Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ράις στην Ουάσινγτον

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ράις στην Ουάσινγτον

    Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στο Κόσοβο και το Μεσανατολικό ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εθίγησαν, επίσης, το θέμα των Σκοπίων, όπως και το θέμα της άρσης της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

    "Ήταν μια χρήσιμη και φιλική συνάντηση στη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη θέση της Ελλάδας" τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξερχόμενη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε στην Αμερικανίδα ομόλογό της ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται "σε ώρα αποφάσεων".

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι υπήρξε εκτενής ανάλυση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπου η προσοχή είναι στραμμένη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

    Μακρά συζήτηση έγινε και για το θέμα του Κοσόβου, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία πρόβαλλε την ελληνική θέση ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και από τα δύο μέρη (Σέρβους και Αλβανούς του Κοσόβου) και η αναγκαιότητα να στηριχθεί η Σερβία στην προοπτική της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Βαλκάνια, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το θέμα των Σκοπίων, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

    Με την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της σε μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με την κ. Ράις για το θέμα της βίζας, καθώς η Ελλάδα πληροί πλέον τους όρους για να τοποθετηθεί στην κατηγορία των χωρών, οι πολίτες των οποίων δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων για να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην προσπάθειά της αυτή η Ελλάδα έχει ήδη ευρεία υποστήριξη στο αμερικανικό κογκρέσο από γερουσιαστές και βουλευτές και των δύο κομμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 September 2006 - 22:30:17 UTC