Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ
  • [02] Ενισχύεται ο Επαρχιακός Τύπος

  • [01] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ

    Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τα νότια προάστια της Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές. Οι βόμβες έπληξαν γέφυρα απί της παραλιακής οδικής αρτηρίας βόρεια της Βηρυτού, στο ύψος του λιμανού Ζουνίγε που βρίσκεται σε χριστιανική περιοχή, ανακοίνωσε η λιβανική αστυνομία.

    Επίσης,βομβαρδίστηκε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τον νότιο τομέα της κοιλάδας Μπεκάα και μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου

    Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν 19 επιδρομές σε διάστημα μιας ώρας στη συνοικία Ουζάι από την οποία διέρχεται η εθνική οδός που κατευθύνεται προς τον νότιο Λίβανο. Η λιβανική αστυνομία δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τους στόχους των επιδρομών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στους βομβαρδισμούς.

    Το Ισραήλ απείλησε χθες να επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε συνοικίες της Βηρυτού που μέχρι σήμερα δεν είχαν πληγεί και κάλεσε, με φέιγ βολάν που ρίχθηκαν από αεροπλάνα, τους κατοίκους να απομακρυνθούν, αναφέροντας συγκεκριμένα τις συνοικίες Χάρετ Χρέικ, Μπιρ αλ Αμπεντ, Χάι Μάντι και Ρουέις, αλλά όχι και το Ουζάι.

    Ταυτόχρονα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επτά επιδρομές στην ορεινή περιοχή Ναλέ, βορειο-ανατολικά του Μπααλμπέκ, στον κεντρικό Λίβανο, με στόχο τις οδικές αρτηρίες που κατευθύνονται προς τη Συρία. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε επίσης για δεύτερη φορά από τη έναρξη της επίθεσης την οδική αρτηρία Ουγιούν ας Σιμάν-Αφκα, βορειο-δυτικά του Μπααλμπέκ, που ενώνει την περιοχή αυτή με τη χριστιανική ορεινή περιοχή Κεσρουάν.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, όπως ανέφερε μία εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο στρατός έλαβε διαταγή να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων, στόχος του οποίου είναι να αναλάβει γρήγορα τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου. "Πρόκειται για προετοιμασία και όχι για επιχειρησιακή διαταγή", πρόσθεσε.

    Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα μέσα σε μία εβδομάδα, μιλώντας χθες σε εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.

    Το Ισραήλ έχει επιβάλλει ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό στο Λίβανο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν ενημερώσει ότι τα αποθέματα καυσίμων στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και στα αντλιοστάσια τελειώνουν, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου ενέργεια μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Χθες, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δύο δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βηρυτό και την Τρίπολη παραμένουν αγκυροβολημένα στην Κύπρο, ζητώντας από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Το ένα σκάφος είναι φορτωμένο με 50.000 τόνους πετρελαίου και το άλλο με 37.000 τόνους ντίζελ, που θεωρείται ζωτικής σημασίας ώστε να συνεχίσουν τις αποστολές τους τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στους αμάχους.

    "Θέμα ημερών" είναι, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις η υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Λίβανο.

    "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Τώρα εργαζόμαστε επί ενός σχεδίου απόφασης και ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί. Θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών", δήλωσε η Κοντολίζα Ράις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    "Συνεργαζόμαστε στενά με τους Γάλλους. Συνεργαζόμαστε και με άλλους. Θέλουμε να δούμε τον τερματισμό του πολέμου αυτού, επίσης οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματισθούν κατά τρόπον που να ευνοεί μια διαρκή ειρήνη", είπε.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο συνεχίσθηκαν χθες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και είναι πιθανόν να παραταθούν μέχρι μετά το τέλος της εβδομάδας.

    Συνέντευξη Τύπου ελληνικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Λίβανο

    Τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους στο βομβαρδισμένο νότιο Λίβανο και τη νότια Βηρυτό, μετέφεραν τα μέλη ελληνικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μέλη του Συνασπισμού, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης.

    Τα 13 μέλη της αντιπροσωπείας ξεκίνησαν από την Αθήνα στις 28 Ιουλίου για τη Βηρυτό και επέστρεψαν σήμερα το πρωί.

    Οπως τόνισαν, η κατάσταση στο νότιο Λίβανο και τη νότια Βηρυτό, είναι τραγική και οι ανάγκες σε βασικά αγαθά γίνονται ολοένα και περισσότερες. Παράλληλα επισήμαναν ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός, αλλά και για την αποκατάσταση του Λιβάνου.

    Καταδίκασαν τη στάση του Ισραήλ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, ακολουθεί την τακτική σχηματισμού μιας νεκρής ζώνης στο νότιο Λίβανο για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, σκοτώνοντας αμάχους.

    Επισήμαναν ακόμη τους κινδύνους που διαφαίνονται για μια γενικότερη σύρραξη στην περιοχή με θρησκευτικό περιεχόμενο.

    Τέλος αναφέρθηκαν στις συναντήσεις που είχαν στο Λίβανο όπως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου και εκπροσώπους κομμάτων, τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Κυριακής και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία, σε στρατόπεδα προσφύγων και στις γειτονιές της νότιας Βηρυτού.

    [02] Ενισχύεται ο Επαρχιακός Τύπος

    Ο εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και η θεσμική θωράκιση του Επαρχιακού Τύπου αποτελούν κομβικά σημεία του σχεδίου δράσης που επεξεργάστηκαν από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά από εισήγηση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου, ενέκρινε τον κανονισμό υλοποίησης καθώς, και τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα «Ενίσχυση επαρχιακού τύπου για ηλεκτρονικοποίηση-ψηφιοποίηση επιχειρηματικών λειτουργιών» (Δράση 2.7.4), η οποία προκηρύσσεται στο πλαίσιο του Μέτρου 2.7 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

    Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής στην παραγωγή, ενημέρωση, επικοινωνία του Ημερήσιου και Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των περιφερειακών εφημερίδων, αυξάνοντας το αναγνωστικό-αγοραστικό κοινό τους. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προσφέρει το Διαδίκτυο, την παρακίνηση των επιχειρηματιών για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών υποδομών τους.

    Αναλυτικά οι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι:

    - Εκσυγχρονισμός των Εκδοτικών Επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση της εισαγωγής και εφαρμογής εργαλείων πληροφορικής στις δραστηριότητες της επιχείρησης.

    - Υποστήριξη των Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής στην παραγωγή, ενημέρωση και επικοινωνία όπως:

    - Ηλεκτρονικοποίηση της παραγωγής του εντύπου με τη δημιουργία ιστοσελίδας και βάσης δεδομένων της Επιχείρησης.

    - Δυναμική ενημέρωση της ιστοσελίδας του εντύπου και των άλλων αρχείων της βάσης δεδομένων της Επιχείρησης.

    - Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας των ανταποκριτών με την Εκδοτική Επιχείρηση και των τμημάτων της Επιχείρησης μεταξύ τους.

    - Βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των Επιχειρήσεων βάσει της ανάπτυξης των παραπάνω εφαρμογών σε θέματα καταχώρισης, αποθήκευσης και διάχυσης της πληροφορίας, ώστε να λειτουργούν ως ανταγωνιστικές, βιώσιμες Επιχειρήσεις.

    - Βελτίωση των υποδομών των γραφείων και των εγκαταστάσεων.

    - Υποστήριξη των Επιχειρήσεων για καινοτόμες μεθόδους παραγωγής των φύλλων του εντύπου, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της ταχείας μετάδοσης της πληροφορίας.

    Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι τα εξής:

    - H ενδεικτική Δημόσια Δαπάνη είναι 3.000.000 ευρώ.

    - Ο ανώτατος υποβαλλόμενος και επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά πρόταση.

    - Η δημόσια χρηματοδότηση (επιχορήγηση) ανέρχεται στο 55% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

    - Η ιδία συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

    Στην περίπτωση χρήσης τραπεζικού δανείου για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) αναλαμβάνει σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου, καθώς και την επιδότηση του κόστους δανεισμού τους. Κατά συνέπεια, εάν επιθυμούν, μπορούν για τη διευκόλυνσή τους να απευθύνονται σε αυτό στην διεύθυνση: ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., Λεωφ. Αμαλίας 26 - ΑΘΗΝΑ 105 57, Τηλέφωνο 210 33 11 201-5, Διαδικτυακός τόπος: www.tempme.gr

    Αρχή Εφαρμογής του Προγράμματος είναι το υπουργείο Ανάπτυξης - Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας - Δ/νση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που παρακολουθεί και εποπτεύει τον τρόπο υλοποίησής του.

    Φορέας Υλοποίησης - Τελικός Δικαιούχος του προγράμματος είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε), που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της παρακολούθησης υλοποίησης του προγράμματος.

    Σύμβουλος Υλοποίησης του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα χορήγησης βεβαίωσης, ότι η εφημερίδα πληροί τις προϋποθέσεις της ημερήσιας ή της εβδομαδιαίας περιφερειακής.

    Οι φάκελοι υποψηφιότητας θα περιλαμβάνουν την αίτηση συμμετοχής, το έντυπο υποβολής της πρότασης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στον Οδηγό του προγράμματος. Τα ανωτέρω θα υποβάλλονται ή θα αποστέλλονται ταχυδρομικώς στην ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ μέχρι την 30.09.2006, με την ένδειξη «Δράση 2.7.4 Ενίσχυση επαρχιακού τύπου για ηλεκτρονικοποίηση-ψηφιοποίηση επιχειρηματικών λειτουργιών».

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω σημεία:

    1. Γραφείο Πληροφόρησης του ΕΠΑΝ, Μεσογείων 56, Αθήνα τηλ. 801 11 36300 διαδικτυακός τόπος: www.ypan.gr ή www.antagonistikotita.gr

    2. Στην σελίδα του ΕΟΜΜΕΧ διατίθεται υπηρεσία εξυπηρέτησης και πληροφόρησης σχετικά με το πρόγραμμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ-ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ», μέσω του διαδικτυακού τόπου http://www.eommex.gr

    3. Επίσης τίθεται στην διάθεσή τους υπηρεσία εξυπηρέτησης και πληροφόρησης σχετικά με το δικτυακό τόπο για τις περιφερειακές εφημερίδες, μέσω του διαδικτυακού τόπου http://www.minpress.gr


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 August 2006 - 10:30:19 UTC