Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερή πολιτική
  • [03] Αυξήθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας

  • [01] Δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

    Τα νομοσχέδια των Υπουργείων Ανάπτυξης για τη δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και Εσωτερικών για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προβλέπεται και διάταξη για τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των προϊσταμένων των Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των Πολεοδομιών από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι σημαντική η ρύθμιση για τη διαφάνεια και σημείωσε πως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα ενισχυθεί και σε επίπεδο υποδομής.

    Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία εθνικής επιτροπής για την ισότητα, ώστε, με βάση και τη στρατηγική της Λισαβόνας, να συζητηθεί ο τρόπος εισόδου και ανέλιξης των γυναικών στην ιεραρχία στον ιδιωτικό τομέα.

    Ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, καθώς, όπως είπε, ολοκληρώθηκε η δομή του και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν 12 περιφερειακά ινστιτούτα για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για καταγγελίες του υποψήφιου υπερνομάρχη Αργύρη Ντινόπουλου για σκάνδαλα στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, είπε ότι το υπουργείο παρεμβαίνει θεσμικά όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να αναμιχθεί, καθώς ενδεχομένως το θέμα να σχετίζεται και με την προεκλογική περίοδο.

    Αναφορικά, εξ άλλου, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης ο Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι γίνεται πράξη η προ διετίας δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, με ειδικά κίνητρα, ιδιώτες και άλλοι φορείς θα αναπτύξουν την καινοτομία και την τεχνολογία.

    Μαζί με τους δύο πόλους καινοτομίας που έχουν δημιουργηθεί στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, είπε ο κ. Σιούφας, θα γίνει η Βόρειος Ελλάδα κέντρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή.

    Το νομοσχέδιο κατατίθεται μαζί με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Καλατζής, πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό νομοθέτημα, ώστε να μετατραπεί η Βόρειος Ελλάδα σε κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας.

    Ο κ. Καλατζής αναφερόμενος στις πρόσφατες πλημμύρες στη Χαλκιδική, είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει ήδη σκεφθεί τις ενέργειές της για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σημείωσε ότι έχουν δίκιο οι κάτοικοι να ανησυχούν και να φωνάζουν.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερή πολιτική

    Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, αναδεικνύει την κακή πορεία της χώρας, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, αναδεικνύει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα της κυβέρνησης και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αντιπαραθέσει στην πολιτική της ΝΔ την πολιτική των δικών του κυβερνήσεων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

    Το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο εισόδημα των πολιτών και γενικότερα στην οικονομική πορεία της χώρας και ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία οδηγούνται σε φτώχεια οι πολίτες, τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο και πολίτες, που είναι όμηροι.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του έχει σταθερή πολιτική, ενώ σε ό,τι αφορά στη συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είπε πως όταν η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσκολίες, τότε θυμάται τη συναίνεση.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση των Συντονιστών, "η ΝΔ προκάλεσε με την ψευδεπίγραφη δημοσιονομική απογραφή που κατασκεύασε, τη διεθνή αμφισβήτηση της προσπάθειας ενός ολόκληρου λαού να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στη ζώνη του ευρώ και έθεσε τη χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης".

    Η κυβέρνηση επικρίνεται από το ΠΑΣΟΚ ότι υιοθέτησε την πρακτική της σκανδαλολογίας, την οποία και συνεχίζει, ότι επιτέθηκε στην επιχειρηματικότητα με το νόμο περί βασικού μετόχου, ένας νόμος που - όπως σημειώνεται στην εισήγηση - τελικά κατέληξε σε ένα διεθνές φιάσκο.

    Ακόμη με βάση την εισήγηση η κυβέρνηση επικρίνεται ότι αποδυνάμωσε τη δημόσια διοίκηση με προγκρόμ ικανών στελεχών, ανέστειλε την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και έπληξε τον κατασκευαστικό κλάδο με την επιλογή της για αλλαγή της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων.

    Σε άλλο σημείο της εισήγησης αναφέρεται ότι η άσκηση της οικονομικής πολιτικής από το Μάρτιο του 2004 και μετά επηρέασε αρνητικά την οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας, την ευημερία των πολιτών, την επιχειρηματικότητα και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδος και υπογραμμίζεται ότι ακολουθήθηκε καθαρά ταξική και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ όχι μόνο δεν τηρήθηκαν, αλλά επιλογή της ήταν η αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, προστίθεται στην εισήγηση.

    Ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εκτιμά επίσης ότι "ο τομέας που δέχθηκε κατά κύριο λόγο τις οδυνηρές συνέπειες των βασικών επιλογών της κυβέρνησης ήταν ο δημοσιονομικός και ότι το 2004 ήταν έτος πλήρους δημοσιονομικής αδράνειας και το έλλειμμα έφθασε το 6,9% του ΑΕΠ με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ".

    Σε σχέση με τη φορολογία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση από τη μία προχώρησε σε φοροαφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων και από την άλλη ελάφρυνε φορολογικά τους μεγαλοκεφαλαιούχους, επιβράβευσε τους φοροφυγάδες και "εξόφλησε προεκλογικά γραμμάτια, χαρίζοντας με νομοθετικές ρυθμίσεις εκατομμύρια ευρώ από φόρους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις".

    Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της ενίσχυσε την αδιαφάνεια και ευνόησε τη φοροδιαφυγή αντί της δημιουργίας σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και ότι κατέστησε το φορολογικό σύστημα πιο άδικο, πιο άνισο και πιο αναποτελεσματικό.

    Σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή πολιτική, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήταν "το εύκολο θύμα που θυσιάστηκε στο βωμό της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων" και υπογραμμίζει ότι "το ΚΠΣ αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγάλα Βατερλό της ΝΔ, με θύμα την ανάπτυξη της χώρας συνολικά και της ελληνικής περιφέρειας ειδικότερα".

    Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι αυτές ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να ξεφύγει η κυβέρνηση από την κριτική που δεχόταν για έλλειψη στρατηγικής και υπογραμμίζει ότι η ΝΔ "βάφτισε μεταρρυθμίσεις, σημειακές παρεμβάσεις που προώθησε με προχειρότητα, χωρίς στοιχειώδη διάλογο, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών, την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, το ωράριο των καταστημάτων, τη ρύθμιση για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ".

    Ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι από την επεξεργασία των στοιχείων του οικονομικού έτους 2005 προκύπτει πως το μεγάλο όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών συγκεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων που δεν ξεπερνά τις 200000 σε σύνολο 185000, ενώ σε ό,τι αφορά στις εξαγγελίες για τη φορολογία των φυσικών προσώπων, δεν προκύπτει κανένα όφελος για το 70% περίπου των φορολογουμένων, που έχει εισοδήματα μέχρι 11 χιλιάδες ευρώ.

    Ακόμη ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεν έχει καμία προοδευτικότητα, "αφού φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή το εισόδημα των 12 χιλιάδων ευρώ με το εισόδημα των 50 χιλιάδων ευρώ" και τέλος θεωρεί πως παραμένουν ασαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις απαλλαγές που ισχύουν έως τώρα, δηλαδή για τις εκπτώσεις είτε από το εισόδημα είτε από το φόρο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

  • ** Το βράδυ, ο κ. Γ.Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

    [03] Αυξήθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας

    Την ικανοποίησή του για την εικόνα που δίνει ο κοινωνικός προϋπολογισμός που φέτος δόθηκε αρκετά νωρίτερα στη δημοσιότητα, εξέφρασε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού.

    Οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας ανέρχονται για το έτος 2006 σε 43.325.494 χιλιάδες ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 9,13% σε σχέση με το 2005. Σημειώνεται επίσης ότι οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για το 2006 αντιστοιχούν στο 22,28% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 21,92% του ΑΕΠ κατά το έτος 2005.

    Πιο αναλυτικά, το ύψος των δαπανών για τις συντάξεις ανέρχεται συνολικά σε 24.501.020 χιλιάδες ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 8,19% από το σχετικό κονδύλι του 2005.

    Το ύψος των δαπανών για υγεία, πρόνοια και γενικες δαπάνες ανέρχεται συνολικά σε 18.824.474 χιλιάδες ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,37% ως προς το 2005.

    Επίσης, ο αριθμός των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 3.931.891 άτομα στην κύρια ασφάλιση, σε 2.749.498 στην επικουρική ασφάλιση και σε 5.923.338 άτομα για ασθένεια, ενώ 1.162.112 είναι οι δικαιούχοι πρόνοιας.

    Σημειώνεται ότι το έτος 2006 η σχέση μεταξύ ασφαλισμένων ως προς τους συνταξιούχους της κύριας ασφάλισης ανέρχεται σε 1,77, ενώ στην επικουρική ανέρχεται σε 2,99. Τα αντίστοιχα νούμερα του 2005 ήταν 1,79 για την κύρια και 3,02 για την επικουρική ασφάλιση, παρουσιάζοντας δηλαδή ποσοστό μείωσης 1,12% και 0,99%, αντίστοιχα.

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κατά το έτος 2006 όπως άλλωστε και σε όλη την τελευταία δεκαετία, το συνολικό ύψος των εσόδων και των εξόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (δηλαδή των ταμείων) παρουσιάζει πλεονασματική λειτουργία.

    Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων κατά το 2006 ανέρχεται σε 29.296.355 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο όλων των εξόδων είναι 27.961.171 χιλιάδες ευρώ.

    Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα αυτή ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι την ακριβή εικόνα για τα ταμεία μπορούν να δώσουν μόνο αναλογιστικές μελέτες και ισολογισμοί.

    Υπογράμμισε ότι στον τομέα των ισολογισμών η κατάσταση είναι δραματική και δήλωσε ότι από την προσεχή χρονιά οι διοικήσεις των ταμείων θα οφείλουν να εκπονούν αναλογιστικές μελέτες ανά τριετία και ισολογισμούς ανά έτος. Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης θα εκπίπτει η διοίκηση του ταμείου.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση του προϋπολογισμού νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σημείωσε την αύξηση των δαπανών κοινωνικής προστασίας και έκανε λόγο για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, που, όπως είπε, αντικαθρεπτίζεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 August 2006 - 12:30:25 UTC