Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Άνοδος 10,3% των εσόδων από τον τουρισμό

  • [01] Δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

    Τα νομοσχέδια των Υπουργείων Ανάπτυξης για τη δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και Εσωτερικών για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προβλέπεται και διάταξη για τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των προϊσταμένων των Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των Πολεοδομιών από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι σημαντική η ρύθμιση για τη διαφάνεια και σημείωσε πως ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα ενισχυθεί και σε επίπεδο υποδομής.

    Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία εθνικής επιτροπής για την ισότητα, ώστε, με βάση και τη στρατηγική της Λισαβόνας, να συζητηθεί ο τρόπος εισόδου και ανέλιξης των γυναικών στην ιεραρχία στον ιδιωτικό τομέα.

    Ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, καθώς, όπως είπε, ολοκληρώθηκε η δομή του και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν 12 περιφερειακά ινστιτούτα για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για καταγγελίες του υποψήφιου υπερνομάρχη Αργύρη Ντινόπουλου για σκάνδαλα στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, είπε ότι το υπουργείο παρεμβαίνει θεσμικά όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θέλει να αναμιχθεί, καθώς ενδεχομένως το θέμα να σχετίζεται και με την προεκλογική περίοδο.

    Αναφορικά, εξ άλλου, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης ο Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι γίνεται πράξη η προ διετίας δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, με ειδικά κίνητρα, ιδιώτες και άλλοι φορείς θα αναπτύξουν την καινοτομία και την τεχνολογία.

    Μαζί με τους δύο πόλους καινοτομίας που έχουν δημιουργηθεί στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, είπε ο κ. Σιούφας, θα γίνει η Βόρειος Ελλάδα κέντρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή.

    Το νομοσχέδιο κατατίθεται μαζί με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Καλαντζής, πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό νομοθέτημα, ώστε να μετατραπεί η Βόρειος Ελλάδα σε κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας.

    Ο κ. Καλαντζής αναφερόμενος στις πρόσφατες πλημμύρες στη Χαλκιδική, είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει ήδη σκεφθεί τις ενέργειές της για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σημείωσε ότι έχουν δίκιο οι κάτοικοι να ανησυχούν και να φωνάζουν.

    Συναντήσεις Καραμανλή ενόψει ΔΕΘ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το πρωί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και αργότερα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Στις δύο αυτές συναντήσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο προπαρασκευής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα παρίστανται οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Νωρίτερα στις 9 το πρωί ο κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη.

    Απάντηση Ν. Αθανασάκη για τη ζώνη καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη

    «Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Καλαντζής και ολόκληρη η κυβερνητική επιτροπή, πανηγύρισαν σήμερα διότι συμφώνησαν και θα καταθέσουν το νομοσχέδιο για την ζώνη καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη. Και εδώ έχουμε πανηγυρισμούς άνευ αντικρύσματος, γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει απλώς το καταστατικό της εταιρείας, που, στο μέλλον, θα διαχειριστεί την ζώνη καινοτομίας, όταν αυτή γίνει».

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις των δύο Υπουργών μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι αυτήν την ζώνη η κυβέρνηση μπορούσε και όφειλε να την έχει δημιουργήσει από τον πρώτο μήνα της θητείας της και την επέκρινε για καθυστέρηση δυόμιση ετών "και σε αυτό το ζήτημα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την ζώνη αυτή, ως προτεραιότητά του, στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2004 και πρόσθεσε ότι «προφανώς οι σημερινές ανακοινώσεις γίνονται, γιατί πηγαίνοντας φέτος ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα τί έγινε με τις προηγούμενες εξαγγελίες του. Και θα βρεθεί μπροστά σε τέτοια ερωτήματα. Άρα την τελευταία στιγμή προσπαθούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες».

    Ο κ. Αθανασάκης απέδοσε τις καθυστερήσεις σε άγνοια του θέματος αρχικά και στην συνέχεια σε «ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις και κόντρες για το ποιό υπουργείο θα έχει την ευθύνη».

    Είπε ακόμη ότι η ζώνη καινοτομίας ήταν ενταγμένη στο Γ' ΚΠΣ απο το 2003, είχαν διασφαλιστεί και δεσμευτεί 30 εκατ. ευρώ, το δε πρόγραμμα έπρεπε να υλοποιηθεί την τριετία 2004-2006. «Το πρόγραμμα σήμερα κατέληξε να περιλαμβάνει μόνο 5,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός κτιρίου», είπε.

    «Αυτή είναι η σύγκριση και αυτή είναι η προσφορά της ΝΔ και για το συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση, όπως και για πολλά άλλα έργα, ανακοίνωσε οτι θα πάει στο Δ' ΚΠΣ. Οι πόροι κινδυνεύουν να χαθούν, οι πόροι χάνονται, ο χρόνος χάθηκε σίγουρα, όλα αυτά έχουν μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη και για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης για την Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει πάρα πολλά προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η λειτουργία της ζώνης.

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Γ. Καλαντζή, «ο οποίος μας ενημέρωσε ότι αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ξεκινήσει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης», ο Νίκος Αθανασάκης σημείωσε ότι ότι «ίσως χρεώνει την ύπαρξη του υπουργείου απο το 2004. Μπορεί να ψάξει και να βρεί τρία αλλά νομοσχέδια που έχουν περάσει απο το υπουργείο, όπως αυτό για το ελληνικό κέντρο χάρτου, εκείνο για την ΔΕΘ και το Ν/Σ για την ένταξη και την αποκατάσταση ομογενών μας απο την Μαύρη Θάλασσα».

    [02] Άνοδος 10,3% των εσόδων από τον τουρισμό

    Στα 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,1% του ΑΕΠ φτάνουν μέχρι στιγμής τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2006, σημειώνοντας άνοδο 10,3% σε σύγκριση με το 2005.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την συνάντηση που είχε με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Ο υπουργός απέδωσε την σημαντική αύξηση των εισπράξεων του τουρισμού στην έγκαιρη προετοιμασία της τουριστικής προβολής και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

    Σημείωσε επίσης ότι η αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων θα συνεχιστεί και αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για ένταξη στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου, όπου από τις προτάσεις συνολικού ύψους 2.323 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, το 37% αφορά τον τομέα του τουρισμού.

    Η υπουργός Τουριστικής ανάπτυξης κ. Πετραλιά από την πλευρά της, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την καλή πορεία του τουρισμού, την όποία απέδωσε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την προβολή της χώρας.

    Η υπουργός τόνισε ότι εκτός από τις εισπράξεις, καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μεγάλη αύξηση των αφίξεων, για την οποία όμως επιφυλάχθηκε να δώσει ακριβή μεγέθη μετά το τέλος της Τουριστικής περιόδου.

    Τέλος, σε ότι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΤΑ ΑΕ, είπε ότι μετά από μια μεγάλη και αναγκαία προετοιμασία οι διαδικασίες πλέον θα επιταχυνθούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 August 2006 - 18:30:18 UTC