Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αποδήμων Κεφαλονιάς-Ιθάκης
  • [02] Τραυματίστηκαν Ινδοί μέλη της δύναμης του ΟΗΕ
  • [03] Σε εκδήλωση στην Πάτρα η Μ.Γιαννάκου

  • [01] Συνάντηση Αποδήμων Κεφαλονιάς-Ιθάκης

    Στις αρετές των ομογενών και στην δική τους φωτεινή πορεία, που χάραξαν μέσα από πολλές δυσκολίες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 7ης Συνάντησης Αποδήμων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο των Κουρκουμελάτων της Κεφαλονιάς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι ατέλειωτες οι οφειλές μας στους απόδημους.»

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα σύμβολα που εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού σημείωσε ότι «η Οδύσσεια αναδεικνύεται ως η αυθεντικότερη έκφραση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού» και συμπλήρωσε πως «ο Οδυσσέας, είναι ο βαθύτερος εκφραστής της ψυχής ενός λαού, που από τις απαρχές της πορείας του, έχει την διαρκή ανάγκη της εξερεύνησης, της αέναης κίνησης στον ασύνορο χώρο, που με παρρησία επιζητά την γνωριμία με το ξένο, καλλιεργώντας μια γνήσια σχέση μαζί του.»

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην ομιλία του:

    «Οι Έλληνες, όπως και κάθε άλλο έθνος και λαός, είναι φορείς ενός ιδιαίτερου ψυχισμού και πάθους. Αναζητώντας τα σύμβολα που εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του λαού μας, που μεταδίδουν και προβάλλουν την εθνική ιδιαιτερότητα, η Οδύσσεια αναδεικνύεται ως η αυθεντικότερη έκφραση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού.

    Δεν υπάρχει πρωτογενές σύμβολο, που να αποτελεί γνησιότερο εκφραστή του αρχέτυπου Έλληνα, από τον Οδυσσέα. Η μορφή του είναι κοινή, οικουμενική και διαχρονική.

    Ο Οδυσσέας, είναι ο βαθύτερος εκφραστής της ψυχής ενός λαού, που από τις απαρχές της πορείας του, έχει την διαρκή ανάγκη της εξερεύνησης, της αέναης κίνησης στον ασύνορο χώρο, που με παρρησία επιζητά την γνωριμία με το ξένο, καλλιεργώντας μια γνήσια σχέση μαζί του. Του Οδυσσέα που ξεκίνησε από αυτούς τους τόπους, για να γίνει σύμβολο του πανανθρώπινου πνεύματος.

    Και ακριβώς γιβ αυτό στη σημερινή μας συνάντηση, μαζί με απόδημους Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιους, βιώνουμε έντονα αυτό το συμβολισμό.

    Οι Ομογενείς μας έχουν την δική τους μακρά και σημαντική ιστορία. Ιστορία που την χαράξατε και την χαράσσετε μέσα από δυσκολίες, πίκρες, πάντα όμως με μία μεγάλη αρετή: Το πάθος για δημιουργία και την αγάπη προς τη μητέρα πατρίδα, χωρίς ουδέποτε η αγάπη αυτή να λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στην υιοθετημένη δεύτερη πατρίδα.

    Οι φιλόξενες νέες πατρίδες έδωσαν σβ εσάς τη δυνατότητα να ξεδιπλώσετε τις αρετές σας και να δημιουργήσετε, μεγαλουργώντας στο εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, χωρίς ποτέ να λησμονήσετε την Ελλάδα.

    Και αυτή ακριβώς είναι η προίκα σας, το κεφάλαιο που δίνετε στον Ελληνισμό.

    Ατέλειωτες είναι οι οφειλές μας στους απόδημους Έλληνες, καθώς διέγραψαν μια τόσο φωτεινή πορεία.»

    Ο Κάρολος Παπούλιας έφθασε στην Κεφαλονιά συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαίη. Τους υποδέχθηκαν ο νομάρχης Κεφαλονιάς Διονύσιος Λευκαδίτης, ο δήμαρχος Λειβαθούς Νικόλαος Φραντζής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Απόστολος Αγγούριας.

    Ο πρόεδρος των αποδήμων εμφανώς συγκινημένος ευχήθηκε «πάντα η πατρίδα να μας δέχεται, όπως την δεχόμαστε και εμείς στην αγκαλιά μας και ποτέ δεν την ξεχνάμε»

    Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνάντησης των αποδήμων θα συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τον πολιτισμό και την δυνατότητα επενδύσεων από τους ομογενείς στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

    [02] Τραυματίστηκαν Ινδοί μέλη της δύναμης του ΟΗΕ

    Με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ συνομίλησε χθες στην Ιερουσαλήμ η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράϊς, ενώ για σήμερα υπάρχουν προγραμματισμένες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών κυρία Τζίπι Λίβνι και Αμυνας κ. Αμίρ Περέτζ.Δεν διέρρευσαν ως τώρα λεπτομέρεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών Ολμερτ-Ράϊς, με θέμα βεβαίως τον Λίβανο.

    Ισραηλινή επίσημη πηγή δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει ο διακανονισμός στο θέμα του νότιου Λιβάνου να γίνει στη βάση της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, που προβλέπει αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και ανάπτυξη του λιβανικού στρατού κατά μήκος της μεθορίου Λιβάνου Συρίας.

    Την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφάλειας, πιθανότατα θα έλθει προς συζήτηση το θέμα της πολυεθνικής δύναμης ειρήνευσης, που θα κληθεί να αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε στην Ιερουσαλήμ ότι σε συγκρούσεις που έγιναν στο Μπιντ Τζμπέϊλ (νότιος Λίβανος), 18 πολεμιστές της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος δεν θέλησε να δηλώσει αν υπάρχουν και αιχμάλωτοι από αυτές τις συγκρούσεις.

    Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή, την Τετάρτη, οι Ισραηλινοί είχαν οκτώ στρατιώτες νεκρούς και 22 τραυματίες.

    Περισσότερα από 600 θύματα αμάχους έχουν, ήδη, οι συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με τάση αυξητική, όπως βεβαίωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν Εγκελαντ.

    Ο αξιωματούχος καταθέτοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική τραγωδία αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων τόνισε ότι "η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναικόπαιδα", καθώς και ότι περίπου το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά...

    Νέα ανθρωπιστική βοήθεια από την χώρα μας

    Το τέταρτο C-130 της ελληνικής αεροπορίας αναχώρησε χθες το μεσημέρι με ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο, με τον συντονισμό της Hellenic Aid του υπουργείου Εξωτερικών.

    Το αεροσκάφος μεταφέρει τρόφιμα, σκηνές και 500 κλινοσκεπάσματα, προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βάσει του αιτήματος που έχει υποβάλει η λιβανική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τραυματίστηκαν Ινδοί μέλη της δύναμης του ΟΗΕ

    Δύο Ινδοί, μέλη της δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, τραυματίστηκαν μέσα στο φυλάκιό τους στο Αανταϊσέ (πολύ κοντά στη μεθόριο) στη διάρκεια επιδρομής του Ισραήλ και ήδη διακομίστηκαν στο κοντινό νοσοκομείο του Ιμπλί ας Σακί. Καταστράφηκε το παρατηρητήριο αυτού του φυλακίου του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μίλος Στρούγκαρ, που έδωσε όλες τις πληροφορίες για το συμβάν.Προ ημερών, σκοτώθηκαν μέσα στο φυλάκιό τους τέσσερεις παρατηρητές του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, πάλι από ισραηλινά πυρά.

    Νασράλα: Θα χτυπήσουμε στο κέντρο του Ισραήλ

    Με χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ" ο σιίτης σεΐχης Χασάν Νασράλα προανήγγειλε ότι η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσει πυραύλους "προς το κεντρικό Ισραήλ", εάν "δεν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα" στον Λίβανο. Δήλωσε, επίσης, ότι κατά την εκτίμησή του το μεν Ισραήλ θέλει εκεχειρία, αλλά πιέζεται από τις ΗΠΑ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. Για την επάνοδο, σήμερα, στο Ισραήλ της κ. Ράϊς, ο σεΐχης Νασράλα σχολίασε ότι "η Ράϊς θέλει να υπηρετήσει το εβραϊκό κράτος, αλλά και να θέσει τους όρους της".

    [03] Σε εκδήλωση στην Πάτρα η Μ.Γιαννάκου

    «Ο Σεπτέμβρης θα είναι θερμός μόνο για ένα λόγο. Από την καλή δουλειά που κάνουμε». Με τα λόγια αυτά απάντησε, από την Πάτρα, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, στην ερώτηση δημοσιογράφων για τις εξελίξεις που αναμένει το φθινόπωρο με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η υπουργός Παιδείας παρέστη στην εκδήλωση της διαστημικής κατασκήνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που φιλοξενείται στην Πάτρα και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον αστροναύτη Τόμας Ρεϊτερ, στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

    H συνομιλία έγινε, την ώρα που ο σταθμός βρισκόταν επάνω από την Χονολουλού και η Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε δύο ερωτήσεις στον Τόμας Ρεϊτερ.

    Η πρώτη ήταν τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στα παιδιά της κατασκήνωσης και η δεύτερη εάν η εμπειρία από την παραμονή του στο σταθμό μπορεί να βοηθήσει στην επιστήμη και την έρευνα, μέσω θεσμοθετημένων ερευνητικών κέντρων των πανεπιστημίων, που επεξεργάζονται τα στοιχεία που αποστέλλονται.

    Στην απάντησή του ο Τόμας Ρεϊτερ τόνισε ότι ειδικά για την επιστήμη και την έρευνα, είναι σημαντικές οι παρατηρήσεις που γίνονται πάνω σε θέματα βιολογίας, ιατρικής και γενικότερης έρευνας.

    Ερωτήσεις προς τους αστροναύτες απηύθυναν και τρία παιδιά από την κατασκήνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό για το διάστημα.

    Σε σχέση με την κατασκήνωση, που για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Ελλάδα -στην Πάτρα- η Μαριέττα Γιαννάκου σημείωσε ότι « τα τελευταία χρόνια έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία η έννοια του διαστήματος, ως επιστήμη και έρευνα. Όχι όμως στη λογική του ψυχρού πολέμου, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την εκπαίδευση. Υπάρχει μια σειρά καταπληκτικού εκπαιδευτικού υλικού, που αυτή τη στιγμή μεταφράζεται στα ελληνικά και θα μπει στα ελληνικά σχολεία. Το ενδιαφέρον των μαθητών είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Και μπορώ να πω ότι στο υπουργείο παιδείας τρέχουμε πλέον διαστημικές ταχύτητες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 July 2006 - 6:30:21 UTC