Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ,για τα 32 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Πρόωρες εκλογές και νίκη του ΠΑΣΟΚ.
  • [03] Συνεχής ο διάλογος για την Παιδεία
  • [04] Περιοδεία Αλαβάνου στην Πάτρα
  • [05] Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία

  • [01] Πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ,για τα 32 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

    Πανηγυρική συνεδρίαση σήμερα της ΚΟ της ΝΔ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 32 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

    «H ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί την Τουρκία»

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής και το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τις χορηγίες συζητήθηκαν χθές στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με εισηγητές την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

    Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία το φετινό φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους όλων.

    Ανέφερε ότι αναμένεται η πρώτη έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει η συνολική αξιολόγηση και από την Ελλάδα και από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και σημείωσε πως πρόκειται για έκφραση πολιτικής στήριξης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση περί υποστήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

    Σχέδιο νόμου για τις χορηγίες στον τομέα του πολιτισμού

    Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε το θεσμό των χορηγιών, διαμορφώθηκε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο χορηγιών για τον τομέα του πολιτισμού, που εγκρίθηκε σήμερα από την κυβερνητική επιτροπή. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για να χορηγηθούν φορείς που ασκούν πολιτιστική δραστηριότητα και με ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα με την υψηλότατη φοροαπαλλαγή των 2/3 του ποσού που θα προσφέρεται ως χορηγία.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ότι η χώρα αποκτά πολιτική χορηγιών, καθώς όπως είπε, απελευθερώνονται και αθροίζονται δυνάμεις για την αναστήλωση μνημείων, καθώς και για την προβολή πολιτιστικών γεγονότων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με το σχέδιο νόμου, όπως είπε κ. Βουλγαράκης, καλύπτεται ένα μεγάλο κενό.

    Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο υπουργός, κατά την παρουσιασή του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, μετά την κυβερνητική επιτροπή.

    Το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία εκπίπτει σε ποσοστό δύο τρίτων του ποσού της χορηγίας (66%) από το ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που διενήργησε τη χορηγία. Για το ποσόν αυτό ο κ. Βουλγαράκης, τόνισε, ότι ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και εξέφρασε την πίστη του ότι θα αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση χορηγιών, τόσο στον τομέα της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού θα συσταθεί Γραφείο Χορηγιών που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού, το οποίο και θα παραλαμβάνει τις υποβαλλόμενες προτάσεις χορηγίας που έχουν ως αποδέκτη το Δημόσιο και θα τις αποστέλλει με εισήγηση, στο Συμβούλιο Χορηγιών για σχετική γνωμοδότηση.

    Το Συμβούλιο Χορηγιών συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και θα αποτελείται από εννέα μέλη. Πρόεδρος προβλέπεται να είναι ευρείας αποδοχής προσωπικότητα του πολιτισμού, των επιστημών ή της οικονομίας και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντές δημόσιων μουσείων, προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, εκπρόσωπος της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών.

    Από τις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου νόμου είναι να ενισχυθεί η συνεργασία του κράτους με την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων με τους πολιτιστικούς φορείς.

    Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να ισχύσει και για Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και ξένους υπήκοους.

    Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός των Χορηγικών βραβείων, ενώ με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού θα παρακρατείται από το υπουργείο Πολιτισμού και θα αποδίδεται στην ανώνυμη εταιρεία "Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού"(ΟΠΕΠ), ποσοστό 6% επί του ποσού κάθε χρηματικής χορηγίας που υποβάλλεται στο Γραφείο Χορηγιών και εμπίπτει στις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

    Για το σχέδιο νόμου, το υπουργείο Πολιτισμού εργάστηκε τους τελευταίους πέντε μήνες, καθώς όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης αποτελούσε προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν του παρέδωσε την ηγεσία του ΥΠΠΟ.

    [02] Γ.Παπανδρέου:Πρόωρες εκλογές και νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί, στη Βουλή, η συνεδρίαση των Συντονιστών της Κ.Ο. του Κινήματος.

    Χθές μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,προέβλεψε πρόωρες εκλογές και νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι ο τελευταίος της και τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο, αδιαφανή, με πρόσθετους φόρους, εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ανισότητα και κοινωνική πόλωση.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στο τέλος Οκτωβρίου, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμη εκλογική μάχη, "θα είμαστε σε μια νέα αφετηρία απέναντι σε μία κυβέρνηση που ήδη έχει κλείσει τον κύκλο της".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν της, ενώ αντίθετα εμείς, τόνισε, είμαστε υπερήφανοι για το δικό μας παρελθόν και το έργο μας. Το σημείο αυτό της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ήταν εκείνο που χειροκροτήθηκε με μεγαλύτερη θέρμη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε πάλι σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βαθύτατη ανησυχία του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα . Και τόνισε ότι η Ελλάδα αδικείται από την εικόνα που υπάρχει γι΄αυτήν διεθνώς.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μεγάλης κυκλοφορίας ξένες εφημερίδες σχολίασαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, αναφέροντας ότι το αρχαιότερο επάγγελμα σώζει την ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο, υπογράμμισε, λοιδωρείται η Ελλάδα.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι δεν σεβάστηκαν την εντολή του ελληνικού λαού καθώς και ότι η πολιτική τους χαρακτηρίζεται από απόλυτη υποκρισία, εμπαιγμό και άρνηση κάθε συνεννόησης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα θέματα της διαφθοράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής και οι πολιτικές του δημιουργούν τη διαφθορά και πρόσθεσε ότι τα σκάνδαλα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αγνόησε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η κυβέρνηση, ανέφερε, απάντησε με εκκωφαντική σιωπή διότι δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τους Ελληνες πολίτες ζήτησε την στήριξή τους "για να πάμε μπροστά" , όπως είπε, και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις αλλά και την πολιτική βούληση να κάνει τις προτάσεις πράξεις. Ανέφερε επίσης ορισμένα στοιχεία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την πάταξη της διαφθοράς.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν θα τοποθετείται κανένας σε Διοικητικό Συμβούλιο δημόσιου φορέα, χωρίς δημόσια διαβούλευση και αξιοκρατική επιλογή. Θα απαγορευτεί η κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή.

    Επίσης οι αμυντικές δαπάνες θα τεθούν στον έλεγχο της Βουλής, ενώ με ανεξάρτητο τρόπο θα αξιολογούνται οι έρευνες της κοινής γνώμης καθώς και η χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης μέσω των κρατικών διαφημίσεων.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πουλά φθηνά και αγοράζει ακριβά, χωρίς σχέδιο και αυτό που μένει είναι ο αφελληνισμός της οικονομίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πιστεύει περισσότερο στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι στο δημόσιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων. Επίσης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με ξένες εταιρίες, αλλά εναντίον συνεργασιών οι οποίες οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταντούν απλά παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

    Χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις εξαγορές της FINASBANK και άλλες εξαγορές και αναρωτήθηκε τί γίνεται με τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου της Αγροτικής Τράπεζας και το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Επίσης ανέφερε ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ θα είναι η εγγύηση της ανεξαρτησίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπόληψη της χώρας, αναφερόμενος στην κατά 25% αύξηση του ΑΕΠ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας Ελληνας δεν έγινε πλουσιότερος ούτε κατά ένα ευρώ, αντίθετα έγιναν πλουσιότεροι περισσότερο από 25% κάποιοι λίγοι, "οι κουμπάροι και οι Πανάγοι".

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε δεύτερη απογραφή γιατί δεν μπόρεσε να νοικοκυρέψει την οικονομία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα των πρόωρων εκλογών το οποίο, όπως είπε, ανακινήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε τόσο θυμούνται τις πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό απειλούν τους εαυτούς τους. Επίσης ανέφερε ότι και το θέμα των εκλογών η ΝΔ το αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της γενικότερης ευκαιριακής της αντίληψης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε συγκαλυμμένη απειλή προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όλες οι αδιαφανείς πρακτικές, οι συνδιαλλαγές κλπ. θα αποκαλυφθούν και ο λαός θα μάθει την αλήθεια.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι είναι εκείνος που προκαλεί την πόλωση, καθώς και ότι περιπαίζει και χλευάζει τους δασκάλους και διχάζει την κοινωνία. Ανέφερε επίσης ότι οι δάσκαλοι αντί κατανόησης αντιμετωπίζουν την σιδηρογροθιά της εξουσίας.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κάθε ιδέα συμψηφισμού και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλες διαφορές με την ηγεσία της ΝΔ, την οποία ξεχώρισε από τους απλούς ψηφοφόρους του κόμματος, με τους οποίους, όπως είπε, έχουμε πολλά κοινά.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου, όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, δηλώνει ότι «ανησυχεί». Δεν αποκαλύπτει βεβαίως τους πραγματικούς λόγους της ανησυχίας του. Τους αντιλαμβάνονται, όμως, πολύ καλά οι Έλληνες, οι οποίοι από την εμπειρία τους γνωρίζουν ότι καταφεύγουν στην οξύτητα και την πόλωση όσοι προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες τους».

    [03] Συνεχής ο διάλογος για την Παιδεία

    «Η κυβέρνηση βρίσκεται για πολύ μεγάλο διάστημα σε διάλογο με εκπροσώπους των συνδικαλιστών για θέματα της παιδείας, πολλά από τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί, άλλα βρίσκονται στο στάδιο αντιμετώπισής τους και πάντως, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση είχε αναλάβει προεκλογική δέσμευση, το επίδομα ήδη έχει γίνει πράξη».

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετική με θέματα παιδείας. Σε άλλη ερώτηση, περί του αν συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε η κ.Ντ.Μπακογιάννη στην ΕΡΤ, ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι γίνεται διάλογος», ο κ.Ευ.Αντώναρος ανέφερε πως δεν γνωρίζει τις ακριβείς δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε τη «βεβαιότητα» πως «οι Ελληνες πολίτες ενημερώνονται» και διερωτήθηκε αν το δημοσιογραφικό ερώτημα που του τέθηκε αποτελεί έμμεση αυτοκριτική των δημοσιογράφων».

    Αναφορικά με την παροχή του επιδόματος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το ύψος του επιδόματος «αντιστοιχεί στο 12% περίπου του μισθού του νέο-διοριζόμενου εκπαιδευτικού. Ακόμη κι αν αυτό διαιρεθεί δια του τρία, που είναι οι έξι εξαμηνιαίες δόσεις, η αύξηση αντιστοιχεί σε 4% του μισθού, πέραν των τακτικών αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων».

    Σε ερώτηση σχετική με χθεσινή αναφορά του, ότι οι Ελληνες πολίτες δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα αιτήματα μιας ομάδας εργαζομένων, όταν αυτή επιδιώκει αύξηση της τάξης του 45%, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να προκαλέσει αντιπαράθεση κοινωνικών ομάδων ή ομάδων εργαζομένων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκρύπτουμε ή να ωραιοποιούμε στοιχεία και πραγματικά γεγονότα».

    Εκκληση Ντ.Μπακογιάννη να ανοίξουν τα σχολεία

    Στα θέματα της Παιδείας αναφέρθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Η κα Μπακογιάννη απηύθυνε έκκληση στους δασκάλους να ανοίξουν τα σχολεία και να κάνουν διάλογο με την υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας ότι η κ. Γιαννάκου έχει πει πολλές φορές ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές, προσθέτοντας ότι στην πρωϊνή εμφάνισή της στη δημόσια τηλεόραση εξήρε το έργο της υπουργού Παιδείας, καθώς και το μέγεθος της προσπάθειας που έχει καταβάλλει.

    Η κα Μπακογιάννη είπε, ότι ο διάλογος που έχει γίνει δεν έγινε ευρύτερα γνωστός, απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και σε διευκρινιστική ερώτηση πρόσθεσε, ότι ο διάλογος δεν έγινε γνωστός καθότι εκείνη την εποχή φαίνεται ότι δεν ενδιέφερε τους δημοσιογράφους.

    Σε ό,τι αφορά το συγκρουσιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ότι το πολωτικό κλίμα δεν βοηθάει, σε μια εποχή μάλιστα, που χρειάζεται κατανόηση και ευρύτερη συναίνεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια σχετικά με τα οικονομικά αιτήματα των δασκάλων, και τόνισε πως, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε είναι ο πρώτος από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με έλλειμμα κάτω από 3%, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και κοινωνικές προτεραιότητες όπως η αύξηση στο ΕΚΑΣ, στον ΟΓΑ και στο επίδομα ανεργίας.

    [04] Περιοδεία Αλαβάνου στην Πάτρα

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισκέπεται σήμερα την Πάτρα.Ο κ.Αλαβάνος θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο της δημοτικής κίνησης «Τώρα για την Πάτρα» του υποψήφιου Δημάρχου Γιάννη Δημαρά και το εκλογικό κέντρο της « Αχαϊκής Συμπολιτείας» του υποψήφιου Νομάρχη Νίκου Τσούκαλη.

    Αργότερα θα έχει συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αχαΐας και τις ΕΛΜΕ Αχαΐας.

    Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση με μέλη και φίλους του κόμματος στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

    "Έθεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ρυθμιστή του Πολιτεύματος, ορισμένα ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, καθώς κινούμαστε προς μία προβληματική δημοκρατία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι έθεσε στον κ. Παπούλια τέσσερα ζητήματα, που απασχολούν, όπως είπε, και το κόμμα του και τον ελληνικό λαό και τα οποία είναι:

    1. Το θέμα των υποκλοπών κάνοντας λόγο για "σύνδεση της χώρας με το διεθνές παρακράτος", ζητώντας με τον τρόπο αυτό "να αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση των υποκλοπών".

    2. Την έλλειψη διαφάνειας, τονίζοντας ιδιαίτερα "τη σχέση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με την διαφθορά", αλλά και "την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα".

    3. Τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι ορισμένα ΜΜΕ δεν λειτουργούν ως τέταρτη εξουσία, δηλαδή "δεν ασκούν έλεγχο και κριτική αλλά επιδιώκουν να γίνουν κράτος εν κράτη αποδομώντας αξίες και απαξιώνοντας τον κοινοβουλευτισμό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμα για το θέμα αυτό ότι ο Συνασπισμός θα συμπαρασταθεί και σε πολιτικούς αντιπάλους, που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

    4. Το θέμα ενός κλιμακούμενου αυταρχισμού από την πλευρά της αστυνομίας για την οποία, όπως είπε " βλέπουμε ότι ορισμένα μέλη της αναπτύσσουν εγκληματική δράση" και σημείωσε ότι "ορισμένοι αστυνομικοί εξαπολύουν μία φασίζουσα επίθεση κατά του Συνασπισμού".

    Στην ερώτηση πως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στα τέσσερα αυτά θέματα που του έθεσε, ο κ. Αλαβάνος αρκέστηκε να πει ότι "έχουμε ευαίσθητο και δημοκράτη πρόεδρο".

    [05] Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία

    Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατία σε τουρκικό αεροσκάφος, που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι, καθώς οι δύο τούρκοι αεροπειρατές , παραδόθηκαν στις ιταλικές αρχές και ζήτησαν πολιτικό άσυλο,ενώ επιβάτες και πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Το αεροσκάφος Μπόινγκ 737 των τουρκικών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα - Κωνσταντινούπολη, γύρω στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και ενώ βρισκόταν 15 μίλια εντός του FIR Αθηνών, έκανε μεταβολή και επέστρεφε προς το FIR Τιράνων, αναφέροντας ότι έγινε αεροπειρατεία. Αμέσως απογειώθηκαν δύο ζεύγη ελληνικών F-16 που οδήγησαν το πολιτικό αεροσκάφος εκτός του FIR Αθηνών.

    Σε δεύτερη αναφορά τους οι πιλότοι του πολιτικού αεροσκάφους γνωστοποίησαν ότι δύο άτομα βρίσκονταν στον θάλαμο διακυβέρνησης και ότι διαμαρτύρονται για τον Πάπα. Το πολιτικό αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς το Μπρίντιζι της Ιταλίας όπου και προσγειώθηκε συνοδεία ιταλικών μαχητικών.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής που ονομάζεται Χακάν Εκιντζί, σε επιστολή που είχε στείλει προσφάτως στον Πάπα Βενέδικτο ανέφερε ότι είναι Χριστιανός και αντιρρησίας συνείδησης και τον παρακαλούσε να τον βοηθήσει ώστε να μην υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Νωρίτερα, όλα τα ξένα πρακτορεία μετέδιδαν ότι δύο αεροπειρατές διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, λόγω των δηλώσεών του για το Ισλάμ στις 12 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 October 2006 - 6:30:30 UTC