Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για το μέλλον των ΤΕΙ

  • [01] Σύσκεψη για το μέλλον των ΤΕΙ

    Για το μέλλον των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων συζήτησαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας οι πρόεδροι και καθηγητές των ΤΕΙ με τον υφυπουργό Παιδείας Σπύρο Ταλιαδούρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση -που διήρκεσε από τις 11.30 έως τις 3 μμ- ο υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση ο στόχος της δημιουργίας εκπαίδευσης με ποιότητα και προς σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει μέτρα.

    Συγκεκριμένα, είπε, στα ΤΕΙ αυξήσαμε τη χρηματοδότηση, προχωρήσαμε στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ προχωρούμε σε αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα.

    Επίσης, συζητήσαμε τη μελλοντική πορεία των ΤΕΙ με μετεξέλιξη ή συγχώνευση τμημάτων ώστε να ανταποκρίνονται τα πτυχία στις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, πρόσθεσε, στοχεύουμε στην ανακατάταξη από του χρόνου των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών τμημάτων.

    Στόχος μας πάντως είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα ΤΕΙ, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

    Τα ΤΕΙ θα έχουν πρόβλημα μόνον εάν δεν διασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου σπουδές και πτυχία, είπε, προσθέτοντας ότι γι' αυτό σπεύδουμε σήμερα για να λάβουμε μέτρα. Ειδικά για φέτος θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα κανονικά, ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό σπουδαστών. Οποιες αλλαγές θα γίνουν, θα συναποφασιστούν σε συνεργασία με τα ίδια τα τμήματα, είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Ταλιαδούρος τόνισε ότι ορίστηκαν ομάδες εργασίας για το χωροταξικό ανασχεδιασμό των ΤΕΙ και θα σταλούν επιστολές για σύγκληση συνελεύσεων στα τμήματα ούτως ώστε να διαπιστωθεί πού θα πρέπει να γίνουν και αν θα γίνουν οι συγχωνεύσεις.

    Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δήλωσαν ότι θα λειτουργήσουν τα τμήματα ακόμη και τα προβληματικά, καθώς υπάρχουν σπουδαστές από τα άλλα έτη που χρωστούν μαθήματα.

    Την πλήρη εικόνα των τμημάτων, τόνισε ο πρόεδρος των καθηγητών ΤΕΙ Γ. Τσάκνης, θα την έχουμε τον Οκτώβριο, οπότε θα δούμε τις εγγραφές, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των εισακτέων συνηθίζει να παίρνει αμέσως μετεγγραφή για κεντρικότερα ΤΕΙ, ενώ ορισμένοι εγγράφονται και δεν φοιτούν ποτέ.

    Πάντως, αύριο αναμένεται συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, που ζητεί σταδιακή εφαρμογή της βάσης 10, και στη συνέχεια η ΚΕΚΔΕ θα συνεδριάσει στην Αθήνα για να καθορίσει της στάση της.

    Στο θέμα των ΤΕΙ, αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, σε δηλώσεις του για γενικότερα θέματα Παιδείας. Παραπέμποντας σε χθεσινή δήλωσή του για τη "φτωχή συμμετοχή" σπουδαστών σε ορισμένα ΤΕΙ της χώρας, διευκρίνισε - για την αποφυγή, όπως είπε, λανθασμένων εντυπώσεων και για να μη θεωρηθεί ότι στα ΤΕΙ προσφέρεται «υποδεέστερη γνώση» - πως η συμμετοχή των σπουδαστών στα ΤΕΙ έχει να κάνει αφενός με το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων σπουδαστών προς το συγκεκριμένο ΤΕΙ και αφετέρου με τη δυνατότητα απορρόφησής τους εν συνεχεία από την αγορά.

    Επίσης ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε πως σε ορισμένα ΤΕΙ (όπως στο ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας, ο βαθμός του πρώτου ήταν 20052 μόρια και του τελευταίου 16595 μόρια, στο ΤΕΙ Διακοσμητικής Αθήνας ο πρώτος μπήκε με 19975 και ο τελευταίος με 17091 μόρια, στο ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας Αθήνας ο πρώτος μπήκε με 17072, ο τελευταίος με 11778 μόρια) πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι σπουδαστές θα μπορούσαν να είχαν μπεί στα ΑΕΙ, αλλά επέλεξαν να σπουδάσουν στις συγκεκριμένες σχολές των ΤΕΙ, ενώ στο ΤΕΙ Λογιστικής Μεσολογγίου υπάρχουν μόνο 28 κενά.

    "Κάποια τμήματα, επομένως, που δεν έχουν ενδιαφέρον για τους σπουδαστές, παρουσιάζουν προβλήματα συμμετοχής και αποφοίτησης, ενώ άλλα προκρίνονται έναντι των ΑΕΙ» σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Αναφορικά με τις αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν σήμερα στην Επιτροπή Επανασχεδιασμού των ΤΕΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να προκαταλάβει τη συζήτηση, παρατήρησε, ωστόσο, ότι «οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν εν μια νυχτί. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σε βάθος χρόνου, ο διάλογος, όμως, πρέπει να έχει άνεση χρόνου αλλά πρέπει και να καταλήγει κάπου. Το 2010, όταν θα υπάρχει ο ενιαίος Πανεπιστημιακός χώρος, η αξιολόγηση θα είναι το υπ΄αριθμόν ένα κριτήριο για την αξία των πτυχίων μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 August 2006 - 14:30:19 UTC