Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση πρωθυπουργού με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ν.Σαρκοζί
  • [02] «Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων»
  • [03] Ευχαριστίες για την ανθρωπιστική βοήθεια
  • [04] «Καλύτερη επένδυση στο μέλλον η Παιδεία»

  • [01] Συνάντηση πρωθυπουργού με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ν.Σαρκοζί

    Με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας και Πρόεδρο του UMP κ. N. Σαρκοζί συναντήθηκε στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια ο κ.Κ.Καραμανλής είχε συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, ενω στις 12μμ θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση.

    Ο Γάλλος υπουργός είχε, επίσης, συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας, και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρο, για θέματα του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

    Αυτή την ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Νικολά Σαρκοζί, σε γνωστό εστιατόριο στην περιοχή της Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο Λίβανο και γενικότερα το Μεσανατολικό καθώς και τα ευρωτουρκικά.

    Συνάντηση Παυλόπουλου-Σαρκοζί

    Θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών και Χωροταξίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Σαρκοζί αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό για θέματα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενώ πρόσθεσε ότι θα στείλει επιστολή την επόμενη εβδομάδα στον κ. Παυλόπουλο για το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας και τη χρησιμοποίηση κοινών από αέρος μέσων για την κατάσβεση πυρκαγιών. Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της πρωτοβουλίας, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου, καθώς οι κίνδυνοι είναι κοινοί και το μέλλον όπως αναμένεται θα είναι δύσκολο, πάνω σε αυτό το θέμα.

    Ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας για τη συνεργασία στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε ότι ήδη αρχίζουν να διαμορφώνονται οι κοινοί κανόνες στο πλαίσιο της ΕΕ, η πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει όμως πιο γρήγορα και αυτό εξαρτάται από τα κράτη-μέλη, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης θα αντιμετωπιστεί με όλους τους όρους που ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης.

    Συνάντηση Πολύδωα-Σαρκοζί

    Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υπουργός Εσωτερικών και Επικρατείας της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά όπως είπε ο κ. Πολύδωρας, όλα τα θέματα των σύγχρονων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, η διακίνηση ανθρώπων, όπλων, ανθρωπίνων οργάνων κ.α.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί συζήτησαν για όλα τα σύγχρονα προβλήματα κοινής αρμοδιότητας και για τον τρόπο που οι δυο χώρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία της δημοκρατικής νομιμότητας. "Είμαι εντυπωσιασμένος από την πρακτικότητα της σκέψης του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, μια πρακτικότητα η οποία εγγυάται αποτελεσματικότητα στον τομέα Δημόσιας Τάξης και του υπουργείου Εσωτερικών, για την υπηρέτηση της δημοκρατίας και των πολιτών κατοχυρώνοντας και πάλι τις γραμμές της ανοιχτής κοινωνίας και τη δημοκρατίας", τόνισε ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

    [02] «Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων»

    Ολοκληρώνονται, σήμερα στη Σάμο, οι εργασίες του 9ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνει το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, με την παρουσίαση των συμπερασμάτων απο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ανήσυχος για το ενδεχόμενο να χαθούν σημαντικά ποσά από τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μετά τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου, με την αρμόδια Κοινοτική Επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, όχι μόνο για την απώλεια κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ αλλά και από το Δ' ΚΠΣ, το οποίο, όπως είπε, υπονομεύει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

    Η ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αφορά την έλλειψη προγραμματισμού, την καθυστέρηση υποβολής προτάσεων και την πελατειακή αντίληψη, που, όπως είπε, έχει για την ανάπτυξη της χώρας.

    Αντίθετα, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει πολλά με τα κοινοτικά πλαίσια και εκτελέστηκαν πολύ μεγάλα έργα με την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών και πρόσθεσε ότι τα κονδύλια που είχε εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ και κινδυνεύουν σήμερα να χαθούν είναι χρήματα του ελληνικού λαού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και είχε τη διαβεβαίωση της κ. Χούμπνερ ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα στην απορρόφηση όσο γίνεται μεγαλύτερων κονδυλίων, αλλά τόνισε ότι θα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία και ζήτησε απο την κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να μην χαθούν οι πόροι.

    [03] Ευχαριστίες για την ανθρωπιστική βοήθεια

    Τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση και την υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε ο λιβανέζος πρέσβης Ουίλιαμ Χαμπίμπ, για την άμεση και αποτελεσματική παρουσία της Ελλάδας στον επαναπατρισμό και τη ανθρωπιστική βοήθεια των θυμάτων του πολέμου.

    Μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Χαμπίμπ εξέφρασε επίσης το φόβο ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο μαζικής καταστροφής του Λιβάνου» και την απαισιοδοξία ότι «η κατάσταση αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα».

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα και ορισμένοι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί, χωρίς καθυστερήσεις, από τη διεθνή κοινότητα. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει τη δέσμη των ιδεών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως θεματοφύλακα της σταθερότητας και της ειρήνης, να αξιοποιήσει το ρόλο και τις δυνατότητές του για να βγούμε από το αδιέξοδο.

    Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να παίξει σοβαρό ρόλο και το πράττει.

    Η κα Μπακογιάννη ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη αλλά και την Πολεμική αεροπορία, το Ναυτικό, τους αξιωματικούς και «όλα τα παιδιά για την προσωπική τους συμβολή».

    Ο κ Χαμπίμπ εξέφρασε την υπερηφάνεια της χώρας του και του ιδίου για τη φιλία και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα και είπε ότι ο Λίβανος θα παραμείνει ενωμένος και θα βρούμε λύση εφόσον δεν υπάρξει έξωθεν παρέμβαση. «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι αναμένουμε σύντομα να λήξει αυτή η κατάσταση», είπε φανερά συγκινημένος ο λιβανέζος πρέσβης.

    Ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο λιμάνι της Βηρυτού διαδικασία επιβίβασης νέου αριθμού αμάχων διαφόρων εθνικοτήτων στο αρματαγωγό "Ικαρία", το οποίο θα τους μεταφέρει με ασφάλεια στην Λάρνακα. Προηγουμένως, το αρματαγωγό είχε εκφορτώσει στο λιμάνι την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε συγκεντρώσει η χώρα μας για το δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.

    Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας με προορισμό το Λίβανο. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ένα αεροσκάφος C-130, μεταφέροντας άλλους 10 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης.

    Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στη Λάρνακα, απ'όπου η βοήθεια θα φορτωθεί σε ένα από τα δύο αρματαγωγά που βρίσκονται στην περιοχή για να μεταφερθεί στη Βηρυτό.

    Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου βρίσκονται πέραν των ελληνικών φρεγατών "Ψαρά" και "Θεμιστοκλής" και του αρματαγωγού "Ρόδος", άλλα 32 πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών, που συνεχίζουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των αμάχων από το Λίβανο.

    Ολμέρτ: Ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί μέχρι "να μην αξίζει το τίμημα"

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Μέχρι τα ξημερώματα συνεχίστηκαν οι χερσαίες συγκρούσεις στα σύνορα, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από σαράντα στόχους στο Λίβανο. Ο Ισραηλινός στρατός είναι πιθανόν να διευρύνει σύντομα τις χερσαίες επιχειρήσεις του, εναντίον της Χεζμπολάχ και ανακαλεί μεγάλο αριθμό εφέδρων.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί μέχρι "να μην αξίζει το τίμημα". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μααρίβ" απαντώντας σε ερώτηση πόσο θα διαρκέσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο Ολμέρτ είπε "μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην αξίζει το τίμημα να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις".

    Από την πλευρά του ο Λίβανος, μέσω του υπουργού Αμυνας Αλίας Μιρ, προειδοποιεί το Ισραήλ ότι ο λιβανικός στρατός θα συμμετάσχει στις μάχες αν το Ισραήλ εισβάλει στη χώρα, στο πλαίσιο των μαζικών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιθέσεων της Χεζμπολάχ με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Από τις επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άμαχοι, ενώ μισό εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το πρωί ένα σπίτι στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας υπεύθυνος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Ο υπουργός Αμυνας του Λιβάνου δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του θα πάρει μέρος στις μάχες αν το Ισραήλ εισβάλει στο Λίβανο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για την επικείμενη μετάβαση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης δια της διπλωματικής οδού.

    Στη Βηρυτό βρίσκεται και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    [04] «Καλύτερη επένδυση στο μέλλον η Παιδεία»

    Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Κ. Πουπάκη και τον γραμματέα εκπαίδευσης Μ. Κουρουτό, συνάντησε στο γραφείο της η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και είχε μαζί τους συζήτηση για περισσότερο από μιάμιση ώρα, παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Καραμάνου.

    Στο τέλος της συνάντησης η υπουργός επισήμανε την καλή συνεργασία με την ΓΣΕΕ και συνεχάρη τον νέο πρόεδρο, καθώς ήταν η πρώτη συνάντηση τους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Παναγόπουλου.

    Η υπουργός, χαρακτήρισε τη ΓΣΕΕ ως «αξιόπιστο εταίρο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία» και τόνισε ότι ο διάλογός τους θα συνεχιστεί. «Υπάρχουν προτάσεις επί όλων των θεμάτων» πρόσθεσε. «Το υπουργείο έχει "ευήκοον ους", διότι αυτή την έννοια έχει ο ανοιχτός διάλογος και η δημόσια διαβούλευση για την Παιδεία».

    Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε , όπως είπε η υπουργός, το γεγονός ότι «η καλύτερη επένδυση στο μέλλον, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων ανάπτυξης και απασχόλησης, είναι η Παιδεία και η Εκπαίδευση».

    Επίσης τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της βάσης του δέκα, καθώς η ΓΣΕΕ, έχει προτείνει για φέτος να εισαχθούν όλοι όσοι έχουν τον εθνικό μέσον όρο βαθμολογία, ανά επιστημονικό πεδίο και κατεύθυνση.

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τέθηκαν γενικά ζητήματα στην υπουργό, η οποία είχε ήδη ενημερωθεί για την πρόταση της ΓΣΕΕ, που αφορά την βάση του δέκα. «Εμείς δεν ζητούμε» είπε «να αλλάξει την άποψη του το υπουργείο, σώνει και καλά. Εμείς ζητούμε να σκύψει πάνω σε αυτή την πρόταση, που είναι σοβαρή, μελετημένη και μπορεί να δίνει μια διέξοδο, χωρίς να οδηγείται σε υπερβολές. Όμως σήμερα εστιάσαμε στο ζήτημα της Δια Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που για μας αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια μας να έχουμε αναβαθμισμένο εργατικό δυναμικό και ως εκ τούτου να βρίσκεται ισχυρό μέσα την παραγωγική διαδικασία».

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι: «Η Παιδεία, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μείνει έξω απο αυτό που θα ονόμαζα πολιτικό παιχνίδι. Πρέπει να έχει χαρακτηριστικά εθνικής συνεννόησης».

    Σε ερωτήσεις αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το μέτρο της βάσης του δέκα η υπουργός απάντησε: «Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί απο το υπουργείο Παιδείας είναι υπέρ όλων των νέων και εναντίον κανενός. Όπου δημιουργούνται προβλήματα, το υπουργείο έχει δρόμους και τρόπους να τα αντιμετωπίσει, πάντοτε με γνώμονα την ποιότητα και όχι μια μαζική διαχείριση που δεν ταιριάζει στην Παιδεία. Ο,τι έχω πεί αυτά όλα ισχύουν».

    Η υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας με έμφαση ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Να μην ανησυχεί κανείς»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 July 2006 - 12:30:26 UTC