Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Ακυβέρνητη χώρα η Ελλάδα
  • [02] Αλμούνια: Κάτω από το 3% το έλλειμμα

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Ακυβέρνητη χώρα η Ελλάδα

    Γιά "ορυμαγδό σκανδάλων" τα οποία "έφθασαν να μη χωράνε στην πρώτη σελίδα" έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στους Συντονιστές του κόμματος,κατά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του Οργάνου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ειδικότερα και ονομαστικά στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και στον υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη, "δύο κορυφαίες επιλογές της ΝΔ,που είναι αναμεμιγμένοι σε υποθέσεις σκανδάλων και δεν δίνουν απαντήσεις". Αρκούνται, πρόσθεσε, να λένε ότι "θα κρίνει ο λαός" στις εκλογές, σαν να είναι οι εκλογές πλυντήριο και ο πολίτης συνένοχος στα σκάνδαλά τους.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν φαίνεται ποιοί είναι οι στόχοι του και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει έμφαση στην ανάδειξη της ακρίβειας και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

    Και επισήμανε τους χαρακτηρισμούς που ακούσθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών, όπως "αναξιοπιστία", "τυχοδιωκτισμός", "κοινωνική αδικία","ανισότητες", "οπισθοδρόμηση", "αυθαιρεσία", "εξυπηρετήσεις", "λάφυρο" κλπ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι επιβεβαιώνεται η αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης.

    Είμαστε απόντες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ίδιο συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τη Σερβία, στα ελληνοτουρκικά (Πατριαρχείο, Χάλκη κλπ) και στο Κυπριακό.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "διμεροποίηση" των θεμάτων. Αυτό, τόνισε δημιουργεί κλίμα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, η οποία λέει "γιατί να τα λύσω εγώ;". Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και Τουρκία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πρόβλημα με τη "διμεροποίηση". Και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα το έχουμε εμείς".

    ΄Υστερα από όλα αυτά, υπογράμμισε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υφίσταται η λογική του λουφάζω και του δεν υπάρχει θέμα.

    Αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει ανοιχτά τα σχολεία και έριξε την ευθύνη στον Πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να πυροδοτεί τις κρίσεις και αν δεν το κάνει η ίδια προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί. Η κυβέρνηση παίζει με την Παιδεία, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι ο κ. Ρουσόπουλος θέλει να στρέψει το θέμα στην αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει καμία αυθύνη για την αναταραχή που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σε λίγο θα μας παρουσιάσουν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα, έκανε δηλώσεις και για τις πυρηνικές δοκιμές στη Β.Κορέα, λέγοντας ότι: "Η πυρηνική δοκιμή από την Βόρειο Κορέα είναι πράξη καταδικαστέα, γιατί υπονομεύει την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα". "Η Σοσιαλιστική Διεθνής και εγώ προσωπικά, παραμένουμε σταθερά ενάντιοι στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και προσηλωμένοι στον σεβασμό της Συνθήκης για την Μη Διασπορά Πυρηνικών Όπλων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Ασία. Ενέργειες, όπως η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από την Βόρειο Κορέα, υπονομεύουν το κλίμα σταθερότητας στην περιοχή, δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια και ενισχύουν τον κίνδυνο αστάθειας. Υποστηρίζουμε θερμά τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για την επανέναρξη των συνομιλιών και επισημαίνουμε την ανάγκη η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας να επανέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών".

    [02] Αλμούνια: Κάτω από το 3% το έλλειμμα

    Tις καλές προοπτικές που διαμορφώνονται για την πορεία τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε σήμερα από το Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Oικονομίας της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    «Πρόκειται για μια καλή συγκυρία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, παρά τους διεθνείς κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός. Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επιγραμματικά ότι η πραγματική οικονομία αναπτύσσεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώνεται και η εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι συμβατή προς τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναθεώρησης προς τα άνω του ελληνικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε εκ νέου ότι η έκταση της αναθεώρησης είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή η Ελλάδα καθυστέρησε πολλά χρόνια να προβεί στην επικαιροποίηση των δεδομένων της. Ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες άρχισαν να πιέζουν τις ελληνικές προς την κατεύθυνση της επικαιροποίησης των στοιχείων ήδη από το 2004, σημειώνοντας ωστόσο ότι λόγω τεχνικών αδυναμιών, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, η επικαιροποίηση αυτή δεν ήταν δυνατό να συμβεί ταχύτερα.

    Επί της ουσίας του ζητήματος ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε οικονομία υπηρεσιών και αυτό δεν αποτυπωνόταν με ακρίβεια στα ως σήμερα στοιχεία. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις αναλύσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, επισημαίνοντας όμως ότι από εδω και πέρα εναπόκειται στην Eurostat να τις επικυρώσει. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιεί τα μη αναθεωρημένα στοιχεία, όμως η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί και αυτά που η εθνική της στατιστική υπηρεσία θεωρεί έγκυρα, ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης. Ο υπουργός επισήμανε ότι για λόγους συγκρισιμότητας, αλλά και λόγω της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί για όσο διάστημα χρειασθεί και τα παλαιά στοιχεία, τονίζοντας ωστόσο ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν έγινε σε καμία περίπτωση για να βγεί η Ελλάδα από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος αλλά επειδή ήταν αναγκαία. «Πρόκειται για την τελευταία φάση μιας προσπάθειας για την ακριβή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διαφάνεια στα εθνικολογιστικά μεγέθη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χάραξη ορθών οικονομικών πολιτικών.

    Καταλήγοντας ο υπουργός ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στον παρονομαστή, τα ελλείμματά μας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι κάτω από το 3% τόσο το 2006 όσο και το 2007», επισημαίνοντας εκ νέου ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με το να πέσουμε κάτω από το 3%», αλλά ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε μετά το 2010 να εμφανίζει η χώρα είτε ισοσκελισμένους είτε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

    Ερωτηθείς, τέλος, για την επιστολή - απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στη δική του επιστολή για την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε ότι με την επιστολή αυτή και η Επιτροπή αναγνωρίζει πως η αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν αναγκαία.

    Αλμούνια: Κάτω από το 3% το έλλειμμα

    Στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο το 2006 όσο και το 2007 προέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών των χωρών του ευρώ, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ειδικότερα ο Ισπανός Επίτροπος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε πως σε ότι αφορά το 2006 το ελληνικό έλλειμμα θα βρεθεί κάτω από το 3%, αλλά ότι αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό και στα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα που έλαβε για το τρέχον έτος η ελληνική κυβέρνηση. Σε ότι αφορά όμως το 2007 ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει από το προσχέδιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιτευχθεί χωρίς προσφυγή σε προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω τοποθέτηση του Ισπανού Επιτρόπου είναι η πρώτη μετά την κοινοποίηση στις Βρυξέλλες των βασικών δεδομένων του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007.

    Σε ότι αφορά το ζήτημα της επικαιροποίησης των ελληνικών δεδομένων για το ύψος του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, τόσο ο Χ Αλμούνια όσο και ο Ζ Γιουνκέρ αποσαφήνισαν ότι οι κοινοτικές εκτιμήσεις περί συρρίκνωσης του ελληνικού ελλείμματος βασίζονται στα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία και δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας περί αυξήσεως του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατά 25%. Ως προς την επικύρωση των νέων ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες σημείωσαν ότι λαμβανομένης υπόψιν της μεγάλης έκτασης της ελληνικής αναπροσαρμογής οι κοινοτικές υπηρεσίες θα τα μελετήσουν προσεκτικά και ότι θα χρειασθούν ασφαλώς κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα για να τελειώσουν το έργο τους. Μέχρι να τελειώσει η επαλήθευση των ελληνικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία οι κοινοτικές υπηρεσίες θα βασίζονται στα ισχύοντα σήμερα κατέληξαν οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 October 2006 - 16:30:20 UTC