Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας»
  • [02] ΕΚΤ: Αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%
  • [03] Media Terra: Φυσικές καταστροφές και ΜΜΕ

  • [01] Κ.Καραμανλής: «Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας»

    Την κοινή βούλησή τους να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, με αποσαφήνιση των ποσοστών της εταιρίας που θα τον διαχειριστεί και επίλυση των υπολοίπων λεπτομερειών εντός του 2006, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ρωσίας Κώστας Καραμανλής και Μιχαήλ Φραντκόφ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Προηγουμένως ο Ρώσος πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που επισήμανε τη μεγάλη σημασία του σχεδιαζόμενου πετρελαιαγωγού και την ελπίδα του να τελειώσει η σχετική διαδικασία εντός του έτους.

    Στις συνομιλίες Καραμανλή - Φραντκόφ συζητήθηκε επίσης η ανανέωση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά το 2016.

    Μιλώντας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο κ. Φραντκόφ χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις τρεις χώρες που συμμετέχουν, αλλά και για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

    Υπογράμμισε ότι ο πετρελαιαγωγός συμπληρώνει τα υπάρχοντα δρομολόγια, προσφέρει μία επιπρόσθετη δυνατότητα και θα δώσει συμπληρωματικές ευκαιρίες τόσο στους προμηθευτές πετρελαίου όσο και στους καταναλωτές στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε το έργο υψίστης σημασίας για όλη την Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του.

    Ο Κ. Καραμανλής συζήτησε επίσης με το Ρώσο ομόλογό του την κατάσταση στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και υπογράμμισε την θετική ανταπόκριση της Ρωσίας στα σχέδια συνεργασίας του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) και της ΕΕ, όπως και στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακού οδικού δακτυλίου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα ("Δρόμος των Αργοναυτών").

    Μετά τις συνομιλίες υπεγράφη συμφωνία για την τουριστική συνεργασία και για την αποπληρωμή χρεών της ρωσικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε η δυνατότητα συμφωνίας για εξαγωγή ελληνικών κρασιών στη Ρωσία.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμοιβαία συμπάθεια των δύο λαών, την πνευματική τους εγγύτητα και τις ιστορικές κοινές ρίζες, που συνιστούν μία καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε, στις δηλώσεις του, στρατηγικές τις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας και υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές ή παρεμφερείς θέσεις στα περισσότερα διεθνή ζητήματα και στενή διμερή συνεργασία και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων.

    Συνάντηση Παπούλια-Φραντκόφ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο πρωθυπουργό, τόνισε πως οι ελληνορωσσικές σχέσεις είναι «στρατηγικής σημασίας στις παγκόσμιες ισορροπίες, ιδιαίτερα στη Βαλκανική και στη Μεσόγειο», ενώ επεσήμανε το γεγονός πως σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δυο μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ρώσσος πρωθυπουργός επισκέφθηκαν την Αθήνα.

    «Αυτό υπογραμμίζει και επισημαίνει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας, οι οποίες δεν είναι χθεσινές, έρχονται από πολύ μακριά, έχουν ιστορικές καταβολές. Και οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται», τόνισε ο Πρόεδρος και υπενθύμισε πως ο ίδιος ήταν από εκείνους που «είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, εδώ και 30 χρόνια».

    Αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρουπόλεως, ο Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε «το μεγάλο αυτό έργο, πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής σημασίας, επιτέλους του χρόνου να έχει καλές εξελίξεις».

    Και πρόσθεσε ότι «έχω και ένα προσωπικό ενδιαφέρον διότι επί της υπουργίας μου (ως Υπουργού των Εξωτερικών) υλοποιήθηκε κατβ αρχήν αυτή η ιδέα και βλέπουμε ότι, έστω και με καθυστέρηση, βαίνει προς το τέλος αυτό το μεγάλο έργο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η παρουσία του Μιχαήλ Φραντκόφ στην Αθήνα θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνορωσσικών σχέσεων και ευχήθηκε η συνάντηση Καραμανλή - Φραντκόφ (σ.σ. η οποία ακολούθησε) «να κυλήσει μέσα σε ένα εγκάρδιο και παραγωγικό κλίμα».

    Νωρίτερα, καλωσορίζοντας το Ρώσσο πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος σημείωσε, εκτός των άλλων, ότι «υποδεχόμαστε με πολύ μεγάλη χαρά τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διευκολύνουμε την έλευσή τους».

    Ο Μιχαήλ Φραντκόφ ευχαρίστησε για την υποδοχή, είπε πως γνωρίζει τον Κάρολο Παπούλια «σαν ένα μεγάλο φίλο» και πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι οι επαφές μας σε όλα τα επίπεδα ενεργοποιούνται το τελευταίο διάστημα».

    [02] ΕΚΤ: Αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%

    Την αύξηση κατά 0,25% του επιτοκίου προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (βασικό επιτόκιο) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚT) σήμερα στο Παρίσι.

    Μετά τη σημερινή απόφαση το βασικό επιτόκιο της ΕΚT διαμορφώνεται στο 3,25%. Επίσης, αυξήθηκαν τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σε 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚT από το Δεκέμβριο του 2005, η οποία και αναμενόταν από τους αναλυτές, παρά τη σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚT, Zαν Κλοντ Τρισέ, αναμένεται να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη των εν λόγω αποφάσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα τη διατήρηση του επιτοκίου της στο 4,75%.

    Στην Διαρκή Επιτροπή ο προϋπολογισμός

    «Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με την αναθεώρηση (σ.σ. των βασικών εθνικολογιστικών μεγεθών). Εμείς θα συνεχίσουμε την ήπια δημοσιονομική αναπροσαρμογή μέχρι το 2010, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκειμένου να καταφέρουμε την σταθεροποίηση της οικονομίας». Αυτό δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2007.

    Από την πλευρά τους, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο, άσκησαν έντονη κριτική κάνοντας λόγο «για προϋπολογισμό κουρελού», που αναδιανέμει τα πλούτη υπέρ των ολίγων, ενώ διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «ο νέος προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής που ξεκίνησε το 2004», ενώ έδωσε έμφαση στον ρυθμό ανάπτυξης που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο 3,8%, ενώ πιθανότητα να ξεπεράσει το 4% μέσα στο 2007.

    Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε ακόμα για την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού δημοσιονομικού μοντέλου και για υποχρεωτική αναθεώρηση που επιβλήθηκε από την αρμόδια κοινοτική επιτροπή. Παράλληλα, τόνισε ότι τα κοινοτικά κονδύλια είναι "κλειδωμένα" και δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην απορρόφησή τους μέχρι το 2013.

    Όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, ενδέχεται μετά το 2010 να αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ταμείο Συνοχής, αλλά, πρόσθεσε, αυτό θα συνέβαινε και με τα παλιά στοιχεία, καθώς θα φτάναμε στο 90% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, ο κ Αλογοσκούφης τόνισε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση ιδιαίτερα των μικρομεσαίων εισοδημάτων» και πρόσθεσε ότι αυξάνεται από το 2007 το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, διευρύνεται το κλιμάκιο εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 30%, ο οποίος μειώνεται σταδιακά στη τριετία 2007-2009 στο 25%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής 40% μειώνεται επίσης σταδιακά στη τριετία στο 35% για τα εισοδήματα έως 100.000 ευρώ. Παράλληλα, παραμένει ο συντελεστής του 40% στα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος έκανε λόγο για "εικονική δημοσιονομική εξυγίανση" με αυξημένους έμμεσους φόρους και για "κυβέρνηση που ζει σε φανταστική εικονική πραγματικότητα". Χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού «κουρελόχαρτο που δεν έχει αξία» και πρόσθεσε ότι «ο τελικός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, θα είναι εντελώς διαφορετικός".

    «Εργάζεστε υπέρ των ολίγων έχοντων και μετακυλείτε τα βάρη στους μικρομεσαίους. Κάνετε λαθροχειρίες και τίποτα δεν προχωράτε στην κοινωνική πολιτική, ενώ αντίθετα προχωράτε σε έμμεσους φόρους», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ Γεωργακόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης μίλησε για έναν ακόμα προϋπολογισμό που κάνει αναδιανομή πλούτου προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων με μεγάλη κοινωνική απόκλιση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ετοιμάζει φορογιουρούσι για τους μικρομεσαίους, τους οποίους στραγγαλίζει οικονομικά». Ακόμα, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δημιουργούν τεχνητό κλίμα πόλωσης ενόψει δημοτικών εκλογών, ενώ στην ουσία, όπως είπε, δεν έχουν καμία διαφορά στην αντιλαϊκή οικονομική τους πολιτική.

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο νέος προϋπολογισμός διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και το δημοσιονομικό έλλειμμα γίνεται πλέον κοινωνικό. Ο κ Δραγασάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να στηριχτεί στα νέα στοιχεία με το αναθεωρημένο ΑΕΠ, διαφορετικά, όπως είπε, θα υπάρχουν τρία διαφορετικά βιβλία, ενώ αμφισβήτησε τα στοιχεία για μείωση της ανεργίας.

    Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΝ άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του περί «κρατικού καρτέλ», χαρακτηρίζοντάς τις «ωμή παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

    [03] Media Terra: Φυσικές καταστροφές και ΜΜΕ

    Στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα διαχείρισης, πρόληψης και μείωσης των κινδύνων φυσικών καταστροφών, αποβλέπει το πρόγραμμα Media Terra-Archimed, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III. Για την υλοποίηση του προγράμματος, άρχισε το πρωί και συνεχίζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, διακρατική συνάντηση των εταίρων του Media Terra, στο οποίο μετέχουν τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Ελλάδος (ΑΠΕ-ΜΠΕ), της Τουρκίας (ΑNADOLU), της Συρίας (SΑΝΑ) και της Παλαιστίνης (WAFA), καθώς επίσης οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας, τα πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και του Παλέρμο της Ιταλίας και ο δήμος Λατσίων της Λευκωσίας.

    Όπως επισήμανε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος, τα πρακτορεία ειδήσεων και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μπορούν να είναι χρήσιμα και ωφέλιμα στον τομέα αυτό, βοηθώντας στο ξεπέρασμα των προβλημάτων διόγκωσης και πανικού που πολλές φορές παρατηρούνται, με αποτελέσματα μάλλον αρνητικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στην αποτελεσματικότητα των αρμόδιων φορέων και τη νηφαλιότητα που απαιτείται να επιδεικνύει το κοινό.

    Αρκετός λόγος έγινε στη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στα θέματα της πολιτικής προστασίας, με πιο χαρακτηριστική την αναφορά από τον καθηγητή Αντρέα Ντούρο, από το πανεπιστήμιο Παλέρμο, ότι η Ιταλία έχει σήμερα 1.200.000 εθελοντές που βοηθούν κάθε φορά που ανακύπτουν φυσικές καταστροφές. Επίσης, για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και των αρμόδιων φορέων, δημιουργήθηκε ένα Εθνικό Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, εκδίδει καθημερινά ένα δελτίο, με βάση τις αναφορές που λαμβάνει κάθε μέρα από τα 21 περιφερειακά κέντρα τα οποία υπάρχουν σε ολόκληρη την Ιταλία.

    Στο πλαίσιο του Media Terra θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα θέματα φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ξηρασία κλπ), θα λειτουργήσει Portal, θα δημιουργηθεί σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και θα παραχθεί έντυπο και τηλεοπτικό υλικό για την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης και προστασίας, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς πολιτικής προστασίας και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 October 2006 - 14:30:32 UTC