Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση του ΣΑ με ελληνική πρωτοβουλία

  • [01] Συνεδρίαση του ΣΑ με ελληνική πρωτοβουλία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, με θέμα συζήτησης τη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και των περιφερειακών οργανισμών για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας.

    Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε το θέμα της Ελληνικής Προεδρίας, επισημαίνοντας στην αρχή ότι θα ήθελε να προβεί σε μια δήλωση υπό την εθνική της ιδιότητα.

    "Κατβ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα για την παρουσία του στη σημερινή μας συζήτηση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις άοκνες προσπάθειες που έχει καταβάλει για να προβάλει τη σημασία της σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των περιφερειακών οργανισμών στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

    "Ασπαζόμαστε πλήρως το δεδηλωμένο όραμα του Γενικού Γραμματέα για τη δημιουργία ενός αλληλοενισχυόμενου περιφερειακού-παγκόσμιου μηχανισμού για την ειρήνη και την ασφάλεια, ο οποίος κατά την άποψή μας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απειλών και προκλήσεων κατά της ασφάλειας του 21ου αιώνα. Καλούμε τον επόμενο Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει τις εν λόγω προσπάθειες και να ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική αυτή σχέση.

    Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την εκτίμησή μου στους εκπροσώπους των περιφερειακών οργανισμών για την παρουσία τους σήμερα και την προθυμία τους να μοιραστούν μαζί μας τις απόψεις και εμπειρίες τους γύρω από αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα".

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι "η σημερινή συζήτηση μας προσφέρει μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της Απόφασης Σ.Α. 1631 (2005), η οποία- υπενθυμίζω- υιοθετήθηκε πέρυσι επί Ρουμανικής Προεδρίας. Κυρίως όμως, η σημερινή συνάντηση δύναται να προκαλέσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την προοπτική δημιουργίας ενός «μηχανισμού περιφερειακής-παγκόσμιας ασφάλειας». Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα, σε εφαρμογή της Απόφασης 1631, αναγνωρίζει εκείνες τις προκλήσεις και ευκαιρίες που θα καταστήσουν τις σχέσεις μας με τους περιφερειακούς οργανισμούς πιο αποτελεσματικές και θα ανοίξουν το δρόμο για την οικοδόμηση ενός μηχανισμού, που θα διευκολύνει την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές με έναν πιο συνεπή και συντονισμένο τρόπο. Από πλευράς μας, θα θέλαμε να θίξουμε τρία ζητήματα, τα οποία είναι συναφή με τα ευρήματα και τις εισηγήσεις της προαναφερθείσας έκθεσης".

    Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών απαρίθμησε τα παρακάτω ζητήματα:

    "Πρώτον, σε προηγούμενες συζητήσεις του το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναγνώρισε ότι -λόγω της φύσεως των νέων απειλών κατά της ασφάλειας- απαιτείται μεγαλύτερη ανάμειξη των διεθνών οργανισμών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συγκρούσεων, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Συνυπογράφουμε πλήρως τη θέση αυτή και πιστεύουμε ότι ένας μεγαλύτερος ρόλος από περιφερειακούς οργανισμούς σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας δεν θα μείωνε απλώς το φορτίο του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τομέα αυτό, αλλά θα ενίσχυε τη νομιμότητά του, μέσω μιας πιο ισορροπημένης συμβολής στις αποφάσεις και διαβουλεύσεις, προερχόμενης από διαφορετικές περιοχές με διαφορετικές πολιτιστικές, θρησκευτικές και ιστορικές καταβολές.

    Δεύτερον, πολλές σημαντικές εξελίξεις έχουν λάβει χώρα εν προκειμένω, ιδιαίτερα μέσω της σύγκλησης από τον Γενικό Γραμματέα των έξι Συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, με μεγάλη προσέλευση και ευρεία και ουσιαστική ημερήσια διάταξη. Οι Συναντήσεις έχουν καθορίσει ένα σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας για την πρόληψη των συγκρούσεων και για γενικές αρχές οικοδόμησης ειρήνης. Τώρα είναι καιρός να εξασφαλίσουμε μια πιο ουσιαστική εφαρμογή των αρχών αυτών, σε στενή συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, από πλευράς του, έχει διοργανώσει τις δικές του συναντήσεις με περιφερειακούς οργανισμούς και έχει αναπτύξει μια ενισχυμένη σχέση μαζί τους, με έμφαση στις προκλήσεις σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας, όπως είναι η πρόληψη και διαχείριση συγκρούσεων, η οικοδόμηση ειρήνης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι "ωστόσο, παρά τις ανωτέρω εξελίξεις πολλές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν για να καταστεί η σχέση αυτή πιο ουσιαστική και λειτουργική. Ενώ το κεφάλαιο VIII του Χάρτη αναφέρεται σε περιφερειακές οργανώσεις και διευθετήσεις και ρυθμίζει τη λειτουργική τους σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας (Άρθρα 52 και 53 του Χάρτη), παραλείπει εντούτοις να θίξει τη θεσμική τους σχέση με το Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη σαφήνεια μία σειρά ζητημάτων που θα διευκολύνουν την υλοποίηση του οράματος δημιουργίας ενός παγκόσμιου-περιφερειακού μηχανισμού για την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως έχουν συμφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι περιφερειακοί οργανισμοί. Πρέπει να αναγνωρίσουμε περιφερειακούς και υπό-περιφερειακούς οργανισμούς και να καθορίσουμε με σαφήνεια τα κριτήρια βάσει των οποίων οι οργανώσεις αυτοί ξεχωρίζουν από άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν σκοπό την εφαρμογή του Κεφαλαίου VIIΙ του Χάρτη.

    Η σαφήνεια αυτή θα δώσει αληθινό νόημα στον υπό συζήτηση παγκόσμιο-περιφερειακό μηχανισμό και θα αποκαταστήσει το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και μεγαλύτερη εξάρτηση σε συνταγματικά ανατεθειμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες σε γνήσιους περιφερειακούς οργανισμούς υπό το κεφάλαιο VIIΙ του Χάρτη.

    Η σημασία του ζητήματος αυτού αποτυπώθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, την οποία υπέβαλε σε εφαρμογή της Απόφασης 1631. Στην έκθεση, δίνεται έμφαση στην ανάγκη αποσαφήνισης, τόσο της συμμετοχής όσο και της εντολής των περιφερειακών και άλλων οργανισμών, με στόχο τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και τη διασφάλιση διαφάνειας στην ανάληψη της συλλογικής προσπάθειας. Υποστηρίζουμε τις προτάσεις αυτές και για το σκοπό αυτό η χώρα πρότεινε στο έγγραφο-πλαίσιο της σημερινής συζήτησης την εφαρμογή ορισμένων βασικών σημείων για τον ενδεχόμενο προσδιορισμό των περιφερειακών και άλλων οργανισμών.

    Εξάλλου, υποστηρίζουμε και τις υπόλοιπες εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα".

    Καταλήγοντας, υπογράμμισε:

    "Συμπερασματικά, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μας σε κάθε προσπάθεια που σκοπό έχει την ενίσχυση των δυνατοτήτων των περιφερειακών και άλλων οργανισμών. Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη-μέλη οφείλουν να προωθήσουν την ενίσχυση των δυνατοτήτων των οργανισμών αυτών, με παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, εάν επιθυμούν ειλικρινά την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής σχέσης συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό, η 7η Συνάντηση Υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, και στην οποία έχω προσκληθεί υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενημερώσω για συμπεράσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου, θα εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή της δεκαετούς διαδικασίας βιώσιμης ανάπτυξης των δυνατοτήτων των Αφρικανικών περιφερειακών και υπό-περιφερειακών οργανισμών. Αναμένουμε με ανυπομονησία την έκθεση του Γενικού Γραμματέα επί της συνεισφοράς των Ηνωμένων Εθνών προς το σκοπό αυτό, σε συνέχεια της Διακήρυξης της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής".

  • Μετά τη συνεδρίαση η υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους της της Ισπανίας, Αλγερίας, Ανδόρας, Βραζιλίας, Νιγηρίας και τον υπουργό Αμυνας της Ινδίας.

    Η Ντ. Μπακογιάννη στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

    Αύριο, η κα Μπακογιάννη θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αργότερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association με θέμα: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα». Επίσης, θα συμμετάσχει στο δείπνο που διοργανώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας.

    Συνάντηση με Κ. Ράϊς

    Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η κα Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής.

    Συνομιλία Ντ. Μπακογιάννη - Τζ. Μπους

    Η υπουργός Εξωτερικών, είχε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) συνομιλία με τον Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους επικεφαλής των χωρών - μελών του ΟΗΕ, που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Μπους ζήτησε από την κ. Μπακογιάννη να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή.

    Στο μεταξύ, χθες, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους ομολόγους της της Συρίας, της Αιγύπτου, του Ιράν, της Κένυας και της Ρωσίας.

    Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών της, μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενη ειδικότερα στη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι συζήτησαν κυρίως για τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

    "Η Ελλάδα ξεκίνησε μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια για να υπάρξει συζήτηση για την Αραβοϊσραηλινή διένεξη σε επίπεδο Υπουργών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που δεν έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια", υπογράμμισε η κ.Ντόρα Μπακογιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 September 2006 - 18:30:18 UTC