Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

  • [01] Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    Με τις σημερινές συναντήσεις με τα προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ολοκληρώθηκαν οι επαφές, ενόψει της ΔΕΘ, του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους όλων των οικονομικών και κοινωνικών τάξεων της χώρας και το κύριο ζητούμενο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που είναι ο διάλογος με όλους προκειμένου η οικονομική και η κοινωνική κυβερνητική πολιτική να έχει μια πληρότητα και μια ισορροπία, έχει επιτευχθεί.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως υπάρχει αναγνώριση απβ όλους για την καλή πορεία της οικονομίας και για το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τους φόβους που υπήρχαν, κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την εξέλιξη της οικονομίας.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχουν αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά προβλήματα, που ήταν οξυμένα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τόνισε πως "βεβαίως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου εκεί, αλλά έχουν αντιμετωπιστεί πολλά άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα".

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως το γεγονός ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας μας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη είναι κάτι που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη χώρα, ειδικά με το δεδομένο ότι και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια υπάρχει ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, που θα βοηθήσει και την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

    Ο υπουργός ανέφερε πως το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται η ανεργία είναι θετικό. Και το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται, μέσω του Προϋπολογισμού και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, μεγάλα και οξυμένα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους επιτρέπει να έχουμε όλοι μια συγκρατημένη αισιοδοξία, συμπλήρωσε.

    Εξ άλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Κ. Καραμανλή ανέφερε πως ο εμπορικός κόσμος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών και ασκεί σημαντική λειτουργία στις αγορές.

    Θέσανε, είπε, τα ζητήματα τα οποία έχουν, αλλά και σειρά λύσεων που έλαβε αυτούς τους 30 μήνες η νέα διακυβέρνηση. Ως υπουργός Ανάπτυξης ζήτησα για μια ακόμη φορά από τον εμπορικό κόσμο της χώρας να έχει χαμηλότερες τιμές και υψηλότερη ποιότητα και αυτό το απέδειξε και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η αγορά κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων και είναι ένα μήνυμα και προς τους ίδιους τους εμπόρους, τόνισε ο κ. Σιούφας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στη συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε:

    "Υπάρχει ανάγκη σταδιακής μετακίνησης για συμπληρωματικά εισοδήματα σε ενεργειακά φυτά και προς αυτή την κατεύθυνση τα συναρμόδια υπουργεία θα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να βάλουμε στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και το βιοντίζελ και τη βιοεθανόλη που σημαίνει απεξάρτηση από το πετρέλαιο, καλύτερο περιβάλλον και βεβαίως όπως είπα, συμπληρωματικά εισοδήματα για τους αγρότες. Η διάθεση επωνύμων, αλλά πιστοποιημένων, τυποποιημένων και ποιοτικά καλύτερων αγροτικών προϊόντων και για την ελληνική αγορά και για τις διεθνείς αγορές, είναι ο δρόμος με τον οποίο μπορούμε να έχουμε μια πραγματική αναγέννηση στον αγροτικό τομέα και στα αγροτικά προϊόντα".

    Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ για το σύνολο των θεμάτων του αγροτικού τομέα.

    Ο κ. Μπασιάκος πρόσθεσε ότι θέλει να εξάρει τη συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ολοκλήρωση της πολύ δύσκολης διαδικασίας καθορισμού των δικαιωμάτων επιδοτήσεων, που αφορά 950.000 αγρότες, ώστε απρόσκοπτα, από την 1η Δεκεμβρίου, να εισπράξουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, μια φορά το χρόνο, για όλα τα προϊόντα.

    Δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ

    «Γουρλίδικη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας την είσοδο κλιμακίου της Συνομοσπονδίας στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς τη στιγμή εκείνη άλλαξε το σκορ του αγώνα μπάσκετ Ελλάδας - ΗΠΑ υπέρ της εθνικής μας ομάδας.

    Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στις δηλώσεις του ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Κώστα Καραμανλή για τα πιο σημαντικά ζητήματα: Το εισόδημα, το κοινωνικό πακέτο που εμείς κρίνουμε, με βάση τη μείωση και την εξέλιξη του εισοδήματος που υπάρχει σήμερα, τις επενδύσεις που χρειάζονται στο γεωργικό τομέα και την εξέλιξη στο θέμα των επιδοτήσεων, ποια είναι η εξέλιξη στο θέμα των επιδοτήσεων που έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό.

    Ο κ. Καραμίχας δήλωσε πως στο εισόδημα υπάρχει την τελευταία διετία μια μείωση της τάξης του 11% περίπου: Οι επιδοτήσεις, είπε, έτσι όπως βγαίνουν τα πρώτα στοιχεία, γιατί ολοκληρώθηκε η διαδικασία των επιδοτήσεων, τα συμπεράσματα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει σε μια μικρή πλειοψηφία των αγροτών.

    "Όλα αυτά τα στοιχεία αμβλύνουν τις οικονομικές και τις κοινωνικές αντιθέσεις και μέσα στην πρότασή μας είναι ότι χρειάζεται, ιδιαίτερα για τους υπερήλικες, αλλά και γιβ αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό γεωργικό εισόδημα, ένα ισχυρό κοινωνικό πακέτο, προκειμένου να φτάσει μια ελάχιστη σύνταξη, ή ένα ελάχιστο εισόδημα, περίπου στα 500 ευρώ το μήνα", τόνισε ο Προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, είπε ο κ. Καραμίχας, εκείνο που προτείναμε στον Πρωθυπουργό και έχουμε στα κείμενά μας, είναι ότι οι επενδύσεις, από δω και πέρα, στο γεωργικό τομέα θα πρέπει να είναι στοχευμένες, με κύριο άξονα εκείνες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες παρουσιάζουνε έναν δυναμισμό, γιατί ίσως και εκεί είναι η ελπίδα, να παραμείνει κάποιο αγροτικό ποσοστό στην ύπαιθρο.

    Απαντώντας σε ερώτησαν αν στα αιτήματα των αγροτών είναι το επίδομα θέρμανσης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είπε:

    "Όχι. Ζητήσαμε ένα γενικότερο κοινωνικό πακέτο, με στόχευση. Και αυτό μπορεί να γίνει, μελετώντας τα στοιχεία που έχουμε ήδη αυτή τη στιγμή από τις επιδοτήσεις, για εκείνους που έχουν χαμηλό εισόδημα".

    Σε ερώτηση τι απάντησε ο Κώστας Καραμανλής, ο κ. Καραμίχας είπα πως ο πρωθυπουργός άκουσε. Προφανώς κρατάει αυτά που θέλει να πει για την ομιλία του. Δεν μας είπε ούτε ναι, ούτε όχι στα αιτήματα που θέσαμε, πρόσθεσε.

    Στο ερώτημα αν ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει τη λίστα των παραγωγών που θα πάρουν την ενιαία ενίσχυση, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ απάντησε:

    "Αυτό το έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό, εδώ και καιρό. Υπάρχει μια επιφύλαξη του Υπουργού ως προς το αν αυτό είναι νόμιμο. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι κρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πριν από δυο μήνες - έχουμε δώσει εντολή να μας βρουν την απόφαση - ότι μπορεί να δημοσιοποιείται, δεν είναι προσωπικά δεδομένα".

    Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στον πρωθυπουργό περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Υιοθέτηση ενός κοινωνικού πακέτου υπέρ των ασθενέστερων αγροτικών νοικοκυριών για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών στις μικρές εκμεταλλεύσεις και υπέρ των υπερήλικων αγροτών.

  • Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας με την αύξηση των επενδύσεων στον πρωτογενή κυρίως τομέα.

  • Ολοκλήρωση και συνεχής παρακολούθηση και επικαιροποίηση του μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

  • Διασφάλιση των υπέρογκων δανείων των αγροτών προς την ΑΤΕ πριν την οποιαδήποτε μεταβίβαση ποσοστού μετοχών της προς ιδιώτες.

  • Τήρηση του προτιμησιακού δικαιώματος προς τους συνεταιρισμούς σε επικείμενη μεταβίβαση μετοχών των γεωργικών βιομηχανιών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ ("Δωδώνη", "Ροδόπη", ΣΕΚΑΠ, κ.α).

  • Υιοθέτηση ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διαχείριση των επενδύσεων.

    Δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ

    Την ανάδειξη του εμπορίου σε στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ζήτησαν οι εκπρόσωπο της ΕΣΕΕ, στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Αρμενάκος δήλωσε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό οικονομικά και κοινωνικά θέματα και μετέφεραν τον προβληματισμό τους για το ασφαλιστικό.

    Όλοι, εργαζόμενοι, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βρούμε λύση στο ασφαλιστικό, είναι θέμα ζωής που δεν μπορεί να περιμένει, δήλωσε.

    Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησαν απο τον πρωθυπουργό την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την ίση αντιμετώπιση απο τη φορολογία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 September 2006 - 14:30:17 UTC