Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά"
  • [02] "Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαφθορά"

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά"

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο έχει ο πρωθυπουργός στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι και αμείλικτοι με κάθε φαινόμενο διαφθοράς και παρανομίας. Το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τους ενόχους", διεμήνυσε για άλλη μια φορά ο κ. Κ.Καραμανλής, στην ομιλία του χθες στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

    "Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαφθορά, δεν ανεχόμαστε καμία απόκλιση από τη νομιμότητα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, εξαίρεση δεν γίνεται για κανέναν. Οι εποχές της ανοχής , της συγκάλυψης , της ατιμωρησίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυταπάτες ας μην τρέφει κανένας, η εντολή της κοινωνίας είναι για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία, δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία", τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε αναφερόμενος πάντα στο θέμα των ημερών ότι "η πολιτική ηγεσία οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, απ΄όπου και αν προέρχεται, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις , ό,τι κι αν ψηφίζει".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πιο δύσκολες μάχες είναι εκείνες που αφορούν βαθιά ριζωμένες παθογένειες και ανέφερε χαρακτηριστικά τη φοροδιαφυγή , την εισφοροδιαφυγή, τη διαφθορά, προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. "Η θέση μας είναι σαφής , δεν κρύβουμε τα προβλήματα, τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε", είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς , της φοροδιαφυγής , της εισφοροδιαφυγής και ανέφερε μία σειρά μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση όπως η μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία από πλημμέλημα σε κακούργημα, η θεσμοθέτηση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος , στην οικονομία, στην υγεία και στην Παιδεία. "Επιτακτική ανάγκη και πρώτος στόχος στο διάστημα που ακολουθεί είναι οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην Παιδεία του μέλλοντος. Είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τα μισόλογα δεν ωφελούν κανέναν. Οι λαϊκιστικές παλινδρομήσεις ζημιώνουν ολόκληρη την κοινωνία", είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ακολούθως στο διάλογο λέγοντας: "κάναμε διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο, θέλουμε τις απόψεις όλων, η άρνηση στο διάλογο είναι ακατανόητη επικοινωνία, προδίδει νοοτροπία βαθιά αντιδημοκρατική, παρωχημένη και αντιδραστική".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο διάλογο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, την συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση της διοικητικής δομής, την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος για να είναι δίκαιο και βιώσιμο. Μίλησε εκτεταμένα για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι οι κασσάνδρες διαψεύστηκαν, η κυβέρνηση πέτυχε στην επιλογή της ήπιας προσαρμογής παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 ήταν 4,1%, σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% στο τέλος του χρόνου , η ανεργία μειώθηκε ήδη κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. "Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να κινείται με συνέπεια και χωρίς λαϊκισμούς. "Κλιμακώνουμε τις μεταρρυθμίσεις με τολμηρές τομές στις δομές του κράτους και της οικονομίας", είπε και ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών , που ελαφρύνει τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα. Οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν , είπε και αναφέρθηκε στον ΟΤΕ λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής λειτουργίας του Οργανισμού, ποιοτικές και φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες με παράλληλη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.

    Στα μεταρρυθμιστικά μέτρα ανέφερε την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με την απλοποίηση των διαδικασιών για συναδειοδότηση των επιχειρήσεων, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου στη βελτίωση των λειτουργιών του Δημοσίου με τη δημιουργία διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων, το σχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. "Η στρατηγική μας είναι αταλάντευτη, είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών στο βωμό της οξύτητας , του ακατανόητου φανατισμού , του ανέξοδου λαϊκισμού, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε δύναμη ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλίες κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ

    Η φράση "μηδενική ανοχή" συμπυκνώνει την ουσία και τη στάση μας απέναντι στο ζήτημα της διαφθοράς, δήλωσε ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Η θέση μας είναι ξεκάθαρη , πρόσθεσε, οι λέξεις σιωπή - ανοχή - συγκάλυψη δεν μας εκφράζουν, η λογική που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες και λέει ότι αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν προέρχεται από το παρελθόν και ανήκει στο παρελθόν. Εμείς πολιτευόμαστε με αρχές και αξίες. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς έγινε προτεραιότητα , τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι τα νοσηρά φαινόμενα αποκαλύπτονται και τιμωρούνται και αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε οι υπόλογοι του χθες να γίνουν τιμητές του σήμερα.

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών λέγοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας η εκλογική αναμέτρηση να γίνει στη βάση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, με την σύγκριση των δυνατοτήτων των υποψηφίων, των συνδυασμών τους και των προγραμματικών τους θέσεων. Είναι εκλογές της τοπικής κοινωνίας και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζουμε, στηρίζουμε τους ικανότερους, τους καλύτερους υποψηφίους, πρόσωπα άξια με γνώση, σχέδιο, δυνατότητα προσφοράς στην τοπική κοινωνία, ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.

    [02] "Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαφθορά"

    Η διαφθορά ήταν το θέμα που κυριάρχησε χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το θέμα εισήγαγε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με τη σύντομη εισαγωγή του αλλά επανήλθε πολλές φορές με ερωτήσεις που τέθηκαν.

    Ο κ. Παπανδρέου, όπως το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του, έτσι και χθες θέλησε να στείλει δύο μηνύματα. Πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία στα θέματα της διαφθοράς και όχι μόνο και δεύτερον, ότι ο ίδιος είναι διαφορετικός από τον κ. Καραμανλή, στον οποίο επέρριψε για μία ακόμη φορά όλες τις ευθύνες και τα φαινόμενα της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η χώρα περνά τα τελευταία δυόμιση χρόνια μία μεγάλη ηθική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση καθώς, όπως τόνισε, οι θεσμοί δέχθηκαν βαρύτατα πλήγματα τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν φαίνεται έτοιμος να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να συγκρουστεί με συμφέροντα αλλά αντίθετα φαίνεται ότι τα υπηρετεί. Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής είναι άφαντος στα δύσκολα και σήμερα στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε λόγο για την ταμπακιέρα.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε ούτε αυτή την φορά να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ούτε παραιτήσεις υπουργών. Για το πρώτο ανέφερε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Για το δεύτερο ανέφερε ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να αναζητήσει ποιος ή ποιοι υπουργοί έχουν ευθύνες και να τις καταλογίσει.

    Πάντως όταν ρωτήθηκε για το αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να πάει τα θέματα αυτά στη Δικαιοσύνη, απάντησε ότι "θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για τη διαφάνεια και την απόδοση δικαιοσύνης".

    Επίσης, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο παραδέχθηκε ότι και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βασικό θέμα αντιπαράθεσης τη διαφθορά, επέρριψε όμως γι΄ αυτό την ευθύνη στον πρωθυπουργό. Αυτό, τόνισε, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο κ. Καραμανλής είχε δεχθεί τις προτάσεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και δεχόταν διάλογο για το θέμα αυτό. Προφανώς, πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε τον διάλογο γιατί η κατάσταση αυτή τον βολεύει. Ομως, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, σε λίγο ο ελληνικός λαός δεν θα αντέχει τη ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και του ίδιου με τον κ. Καραμανλή ανέφερε ότι θεωρεί ύβρη τη φράση ότι όλοι είναι ίδιοι. Και στην ερώτηση τι διαφορετικό θα έκανε από τον πρωθυπουργό απάντησε υπενθυμίζοντας την υπόθεση του "Πόρτο Καράς" και τη διαγραφή οκτώ στελεχών του ΠΑΣΟΚ με δική του εντολή. Αναγνώρισε ότι μπορεί να αδίκησε κάποιους από τους διαγραφέντες, αλλά με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, προσπάθησε να διαφυλάξει την πολιτική ζωή του τόπου απέναντι ακόμα και σε υποψίες. Σε ό,τι αφορά στα διαγραφέντα στελέχη δεν δεσμεύτηκε ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών αναφέροντας ότι τα ψηφοδέλτια θα συγκροτηθούν με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για μία ακόμη φορά τη λογική του συμψηφισμού και τόνισε ότι θεωρεί ομολογία αποτυχίας του πρωθυπουργού τις συχνές αναφορές του στο παρελθόν. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκαλύπτει μόνο όσα δεν μπορεί να συγκαλύψει. Εξάλλου αμφισβήτησε την αξιοπιστία του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας συζήτησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς καθώς όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής δεν δείχνει ότι έχει διάθεση να συγκρουστεί με συμφέροντα.

    Απέρριψε την λογική του ``ώριμου φρούτου``, αναφέροντας ότι "το φρούτο έχει σαπίσει", ενώ σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει την κυβέρνηση είπε ότι ήδη έχουν αλλάξει οι δομές στο Κίνημα, ανανεώθηκε η σύνθεση των οργάνων κατά 80% - 90% και τώρα το ΠΑΣΟΚ προχωράει για να αλλάξει και την Ελλάδα. Και πρόσθεσε πως το σύνθημα "Γιώργο άλλαξε τα όλα" αποκτά σήμερα νέο νόημα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στις κατηγορίες του περί οργανωμένων ομάδων συμφερόντων στη ΝΔ καθώς, όπως ανέφερε, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά διαφθοράς αλλά υπάρχει "συμμορία προσώπων" τα οποία βοηθιούνται, αλληλοπροστατεύονται και αυθαιρετούν.

    Για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της "ΜΕΒΓΑΛ" είπε ότι τους είδε στην τηλεόραση με χειροπέδες και ζήτησε από τα Μέσα Ενημέρωσης να μη διαπομπεύουν δημόσια τους κατηγορούμενους.

    Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού πριν μία εβδομάδα ότι ο κ. Καραμανλής τρέφει συμπάθεια προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο πρωθυπουργός του γίνεται όλο και περισσότερο συμπαθής με το πολιτικό δράμα που ζει αυτές τις μέρες.

    Αναφερόμενος, με άλλη ευκαιρία στα Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε ότι ο δικός του στόχος είναι τα μέσα να έχουν ανεξαρτησία, αυτονομία και ελευθερία. Τα ίδια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν και τα πολιτικά κόμματα, τόνισε και επισήμανε ότι ο ρόλος των τριών εξουσιών πρέπει να είναι διακριτός. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φιμώνει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης εκβιάζοντας τα με την κατανομή των κρατικών διαφημίσεων.

    Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι βολεύει συμφέροντα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις περιπτώσεις εξαγοράς των εταιριών "Γερμανός" και "Π & Κ Χρηματιστηριακή" ρωτώντας γιατί έπρεπε να κρατικοποιηθούν αυτές οι εταιρίες. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όλο και περισσότερο θυμίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Σε ερώτηση για τον αγροτικό τομέα απάντησε ότι ο κ. Καραμανλής δεν πήγε στις Βρυξέλλες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, πήγε μία φορά σε επίπεδο αρχηγών στις Βρυξέλλες και έχασε σημαντικά ποσά για την αγροτική οικονομία.

    Η ΝΔ πρόσθεσε δεν έχει κανένα σχέδιο για τους αγρότες και παραπαίει ενώ ο αγρότης αισθάνεται απόγνωση. Σχετικά με τις μεγάλες διαφορές τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό έχει σχέση με συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας.

    Για το θέμα των υποκλοπών ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκλεισε άρον-άρον την υπόθεση νομίζοντας ότι μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της και τα στοιχεία που υπάρχουν από τη Βουλή. Επίσης την κατηγόρησε ότι καταστρατήγησε τους κανόνες λειτουργίας της Βουλής.

    Σε ερώτηση για την αλλαγή στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι είναι μικρής σημασίας η αλλαγή του άρθρου 16 και μεγάλης σημασίας η μεταρρύθμιση στην παιδεία την οποία δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και προέβλεψε ότι τα φροντιστήρια και το άγχος θα αυξηθούν με την εφαρμογή της βάσης του «10».

    Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η απαγόρευση που ισχύει φούντωσε τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και πρόσθεσε ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργούν τέτοια εκπαιδευτήρια και η χώρα στην οποία λειτουργούν να μην τα αξιολογεί αλλά αυτά να αξιολογούνται από ξένα πανεπιστήμια.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα των εξοπλισμών και αναρωτήθηκε με ποιο σχέδιο γίνονται οι αγορές οπλικών συστημάτων, υποσχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες αυτές τις αγορές.

    Σχετικά εξάλλου με τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του συζητεί με την εκκλησία και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξουν καθαρές σχέσεις κράτους - εκκλησίας.

    Ερωτηθείς επανειλημμένα για θέσεις του Θόδωρου Πάγκαλου, όπως φέρεται να τις εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου κάλυψε τον πρώην υπουργό, τονίζοντας ότι στα όργανα του κόμματος ο καθένας μπορεί να λέει όποια άποψη έχει, χαρακτηρίζοντας αυτή τη δυνατότητα οξυγόνο για το κόμμα και εγγυήθηκε τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας. Εμμέσως αναφέρθηκε στη διαγραφή του Γιάννου Παπαντωνίου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τονίζοντας ότι ενώ στα όργανα του κόμματος υπάρχει ελευθερία έκφρασης άποψης, η διαφοροποίηση από τις επίσημες θέσεις του κόμματος την ώρα της μάχης θα έχει συνέπειες. Και πρόσθεσε ότι και αυτό θα το εγγυηθεί.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πολλά πράγματα ο ίδιος θα έκανε διαφορετικά απ΄ ότι η σημερινή κυβέρνηση και πριν από όλα δεν θα το άφηνε να σέρνεται επί δυόμιση χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να εγγυάται αξιοπρεπή σύνταξη για όλους, να είναι καλύτερα οργανωμένο μέσα από την ενοποίηση ταμείων ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι εδώ και δυόμιση χρόνια το υπονομεύει. Και πρόσθεσε πως το ερώτημα που θα τεθεί στις εκλογές είναι, ποιος θα κληθεί να διαχειριστεί καλύτερα το ασφαλιστικό.

    Ερωτηθείς για την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τί θα πάρει μαζί του και τί θα αφήσει πίσω, ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε υπερήφανος για το παρελθόν του κόμματός του, τόνισε ότι εκείνο που θα αφήσει πίσω είναι ο "κυβερνητισμός". Ερχόμαστε, πρόσθεσε, και πάλι κοντά στον πολίτη, χαρακτηρίζοντας ως το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ την απομάκρυνσή του από αυτόν.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε και σήμερα ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρία. Τόνισε ότι κάθε πολιτικός δέχεται πιέσεις αλλά μπορεί να έχει ως ασπίδες του την προσωπική του ιστορία και την ιστορία της οικογένειάς του από τη μία και τους δημοκρατικούς θεσμούς από την άλλη κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να ανακτήσει το κόμμα του μία ηγεμονία η οποία θα στηρίζεται στην πελατειακή λογική και στην εξαγορά συνειδήσεων των νέων. Αυτή, τόνισε, είναι μια ηγεμονία που στηρίζεται σε πήλινα πόδια, χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβερνώσα παράταξη και σύντομα θα γκρεμιστεί.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι η πρότασή του για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των νεοπροσλαμβανομένων είναι μια προοδευτική πρόταση και δεν θίγει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    Σχετικά εξάλλου με την υποψηφιότητα της Γκιουλ Καραχασάν στην υπερνομαρχία Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης τόνισε ότι η κ. Καραχασάν παλεύει με θάρρος δεχόμενη πολλές άδικες προσωπικές επιθέσεις και συμβολίζει μια νέα σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εγκληματική την πολιτική που ακολουθούσε η Ελλάδα τα παλαιότερα χρόνια απέναντι στην μουσουλμανική μειονότητα καθώς όπως ανέφερε η πολιτική αυτή την περιθωριοποιούσε. Ο ίδιος τόνισε ότι η πολιτική του είναι πολιτική ισοτιμίας για όλους τους Ελληνες και θέλει όλοι οι Ελληνες είτε Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι να είναι περήφανοι για τη χώρα τους.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με συνδικαλιστές

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου, αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, συναντήθηκε με συνδικαλιστές από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), τη ΒΙΑΜΥΛ, και τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Νίκο Γιαννόπουλο. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν την ενεργή στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τη Βουλή, προκειμένου, όπως είπαν, να μην οδηγηθεί η Βόρεια Ελλάδα σε οικονομικό μαρασμό.

    «Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη ΒΦΛ ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Μιχαηλίδης, ενώ οι πρόεδροι των εργαζομένων της ΕΒΖ και της ΒΙΑΜΥΛ, κ.κ. Ραμποτάς και Ψωμάς, αντίστοιχα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον των εργοστασίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία και μίλησε για αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν προσέφερε τίποτα το νέο με τη σημερινή του εμφάνιση. Επανέλαβε τα ίδια, γενικολογώντας και αντιφάσκοντας. Οι πολίτες κρίνουν, αφού σήμερα είχαν μια ακόμα ευκαιρία να συγκρίνουν».

    «Το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να εμφανιστεί με νέο προσωπείο, παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο», καταλήγει στην δήλωση του ο κ. Ρουσόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 September 2006 - 4:30:23 UTC