Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:"Να αποκατασταθούν οι θεσμοί"
  • [02] Η Ελλάδα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [03] Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

  • [01] Γ.Παπανδρέου:"Να αποκατασταθούν οι θεσμοί"

    Xαιρετισμό στην εκδήλωση του συνδυασμού «Υπερ Νομαρχία Πολιτών», με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά, στην οποία θα γίνει η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων και των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού, θα απευθύνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.Η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

    Για βαθειά πολιτική, οικονομική και ηθική κρίση την οποία περνάει η χώρα, έκανε λόγο χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση των Συντονιστών. Πρόσθεσε δε, ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι καίριες, ενώ υπογράμμισε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποκαταστήσει θεσμούς, αρχές και κανόνες που ο ίδιος καταστρατήγησε.

    "Αυτονόητο είναι να ζητήσει ο πρωθυπουργός παραιτήσεις υπουργών, οι οποίοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τις επιλογές, τις τοποθετήσεις, τις πρακτικές, την αδιαφάνεια και την υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών. Φοβάμαι, όμως, ότι ακόμα και αν γίνουν παραιτήσεις κάτω από τη γενική κατακραυγή, ο πρωθυπουργός θα κρύβεται, γιατί αδυνατεί να ξεφύγει από υπόγειες δεσμεύσεις εντός ή εκτός του κόμματός του", τόνισε.

    Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βολεύεται από το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί και το έχει επιβάλει σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής. Σήμερα αποκαλύπτονται νέες πτυχές του σκανδάλου, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη. Η αντίληψη αυθαιρεσίας θα συνεχίσει να επικρατεί όσο είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση και αυτό νομοτελιακά οδηγεί στο ότι κάποιοι θα εκμεταλλεύονται τις δημόσιες θέσεις τους και θα λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, υπογράμμισε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο θέματα της Παιδείας ο κ. Γ.Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε κανένα Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις διακηρύξεις του, δεν έχει συζητήσει το θέμα αυτό και οδηγεί την κατάσταση στην Παιδεία σε όξυνση και απαξίωση του θεσμού.

    [02] Η Ελλάδα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Στη θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με Περιφερειακούς Οργανισμούς που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, θα προεδρεύσει σήμερα η κ.Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό της, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Αύριο, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αργότερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association με θέμα: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα». Επίσης, θα συμμετάσχει στο δείπνο που διοργανώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας.

    Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής.

    Χθες, πραγματοποιήθηκαν σε χώρο του κτιρίου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιο», παρουσία του αναπληρωτή γγ του ΟΗΕ, Μαρκ Μάλκομ Μπράουν, της κ.Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Γ. Βουλγαράκη, πολιτικών και διπλωματών από πολλές χώρας, αξιωματούχων του ΟΗΕ και δημοσιογράφων.

    Στους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στο διαχρονικό συμβολισμό της ελιάς για την ειρήνη. Ο κ. Μπράουν μίλησε επίσης για το «σπουδαίο ρόλο» της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι «στο σημερινό κόσμο των τραγωδιών και των συγκρούσεων αυτό το δέντρο μας δίνει την ελπίδα για ειρήνη».

    Οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού αναφέρθηκαν στο σύμβολο της ειρήνης και στις αξίες που αντιπροσωπεύει, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακήρυξε το 2006 ως «Έτος Ελιάς».

    [03] Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

    Αυστηρό έλεγχο στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης επέβαλαν οι στρατιωτικοί που ηγούνται του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Στόχος η ανατροπή του πρωθυπουργού της χώρας και η επαναφορά του πολιτεύματος της βασιλευομένης δημοκρατίας στη χώρας. Ισχυρίζονται δε, ότι αναγκάσθηκαν να καταλάβουν την εξουσία για να θέσουν τέλος στην διαφθορά, τον εθνικό διχασμό και την υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών.

    Σε σχετική ανακοίνωση ανεφέρεται ότι ο Στρατός κατέλαβε το Κοινοβούλιο, ανέστειλε τη λειτουργία του, έπαυσε το Σύνταγμα και κήρυξε στρατιωτικό νόμο, ενώ ορίστηκε στρατιωτική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η Τετάρτη θα είναι αργία, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα.

    Οι πραξικοπηματίες -το Διοικητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, όπως αυτοαποκαλούνται- φέρονται να "συνέλαβαν" αρκετούς κυβερνητικούς υπουργούς και συμμάχους του Θάκσιν, ενώ παραμένει ασαφές ποια είναι τα σχέδια του ανατραπέντος πρωθυπουργού ο οποίος ανέβαλε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ

    "Δεν είναι πρόθεσή μου να καταλάβω την εξουσία", δήλωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης Σόνθι Μπουνγιαρατκλίν, που ηγείται της ομάδας που πραγματοποίησε το πραξικόπημα ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Θάκσιν Σιναουάτρα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο στρατός της Ταϊλάνδης απαγόρευσε τις πολιτικές συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων στην χώρα. Ακόμη, εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών είπε ότι ο στρατός θα καλέσει φοιτητές να παρακολουθήσουν την διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος της χώρας και της διοργάνωσης "ελεύθερων και δίκαιων" εκλογών. Η εκπρόσωπος είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν "σύντομα", χωρίς να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα.

    Παράλληλα, ΜΜΕ της Ταϊλάνδης μεταδίδουν σήμερα ότι μέλη της οικογένειας και στενοί προσωπικοί φίλοι του ανατραπέντος πρωθυπουργού Θάκσιν Σιναουάτρα εγκατέλειψαν τη χώρα πριν η ομάδα των πραξικοπηματιών καταλάβει την εξουσία.

    Υπενθυμιζεται ότι στην Ταϊλάνδη έχουν σημειωθεί περίπου 20 πραξικοπήματα από το 1932.

    Τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στην Ταϊλάνδη,εξέφρασε η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το πραξικόπημα και απηύθυνε έκκληση για άμεση επιστροφή στη δημοκρατική τάξη.

    " Ο πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα γεγονότα που σημειώθηκαν απόψε στη Μπαγκόκ", δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.

    " Είναι εξαιρετικά θλιβερό που οι δημοκρατικοί θεσμοί, ως φαίνεται, έχουν καταληφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    " Ο Πρωθυπουργός Βανχάνεν υπογραμμίζει την ανάγκη της επιστροφής στη δημοκρατική τάξη χωρίς καμιά καθυστέρηση", καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 September 2006 - 6:30:26 UTC