά τις νέες και τους νέους να κερδίσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να πετύχουν τους στόχους τους, να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας".

    Χρειάζονται αλλαγές, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, γιατί κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ξεπερασμένο από τη διαρκή παραγωγή γνώσης, δεν μπορεί να μένει μακριά από όσα συμβαίνουν στο διεθνή χώρο, δεν μπορεί να παραμένει στατικό και να παράγει ανέργους πτυχιούχους.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην πολιτική της κυβέρνησης για την περιφέρεια. Υπογράμμισε ότι στο περιφερειακό πρόγραμμα των Ιονίων από το 2004 έως σήμερα έχουν ενταχθεί πάνω από 300 έργα που ξεπερνούν τα 190 εκατομμύρια ευρώ. Για την Λευκάδα ανέφερε ότι στο ίδιο διάστημα εντάχθηκαν έργα 34 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πάνω από 80 έργα, ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

    Η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι γεγονός σε πλήρη εξέλιξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους πόρους του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου που συνολικά ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, κατευθύνονται στην περιφέρεια.

    Γενικεύοντας ο πρωθυπουργός τόνισε "βάλαμε υψηλούς στόχους και έναν - έναν τους κατακτούμε". Ανέφερε ότι τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της χώρας γίνονται πιο ανταγωνιστικά, η Ελλάδα γίνεται διεθνής δίαυλος ενέργειας και κέντρο υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Οι πολιτικές μας αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα, είπε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε:

    "Τα δραματικά ελλείμματα του παρελθόντος περιορίζονται δραστικά. Η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μετά από πολύχρονη υποχώρηση ήδη κέρδισε τη χρονιά που πέρασε οχτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη, η εξωστρέφεια της οικονομίας γίνεται πραγματικότητα, οι εξαγωγές αυξάνονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, η τουριστική βιομηχανία καταγράφει σημαντική άνοδο, η ανεργία άρχισε να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται, το κλίμα βελτιώνεται σε ολόκληρη τη χώρα και η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα αναπτυξιακή τροχιά".

    Ο κ. Καραμανλής είπε, επίσης, ότι αφήσαμε στο χθες την πολιτική του διαχωρισμού σε "δύο Ελλάδες" και παραμερίσαμε την αντίληψη της μίας και της άλλης Ελλάδας. "Η καρδιά της Ελλάδας βρίσκεται εδώ, στην ελληνική περιφέρεια" τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Κλείνοντας την ομιλία του στο θερμό ακροατήριο των νέων της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "επιλέξαμε με ευθύνη και διορατικότητα το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην υγεία, στην παιδεία, προχωρούμε με σχέδιο και σταθερούς στόχους, με ξεκάθαρες επιδιώξεις για να εξασφαλίσουμε στη χώρα πλεονέκτημα για την ανάπτυξη".

    [02] Γ.Παπανδρέου:Aνησυχία για την ειρήνη στην περιοχή

    Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα η πρόοδος που θα μπορούσε να είχε υπάρξει σχετικά με το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χθές το απόγευμα, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Σάμο, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουχέρ Μοτακί η οποία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα.

    Ο κ.Μοτακί βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του κ.Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον οποίο και ευχαρίστησε τόσο για την πρόσκληση όσο και για τις συναντήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Μέση Ανατολή φλέγεται εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια των λαών, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση αυτή αφορά και την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Ο κ.Παπανδρέου εκφράστηκε με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθείται σήμερα στην Μέση Ανατολή, ο δρόμος του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, ο οποίος όμως δεν ακολουθείται στην Μέση Ανατολή και δεν ακολουθείται όσο θα έπρεπε μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Κοινότητας.

    Όπως ανέφερε ο κ.Παπανδρέου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το οποίο και θα ενημερώσει για το πως βλέπει η χώρα του την τελευταία πρόταση της Διεθνούς Κοινότητας και θα συζητήσει με τα μέλη του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ.Παπανδρέου και η Σοσιαλιστική Διεθνής έχουν αποφασίσει την συνέχιση των πρωτοβουλιών τους στην περιοχή και όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος θα έχει επισκέψεις και σε άλλες χώρες και συναντήσεις με ηγέτες της περιοχής.

    [03] Επέστρεψαν οι πρώτοι Ελληνες από το Λίβανο

    Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έφτασαν λίγο μετά τις 2 χθές το απόγευμα οι έλληνες πολίτες και υπήκοοι άλλων χωρών, που, σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών,επέβαιναν στο αεροσκάφος τύπου Μπόϊνγκ 737-400 των "Ολυμπιακών Αερογραμμών", το οποίο εκτέλεσε την έκτακτη πτήση ΟΑ 3148 από τη Δαμασκό προς την Αθήνα,με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών,το οποίο είχε και την ευθύνη της επιχείρησης απομάκρυνσης των ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή,όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εχθροπραξίες,στο αεροσκάφος επέβαιναν 53 έλληνες, 20 Κύπριοι, 8 Γάλλοι, 2 Βρετανοί, 1 Αμερικανός, 1 Τσέχος, 1 Ιταλός και 5 άτομα διπλής υπηκοότητας.

    Το αεροσκάφος,στο οποίο επέβαιναν και στελέχη του υπουργείου εξωτερικών,αναχώρησε από την Αθήνα περίπου στις 3 τα ξημερώματα για το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου είχαν φτάσει οδικώς από την πρωτεύουσα του Λιβάνου τα 90 άτομα, τα οποία ζήτησαν από την ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό να την εγκαταλείψουν,λόγω της εκεί επικρατούσας κατάστασης.

    Το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα άρχισε λίγο μετά τις 11 το πρωί,όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού και μετά από μια πτήση που κράτησε λιγότερο από μια ώρα προσγειώθηκε στη Λάρνακα, όπου αποβίβασε συνολικά 22 άτομα και συνέχισε το ταξίδι του για την Αθήνα, όπου προσγειώθηκε στις 14:15.ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας

    Ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη επιχείρηση που οργάνωσε το Υπουργείο των Εξωτερικών, μια νέα αποστολή είχε ήδη ξεκινήσει από τη Βηρυτό.

    Την πληροφορία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης με δήλωσή του εξηγώντας ότι στη δεύτερη αυτή αποστολή του Υπουργείου περιλαμβάνονται 136 άτομα, εκ των οποίων 64 Έλληνες πολίτες, 46 Κύπριοι, και 26 πολίτες άλλων χωρών.

    Η αποστολή, όπως πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης, της οποίας ηγείται όχημα της Λιβανικής αστυνομίας, θα μεταβεί οδικώς μέσω ασφαλούς διαδρομής στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, από όπου θα τους παραλάβουν Έλληνες διπλωμάτες και θα τους οδηγήσουν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

    Από εκεί, με νέα πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

    Λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου στο ΥΠΕΞ για το Λίβανο

    Από τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής έχει τεθεί σε λειτουργία το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου είναι :

    210-368 1912 (12 γραμμές)

    Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι εξής γραμμές :

    210-368 1835

    210-368 1836

    210-368 1837

    210-368 1838

    210-368 1469

    "Ανήσυχη η κα Μπακογιάννη"

    "Η εκτός ορίων στρατιωτική δράση των τελευταίων ημερών στο Λίβανο,κλιμακώνει επικίνδυνα και μπορεί να καταστήσει ανεξέλεγκτη την ήδη εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή",τονίζει σε δήλωσή της η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και επισημαίνει ότι "ως τέτοια είναι καταδικαστέα, καθώς και η υπέρμετρη αντίδραση,τα πλήγματα κατά αμάχων και κατά των υποδομών που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο απ΄ αυτούς".

    Η κα Μπακογιάννη υπογραμμίζει πως η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα και βέβαια στην Ελλάδα και προσθέτει ότι οι αντιδράσεις αυτές σε συνδυασμό με τις απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών που προηγήθηκαν, καθώς και τα στρατιωτικά πλήγματα σε περιοχές του Ισραήλ, εντείνουν τα αδιέξοδα στη Μέση Ανατολή.

    Τροφοδοτούν, σημειώνει η Υπουργός των Εξωτερικών,το φανατισμό και τελικά εξυπηρετούν εκείνους που επιθυμούν τη διατήρηση της αστάθειας και της έντασης στην περιοχή.

    Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα,ως χώρα που έχει αγωνισθεί και ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως μέλος της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,καλεί όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η βία δεν λύνει,αλλά επιτείνει και διαιωνίζει προβλήματα και αδιέξοδα και ακόμη τους καλεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση,να επιλέξουν τον δρόμο της λογικής και της ειρήνης και να επιδιώξουν λύσεις μέσω της διπλωματικής οδού.

    Δήλωση Ν.Χουντή για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    "Οι εγκληματικές επιθέσεις της Ισραηλινής κυβέρνησης που κλιμακώνονται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, με την πλήρη υποστήριξη του Μπους, δεν θα σταματήσουν με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου που ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής.

    Ο κ. Χουντής σημειώνει ότι "μπροστά στην συνεχιζόμενη αιματοχυσία και τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στη Μ.Ανατολή, η Ελλάδα οφείλει να ενεργοποιηθεί άμεσα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, να καταδικαστεί η βαρβαρότητα και να επιδιωχτεί ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

    Καταλήγοντας ο Γραμματέας του ΣΥΝ τονίζει πως περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά, το κλειδί για την ειρήνη είναι: ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Αν.Ιερουσαλήμ, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    [04] Εγκαίνια Αιολικού Πάρκου από Σιούφα

    Την Αχαΐα επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μαζί με τον υφυπουργό Αναστάσιο Νεράντζη. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», στο όρος Χελμός στη θέση Νεραϊδοράχη, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων

    Ο Δ. Σιούφας, ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο εσωτερικό του τηλεσκοπίου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Είδε από κοντά την λειτουργία του τηλεσκοπίου με άνοιγμα του θόλου, ενώ είδε και τις πρώτες φωτογραφίες ουράνιων αντικειμένων, που ελήφθησαν από τον «Αρίσταρχο». Κατόπιν περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του μόνιμου επιστημονικού προσωπικού και των τεχνικών, που αποτελείται από Έλληνες και Γερμανούς.

    Στη συνέχεια σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Αισθάνομαι πολύ ευτυχής και ιδιαίτερα συγκλονισμένος για τη σημερινή μου επίσκεψη στο Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». Πρόκειται για ένα σημαντικό απόκτημα της χώρας μας, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνική και Διεθνή επιστημονική Κοινότητα να κατοπτεύει μέχρι και τα 2/3 του ορατού σύμπαντος και να παράγει γνώση και αρετή. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει και θα υποστηρίζει την αριστεία αυτής της επιστήμης και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, θα επιχειρήσει να αναδείξει την περιοχή των Καλαβρύτων σε τόπο αναφοράς, της παγκόσμιας επιστημονικής Κοινότητας.»

    Ο Δ. Σιούφας έδωσε χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Νοέμβριο του 2006 για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων λέγοντας πως «ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι η κατασκευή του δρόμου και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σύντομα έτοιμοι για τα εγκαίνια του έργου».

    Τον υπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Νικόλαος Στεφάνου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Τζερεφός, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Χρήστος Γούδης, ο Υπεύθυνος του Αστρονομικού Σταθμού Χελμού Παναγιώτης Χάντζιος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη κ.α.

    Στη συνέχεια ο Δημήτρης Σιούφας παραβρέθηκε στα εγκαίνια λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου που βρίσκεται στο Παναχαϊκό όρος, κοντά στην Πάτρα.

    Το Αιολικό Πάρκο έχει ισχύ 35 MW και θα παρέχει το χρόνο 90.000 MW, κατανάλωση ικανή για να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά, δηλαδή περισσότερα από τα μισά της Πάτρας. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης είπε μεταξύ άλλων: «Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της απεξάρτησης από το πετρέλαιο, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσες χώρες υιοθετούν αυτή την στάση δεν έχουν μόνο οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.» Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις όποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

    Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Δημήτρη Σιούφα στην Αχαΐα ήταν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Εκεί παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής του καταστατικού της ένωσης των επτά επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων (Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Κρήτης, Λαυρίου, Ηπείρου και Αττικής). Μάλιστα με την ευκαιρία της υπογραφής, ο Δ. Σιούφας απευθυνόμενος προς τους προέδρους των Επιστημονικών Πάρκων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όταν υπάρχει συλλογική δράση και συνένωση δυνάμεων δημιουργούνται αποτελέσματα, που τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη. Η έρευνα και η τεχνολογία πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη και την κοινωνία για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.» Και συνέχισε: «Το σημερινό μήνυμα από την Πάτρα είναι πως όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα των αποτελεσμάτων και πρόσφατο παράδειγμα είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.» Ο Δ. Σιούφας τόνισε στη συνέχεια ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους και κοινωνική συνοχή, ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει να σπάσουμε την αντίληψη περί δύο Ελλάδων. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα Ήρθαμε εδώ για έργα και όχι για λόγια». Κατόπιν ο υπουργός Ανάπτυξης ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών καθηγητή Πέτρο Γρουμπό σε εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στο Πάρκο και είδε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Στη συνέχεια μίλησε σε διημερίδα με θέμα «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: θέλει αρετήν και τόλμην το επιχειρείν», την οποία συνδιοργανώνουν σήμερα και αύριο το Επιστημονικό Πάρκο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Περιφέρειας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της έρευνας των καινοτομιών, της συνεργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Τα δύο τελευταία χρόνια το κυβερνητικό έργο έχει σημειώσει σημαντικά βήματα ανάπτυξης αφού έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ρυθμοί. Οι στόχοι είναι ασυμβίβαστοι και ξεκάθαροι» Και πρόσθεσε: «Ο δρόμος του μέλλοντος είναι οι επενδύσεις μέσω των νέων τεχνολογιών.»

    [05] Τεταμένη η κατάσταση στη Μ.Ανατολή

    Σε λουτρό αίματος έχει εξελιχθεί ο ακήρυχτος πόλεμος του Ισραήλ, εναντίον στόχων στο Λίβανο, καθώς δεκάδες είναι τα θύματα, κυρίως άμαχοι. Για τέταρτη συνεχή μέρα οι Ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα θέσεις σιιτών σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και μάλιστα το Ισραήλ προειδοποίησε το στρατό του Λιβάνου να μην ανοίξει πυρ εναντίον των Ισραηλινών αεροπλάνων που επιτίθενται. Το βράδυ επλήγησαν περιοχές στα προάστεια της Βηρυτού, όπου εικάζεται ότι βρίσκονται μαχητές της Οργάνωσης Χεζμπολάχ.

    Επίθεση από αέρος και ξηράς με αεροσκάφη και άρματα μάχης, πραγματοποίησαν το βράδυ οι Ισραηλινές δυνάμεις και εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άτομα και οκτώ να τραυματιστούν. Στο Λίβανο μέχρι χτες από τις Ισραηλινές επιδρομές είχαν χάσει τη ζωή τους 38 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά και περίπου 70 είχαν τραυματιστεί.

    Πολλές χώρες μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των υπηκόων τους από τη Βηρυτό, μια επιχείρηση η οποία όμως είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, ενώ οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν το κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί προς τη γειτονικη Συρία. Σε μια τέτοια επιχείρηση η Κύπρος θα διαδραματίσει ρόλο διαμετακομιστικού σταθμού και ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποταθεί στις Κυπριακές αρχές για την παροχή διευκολύνσεων στην επιστροφή των υπηκόων τους μέσω Κύπρου.

    Την εκτίμηση δεν έχουν εξαντληθεί τα ειρηνικά μέσα για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δήλωσε από την Πετρούπολη ο ρώσος πρόεδρος. "Πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο των προσπαθειών για να διευθετηθεί η παρούσα κρίση "με ειρηνικό τρόπο", τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που προεδρεύει της συνόδου της G8 και εκτίμησε ότι πέρα από την απελευθέρωση των απαχθέντων το Ισραήλ έχει και άλλους μεγαλύτερους στόχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 July 2006 - 6:30:22 UTC