Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας είναι μεγάλες»

  • [01] «Οι προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας είναι μεγάλες»

    Συνάντηση και γεύμα με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι συνετέλεσε στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα. "Οι προοπτικές των σχέσεών μας είναι μεγάλες και είμαι ικανοποιημένος, γιατί σήμερα επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητές μας αυτές", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε τομείς όπως ο εμπορικός, ο οικονομικός, ο στρατιωτικός και ο τομέας της αστυνομικής συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή υπογραφή συμφωνίας για θέματα ενέργειας μεταξύ των δύο αρμοδίων υπουργών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά συζητήθηκαν, όπως είπε, και θέματα που αφορούν τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας υποστηρίζει την πορεία αυτή και υπογράμμισε: "Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τη γειτονική μας χώρα στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ".

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως το ζήτημα του Κοσόβου, που όπως είπε ο κ. Καραμανλής είναι σημαντικό για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του "στον πολύτιμο φίλο του", για την αρωγή της κυβέρνησης και για όλη τη βοήθεια που προσφέρουν στην Αλβανία σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού της οράματος, αλλά και για τη συνεισφορά της Ελλάδας από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της χώρας με βάση την οικονομία της αγοράς και την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Επίσης είπε ότι έγινε αναφορά "στην περαιτέρω εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία, καθώς και των δικαιωμάτων των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα".

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπήρξε πνεύμα κατανόησης και αποφασιστικότητας να προωθηθούν περαιτέρω οι σχέσεις στην οικονομική συνεργασία, τη στρατιωτική, στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού και στη συνεργασία μεταξύ νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, τόνισε ο κ. Μπερίσα, στον ενεργειακό τομέα είναι ιδιαίτερης σημασίας, ενώ μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική κυβέρνηση για να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τους Ελληνες επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επενδύσεις κατέχουν την πρώτη θέση στη χώρα του και ανέρχονται στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ. Διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό -είπε ο κ. Μπερίσα- ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πολλαπλασιαστούν οι Ελληνες επενδυτές και οι ελληνικές επενδύσεις ώστε να φθάσουν στα 4 δισ. ευρώ.

    Στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, είπε ο κ. Μπερίσα, έγινε πρόταση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών και τον συνεχάρην γι΄ αυτήν την ιδέα. Τον διαβεβαίωσα, πρόσθεσε, ότι η αλβανική κυβέρνηση θα συζητήσει σοβαρά την ιδέα αυτή, ενώ συζήτησε το θέμα και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής ενόψει της συνάντησης με τον Κ. Μπερίσα είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Συνάντηση Σαλί Μπερίσα με πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Το πρωί ο Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος δήλωσε ότι "θεωρεί πολύ σημαντικές τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Είναι σχέσεις δύο λαών με μια μακρά ιστορική διαδρομή, που πολέμησαν μαζί την Οθωμανική Αυτοκρατορία και βεβαίως και προσωπικά έδινα μεγάλη σημασία στην εξέλιξη αυτών των σχέσεων".

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την φιλοξενία του. "Η συνάντηση μαζί σας αποτελεί μια συνάντηση με έναν Εξοχότατο, με έναν ιδιαίτερο φίλο του Αλβανικού λαού" , τόνισε και συμπλήρωσε: "Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω για τα φιλικά αισθήματα που έχετε αποδείξει πάντοτε, ανέκαθεν προς την Αλβανία και τους Αλβανούς και την πολύτιμη συμβολή που προσφέρατε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.Ξεκινήσατε τις σχέσεις αυτές σε μια δύσκολη περίοδο. Αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ μεγάλα".

    Συμφωνία στον τομέα της ενέργειας

    Συμφωνία στον τομέα της ενέργειας για θέματα που αφορούν τον ηλεκτρισμό, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπογράφηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Αλβανό υπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας Γκεντς Ρούλι, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Η σύμφωνία αποτελεί συνέχεια του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε το 1996, καθώς και της συμμετοχής των δύο χωρών στην Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (η συμφωνία της οποίας υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβριο στην Αθήνα και ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου 2006).

    Νωρίτερα προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Τάσου Νεράντζη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Νίκου Στεφάνου με τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Γκεντς Ρούλι.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ότι με τον κ. Ρούλι τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπήρξε συστηματική και αλλεπάλληλη συνεργασία για την υπογραφή της συνθήκης για τη δημιουργία της περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη. "Η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν αυτή τη συνθήκη, που ήδη από την 1η Ιουλίου έχει αρχίσει να λειτουργεί και δημιουργεί μια τελείως νέα κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης, με σταθερότητα, περισσότερη ανάπτυξη, ειρήνη και κυρίως, στον ενεργειακό τομέα, επενδύσεις οι οποίες τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ", ανέφερε ο κ.Σιούφας.

    Αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να γίνουν στενότερες οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με πρωταγωνιστή τα ενεργειακά θέματα, και να διευρυνθούν οι ελληνικές επενδύσεις και να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές στην Αλβανία. "Είμαστε η δεύτερη χώρα σε επενδύσεις και σε εμπορικές συναλλαγές με την Αλβανία και φιλοδοξία μας είναι να καταλάβουμε την πρώτη θέση", ανέφερε ο κ.Σιούφας.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Γκεντς Ρούλι επισήμανε ότι υπάρχει δεδομένη βούληση και στις δύο κυβερνήσεις για να διευρυνθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. "Παρακολουθούμε προσεκτικά και προσπαθούμε να αυξήσουμε την παρουσία των Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία. Βέβαια πρέπει να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία και σε αυτό εστιάζει η αλβανική κυβέρνηση και μέσω της συνεργασίας με τον κ. Σιούφα θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών για να επενδύσουν στην Αλβανία στον τομέα της ενέργειας, της παραγωγής και των κατασκευών", ανέφερε ο κ. Ρούλι.

    Νέα δυναμική στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις

    Για «επαναπροσδιορισμό» και «νέα δυναμική» στις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Γκεντς Ρούλι, η οποία, όπως είπε, ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική» και "παρήγαγε αποτελέσματα».

    Η «νέα δυναμική» προκύπτει από την υπόσχεση της αλβανικής πλευράς για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους κυρίως των πετρελαίων, των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών, εξέλιξη που όχι μόνον θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων. «Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία είναι ισχυρή στην Αλβανία και θέλουμε να γίνει ισχυρότερη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούλι, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κυρίως γραφειοκρατικά προβλήματα» στην επίλυση των οποίων επιθυμεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ένα «φιλικό περιβάλλον» για τους επενδυτές.

    Από ελληνικής πλευράς δίνεται «νέα δυναμική» με τη συμφωνία «να συμπεριληφθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα η δημιουργία ελληνικού σχολείου στο Αργυρόκαστρο από την Hellenic Aid» καθώς και με την προώθηση της χρονίζουσας κατασκευής του δρόμου Αγ. Σαράντα - Κονίσπολη - Σαγιάδα, στο πλαίσιο επενεργοποίησης του ΕΣΟΑΒ.

    Είναι μια υπόθεση που «εκκρεμεί πολλά χρόνια», είπε ο κ. Στυλιανίδης διευκρινίζοντας ότι «έχουν αναπροσαρμοστεί και ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχουν αξιολογηθεί από την ελληνική πλευρά και επίκειται συνάντηση των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να δρομολογηθεί σύντομα η κατασκευή».

    «Πολύ καλή» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών τη συνεργασία και στον εμπορικό τομέα, στον οποίο παρατηρείται «αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και αύξηση του ογκου συναλλαγών». Ενόψει του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αλβανίας, είπε καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης, καλλιεργείται ένα κλίμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αμοιβαίου οφέλους συνεργασία και στις δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις το έχουν κατανοήσει και πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

    Συνεργασία σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης

    Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των δυο υπουργών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη με τον Αλβανό ομόλογό του Κόστα Μπάρκα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα στη χώρα μας.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν τη συνεργασία στην επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεργασία ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τον αντίστοιχο αλβανικό οργανισμό, τη συνεργασία ανάμεσα σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την αντιμετώπιση θεμάτων εποχικής απασχόλησης.

    Συζητήθηκε ακόμα η αντιμετώπιση φαινομένων, όπως η εμπορία ανθρώπων (trafficking), η παράνομη μετανάστευση και προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία των μηχανισμών επαναπροώθησης λαθρομεταναστών.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι με ενδιαφέρον θα αντιμετωπιστεί η πρόταση του Αλβανού συναδέλφου του για μια συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ των δυο χωρών, που θα επιτρέπει, κατά τρόπο αμοιβαίο, οι εργαζόμενοι των δυο πλευρών να απολαμβάνουν τα ευεργετήματά της.

    Ο κ. Κόστα Μπάρκα ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και εκτίμησε ότι σε σύντομο χρόνο θα είναι εφικτό ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, που θα αποβεί ωφέλιμη και για τα δυο υπουργεία. Μια τέτοια συνεργασία θα είναι πολύ ωφέλιμη για την Αλβανία, δήλωσε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 September 2006 - 14:30:17 UTC