Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες
  • [02] Παπαρήγα: Ούτε τη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Με την ΕΣΗΕΑ συναντάται ο Αλ.Αλαβάνος
  • [04] Ολοκληρώνεται το νέο μουσείο της Ακρόπολης

  • [01] Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα μεταβεί στο δημαρχείο Σταυρού Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τους συναρμόδιους φορείς στην περιοχή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις χθεσινές καταστροφικές πλημμύρες.

    Η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, μετατέθηκε για αύριο στις 9 το πρωί.

    Σύσκεψη με αντικείμενο τις πλημμύρες στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε στο Σταυρό, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου και άλλων παραγόντων.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες, θα κηρυχθούν πλημμυροπαθείς οι περιοχές που επλήγησαν ενώ θα αποζημιωθούν και οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές. Στη συνέχεια οι κ.κ. Παυλόπουλος, Μπασιάκος και Ξανθόπουλος επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία των νομαρχιών ενώ από χθες ξεκίνησαν να δουλεύουν και μηχανήματα με τα οποία γίνεται μια πρώτη προσπάθεια διάνοιξης των χειμάρρων. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διανοίξουμε τους χειμάρρους καθώς αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεντίνας Γεώργιος Στοϊτσας και σημείωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν κονδύλια για το σκοπό αυτό. «Τα πράγματα δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια και τις υποσχέσεις γιατί αυτό που έγινε είναι βιβλική καταστροφή» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

    Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ αναμένεται να εκδηλωθούν, σήμερα Δευτέρα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νομό Πιερίας, τις νότιες περιοχές της Χαλκιδικής , τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

    Από αύριο Τρίτη (10-10-06) έως και την Πέμπτη (12-10-06) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

    Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη Γ.Γ.Π.Π.

    Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές

    Σύμφωνα με τον διοικητή πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Σκόκα, ολοκληρώνεται η άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια σε Βρασνά, Σταυρό και Ολυμπιάδα, αλλά το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης παραμένει σε ετοιμότητα .

    Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στα χωριά Μόδι και Μάδυτο, όμως παραμένουν χωρίς ύδρευση και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Χωρίς ρεύμα παραμένουν τα χωριά Ν.Απολλωνία, Βάρβαρα.

    Προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενώ κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο χωριό Μόδι, λόγω κατάρρευσης γέφυρας. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και της Εγνατίας Οδού με ειδικούς χειριστές να προσπαθούν να καθαρίσουν τα φερτά υλικά που έχουν «κατέβει» στο οδόστρωμα.

    Από τα ξημερώματα, η κακοκαιρία είναι σε ύφεση στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή. Βροχοπτώσεις σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα.

    Αμεσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

    Ο υπουργός διέβλεψε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν με γρήγορους ρυθμούς ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων, ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος τους τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, ότι θα είναι μεγαλύτερες, από ότι συνήθως δίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, λόγω της έκτασης των φαινομένων".

    Με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, αναχώρησαν χθες αεροπορικώς για τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την επιτόπια αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργησαν οι πλημμύρες στη ηλεκτροδότηση εννέα χωριών της Βόλβης ,ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Δ.Μανιατάκης και οι γενικοί διευθυντές Διανομής και Μεταφοράς Δ.Λαθούρης και Δ.Μπουσδέκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ.

    Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, καθώς και ο αρχηγός της ΕΜΑΚ, Κωνσταντίνος Κεσαπίδης.

    Στο μεταξύ, άκαρπες παρέμειναν μέχρι χθες το βράδυ οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για την ανεύρεση του 25χρονου οδηγού, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από χείμαρρο στο χωριό Αγιο Δημήτριο Αργολίδας που ξεχείλισε από τα νερά της βροχής.

    Χθες το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ, όταν υποχώρησαν τα νερά εντόπισαν το αυτοκίνητο σε αρκετή απόσταση από το σημείο που παρασύρθηκε, αλλά ο 25χρονος δεν βρέθηκε πουθενά. Οι έρευνες συνεχίζονται.

    [02] Παπαρήγα: Ούτε τη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ

    Περιοδεία στον Πειραιά πραγματοποιεί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρωί θα επισκεφθεί τα Μηχανουργεία της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Πειραιά. Το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    "Λευκό, άκυρο ή αποχή" καλεί η γγ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα τους ψηφοφόρους του κόμματός της να επιλέξουν τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών -νομαρχιακών εκλογών και σε κάθε περίπτωση να μην ψηφίσουν τους υποψηφίους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

    Σε συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ", η κ. Παπαρήγα καταγγέλλει τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και το ΣΥΝ για την πολιτική τους στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Καταγγέλλει υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, "έχουν οργιάσει με το ρουσφέτι, την εξαγορά συνειδήσεων και του ηθικούς εκβιασμούς.

    Στο εσωκομματικό πεδίο, η γγ του ΚΚΕ δηλώνει ότι "δεν είναι μόνη" και ότι δεν υπάρχει "εποχή Παπαρήγα ή μετά-Παπαρήγα εποχή".

    [03] Με την ΕΣΗΕΑ συναντάται ο Αλ.Αλαβάνος

    Με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ συναντάται το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Η αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου για να ξεφυτρώσουν κάθε λογής τραμπούκοι, σιδηρογροθιές, βία, λουλούδια του παρακράτους. Οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτόν τον κατήφορο για τη δημοκρατία, δήλωσε χθες ο κ. Αλέκος Αλαβάνος,κατά την επίσκεψή του στο Νέο Ηράκλειο, αναφερόμενος στο θάνατο του συνδικαλιστική Μ.Γουρνιεζάκη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις εξευτελιστικές για τους δασκάλους θέσεις της για τα επιδόματα, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει συζήτηση ουσίας, ώστε να γυρίσουν οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία και οι γονείς στην ηρεμία και στην εργασία τους.

    Στις εκλογές τα μεγάλα κόμματα συνήθως υπόσχονται γεφύρια και εδώ βλέπουμε στις προεκλογικές ημέρες να γκρεμίζονται γεφύρια, υπογράμμισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στις χθεσινές καταστροφές από την κακοκαιρία. Η αδυναμία των υποδομών να αντέξουν σε μια φθινοπωρινή νεροποντή επιβεβαιώνει την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στην Νομαρχιακή και τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση με αρχές που θα διαθέτουν πρόγραμμα, επεξεργασίες και θα είναι κοντά στις ανάγκες των πολιτών, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [04] Ολοκληρώνεται το νέο μουσείο της Ακρόπολης

    Το υπο κατασκευή νέο μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

    Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στο παλαιό και στο νέο μουσείο και σε όλες τις αίθουσες και παρακολούθησε την τοποθέτηση των εκμαγείων των Καρυάτιδων.

    Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του μουσείου "η Ελλάδα αποκτά ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να γίνει επιτέλους πράξη ένα όραμα που ενώνει όλους τους Έλληνες και όλους τους φίλους της Ελλάδας στον κόσμο".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα έργα για το νέο μουσείο της Ακρόπολης έχουν μπει στην τελευταία ευθεία και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί.

    Πρόκειται, τόνισε ο κ. Καραμανλής, για το πιο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, που είναι ικανό και άξιο να δεχτεί τα εκθέματα του ιερού βράχου. Σύντομα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του θησαυρού που έχει φέρει στο φως η ανασκαφή του ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 October 2006 - 10:30:27 UTC