Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καθηγητών»
  • [02] Στην Ελλάδα το πολύτιμο θραύσμα

  • [01] «Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καθηγητών»

    Θέματα παιδείας συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος και το προεδρείο της ΟΛΜΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος σε δήλωσή του είπε ότι η ίδια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί στα Πανεπιστήμια, με τον αποκλεισμό περίπου 18 χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών, εφαρμόζεται σήμερα και στην τεχνική εκπαίδευση, καθώς, όπως είπε, έχουμε ουσιαστικά το κλείσιμο 61 Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και την κατάργηση περίπου 60% των ειδικοτήτων, καθώς επίσης και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μεταλυκειακής εξειδίκευσης. "Όλα αυτά - είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ - σπρώχνουν τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα και φοβάμαι ότι κάνουν το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Ιδιωτικής Παιδείας και Χρημάτων".

    Επίσης, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των διδασκόντων, ώστε να έχουν και την άνεση και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ψυχολογία να ασκήσουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο τους.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δ. Γεώργας, δήλωσε ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έθεσε θέματα που έχουν σχέση με τη διαδικασία κάλυψης και διαχείρισης του προσωπικού στα σχολεία, ώστε να μην υπάρξουν κενά και να έχουμε την παρουσία καθηγητών στις 11 του μήνα στα σχολεία.

    "Παράλληλα - είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ - προβάλαμε τα οικονομικά μας αιτήματα" και πρόσθεσε ότι: "Η Ομοσπονδία θα έχει διεκδικητικούς αγώνες, όπως κάθε χρόνο. Θα προτείνει, μετά από εισήγηση του Δ.Σ., στις γενικές συνελεύσεις των Προέδρων μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων. Ήδη - κατέληξε - αρχίζουμε τα δύο συλλαλητήρια, 9 και 20 του μήνα, 9 στη Θεσσαλονίκη, 20 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Και, παράλληλα, θα καθιερωθεί, μέσα από συνελεύσεις, η μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων".

    [02] Στην Ελλάδα το πολύτιμο θραύσμα

    Το "ξενιτεμένο" πολύτιμο κομμάτι, το θραύσμα από τον 8ο λίθο της βόρειας ζωφόρου, θα βρίσκεται από αύριο στην πατρίδα του, στην Ελλάδα, στον Παρθενώνα. Σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης ταξίδεψε, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Χρήστο Ζαχόπουλο στην Χαϊδελβέργη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή παράδοσης - επιστροφής του πρώτου θραύσματος των γλυπτών του Παρθενώνα.

    "Ιστορική" χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στο χρέος για την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα, που όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελεί χρέος της ανθρωπότητας στον πολιτισμό. "Απαιτείται - είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κ. Πίτερ Χόμελχοφ και στον τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και καθηγητή αρχαίας ιστορίας κ. Άγγελο Χανιώτη - ορθοφροσύνη και γενναιότητα για την επιστροφή των γλυπτών. Και για τα μικρότερα τεμάχια από τον Παρθενώνα θα προσφερθούν ως «αντίδωρα» αρχαία αντικείμενα από το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν μας, σε όλα τα Μουσεία που θα προωθήσουν την επιστροφή θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα δανεισμού αρχαίων έργων τέχνης και περιοδικών εκθέσεών τους σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού. Επιθυμούμε να ανοίξουμε υπεύθυνο διάλογο με τα ξένα Μουσεία, πιστεύουμε στις αισιόδοξες προοπτικές του μέλλοντος της ευρωπαϊκής ιδέας".

    Την ελληνική αντιπροσωπεία χαιρέτισε ο κ. Χόμελχοφ που τόνισε ότι η απόφαση της Πρυτανείας της Χαϊδελβέργης δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την αναγνώριση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα πρέπει η ενέργεια αυτή να εφαρμοστεί άκριτα σε άλλα μνημεία ή έργα τέχνης. Τάχθηκε όμως υπέρ της συζήτησης για την επιστροφή των θραυσμάτων, των γλυπτών που είναι διάσπαρτα ανά την υφήλιο.

    "Δεν παραλαμβάνετε "μια πατούσα" όπως περιφρονητικά χαρακτηρίστηκε από Έλληνες αρχαιολόγους και μερίδα του ελληνικού Τύπου το θραύσμα του Παρθενώνα" τόνισε ο τ. αντιπρύτανης κ. Άγγελος Χανιώτης, επισημαίνοντας ότι το θραύσμα αποτελεί: "ένα αυτόνομο μνημείο που με τις περιπέτειές του, την απόσπασή του από την βόρεια ζωοφόρο, τη συλλογή του από κάποιον άγνωστο αρχαιοπώλη που χάραξε στην πίσω πλευρά του τη λέξη Παρθενών, τη μεταφορά του, τον 19ο αιώνα στη Χαϊδελβέργη και την σημερινή του επάνοδο στην Αθήνα, έχει γίνει μοναδική μαρτυρία της πολυκύμαντης πορείας του Παρθενώνος στο χρόνο και εγκαινιάζει σήμερα μια νέα φάση στην ιστορία του μνημείου". Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μαρμάρινο κομμάτι διαστάσεων 8Χ10 εκατοστών που θα επανασωματωθεί στον Παρθενώνα, αύριο, στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του κ. Βουλγαράκη.

    Το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αυτό που φιλοξένησε το μικρό θραύσμα, είναι το αρχαιότερο της Γερμανίας και επί δύο αιώνες ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το θραύσμα δεν εξετέθη στην Χαϊδελβέργη και η περίπτωσή του είναι από το 1949 γνωστή, ενώ όπως επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χανιώτης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τις δυσκολίες για τη λήψη ανάλογων αποφάσεων για τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο.

    Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης έγινε στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή πριν από εννέα μήνες, μια ανακοίνωση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 September 2006 - 18:30:27 UTC