Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «H ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί την Τουρκία»
  • [02] Γ.Παπανδρέου: «Η Ελλάδα αδικείται»
  • [03] Συνεχής ο διάλογος για την Παιδεία
  • [04] «Κινούμαστε προς μία προβληματική δημοκρατία»

  • [01] «H ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί την Τουρκία»

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής και το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τις χορηγίες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με εισηγητές την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

    Ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ότι η χώρα αποκτά πολιτική χορηγιών, καθώς όπως είπε, απελευθερώνονται και αθροίζονται δυνάμεις για την αναστήλωση μνημείων, καθώς και για την προβολή πολιτιστικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Με το σχέδιο νόμου που θα φέρει ο κ. Βουλγαράκης, όπως είπε, καλύπτεται ένα μεγάλο κενό.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία το φετινό φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους όλων.

    Ανέφερε ότι αναμένεται η πρώτη έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει η συνολική αξιολόγηση και από την Ελλάδα και από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και σημείωσε πως πρόκειται για έκφραση πολιτικής στήριξης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση περί υποστήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

    [02] Γ.Παπανδρέου: «Η Ελλάδα αδικείται»

    Την ανησυχία του για την πορεία της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα. Έκανε λόγο για πολιτική και ηθική κρίση και τόνισε ότι κανένας δεν δέχεται το διασυρμό της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, δημιουργεί σκάνδαλα και προβλήματα ενώ απαξιώνει τους θεσμούς.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και επιζήμια για τον τόπο, ενώ η Ελλάδα της περηφάνειας, όπως ανέφερε, σήμερα λοιδορείται. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τα φαινόμενα της διαφθοράς τα οποία, όπως υπογράμμισε δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν αφού δημιουργούνται από την ίδια κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είπε, δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά αφού είναι μέρος του προβλήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, άσκησε κριτική για τα θέματα της απογραφής της οικονομίας και της παιδείας, ενώ έκανε λόγο για αναξιοπιστία αφού, όπως ανέφερε, άλλα είχαν υποσχεθεί και άλλα κάνουν. Η Ελλάδα αδικείται, αξίζει καλύτερα και έχει άλλο δρόμο που θα τον επιλέξει στις εκλογές, υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου.

    Συνάντηση Παπανδρέου -Κατσού

    Χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Σιγκέο Κατσού, Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

    Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και οι αναπτυξιακές προοπτικές για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η επιτάχυνση της πορείας ένταξης των χωρών αυτών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δίνοντας όμως έμφαση στη σημασία που αποδίδει η Σοσιαλιστική Διεθνής, οι οικονομικές προσαρμογές να δίνουν ευκαιρίες σε όλους, και να συμβαδίζουν με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την μείωση των ανισοτήτων.

    Συζητήθηκαν επίσης, τα θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, στα οποία η Διεθνής Τράπεζα δίνει όλο και περισσότερη έμφαση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα μας να υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που αντιμετωπίζουν το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν τα τελευταία χρόνια απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

    [03] Συνεχής ο διάλογος για την Παιδεία

    «Η κυβέρνηση βρίσκεται για πολύ μεγάλο διάστημα σε διάλογο με εκπροσώπους των συνδικαλιστών για θέματα της παιδείας, πολλά από τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί, άλλα βρίσκονται στο στάδιο αντιμετώπισής τους και πάντως, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση είχε αναλάβει προεκλογική δέσμευση, το επίδομα ήδη έχει γίνει πράξη».

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με θέματα παιδείας. Σε άλλη ερώτηση, περί του αν συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε σήμερα η κ.Ντ.Μπακογιάννη στην ΕΡΤ, ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι γίνεται διάλογος», ο κ.Ευ.Αντώναρος ανέφερε πως δεν γνωρίζει τις ακριβείς δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε τη «βεβαιότητα» πως «οι Ελληνες πολίτες ενημερώνονται» και διερωτήθηκε αν το δημοσιογραφικό ερώτημα που του τέθηκε αποτελεί έμμεση αυτοκριτική των δημοσιογράφων».

    Αναφορικά με την παροχή του επιδόματος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το ύψος του επιδόματος «αντιστοιχεί στο 12% περίπου του μισθού του νέο-διοριζόμενου εκπαιδευτικού. Ακόμη κι αν αυτό διαιρεθεί δια του τρία, που είναι οι έξι εξαμηνιαίες δόσεις, η αύξηση αντιστοιχεί σε 4% του μισθού, πέραν των τακτικών αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων».

    Σε ερώτηση σχετική με χθεσινή αναφορά του, ότι οι Ελληνες πολίτες δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα αιτήματα μιας ομάδας εργαζομένων, όταν αυτή επιδιώκει αύξηση της τάξης του 45%, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να προκαλέσει αντιπαράθεση κοινωνικών ομάδων ή ομάδων εργαζομένων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκρύπτουμε ή να ωραιοποιούμε στοιχεία και πραγματικά γεγονότα».

    Εκκληση Ντ.Μπακογιάννη να ανοίξουν τα σχολεία

    Στα θέματα της Παιδείας αναφέρθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Η κα Μπακογιάννη απηύθυνε έκκληση στους δασκάλους να ανοίξουν τα σχολεία και να κάνουν διάλογο με την υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι η κ. Γιαννάκου έχει πει πολλές φορές ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές, προσθέτοντας ότι στην πρωϊνή εμφάνισή της στη δημόσια τηλεόραση εξήρε το έργο της υπουργού Παιδείας, καθώς και το μέγεθος της προσπάθειας που έχει καταβάλλει.

    Η κα Μπακογιάννη είπε, ότι ο διάλογος που έχει γίνει δεν έγινε ευρύτερα γνωστός, απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και σε διευκρινιστική ερώτηση πρόσθεσε, ότι ο διάλογος δεν έγινε γνωστός καθότι εκείνη την εποχή φαίνεται ότι δεν ενδιέφερε τους δημοσιογράφους.

    Σε ό,τι αφορά το συγκρουσιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ότι το πολωτικό κλίμα δεν βοηθάει, σε μια εποχή μάλιστα, που χρειάζεται κατανόηση και ευρύτερη συναίνεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια σχετικά με τα οικονομικά αιτήματα των δασκάλων, και τόνισε πως, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε είναι ο πρώτος από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με έλλειμμα κάτω από 3%, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και κοινωνικές προτεραιότητες όπως η αύξηση στο ΕΚΑΣ, στον ΟΓΑ και στο επίδομα ανεργίας.

    [04] «Κινούμαστε προς μία προβληματική δημοκρατία»

    "Έθεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ρυθμιστή του Πολιτεύματος, ορισμένα ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, καθώς κινούμαστε προς μία προβληματική δημοκρατία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι έθεσε στον κ. Παπούλια τέσσερα ζητήματα, που απασχολούν, όπως είπε, και το κόμμα του και τον ελληνικό λαό και τα οποία είναι:

    1. Το θέμα των υποκλοπών κάνοντας λόγο για "σύνδεση της χώρας με το διεθνές παρακράτος", ζητώντας με τον τρόπο αυτό "να αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση των υποκλοπών".

    2. Την έλλειψη διαφάνειας, τονίζοντας ιδιαίτερα "τη σχέση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με την διαφθορά", αλλά και "την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα".

    3. Τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι ορισμένα ΜΜΕ δεν λειτουργούν ως τέταρτη εξουσία, δηλαδή "δεν ασκούν έλεγχο και κριτική αλλά επιδιώκουν να γίνουν κράτος εν κράτη αποδομώντας αξίες και απαξιώνοντας τον κοινοβουλευτισμό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμα για το θέμα αυτό ότι ο Συνασπισμός θα συμπαρασταθεί και σε πολιτικούς αντιπάλους, που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

    4. Το θέμα ενός κλιμακούμενου αυταρχισμού από την πλευρά της αστυνομίας για την οποία, όπως είπε " βλέπουμε ότι ορισμένα μέλη της αναπτύσσουν εγκληματική δράση" και σημείωσε ότι "ορισμένοι αστυνομικοί εξαπολύουν μία φασίζουσα επίθεση κατά του Συνασπισμού".

    Στην ερώτηση πως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέσσερα αυτά θέματα που του έθεσε, ο κ. Αλαβάνος αρκέστηκε να πει ότι "έχουμε ευαίσθητο και δημοκράτη πρόεδρο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 October 2006 - 12:30:51 UTC