Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Γ. Παπανδρέου στην κυβερνητική πολιτική

  • [01] Κριτική Γ. Παπανδρέου στην κυβερνητική πολιτική

    "H πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, σαφώς δεν προωθεί μια δίκαιη κοινωνία. Στα οικονομικά βλέπουμε ότι όλες οι πολιτικές που ακολουθεί όχι μόνο δεν οδηγούν μπροστά τη χώρα, αλλά πλήττουν τους πολλούς και βοηθούν τους λίγους, τους ισχυρούς και τους ημέτερους" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία στην συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Λευκάδας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα πλήττονται από την οικονομική πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους από την ακρίβεια και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "παρακολουθεί απαθώς να θησαυρίζουν οι μεσάζοντες, να αυξάνουν τα κέρδη τους οι τράπεζες και να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις τιμές που εισπράττει ο αγρότης και σε εκείνες που αγοράζει το προϊόν ο καταναλωτής, καθώς και για δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ αναφερόμενος στην απογραφή, την χαρακτήρισε "έγκλημα" και επισήμανε ότι αυτή ήταν "ο τρόπος της Νέας Δημοκρατίας για να δυσφημίσει το ΠΑΣΟΚ και να απεμπλακεί από τις δικές της προεκλογικές υποσχέσεις".

    Εκείνο που κατάφερε η ΝΔ με την απογραφή, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν "πρώτον, να δυσφημίσει την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον, να δημιουργήσει ένα οικονομικό σοκ και ένα οικονομικό πλαίσιο εποπτείας της χώρας μας, και μβ αυτό τον τρόπο χάσαμε σημαντικότατα ποσά".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για περικοπές κονδυλίων από τους προϋπολογισμούς που αφορούν την ασφάλεια, τις συντάξεις, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια, καθώς και για αδυναμία απορρόφησης σημαντικότατων ποσών από την ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης κάλεσε τον πρωθυπουργό " από τους πολλούς φόρους τους οποίους έχει πάρει, τα έσοδα τα οποία έχει πάρει από το πετρέλαιο γιατί έχουν αυξηθεί τα έσοδα από το πετρέλαιο ένα μικρό κομμάτι να πάει σε αυτούς που έχουν ανάγκη, στις οικογένειες που έχουν ανάγκη το χειμώνα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα".

    "Μπροστά στη γενική κατακραυγή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ακούμε ότι θα κάνει κάποιες εξαγγελίες, στο παρά πέντε θυμήθηκαν αυτές τις εξαγγελίες για να δώσουν κάτι από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Αλλά δύο είναι αυτά που πρέπει να τονίσουμε: Ό,τι και αν δώσουν δεν έχουν σχέση με αυτά τα οποία είχαν προαναγγείλει προεκλογικά ή και μετεκλογικά και βεβαίως ό,τι και αν δώσουν το έχουν προ - εισπράξει. Έχουν πάρει διπλάσια τουλάχιστον από τον ελληνικό λαό και από το μέσο και από το φτωχότερο Έλληνα. Με την αύξηση της φορολογίας με τους νέους φόρους που έβαλαν μέσα στο κατακαλόκαιρο με την αύξηση του ΦΠΑ με τις αυξήσεις των τιμολογίων. Αυτή είναι η δήθεν ευαίσθητη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν είναι κοινωνία δικαίου όταν, ενώ έχει δημιουργηθεί το ΑΣΕΠ για να υπάρχει αξιοκρατία, έρχεται η κυβέρνηση και παρά τις εξαγγελίες της για μη διαχωρισμούς, "φέρνουν από το παράθυρο την συνέντευξη για να βάλουν τους δικούς τους ανθρώπους".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει για να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα τραπεζικά επιτόκια για τον Έλληνα πολίτη, ενώ αναφερόμενος στις τράπεζες FINANS BANK και Εμπορική, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "πουλά φθηνά και αγοράζει ακριβά". Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για τις περιπτώσεις του "Γερμανού" και της "Π&Κ Χρηματιστηριακής".

    Αναφερόμενος στην συναίνεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "πρώτοι εμείς, πρώτος εγώ, αμέσως μετά τις εκλογές τόνισα στη Βουλή, (...) ότι είμαι έτοιμος να βάλω πλάτη για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας". Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχασε τεράστιες ευκαιρίες στην εξωτερική πολιτική (για) " να είχαμε λύσει ή τουλάχιστον να είχαμε προωθήσει ακόμα καλύτερα το κυπριακό και βεβαίως το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία".

    Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική στην Δημόσια Διοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αποκεφάλισαν κάθε έναν που θεωρούσαν ότι ήταν ΠΑΣΟΚ ή ότι είχε δουλέψει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για να βάλουν με μη αξιοκρατικά κριτήρια ανθρώπους που ήθελαν να ελέγχουν τις υπηρεσίες".

    Σε ό,τι αφορά την διαφθορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι " οι ίδιοι αποδέχονται ότι η διαφθορά είναι χειρότερη" και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί χωρίς αξίες, κανόνες και αρχές.

    Αναφερόμενος στην Παιδεία ο κ. Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα αυτό και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να συνεννοηθεί κανείς με μια κυβέρνηση που δεν σχεδιάζει, δεν συνδιαλέγεται, δεν συζητά, που αυθαιρετεί και που στο πόδι ουσιαστικά κάνει πολιτικές αυταρχικές και συντηρητικές". Επιπλέον σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την θεσμοθέτηση της βάσης του δέκα ως "προχειρότητα, αναλγησία (και ότι) δεν είναι η καρδιά του προβλήματος" και τόνισε ότι "μετά από τις εθνικές εκλογές, όταν θα είμαστε κυβέρνηση, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα δώσει βάρος όμως στην ανάπτυξη της περιφέρειας, τη σύνδεση της περιφέρειας, της ανάπτυξης με την εκπαίδευση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν σέβεται τους θεσμούς" και έκανε λόγο για επιθυμία (της κυβέρνησης) να ελέγξει την Δικαιοσύνη, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Αυτοδιοίκηση, καθώς και για προσπάθεια υποβάθμισης της Βουλής και παρεμπόδιση της λειτουργίας των θεσμών.

    "Το παρακράτος εν δράσει. Έκλεισαν προχθές όπως-όπως την έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών. Εγώ θα ήθελα να ακούσω σήμερα από τον κ. Καραμανλή να μας πει γιατί έκλεισε την υπόθεση, τι κρύβεται πίσω απβ αυτήν την υπόθεση και φοβούνται τη διαφάνεια, φοβούνται τον ελληνικό λαό, φοβούνται την Ελληνική Βουλή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προβλήματα της Λευκάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η "Λευκάδα άντεξε (μετά τους σεισμούς του 2004) γιατί υπήρξε άμεση οικονομική κυβερνητική στήριξη από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αποκαθιστά τις ζημιές με αργό ρυθμό, ενώ "η κατασκευή των εργατικών κατοικιών που αφορά περισσότερες από 80 οικογένειες δεν έχει καν ξεκινήσει".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι "ξέχασε την Λευκάδα" και ανέφερε ως "χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυβερνητικού αλαλούμ" το νοσοκομείο Λευκάδας (του οποίου) "Ο Καραμανλής εξήγγειλε την κατασκευή το 2004. Τον Ιούνιο του 2005 ο Νικήτας Κακλαμάνης, τότε Υπουργός Υγείας, εξήγγειλε εκ νέου το νοσοκομείο. Φέτος τον Ιούλιο ο νέος Υπουργός Υγείας είπε πως δεν γνώριζε το θέμα. Σκεφτείτε τώρα κυβέρνηση",

    Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν λειτουργούμε ευκαιριακά ούτε βιαστικά, αλλά συστηματικά χτίζουμε τις προϋποθέσεις για την αυριανή δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία με ισορροπία, με μέτρο τον άνθρωπο, με κοινωνική συνοχή".

    "Όραμά μας είναι η δίκαιη κοινωνία που θα διασφαλίζει ασφάλεια, εργασία, και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων, όχι υπέρ των ισχυρότερων. Όραμά μας είναι μια κοινωνία της παιδείας και του πολιτισμού. Μια οικονομία που θα παράξει, θα είναι ανταγωνιστική. Με έναν ιδιωτικό τομέα, αλλά και ένα κράτος επιτελικό που θα σχεδιάζει, θα ρυθμίζει και θα ελέγχει. Με σχεδιασμό αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι "είναι σίγουρη η μεγάλη νίκη για σας και το ΠΑΣΟΚ, για τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας".

    Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Λευκάδα

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Λευκάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κύριος Παπανδρέου συνεχίζει σταθερά να πορεύεται στο δρόμο ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει να συγχέει -ή να κάνει ότι συγχέει- εκείνους που επί δυο δεκαετίες δημιούργησαν και γιγάντωσαν τα προβλήματα με όσους σήμερα παράγουν απτά και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες.

    Δυστυχώς για τον ίδιο και την παράταξή του και ευτυχώς για τον τόπο, στη σύγχυσή του αυτή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν τον ακολουθούν».

    Περιοδεία Γ. Παπανδρέου στη Δυτική Ελλάδα - Την Τρίτη μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη

    Περιοδεία στη Λευκάδα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα ξεκίνησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

    Στην συμπρωτεύουσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει επίσης σειρά συναντήσεων με τις παραγωγικές τάξεις.

    Την Κυριακή (11.00 πμ) θα μιλήσει στη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα Πρέβεζας, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου νομάρχη Πρέβεζας, Βασίλη Ιωάννου και του υποψήφιου δημάρχου της πόλης, Ηλία Κλάπα, τους οποίους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου θα μεταβεί στα Ιωάννινα όπου στις 7.30 μμ θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση και το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί το πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, όπου θα παραστεί στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 September 2006 - 16:30:18 UTC