Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα:Αντεπιστημονικά τα νέα βιβλία του Δημοτικού
  • [02] Στο 1,8% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη

  • [01] Παπαρήγα:Αντεπιστημονικά τα νέα βιβλία του Δημοτικού

    Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κυριάρχησαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Πάτρα η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως είπε: «στις 15 Οκτωβρίου θα βγει ένα αποτέλεσμα. Η Κυβέρνηση θα μετρήσει τους γαλάζιους δημάρχους και νομάρχες για να δει αν σηκώνει η πλάτη των εργαζομένων και νέα μέτρα, ενώ το ίδιο θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Θα μετρήσει τις πράσινες σημαίες για να δει αν οι εργαζόμενοι είναι ανθεκτικοί στη δημαγωγία». Και συνέχισε. «Εκείνο που μετράει είναι η ήττα των συνδυασμών που υποστηρίζονται από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων δυνάμεων». Μιλώντας για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «ο θεσμός έχει φορτωθεί με αντιδραστικές αλλαγές από το 1994 και γι΄ αυτό χρειάζονται δήμαρχοι και νομάρχες αγωνιστές και ανυπότακτοι στην κεντρική εξουσία».

    Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική και κατά του Συνασπισμού λέγοντας ότι «συνέπραξε επί δύο τετραετίες με την πολιτική των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ» και συμπλήρωσε: «Αντιπολίτευση σημαίνει εναντίωση στα δύο μεγάλα κόμματα. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, ο νομάρχης και το νομαρχιακό συμβούλιο, θα πρέπει να έχουν τα κότσια και τις αντοχές για να αντέξουν την πίεση και την επέμβαση της κεντρικής εξουσίας και την περικύκλωση από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, δεν υπάρχει κοινωνικός και οικονομικός τομέας, όπου δεν θέλουν να αντλήσουν πρόσθετη κερδοφορία.»

    Μιλώντας για την Παιδεία είπε ότι «για την κρίση δεν ευθύνονται οι δάσκαλοι» και ζήτησε να αποσυρθούν τα νέα βιβλία του Δημοτικού χαρακτηρίζοντας τα αντεπιστημονικά, ενώ σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη να φέρει στο προσκήνιο την υποβάθμιση της Παιδείας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι «θα δουν πολλά τα μάτια μας», ενώ συμπλήρωσε ότι το «ΚΚΕ καταγγέλλει το σύστημα ανταγωνιστικότητας». Όσον αφορά τη ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι «εμείς καταψηφίσαμε την ιδιωτικοποίηση» και πρόσθεσε ότι «η έννοια δημόσιο θα πρέπει να ταυτίζεται με το λαϊκό συμφέρον».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Πάτρα, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με εργαζομένους στην εταιρία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», συνοδευόμενη από τους υποψηφίους που στηρίζει το ΚΚΕ στον δήμο Πατρέων και την Νομαρχία Αχαΐας, Κώστα Πελετίδη και Στάθη Κεραμιδά αντίστοιχα. Στις 7.30 το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με θέμα: «Νέα ποιότητα στην εκπαίδευση ή αντιλαϊκές αλλαγές στην Παιδεία».

    [02] Στο 1,8% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, ενώ μετριάστηκαν και οι εκτιμήσεις για τις μελλοντικές προοπτικές των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης, την επόμενη εβδομάδα, των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% - οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 1,9% - από 2,3% τον Αύγουστο. Τα επίπεδα αυτά είναι τα χαμηλότερα από το Μάρτιο του 2003, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,7%.

    Παράλληλα, σφυγμομέτρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι ο δείκτης που αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν μελλοντικά οι τιμές λιανικής υποχώρησε στις 24 μονάδες, από 26 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης που αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές προοπτικές των τιμών χονδρικής, παρέμεινε αμετάβλητος στις 13 μονάδες.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιθυμεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια στην ευρωζώνη και οι σχετικές προσδοκίες κάνουν λόγο για αύξηση κατά 0,25%, στο 3,25%.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη ανήλθε στις 19,3 μονάδες - στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2001 - από την αναθεωρημένη προς τα άνω ένδειξη των 108,3 μονάδων τον Αύγουστο, χάρη στη μεγαλύτερη αισιοδοξία στη βιομηχανία, κατασκευές, τομέα λιανικής και καταναλωτές.

    Επίσης, ο δείκτης της Επιτροπής για το επιχειρηματικό κλίμα (BCI) στην ευρωζώνη - που βοηθά στον προσδιορισμό της φάσης του οικονομικού κύκλου - ανήλθε το Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2000. Ο δείκτης ανήλθε στις 1,46 μονάδες, από 1,25 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση του στις 1,20 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 September 2006 - 12:30:25 UTC