Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να ακουστεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά»
  • [02] Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων

  • [01] «Να ακουστεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά»

    Ενα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα εξέπεμψε η Ελλάδα απο το Μέγαρο Μουσικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αμυνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για ένα και μόνο λόγο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίς κ.Κάρολος Παπούλιας :"Για να ακουσθεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά απο μια χώρα που έχει δώσει μεγάλες μάχες και έχει γεννήσει συγκλονιστικές ιδέες για την υπόθεση της ειρήνης".....

    "Όταν αποφασίσαμε αυτή την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει το δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό, δεν είχε ξεσπάσει ακόμη ο πόλεμος στο Λίβανο, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αφυπνιστούν οι ηγεσίες και να κινητοποιηθούν οι κοινωνίες για να δοθεί ένα τέλος.

    Την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, η αντιπολεμική ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού, με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο προβλήθηκε στα σχολεία και τα στρατόπεδα της χώρας μας και της Κύπρου. Γιατί οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας που μεγαλώνουν σε μια σκληρή εποχή, είναι η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο. Για έναν κόσμο όπου τα θύματα του πολέμου δεν θα είναι απλώς αριθμοί, οι άμαχοι νεκροί και οι πρόσφυγες δεν θα αποτελούν συνηθισμένες τηλεοπτικές εικόνες, ο πόλεμος θα είναι αδιανόητος.

    Είναι μεγάλη τιμή για όλους μας η παρουσία εδώ αγωνιστών της Ειρήνης, όπως ο Μανόλης ο Γλέζος που συμβολίζουν τους αγώνες και την αγωνία του ελληνικού λαού για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

    Ειδικό βάρος έχει η παρουσία του εκπροσώπου των μαρτυρικών Δήμων κυρίου Αθανάσιου Παπαδόπουλου, τόπων όπως τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, το Κομμένο το Δοξάτο, που γνώρισαν την βαρβαρότητα του πολέμου.

    Επιλέξαμε να μιλήσουμε για την ειρήνη μέσα από την τέχνη πιστεύοντας ότι η τέχνη είναι η φωνή των ανυπεράσπιστων αυτού του κόσμου. Και επιλέξαμε τον αρχαίο ελληνικό λόγο, γιατί από τον Ομηρο μέχρι τον Ελύτη και από τον Θουκυδίδη μέχρι τον Σεφέρη, η ελληνική σκέψη προσέγγισε με μοναδικό τρόπο τα δεινά του πολέμου τα αγαθά της ειρήνης και, τη διαστροφή της ανθρώπινης φύσης στα πεδία της μάχης, την ακρότητα που μοιραία επέρχεται όταν ο θάνατος του ενός γίνεται η ζωή του άλλου."

    Και ο κ. Κ.Παπόυλιας κατέληξε :"Θα θεωρήσω ότι η εκδήλωση αυτή έχει επιτύχει το σκοπό της αν μετά τους τίτλους του τέλους φύγουμε όλοι από εδώ με ένα βασανιστικό ερώτημα: Ποιος πόλεμος δεν ήταν και δεν είναι εμφύλιος. Και με τη βεβαιότητα ότι η ήττα του νικητή συμβαίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

    Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης, τόνισε σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει το χρέος κάθε δημοκρατικής πολιτείας και το χρέος κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά στο διαρκή αγώνα για την ειρήνη, καθώς η εμπέδωση μιας μεγάλης "συμμαχίας για την ειρήνη" είναι ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής".

    Οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, "Η ελληνική σκέψη δίνει ευρύ περιεχόμενο στην έννοια της ειρήνης. Την ορίζει όχι ως απουσία συγκρούσεων, αλλά ως την κατάσταση εκείνη όπου η δικαιοσύνη επικρατεί και παράγει απτά αποτελέσματα για τα έθνη και τους ανθρώπους. Βάσει αυτού του ορισμού, η Ελλάδα ακολουθεί, τόσο στις σχέσεις της με τους γείτονες, όσο και ως ενεργό μέλος των διεθνών οργανισμών, μια σταθερή στρατηγική ειρήνης και συνεργασίας. Μια στρατηγική που έχει ως θεμέλιο και προϋπόθεση τον απαρέγκλιτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών.

    Αυτή η πάγια εθνική στρατηγική για την ειρήνη, που ενώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και κομματικών προτιμήσεων, είναι μονόδρομος για μια χώρα όπως η δική μας, για έναν λαό όπως τον ελληνικό, που έχει, στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, πληρώσει δυσανάλογα βαρύ φόρο αίματος σε πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και κατά την διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης.

    Με τις παρακαταθήκες της ιστορίας και του Πολιτισμού μας, η σταθερή ελληνική θέση, που υποστηρίξαμε με συνέπεια και από τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι η μόνη ασφαλής οδός προς την κατεύθυνση της διευθέτησης των διενέξεων.

    Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας βασίζονται πάνω στην αναγνώριση ότι η προσπάθεια για την ειρήνη περνά μέσα από τη βήμα προς βήμα αλλαγή των στερεοτύπων και των στρεβλών πεποιθήσεων για τον άλλο. Περνά μέσα από τη εμπέδωση δομών συνεργασίας, δομών που εγγυούνται την παραγωγή κοινού οφέλους".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Λίβανο και στο Παλαιστινιακό και πρόσθεσε: "Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας απέσπασαν την εκτίμηση των μελών του Συμβουλίου, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των εμπλεκόμενων στο μεσανατολικό ζήτημα χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της 21ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα δύσκολο στοίχημα για την ελληνική προεδρία που τελικά κερδήθηκε. Ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής και εντατικής δουλειάς. Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής ευρύτερης αποδοχής. Αυτό είναι ένα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, που καθημερινά το ενισχύουμε και το αξιοποιούμε περισσότερο.

    Το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πρώτης εθελούσιας και ειρηνικής ένωσης λαών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, απαντά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε όσους υποστηρίζουν ότι ο στείρος ανταγωνισμός και η σύγκρουση είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Η ουσιαστική και καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα σε λαούς, που μόλις μισό αιώνα πριν αλληλοσφαγιάζονταν στα πεδία της μάχης, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Πολύ περισσότερο, προσδιορίζει το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενός συστήματος αρχών και αξιών αλληλοσεβασμού και συνεργασίας, τις οποίες οι λαοί της Ευρώπης οφείλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις, αλλά και να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε το νόημα και τα αποτελέσματά τους.

    Ο διάλογος και η συνεργασία είναι εξβ άλλου η μόνη απάντηση που διαθέτουμε απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που, δυστυχώς, στον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζει ακόμη η ανθρωπότητα. Η επανεμφάνιση της μισαλλοδοξίας καθιστά αναγκαία την άμεση ενεργοποίηση υγιών αντανακλαστικών. Και σβ αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα, ο συνεχιστής του πολιτισμού που γέννησε την αρχή του ανθρωπισμού, του απόλυτου σεβασμού στην αξία του ανθρώπινου προσώπου - μπορεί και οφείλει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της. Πολύ περισσότερο μάλιστα, εφόσον οι πληγές του πολέμου είναι ακόμη ανοιχτές στη γειτονιά μας."

    "Με τη σημερινή εκδήλωση στέλνουμε το μήνυμα οτι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι το ύψιστο αγαθό", υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μειμαράκης. Οι ελληνικές δυνάμεις, είπε, όχι μόνο αποτελούν εγγύηση αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ισχυρό παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας. Ο κ.Μειμαράκης επισήμανε τη σημασία της ενεργούς παρουσίας μας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τονίζοντας οτι αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στο κύρος της χώρας μας διεθνώς.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στην άμεση παρουσία της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση στο Λίβανο, με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μία στάση της Ελλάδας που απέδειξε στην πράξη την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είπε, παρακολουθεί με συνέπεια τις διεθνείς εξελίξεις και με αμετάβλητη την προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες.

    Η ειρήνη συνδέεται άμεσα με τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξηγώντας οτι το υπουργείο Παιδείας αγκάλιασε με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε,ρέπει να στηρίζουμε διαχρονικά αυτή την υπόθεση.

    Ηδη, όπως είπε η ίδια, υπάρχουν προγράμματα του Υπουργείου μέσω των οποίων τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου μπορούν να αποκτήσουν συνείδηση της έννοιας της ειρήνης. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως είπε, αντιμετωπίζει την ειρήνη όχι μόνο ως γεγονός, αλλά ως υπηρέτηση των ανθρωπίνων αξιών και ως τοποθέτηση του ατόμου στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο "Φιλάνθρωπος Ειρήνη" το οποίο σκηνοθέτησε η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού και προβλήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στα σχολεία.

    [02] Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων

    Μία ακόμη εβδομάδα απεργίας, αποφάσισαν οι Πρόεδροι των κατά τόπους Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, κατά τη γενική συνέλευση τους που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις τοποθετήσεις των προέδρων. Υπέρ της απεργίας ψήφισαν 7 από τα 11 μέλη του Συμβουλίου, ενώ την προηγούμενη φορά η απόφαση είχε ληφθεί με 6 ψήφους. Τώρα, προσετέθη και ο εκπρόσωπος που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ ψήφισαν εναντίον της συνέχισης της απεργίας.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης, σήμερα που θα συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας, οργανώνουν συγχρόνως και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Εάν η υπουργός -πρόσθεσε- δεν έχει ικανοποιητικές απαντήσεις θα συνεχισθεί η απεργία. Μάλιστα πρότεινε τα χρήματα που κόβονται από τους απεργούς να δοθούν στα σχολεία για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες τους.

    Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ζητούν να καθορισθεί ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου στα 1400 ευρώ από 950 που είναι σήμερα.

    Η υπουργός Παιδείας πάντως, έχει τονίσει κατ΄επανάληψιν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων του κλάδου έχει ικανοποιηθεί. Μάλιστα το επίδομα των 103 ευρώ, έχει ήδη υποσχεθεί το υπουργείο ότι θα καταβληθεί στους δασκάλους από 1η Ιανουαρίου 2007.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 September 2006 - 22:30:36 UTC