Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
  • [02] "Αποτυχημένη η κυβερνητική πολιτική"

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

    Οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 13 χωρών της Ανατολικής Ασίας, συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM) στο Ελσίνκι. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια που λειτουργεί η διαδικασία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

    Στη σύνοδο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάστηκαν τα ζητήματα της πολυμέρειας, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και ο Λίβανος. Επίσης συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παγκοσμιοποίηση, την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ανάπτυξη του ρόλου των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οποίων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επιδιωχθεί να διευρυνθεί η συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκε και ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ώστε όπως ανέφερε ο κ Καραμανλής: «να προωθήσουμε την αλληλοκατανόηση και να καταπολεμήσουμε την μισαλλοδοξία».

    Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλα τα μέλη του Ευρωασιατικού Οργανισμού: «οφείλουν να υποστηρίξουν το Διαθρησκειακό διάλογο, καθόσον μπορεί να ενισχύσει την φωνή των μετριοπαθών και να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει την άγνοια, τη μισαλλοδοξία και το μίσος και να αντιμετωπίσει απειλές, όπως η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φανατισμός. Ας αναλογισθούμε την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, ειδικά σήμερα, 5η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου». Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θέτει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει μια σύνοδο διαθρησκειακού διαλόγου του ASEM.

    Στο ASEM συμφωνήθηκε να ενταχθούν 5 νέες χώρες ανάμεσά τους και η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

    Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, ο κ Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης ενόψει και των ανακοινώσεων της Επιτροπής - για Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία- και ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

    Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα του χρόνου εργασίας, αλλά και θέματα όπως η κατάσταση στο Λίβανο και το Μεσανατολικό.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποβάλλει πρόταση να διευρυνθεί ο χρόνος εργασίας και στη διαβούλευση που έκανε ο Φινλανδός προεδρεύων, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κάθετα αρνητικός. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης αρνητικές στη Βρετανική πρόταση.

    Ο κ Καραμανλής συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φραιμπέργκα, η οποία είναι υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, στο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι, έκθεση με κειμήλια του Αγίου Όρους.

    Αμέσως μετά την ξενάγηση, σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Καραμανλής είπε πως "κάθε Έλληνας αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση, όχι μόνο θαυμάζοντας τα εκθέματα, αλλά και από το σεβασμό, με τον οποίο αντιμετωπίζουν την έκθεση οι διοργανωτές".

    Επιπλέον, αφού παρατήρησε ότι "η έκθεση αναδεικνύει την οικουμενική αναφορά της Ορθοδοξίας", πρόσθεσε πως "η υπερχιλιετής παράδοση του Άθω είναι ένας ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός, που απευθύνεται σε ολόκληρη την οικουμένη".

    «Η Ελλάδα, ως θεματοφύλακας του Αγίου Όρους, πράττει το καλύτερο δυνατό, ώστε η παράδοση αυτή να συνεχίσει με νέο δυναμισμό να εμπνέει αξίες και ιδανικά σε έναν κόσμο, που το έχει ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής συμμετέχει στην Ευρασιατική Σύνοδο Κορυφής και αργότερα θα παρέμβει στο θέμα, που αφορά στη θρησκεία και στο διαπολιτισμικό διάλογο.

    Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

    Μονόδρομο χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Κώστας Καραμανλής, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην 71η ΔΕΘ.

    "Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσει κανείς στην επιτυχία, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και τακτικές, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ανάγκη να προχωρήσει προς τα εμπρός και έχει ανάγκη από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    Η Ελλάδα υστερεί, είπε ο κ. Καραμανλής, σε παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι οι έννοιες αυτές δεν είναι όροι κενοί περιεχομένου, αλλά οδηγούν στην αύξηση του πλούτου, στην παραγωγή και γενικότερα στην βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.

    "Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, και επέμενε στη στρατηγική αυτή, σημειώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κόστος. "Τα περί πολιτικού κόστους δεν τα πιστεύω, αλλά και δεν με αφορούν", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι "με τη χθεσινή μου ομιλία διαπιστώσατε ότι έχουμε μια γεμάτη ατζέντα για το επόμενο χρονικό διάστημα και κάθε άλλη σκέψη (σ.σ. περί πρόωρων εκλογών) είναι εκτός του δικού μου μυαλού".

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε ότι δεν θα υποθηκεύσει την οικονομία με προεκλογικές παροχές, σημειώνοντας "δεν έχω το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και ενώ τείνουμε να νοικοκυρέψουμε την οικονομία" και επέμεινε ότι η χώρα πρέπει να φύγει από τον φαύλο κύκλο των προεκλογικών παροχών. "Αυτός ο αμαρτωλός φαύλος κύκλος πρέπει να κλείσει και πρέπει να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο με δυσκολίες και θυσίες, αλλά χωρίς παροχές που την επομένη των εκλογών οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα". Διευκρίνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση τηρεί και θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό θέμα οι παροχές και διαφορετικό η τήρηση των δεσμεύσεων.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα η χώρα τα έχει πληρώσει ακριβά και πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ώριμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Ο κ. Καραμανλής επέμεινε και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην παιδεία, καθώς, όπως είπε, ο κυριότερος τρόπος για να παράξουμε πλούτο, είναι η αξιοποίηση της γνώσης.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το ζήτημα της παιδείας έχει εθνικές διαστάσεις και πρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση και τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί αποχώρησαν κόμματα και παρατάξεις από το διάλογο και έκανε λόγο για "συνδικαλιστικά τερτίπια παλαιάς σχολής". Ο κ. Καραμανλής είπε ότι κατανοεί τη διαφορετική άποψη, αλλά η αποχώρηση από το διάλογο δεν δείχνει δημοκρατική ευαισθησία. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου η κριτική που ακουγόταν ήταν πως η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει τις θέσεις της. Στη συνέχεια, όταν παρουσιάστηκε το κυβερνητικό προσχέδιο, ζητήθηκε διάλογος από μηδενική βάση. Όλα αυτά, είναι οξύμωρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πήγε να επιβάλλει τις απόψεις της και πως επιδιώκει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο αξιόπιστου διαλόγου και να βρεθεί κοινός τόπος.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

    Τη δυσαρέσκειά του, για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τις σκληρές εκφράσεις περί Σικελών και διαρρηκτών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν αλλάζουν τα αισθήματά του για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο συμπαθεί ως πρόσωπο και σέβεται τον θεσμικό του ρόλο, αλλά πρόσθεσε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει σε οξεία πόλωση, σε υβριστικές εκφράσεις, κάτι που ζημιώνει τον τόπο και το δημόσιο βίο και που στο παρελθόν - στη χώρα μας - το έχουμε πληρώσει ακριβά.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την κατεύθυνση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η οξύτητα και η πόλωση και ο διχασμός θέλουν δύο για να αναπτυχθούν. Και η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε γνώμη σχετικά με την ανάγκη αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής και την άποψη που είχε εκφράσει πέρσι, αλλά πρόσθεσε ότι εκτός από τη βαριά κληρονομιά της σπατάλης και της κακοδιοίκησης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλέγμα νομικών προβλημάτων, σημειώνοντας ότι γίνονται δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση γι αυτό το ζήτημα, που διαρκούν επί μακρόν, ενώ τόνισε ότι υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικές ή αντικειμενικές για την αστυνομία κατά τη διάρκεια των χθεσινών και προχθεσινών επεισοδίων, απάντησε ουσιαστικά αρνητικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αστυνομία προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα σύνθετο και διττό ρόλο που είναι να προστατεύσει τους πολίτες, αλλά και να διασφαλίσει τους όρους των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι καταδικάζουμε τέτοια απαράδεκτα γεγονότα, αναφερόμενος στα επεισόδια.

    Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαπλοκής, ενώ τόνισε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν εξαλείφονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση, είπε, θωρακίζει τους μηχανισμούς για να μειωθούν οι ευκαιρίες διαφθοράς και ανέφερε χαρακτηριστικά την μετατροπή του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία, από πλημμέλημα σε κακούργημα, το νέο σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων και την ενίσχυση του θεσμού και του ρόλου του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης που πλέον θα ελέγχει το πόθεν έσχες προϊσταμένων σε πολεοδομίες και εφορίες.

    Ανέφερε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά τόνισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται και είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2005 από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο απολύθηκαν 43 δημόσιοι λειτουργοί, ενώ 33 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006. Πρόσθεσε, πάντως, ο πρωθυπουργός, ότι όλη η κοινωνία καλείται να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Επίσης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η νομιμότητα και στη δικαιοσύνη.

    Αλ.Παπαρήγα: Μοίρασε ψίχουλα για εντυπωσιασμό

    Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, η κα Παπαρήγα σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι συνεπής στην υπηρέτηση της ολιγαρχίας του πλούτου, μοιράζοντας μόνο λίγα ψίχουλα και φοροαπαλλαγές σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους για λόγους ψηφοθηρικούς και εντυπώσεων.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ αφερέγγυο, ανίκανο και επικίνδυνο, διότι δεν είναι σε θέση να αντιπολιτευθεί τη ΝΔ, από την στιγμή που έχουν κοινές θέσεις για θέματα όπως ο ΟΤΕ ή η Εθνική Τράπεζα. Είπε επίσης ότι από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην παθητικοποίηση και συντηρητικοποίηση των ριζοσπαστικών δυνάμεων του τόπου.

    Δήλωση του Αλ. Αλαβάνου για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δήλωσε τα εξής:

    «Θεωρούμε μεγάλο λάθος που η ΔΕΘ γίνεται αρχές Σεπτέμβρη. Έπρεπε να γίνεται αρχές Απρίλη, γιατί μόνο την Πρωταπριλιά μπορούσες να ακούσεις τόσα ψέματα που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό.

    Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μια εικόνα μιας ειδυλλιακής Ελλάδας και δεν μας είπε ότι στους 10 βασικούς δείκτες που έχουν σχέση με την κοινωνική προστασία, με την φτώχεια, με την εκπαίδευση, με την έρευνα, η Ελλάδα είναι τελευταία στους «15» της ΕΕ».

    [02] "Αποτυχημένη η κυβερνητική πολιτική"

    To Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής, όπου ο προπάππος του είχε διατελέσει Γυμνασιάρχης, επισκέφθηκε το πρωί στα Γιάννινα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στην Λευκάδα, την Πρέβεζα και τα Γιάννινα.

    Σε χαιρετισμό του προς τους μαθητές, ο κ. Παπανδρέου τους ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ εξέφρασε και την συγκίνησή του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε: «?είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση σήμερα που έρχομαι εδώ, σβ αυτό το σχολείο, καθώς ο προπάππος μου, ήταν κάποια στιγμή Γυμνασιάρχης σ΄ αυτό το ιστορικό ίδρυμα και έτσι αισθάνομαι πολύ κοντά σας. Είναι πρώτη φορά που έρχομαι να σας επισκεφτώ και να δω πως είναι σήμερα ένα σχολείο που βρίσκεται στην ιστορική μνήμη του τόπου, αλλά και πολύ κοντά στη δική μου την καρδιά».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην γνώση μέσα από το διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας: «Το βασικό είναι να αισθανθείτε, ότι θα μπορείτε να μαθαίνετε συνεχώς σε όλη τη ζωή σας, διότι και μέσα στο σχολείο και έξω από το σχολείο, εσείς, όλοι μας, θα πρέπει να μαθαίνουμε και να αλλάζουμε. Επειδή ξέρετε το διαδίκτυο, ξέρετε πια, ότι τη γνώση μπορεί να την βρει κανείς μέσα από ένα κουμπί, να μάθει για κάτι πατώντας ένα κουμπί. Άρα πληροφορίες πολλές έχουμε, αλλά πώς τις αξιολογούμε; Άρα, λοιπόν, το σχολείο για μας πρέπει να είναι χώρος κριτικής σκέψης, ανάλυσης, συζήτησης, αντιπαράθεσης θέσεων και απόψεων, για να μπορείτε έχοντας τα βασικά εργαλεία, όταν ψάχνετε σβ αυτό τον κόσμο των πληροφοριών, να βρίσκετε αυτό που σας χρειάζεται, είτε για την επιχείρηση στην οποία θα είσαστε, είτε για το επάγγελμα το οποίο θα ασκήσετε, είτε για την προσωπική σας ζωή και την οικογένειά σας, είτε για την πολιτική, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή την οποία θα έχετε».

    Αύριο ο κ. Γ.Παπανδρέου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.Επίσης, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση του κόμματος του στην πλατεία Μαβίλη δίπλα στη λίμνη ιωαννίνων, απάντησε στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη. " Η ομιλία του κ. Καραμανλή -είπε- και η συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ένα έδειξε. Την αποτυχία του σε όλους τους τομείς, την αδυναμία του να αντιμετωπίσει μεγάλα ζητήματα της εποχής, την απουσία του από τα καθημερινά προβλήματα του Έλληνα και της Ελληνίδας, την αδιαφορία του για το εισόδημα του Έλληνα πολίτη, την αδιαφορία του για το τι ζει ο Έλληνας πολίτης καθημερινά. Με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έκλεισε ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αδύναμη να πατάξει τη διαφθορά, να χτυπήσει την ανεργία, να προχωρήσει την περιφερειακή ανάπτυξη, να μεταρρυθμίσει την Παιδεία, να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και να περιορίσει την ακρίβεια ή την κερδοσκοπία των τραπεζών.

    Για τις αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: " Όταν υπόσχεται για το ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ κρύβει ότι είναι χρήματα που χρωστά αυτή η κυβέρνηση, κρύβει ότι οι αυξήσεις που υπόσχεται σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μεταχρονολογημένες επιταγές, χρήματα που πήρε τα τελευταία 2 1/2 χρόνια από τις τσέπες του Έλληνα εργαζόμενου και συνταξιούχου".

    Για τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που επίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για το μέσο Έλληνα, κρύβει ότι τις μεγάλες φοροαπαλλαγές τις έχει ήδη κάνει στο μεγάλο κεφάλαιο, από τα πρώτα νομοσχέδια της, φοροαπαλλαγές της τάξης του 1 δις ευρώ το χρόνο. Και συνέχισε: "κρύβει η κυβέρνηση ότι η ακρίβεια τρώει τα εισοδήματα, ενώ ξεχνά και δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες της μέσης ελληνικής οικογένειας για τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα που πλήττονται και υποβαθμίζεται το επίπεδο της ζωής τους."

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για μείωση των κονδυλίων στην Υγεία, την Παιδεία και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος των αγορών για τους εξοπλισμούς που έγιναν χωρίς διαφάνεια και χωρίς σχεδιασμό, όπως είπε. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα Υπουργεία αντί αυτές να αποκεντρώνονται στην Περιφέρεια.

    Για την οικονομία και απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Καραμανλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: " Μας είπε ο κ. καραμανλής ότι ο έλλειμμα έφθασε επί ημερών του στο 7% και γι αυτό ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. Κρύβει ο κ. Καραμανλής ότι δημόσια η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η ΝΔ άλλαξε τον τρόπο που υπολογίζει τις αμυντικές δαπάνες , δηλαδή έκανε αλχημείες για να βλάψει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά κρύβει ότι έβλαψε την εικόνα και την οικονομία της Ελλάδας. Και μην μας έρθει στις εκλογές λέγοντας ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς παραδώσαμε έργο και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Η ΝΔ καίει την Ελλάδα και το εισόδημα του μέσου Έλληνα". Αναφερόμενος τέλος στην Ήπειρο ο κ. Παπανδρέου έκανε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι την οδηγεί στην εγκατάλειψη και επισημαίνοντας ότι εντάσσονται συνεχώς έργα από το Γ ΚΠΣ, ή δεν προχωράνε, ενώ για την πτηνοτφορία δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο ανάκαμψης του κλάδου και οι επιχειρήσεις έχουν υπερχρεωθεί.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μη υλοποίηση του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα που θα συνέδεε τη δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο με την κεντρική Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 September 2006 - 14:30:23 UTC