Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Παιδείας
  • [02] Τη Χαλκίδα επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Παιδείας

    Συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου έχει ο πρωθυπουργός, στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δικαισύνης Αν.Παπαληγούρα, σε συνεργασία που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπαληγούρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά τιμωρείται ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έως σήμερα αυτό προβλεπόταν από τη νομοθεσία μόνο για το δημόσιο τομέα.

    Επίσης, όπως είπε περιλαμβάνει και αυστηρότερες ποινές για βουλευτές και μέλη δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Επίσης είπε ο κ. Παπαληγούρας ότι θεμελιώνεται για πρώτη φορά ως ποινικό αδίκημα η "προσφορά για άσκηση επιρροής", ενώ προβλέπονται ευθύνες και για τα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα δωροδοκίας, προσφορά για άσκηση επιρροής ή ξέπλυμα χρήματος.

    Ακόμη τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή λογιστικά αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές και τα μέλη νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων τιμωρείται αυστηρότερα ενεργητική και παθητική δωροδοκία τους, δηλαδή με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι δύο έτη που προβλέπεται σήμερα.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ουσιαστικά πρόκειται για αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν ληφθεί το 1998 και σημείωσε ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου είχε συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αρεοπαγίτη Μαργαρίτη, ο οποίος ήταν και πρόεδρος στη δίκη της "17Ν".

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση τέτοιων μέτρων, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και εκκρεμούν ακόμη προς συζήτηση στη Βουλή αρκετά νομοσχέδια. Ανέφερε ακόμη πως το νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των δικαστών ενδεχομένως αντιμετωπίζει και αυτό θέματα διαφθοράς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκρουσε τις επικρίσεις για την εμφάνιση των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ με χειροπέδες, σημειώνοντας πως αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και εφαρμόζονται και σημείωσε πως "η ουσία της υπόθεσης είναι ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ανταγωνισμού, ένα πρόβλημα ηθικής τάξης και η αντίδραση ήταν άμεση"

    [02] Τη Χαλκίδα επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

    Περιοδεία στη Χαλκίδα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα επισκεφθεί τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου Νομάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά, και του υποψήφιου Δημάρχου Χαλκίδας, Δημήτρη Αναγνωστάκη. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με νεολαίους της πόλης, στην Εστία Γνώσης και Πολιτισμού.

    Στο μεταξύ, ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, με τον συντονιστή Ανάπτυξης της Κ.Ο. του Κινήματος, Χρήστο Πρωτόπαπα, την Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών, Τόνια Αντωνίου, και τον εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Δημήστα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Χαρ.Τρικούπη 50) συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Η κατάσταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αδυναμία εκπλήρωσης του έργου της και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης".

    "θέλουμε για την Ελλάδα μια δίκαιη κοινωνία. Μια κοινωνία αξιών. Μια κοινωνία αξιών υπέρ του πολίτη, υπέρ του εργαζόμενου, υπέρ της οικογένειας, υπέρ της γειτονιάς, της τρίτης ηλικίας, τα περήφανα γηρατειά, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπέρ των ατόμων με αναπηρία, υπέρ του παιδιού", τόνισε χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων και του ψηφοδελτίου της Υπερνομαρχίας Πολιτών, που ηγείται η Φώφη Γεννηματά.

    Ο κ. Παπανδρέου, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που είχε συρρεύσει στο Μέγαρο Μουσικής, σημείωσε ότι «θέλουμε μια κοινωνία αξιών που θα προσφέρει όχι προνόμια και προστασία για τους λίγους και «ημέτερους», αλλά δικαιώματα ισότιμα σε όλους. Δικαίωμα για όλους η σωστή παιδεία, δικαίωμα για όλους η σωστή υγεία, δικαίωμα για όλους η αξιοπρεπής σύνταξη, δικαίωμα για όλους το πράσινο, η ποιότητα ζωής, η δημόσια υγεία, για την οποία παλεύει η Υπερνομαρχία".

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ανεργία και της κατολόγισε αδιαφορία για το μέσο Έλληνα πολίτη. "Σήμερα που γύρω μας βλέπουμε μια παλαιοκομματική αντίληψη, μια αντίληψη πελατειακή, που δημιουργεί εστίες διαφθοράς κι όχι κοινωνίας αξιών", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 September 2006 - 4:30:19 UTC