Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχοι του υπ.Οικονομίας

  • [01] Στόχοι του υπ.Οικονομίας

    Από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται ότι "από το Μάρτιο του 2004 εως και σήμερα η κυβέρνηση υλοποίησε με επιτυχία μια σειρά αποκρατικοποιήσεων, επιτυγχάνοντας συνολικά έσοδα ύψους 4.595 εκατ.ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής), τα οποία συνέβαλαν στην άμεση μείωση του δημοσίου χρέους.

    Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένας κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής που στοχεύει πρωτίστως στην αναδιάρθρωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία της οικονομίας και των προς αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, στην απελευθέρωση των αγορών, στην προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και στη μείωση των δημοσίων δαπανών και του δημοσίου χρέους.

    Η γενική αρχή που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις της νέας εποχής είναι η εγκατάλειψη της ταμειακής λογικής και η υιοθέτηση των μεθόδων εκείνων που μεγιστοποιούν τα οφέλη για την οικονομία και τους Ελληνες πολίτες.

    Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της αξίας των εταιριών του δημοσίου και στη σωστή προετοιμασία της ίδιας της αποκρατικοποίησης πριν από τη διενέργειά της. Ετσι, επιτυγχάνεται καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και αποκλείονται πωλήσεις υπό καθεστώς πίεσης".

    Επίσης αναφέρεται ότι στους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:

    "Εγκαταστάσεις και επιχειρηματικές μονάδες της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Α.Ε.

    Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τον Οκτώβριο 2005, αποφάσισε τη διερεύνση της δυνατότητας και των εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και επιχειρηματικών μονάδων της ΕΤΑ: Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Φαλήρου, Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας Α.Ε., Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Αλυκές Αναβύσσου, και Ξενία Βυτίνας, Λιμένας Θάσου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας.

    Αναμένεται η άμεση δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Ξενία Θάσου και Τσαγκαράδας, ενώ για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και επιχειρηματικές μονάδες εντοπίστηκαν από τους συμβούλους της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σειρά νομικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων πρέπει να προηγηθεί της διαδικασίας αξιοποίησης.

    Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ.

    Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, τον Φεβρουάριο του 2006, αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο ΧΑ.

    Η διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανάδειξης της αξίας της ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται η εισαγωγή της στο ΧΑ να πραγματοποιηθεί εντός του 2007.

    Επίσης, το πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχυθεί ιδιαίτερα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, ακίνητα λιμένων κλπ), μέσω συμπράξεων με ιδιώτες, στο πλαίσιο ενός ευέλικτου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, θα μεταβάλλει δραστικά το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, κινητοποιώντας διεθνή και ελληνικά κεφάλαια που θα προσδώσουν νέα ώθηση στην οικονομία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 August 2006 - 16:30:13 UTC