Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Ακυβέρνητη χώρα η Ελλάδα
  • [03] Το πόρισμα για την πτώση του Μπόινγκ της HELIOS

  • [01] Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς

    Θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του πως σε ό,τι αφορά στις πλημμύρες ήδη έχει σταλεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Μαγνησίας, καθώς και σε δώδεκα δήμους, ενώ προωθούνται αποφάσεις που αφορούν στις αποζημιώσεις των οικοσκευών καθώς και αποφάσεις με τις οποίες κηρύσσονται οι περιοχές ως πλημμυροπαθείς και έτσι θα αποζημιωθούν και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.

    Επίσης, ανέφερε ότι προωθούνται οι αποφάσεις για την αποζημίωση των καλλιεργειών και για τα προγράμματα ΠΣΕΑ τα οποία θα υποβληθούν στην ΕΕ.

    Ο υπουργός των Εσωτερικών απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε ότι έχουν σταλεί έκτακτες ενισχύσεις 700.000 ευρώ στις νομαρχίες και στους δήμους ανάλογα με το μέγεθός τους και την καταστροφή που υπέστησαν εστάλησαν ενισχύσεις 500, 300 και 150.000 ευρώ.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκη,σχετικά με τις ενισχύσεις για αντιπλημμυρικά έργα που, όπως είχε πεί ο Π. Ψωμιάδης, δεν έλαβε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τόνισε πως "ό,τι ήταν να πω το είπα χθες με την ανακοίνωσή μου". Εξάλλου, πρόσθεσε, ο κ. Ψωμιάδης ουσιαστικά ανακάλεσε χθες το βράδυ.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω της φύσης και του εδάφους έχει ανάγκη από μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια μέρα, ούτε και σε δυο χρόνια, χρειάζονται δεκαετίες.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν ιδιομορφίες και σημείωσε ότι τα έργα κατασκευάζονται με υπολογισμούς για το μέγιστο ποσοστό βροχόπτωσης. Άλλωστε, συμπλήρωσε, πρόσφατα και η Γερμανία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες.

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπως δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος συζητήθηκε η προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερωθούν οι πολίτες πού θα ψηφίσουν και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ο θεσμός είναι σημαντικός και για την ποιότητα της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε, τέλος, ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι προωθούνται διατάξεις για τη νομιμοποίησή τους, καθώς, όπως είπε, δεν νοείται ούτε ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα. Με χρονικό ορίζοντα την 31.12.2004, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, όσοι μετανάστες αποδεικνύουν με δημόσια έγγραφα ότι ζούσαν στην Ελλάδα θα έχουν δυνατότητα να νομιμοποιηθούν και τόνισε ότι στόχος είναι να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς να έχουν προβλήματα αφού συνήθως όσοι είναι παράνομοι πέφτουν θύματα μαύρης εργασίας.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Μ.Κεφαλογιάννη

    Πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητική επιτροπής, ο πωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει συγκεκριμένα πράγματα για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, που αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο των 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ανοίξει τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή για την ανάπτυξη των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Κέρκυρας, της Πάτρας καθώς και ενός νέου λιμανιού στην Κρήτη, που αφορούν την χωρητικότητα των κοντέϊνερς και τη δημιουργία νέων μαρινών.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Ακυβέρνητη χώρα η Ελλάδα

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης των Συντονιστών του κόμματός του.

    Οι γέφυρες καταρρέουν, υπουργοί αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες αποκαλύψεις για διαφθορά στη ΝΔ, της οποίας εκτεθειμένα στελέχη ζητούν τη ψήφο του ελληνικού λαού. Υπάρχει απροκάλυπτη ασυδοσία χωρίς αιδώ, είπε.

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Παιδεία επαναστατεί εξαιτίας του εμπαιγμού, του αυταρχισμού και του ανεύθυνου πειραματισμού της κυβέρνησης, ενώ οι συνδικαλιστές ζουν το παρακράτος της δεξιάς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την Ελλάδα ακυβέρνητη χώρα, στην οποία, όπως σημείωσε, τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με το ΑΕΠ και την οικονομία, διασύροντας τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, μας εγκαλεί ως αναξιόπιστους και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός λέει ότι όλα είναι τέλεια.

    Το κράτος - λάφυρο της ΝΔ βουλιάζει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εμείς δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, τέλος, ότι στην προτεραιότητα του Κινήματος αυτή την ώρα είναι οι πολίτες που δοκιμάζονται από τις βροχοπτώσεις και τις καταστροφές.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στους πλημμυροπαθείς

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής είναι η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και μετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Τσακλίδης, οι βουλευτές Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης, η υποψήφια νομάρχης Βούλα Πατουλίδου και κομματικά στελέχη.

    Κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για την έκταση της καταστροφής. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους πληγέντες και θα παρακολουθήσει την υλοποίηση των μέτρων, που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ευθυνών παρατήρησε ότι «δυστυχώς βλέπουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία».

    «Με σόου δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Την άμεση χορήγηση προκαταβολών σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν ζήτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Για πλημμελή μελέτη και τεχνική κατασκευή στην Εγνατία οδό μίλησε ο κ. Τσακλίδης, ενώ η κ. Πατουλίδου καταλόγισε ευθύνες στο νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    [03] Το πόρισμα για την πτώση του Μπόινγκ της HELIOS

    Σε μια σειρά λαθών, παραλείψεων και εσφαλμένης ερμηνείας των προειδοποιητικών σημάτων, αποδίδει το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων ΕΔΑΑΠ, που παραδόθηκε σήμερα στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη, τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία, της 14ης Αυγούστου 2005, με την πτώση αεροσκάφους της Κυπριακής Εταιρίας HELIOS, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 121 άτομα.

    Στο πόρισμα, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΔΑΑΠ κ. Ακριβός Τσολάκης, γίνεται μια καταγραφή των γεγονότων από τη στιγμή που το αεροσκάφος, ένα Μπόϊνγκ 737-300, αναχώρησε από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας, με προορισμό την Πράγα, μέσω Αθηνών και αναφέρεται στα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, τα αίτια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα ενεργά και στα λανθάνοντα. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται:

    - Η μη αναγνώριση ότι ο επιλογέας τρόπου λειτουργίας του συστήματος συμπίεσης του α/φ ήταν στην θέση ΜΑΝ (χειροκίνητο).

    - Αδυναμία αναγνώρισης των προειδοποιήσεων και της ερμηνείας των αιτιών ενεργοποίησης αυτών και συνέχιση της ανόδου του αεροσκάφους.

    - Αδυναμία χειρισμού του α/φ από τους πιλότους λόγω υποξίας, με αποτέλεσμα την συνέχιση της πτήσης δια του υπολογιστή και του αυτόματου πιλότου, την εξάντληση του καυσίμου και την κράτηση των κινητήρων και την πρόσκρουση του α/φ στο έδαφος.

    Ως λανθάνοντα αίτια καταγράφονται:

    - Ελλείψεις της εταιρίας στην οργάνωση, διαχείριση ποιότητας και στην νοοτροπία της ασφάλειας πτήσεων.

    - Διαχρονική αδυναμία της Ρυθμιστικής Αρχής για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της, στην επίβλεψη της ασφάλειας πτήσεων.

    - Ανεπαρκής Αξιοποίηση του Δυναμικού και των Διαθεσίμων Μέσων υπό του Πληρώματος .

    - Αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κατασκευάστρια εταιρία εξαιτίας προγενέστερων συμβάντων σχετικών με την συμπίεση στο συγκεκριμένο τύπο α/φ.

    Στους λόγους που οδήγησαν στην πτώση τους αεροσκάφους η ΕΔΑΑΠ περιλαμβάνει την παράλειψη επανατοποθέτησης του επιλογέα τρόπου συμπίεσης του θαλάμου στην θέση AUTO μετά από μη προγραμματισμένη συντήρηση του αεροσκάφους και στην απόφαση των πιλότων να συνεχίσουν την ανοδική πορεία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προειδοποιητικά σήματα για βλάβη και είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, το αεροσκάφος αναχώρησε την 14η Αυγούστου 2005 και ώρα 09:07, από τη Λάρνακα και πήρε εξουσιοδότηση να ανέλθει στα 34.000 ft και να συνεχίσει κατβ ευθείαν προς το Ραδιοβοήθημα της Ρόδου. Όταν αυτό βρισκόταν στα 16.000 πόδια, ο Κυβερνήτης επικοινώνησε για περίπου 8 λεπτά με την Επιμελητεία Πτήσεων της εταιρίας του και ανέφερε ότι είχε ένα Προειδοποιητικό Σήμα Διαμόρφωσης Απογείωσης, καθώς και ένα πρόβλημα στο σύστημα Ψύξης Συσκευών. Το αεροσκάφος συνέχισε την ανοδική πορεία του και στα 18.200 πόδια έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου, όταν έφτασε στα 28.900 πόδια διεκόπη η ραδιοτηλεφωνική επικοινωνία των σταθμών εδάφους με το αεροσκάφος, ενώ στα 34.000 πόδια το Μπόϊνγκ οριζοντιώθηκε και συνέχισε την πτήση του με τον αυτόματο πιλότο.

    Όπως προκύπτει από τα μαύρα κουτιά στις 10:21 το αεροσκάφος διήλθε πάνω από το Ραδιοβοήθημα Κέας, στην συνέχεια πάνω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κατόπιν άρχισε να κάνει κύκλους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαφή με τον πύργο ελέγχου. Στις 11:24 και ενώ το Μπόϊνγκ είχε κάνει τον έκτο κύκλο, αναχαιτίστηκε από δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ένας από τους χειριστές των F-16 παρατήρησε πως η θέση του κυβερνήτη ήταν κενή, ενώ του συγκυβερνήτη ήταν κατειλημμένη από ένα άτομο που είχε γύρει μπροστά πάνω από το χειριστήριο. Λίγα λεπτά αργότερα εισήλθε στο πιλοτήριο ένα άτομο που δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου. Στις 11:50 έσβησε ο αριστερός κινητήρας από εξάντληση καυσίμου, στις 11:54 κατεγράφησαν δύο εκπομπές κινδύνου και στις 12:00 έσβησε και ο δεξιός κινητήρας σε ύψος περίπου 7.100 ποδιών και το Μπόϊνγκ συνέχισε με ραγδαία κάθοδο και προσέκρουσε στο έδαφος στην περιοχή του Γραμματικού 33 km ΒΔ του ΔΑΑ.

    Στο πόρισμα επισημαίνεται επίσης ότι η ΕΔΑΑΠ προέβη σε επτά ενδιάμεσες Συστάσεις Ασφαλείας, πέντε προς την Κρατική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρία, μία προς την Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και τις αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο και μία προς την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία έτυχε πλήρους εφαρμογής.

    Με αφορμή τις συστάσεις αυτές η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε μία Τεχνική Οδηγία που απαιτούσε αναθεωρήσεις του Εγχειριδίου Πτήσης του α/φ και γνωστοποιούσε στα πληρώματα τις επικείμενες βελτιωμένες διαδικασίες για Προ Πτήσης ρύθμιση (setup) του συστήματος συμπίεσης του θαλάμου, καθώς και με βελτιωμένες διαδικασίες για την ερμηνεία και ανταπόκριση στην Προειδοποιητική Σειρήνα Ύψους Θαλάμου και στην Προειδοποιητική Σειρήνα Διαμόρφωσης Απογείωσης /Προσγείωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 October 2006 - 12:30:32 UTC