Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

  • [01] Κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τις σημερινές συναντήσεις που είχε, ενόψει ΔΕΘ, με τη ΓΣΕΕ και Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και παραπέμποντας - με δηλώσεις του - στη νικηφόρα πορεία της εθνικής ομάδος μπάσκετ τόνισε πως "παρότι η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί, τα μηνύματα από τους κοινωνικούς φορείς είναι ξεκάθαρα: Οτι αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί. Διάχυτη είναι η διαπίστωση ότι η χώρα με αυτήν την κυβέρνηση δεν πάει μπροστά. Καθυστερεί και υστερεί με την κυβέρνηση της ΝΔ".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, "οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί και αυτό εξαιτίας της δήθεν απογραφής που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι κατασκευαστές μιλούν για ανεργία, χαμένες ευκαιρίες, χαμένα κονδύλια, έργα που δεν θα ολοκληρωθούν ή θα είναι κακής ποιότητας. Αυτός ο δυναμικός για την χώρα μας κλάδος έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα».

    Ο κ. Παπανδρέου με τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και με αυτήν με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ολοκλήρωσε έναν κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.

    "Οι πολίτες", είπε, "βιώνουν τα αποτελέσματα μια αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη με δανεικά, υποθηκεύοντας το μέλλον. Οι παραγωγικές δυνάμεις ασφυκτιούν. Η οικονομική κατάσταση για την ελληνική οικογένεια επιβαρύνεται καθημερινά: Η ακρίβεια, η ανεργία, η υπερφορολόγηση, ο υπερδανεισμός δυσχεραίνουν το σήμερα και δημιουργούν ανασφάλεια για το αύριο. Δεν αφήνουν τον Ελληνα να σχεδιάσει το μέλλον της οικόγενειάς του και των παιδιών του».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι "η περιφέρεια εγκαταλείπεται. Οι λίγοι όμως και οι ημέτεροι ευημερούν. Οι πολλοί, τα λαϊκά και μεσαία στρώματα πλήττονται. Οι αγροτικοί φορείς διαπιστώνουν ότι έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα του αγρότη τα τελευταία δύο χρόνια.

    Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι οδηγούνται σε απόγνωση. Η κυβέρνηση αντί να βοηθά μαζεύει φόρους από τους εργαζόμενους (και) προσφέρει φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους, στους ισχυρούς. Η ΝΔ ατάραχα ομολογεί καθημερινά την αποτυχία της. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    «Ο τόπος έχει ανάγκη από όραμα, σχέδιο, κατεύθυνση, σκληρή δουλειά, πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και πρωθυπουργό που σκύβει πάνω στα προβλήματα του τόπου και του κόσμου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι «η δική μας ευθύνη είναι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου, η κάλυψη των απωλειών στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, η δημιουργία μιας αναπτυξιακής δυναμικής και ενός μοντέλου με σωστή και δίκαιη ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στην χώρα, αλλά και επένδυση στον άνθρωπο, την Παιδεία και την κατάρτιση».

    «Καταδικάζουμε τις πελατειακές λογικές και τις πατρωνείες στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να κρατήσει όμηρο τον έλληνα πολίτη. Είμαστε απέναντι στην συντήρηση, την καθυστέρηση και την οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, η Ελλάδα αξίζει να πάει μπροστά. Γιβ αυτήν την Ελλάδα πασχίζουμε, αυτήν την Ελλάδα θέλουμε και εκπροσωπούμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις προέδρου της ΓΣΕΕ

    «Αναπτύξαμε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις θέσεις και τις προτάσεις του κινήματος των εργαζομένων, όπως ακριβώς τις είχαμε αναπτύξει και στον Πρόεδρο της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετά την συνάντηση με τον κ.Παπανδρέου και συνέχισε: «Συμφώνησε μαζί μας στον εντοπισμό των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας τα οποία συνοψίζονται στο ότι το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας μειώνεται στο σύνολο της οικονομίας και τα κέρδη αυξάνονται, ότι οι μισθωτοί είναι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, ότι οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται και ότι το μεγάλο πρόβλημα-όνειδος για την κοινωνία είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων».

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, ενίσχυσε ορισμένες προτάσεις και μας είπε ότι θεωρεί τους κοινωνικούς θεσμούς και ιδιαίτερα την ΓΣΕΕ βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου που θα δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.»

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρόσθεσε ότι «εμείς ζητήσαμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εντείνει την δράση του, να συνδράμει στην προσπάθεια των συνδικάτων, να αποκαλύψει όπου γίνονται προσπάθειες να υποβαθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και εμείς, βέβαια, ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο, τον δρόμο που ξέρουμε καλά. Ραντεβού αγωνιστικό στις 9 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη για να δείξουμε κόκκινη κάρτα για την ακρίβεια, την λιτότητα, την ανεργία, την υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και βεβαίως για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος»,είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την διαφθορά, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «η διαφθορά είναι υπαρκτή, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται, όπως έγινε προεκλογικά, με ηθικά προτάγματα. Η διαφθορά κατατρώγει ως σαράκι τον κοινωνικό μας βίο και απαιτείται και η δημόσια διοίκηση να αναβαθμιστεί, το κράτος να αποκομματικοποιηθεί και τώρα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα κομματικοποίησης και οι δημόσιοι υπάλληλοι να εκπαιδευθούν, να καταρτισθούν και βεβαίως να αμείβονται ικανοποιητικά προκειμένου να μην υποκύπτουν στο δέλεαρ που οδηγεί στην διαφθορά».

    Σε ερώτηση «αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της ΓΣΕΕ», ο κ Παναγόπουλος απάντησε μονολεκτικά «ουδείς» και πρόσθεσε ότι «η ΓΣΕΕ είναι ενωμένη και δυνατή και θα το δείτε στις επόμενες μέρες».

    Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την ΓΣΕΕ εξελισσόταν παράλληλα με το μάτς που έδινε η Εθνική Μπάσκετ εναντίον της αντίστοιχης των ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος «διακόψαμε τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του μάτς. Υπήρχε ένα πάρα πολύ φορτισμένο κλίμα, το αποτέλεσμα έφερε πραγματικά χαρά και εμείς ως ΓΣΕΕ συγχαίρουμε τα παιδιά που πέτυχαν αυτήν την μεγάλη νίκη και για τον πρόσθετο λόγο ότι απέδειξαν σε έναν ευγενή στίβο ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι και ανίκητοι».

    «Βεβαίως πανηγυρίσαμε», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε οτι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «ότι ήταν ιδιαίτερα γούρικη αυτή η συνάντηση και μας προσκάλεσε στην Πάτρα για τις εκδηλώσεις στις 3 του Σεπτέμβρη, να δούμε μαζί και τον τελικό ώστε να έχουμε ένα ανάλογο καλό αποτέλεσμα».

    Δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

    «Το μείζον θέμα για τα άτομα με αναπηρία είναι το επίδομα θέρμανσης το οποίο έχουμε ζητήσει και με επιστολή μας στον πρωθυπουργό της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ Βαρδακαστάνης είπε ότι έθεσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το αίτημα για «εγγυημένο εισόδημα στους ανασφάλιστους Ελληνίδες και Ελληνες με αναπηρία, όπως επίσης και για τους ομογενείς και τους νόμιμους μετανάστες με αναπηρία, το ύψος του οποίου να είναι το 20πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη στην πρώτη περίπτωση και 400 ευρώ στην δεύτερη».

    Η αντιπροσωπεία των ΑμΕΑ αναφέρθηκε και σε θέματα πρόνοιας, «που είναι ο πλέον χρηματοδοτούμενος τομέας της κυβερνητικής πολιτικής», καθώς και στις ελλείψεις στον τομέα της υγείας σε ό.τι αφορά τις χρόνιες παθήσεις, στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και στην έλλειψη μοριακού ελέγχου.

    Ο κ. Βαρδακαστάνης είπε επίσης ότι αναφέρθηκαν και στην γενικότερη έλλειψη στρατηγικής της Ελλάδας για τα άτομα με αναπηρία έτσι ώστε «σιγά-σιγά να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 September 2006 - 12:30:17 UTC